Pasta med paprikasås,fläskfilé och rostade pinjenötter



4 port

  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 g pinjenötter
  • 280 g pasta av valfri sort

Paprikasås

  • 2 röda paprikor
  • 1 msk olja
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 1 dl grädde
  • 2 msk maizenaredning (för ljusa såser)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Skölj, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Fräs paprikan i oljan i en kastrull. Häll på vin och buljong. Låt koka ca 10 min. Mixa i matberedare.
Häll tillbaka i en kastrull och låt koka upp.
Tillsätt grädden och red med maizenaredning.
Smaka av med salt, socker, kajennpeppar och pressad vitlök.
Putsa fläskfilén och skär i strimlor. Fräs strimlorna i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av och blanda med sås och fläskfilé.
Strö över pinjenötterna.


Kassler i ugn med mangochutney



4 port

Jag räknar ca 2-3 skivor kassler per pers

8-12 skivor kassler
Några ananasringar
4 dl cremefraiche
2 dl mangochutney
Ca 1 msk curry
ev lite salt och peppar


Skär kasslern i tunna skivor och lägg omlott i en ugnsform.
Lägg några ananasskivor över.
Blanda ihop cremefraiche,mangochutney och curry (ev salt och peppar)
Häll i formen över kasslern och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med ris.




Köttbullar i pestosås med grönsakspasta



Ingredienser

  • 2 morötter (à 100 g)
  • 1 zucchini
  • 300 g pappardelle
  • 2 msk lättcrème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 dl röd pesto
  • 1 tsk oregano
  • 500 g färska köttbullar

Gör så här:

Skala och skär morötter och zucchini i breda remsor med en potatisskalare.
Koka pappardelle enligt anvisning på förpackningen.Tillsätt grönsakerna de 2 sista minuterna.
Vispa ihop lättcrème fraiche, vatten, röd pesto och oregano i en stekpanna och låt koka upp.
Lägg ner de färska köttbullarna och sjud under lock ca 5 minuter.
Servera med grönsakspastan.

Jag gjorde egna köttbullar som jag stekte i ugnen och sedan la ner i såsen i några min.


Philadelphiaostfylld lunchkorv



Jag är inget större fan av bostongurka och senap som man ofta äter till korv så jag gjorde en egen variant som passar mig bättre i smaken.

Jag gjorde en fyllning med philadelphiaost som jag fyllde korvarna med.
Detta räcker till ca 8 lunchkorvar:

1 ask philadelphia lök och paprika
1 halv röd paprika
1 halv gul paprika

Hacka paprikorna i småbitar och blanda med philadelphiaosten.
Lägg korvarna i en ugnsform och skär en skåra i dom.
Klicka i fyllningen och ställ in korvarna i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Servera med potatismos.



Kycklingrullader



Hittade detta recept på nätet.
Det är ett recept av Anna Skipper men det stod inga exakta mått så det är bara att smaka sig fram ;-)

Du behöver:
Kycklingfiléer
Soltorkade tomater
Parmesanost
Färsk basilika
Grädde
Salt,peppar
Vitt vin
Fransk senap
Torkad timjan
Torkad dragon
Saft från citron

Skär kycklingfiléerna på mitten och banka ev ut dom lite om dom är för tjocka.
Lägg på en soltorkad tomat,ett basilikablad och en bit hyvlad parmesan på varje filé.
Rulla ihop och sätt ev dit en tandpetare.
Bryn lätt i en stekpanna med höga kanter eller en stekgryta tills dom är nästintill färdiga.
Salta och peppra.
Häll på grädde så att det nästan täcker och en skvätt vin.
Klicka i senap och ha i örtkryddorna.
Pressa i lite citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt ev lite mer senap och kryddor om det behövs.
Ta ur tandpetarna innan servering.

Servera med tagliatelle eller parpadelle ,lite hyvlad parmesan och pinjenötter på toppen.
Gärna ett glas vitt till ;-)

Princesstårta



Jag gjorde princesstårtor igår när en jobbarkompis skulle sluta hos oss.
Det fick bli en fuskvariant med färdiga bottnar och färdig marsansås i brist på tid.

Till 1 tårta behöver du:

Tårtbotten i 3 delar
Ca 1 dl hallonsylt
Ca 3 dl vispad grädde
Ca 2 dl kokt,avsvalnad marsankräm
+ ett par dl vispad grädde till ovansidan av tårtan

1 marsipanlock
florsocker att pudra över
1 marsipanros+blad(egengjorda el köpta)

Kokta marsankrämen enl anv på förpackningen.
Låt svalna.
Blanda sedan med den vispade grädden.
Bred hallonsylt på det understa lagret.
Lägg över en tårtbotten och bred på grädd/marsanblandningen som en kulle.
Lägg sedan på den sista botten och forma med händerna så att den blir jämn och fin.
Bred ut grädde överst.
Kavla ut det färdiga marsipanlocket lite till.
Ha lite florsocker på kaveln så att det inte fastnar.
Lägg på marsipanlocket försiktigt.
Börja stryka med händerna överst för att få bort ev bucklor och jämna sedan till på sidorna.
Skär bort överflödig marsipan.
Sikta över florsocker.

Jag skar ut rosenblad av den överblivna marsipanen och ritade lite streck så att dom såg mer verkliga ut.
Köpte även till lite vit marsipan som jag färgade rosa och gjorde rosor av.





Varm bulgursallad med julskinka



Jag hade en massa julskinka kvar i frysen så det fick komma till användning.

Ca 4 port

Du behöver:
Bulgur till 4 pers
1 röd lök
1/2 zuccini
1/2 aubergine
Några skivor julskinka
Några körsbärstomater
Salt,peppar,torkad oregano

Koka bulgurden i vatten med kycklingfond el buljongtärning.
Hacka löken och skär grönsakerna i bitar.
Dela tomaterna i halvor.
Fräs på grönsakerna i en stekpanna.
Skär skinkan i bitar och ha i.
Tillsätt sedan den kokta bulguren och krydda.
Rör om.Klart!!


Vintergryta



Det här behöver du till 4 portioner:

600 g högrev
smör
1 krm svartpeppar
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk kanel
3 lagerblad
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk kinesisk soja
2 dl rödvin eller matlagningsvin
2dl vatten
1 ½ msk vetemjöl
skal från 1 apelsin

Så här gör du:

Skär köttet i bitar och bryn det i lite smör i en stekpanna.
Lägg över i en gryta och häll i peppar, nejlika, kanel, lagerblad, kalvfond, soja och rödvin.
Koka grytan i ca 1 timme tills köttet känns mört.
(Jag kokar alltid minst 2 timmar,gärna längre) 
Vispa ut mjölet i vattnet.
Tvätta apelsinen och riv eller finstrimla skalet.
Rör ner vatten och apelsinskal i grytan och låt koka ytterligare 5 min.

Servera med ris och grönsaker.

Tonfiskpasta alá Per Morberg



4 port

Pasta för 4 pers
1 gul lök
1 äpple
1 msk olivolja
2 msk curry
3 dl vispgrädde(går bra med matl.grädde)
1 burk tonfisk (filébitar i vatten)
10 cm purjolök(jag hoppade över det)
Salt,peppar

Skala och hacka äpplet och löken.
Fräs i oljan.Pudra på curryn.
Slå på grädden och tonfisken.
Rör om men låt det vara några större bitar kvar av tonfisken.
Finhacka purjolöken och vänd ner den i såsen innan servering så att den behåller sin krispighet.
Servera med pasta.



Köttgryta med oliver och ajvar



Det var ett tag sen jag gjorde denna köttgryta men jag ska försöka komma ihåg på ett ungefär hur jag gjorde :-)

Ca 4 port

500 gram högrev el fransyska
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Ca 2 msk kalvfond
Ca 1 dl chilisås
Vatten så att det täcker köttet
Salt,peppar,timjan,spiskummin,paprikapulver
1 dl mild ajvar relish
1 dl cremefraiche


Skär köttet och löken i mindre bitar.
Fräs löken med pressad vitlök i en gjutjärnspanna tills löken är mjuk.
Låt sedan köttet fräsa med tills det fått lite färg.
Häll över vatten,fond,chilisås och kryddor.
Låt koka några timmar tills köttet blivit riktigt mört.

Häll i ajvar och cremefraiche.
Smaka av med ev mer kryddor och red av med lite mörk maizenaredning. 
Ha i någon dl svarta oliver och låt bli varmt.
Servera med ris och sallad.

Morotsbröd i långpanna



Här blandade jag i lite av det jag hade hemma.

5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst
0,5 dl olja
200 g finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk sirap eller socker
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetekli
9 dl vetemjöl

Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt).
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl.
Spara lite vetemjöl till utbakningen.
Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper.
Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen.
Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av 15-20 minuter.
Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.



Så fluffiga och goda :-)


Kycklingpaj med smak av tomat och basilika



Pajdeg:

50 gram smör
1 dl kesella
3 dl mjöl

Blanda ihop till en smidig deg.
Tryck ut i en pajform.
Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen på 225 grader i 10 min.
Sätt ev lite folie på kanterna och ta bort det sen till nästa gräddning.

Fyllning:

2 små kycklingfiléer eller 1 stor
100 gram fetaost
Några soltorkade tomater
2 dl cremefraiche tomat och basilika
3 ägg

Strimla kycklingen och stek i en stekpanna.
Lägg åt sidan.
klipp tomaterna i bitar och skär fetaosten i kuber.
Lägg allt i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop cremefraiche och ägg.
Häll i pajskalet över det andra.

Sänk ugnen till 200 grader och ställ in pajen.
Grädda i ca 25 minuter tills stanningen stannat.
Servera med en god sallad.
Gärna med avokado och tomat i :-)

Ugnsrostade grönsaker med chorizoslantar,ris och tzatziki



Jätteenkel och god vardagsmat.

Ca 4 port

2 palsternackor
2 morötter
1 röd paprika
1 röd lök
Olivolja
Flingsalt
Peppar
4 chorizo

Skär grönsakerna i stavar och lägg på en ugnsplåt.
Ringla över olja och krydda.
Blanda om ordentligt och ställ in i ugnen på 225 grader ca 15 min.
Koka riset medans.

Skär chorizon i slantar och stek i en stekpanna.
Blanda chorizon med grönsakerna när dom är färdiga.
Servera med ris och tzatziki.

Rosépepparsås



Fantastisk god sås som vi hade till fläskytterfilé och potatisgratäng.

1 msk krossad rosépeppar
1 paket matlagningsgrädde + nån dl mjölk
1,5 msk kalvfond
Ca 1 msk dijonsenap
Ca 1 tsk tomatpuré
En skvätt Coloritsoja(för färgen)
Lite salt
Mörk maizena redning

Fräs rosépepparn i smör på låg värme.
Häll på grädde och en skvätt mjölk eller använd bara grädde för en fetare sås ;-)
Tillsätt kalvfond,senap,tomatpure och en skvätt coloritsoja.
Smaka av med salt.
Red av med maizena till önskad konsistens.

Stekt ris med kyckling



Perfekt när man har ris över.
Har inga exakta mått.Smaka av.

Du behöver:
Kyckling(gärna innerfilé)
Ris
Ägg
Ärtor
Curry,soja,salt och peppar

Strimla kycklingen och fräs på i en stekpanna med höga kanter.
Lägg åt sidan.
knäck några ägg i en bunke(1 per pers)
Vispa ihop och stek i lite smör som när du gör omelett.
Lägg åt sidan och skär äggen i strimlor.
Man kan ju även steka 1 ägg i taget om man vill det.
Stek på det kokta riset i lite smör.
Ha i kyckling,ägg och ärtor.
Blanda om och låt allt bli varmt och smaka av med kryddor.

Mandelmusslor med saffran




Ingredienser

24 st

50 g sötmandel
100 g Svenskt Smör från Arla, rumstempererat
¾ dl strösocker
1 pkt saffran, 0,5 g
1 äggula
2 ½ dl vetemjöl

Fyllning:
3 dl Arla Köket® vispgrädde
½ tsk kanel
½ tsk strösocker
2 dl hjortronsylt

Gör så här:

Skålla, skala och mal eller mixa mandeln fint.
Rör smör och socker till en jämn smet.
Rör ut saffranet i 1 tsk varmt vatten.
Tillsätt ägg, mjöl, mandel och saffran, arbeta till en deg.
Låt degen vila i kyl 1 tim. Sätt ugnen på 200°.
Pensla formarna med smält smör och tryck ut degen ganska tunt i formarna.
Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.
 Låt kakorna svalna lite och stjälp upp dem genom att trycka försiktigt eller slå lätt med en sked på formarna.
Vispa grädden och smaksätt med kanel och strösocker.
 Fyll musslorna med grädden och toppa med hjortronsylt.



Vaniljpannacotta med hallonsirap



Vår dessert nyårsafton 2011.
Underbart god!!

4 port:

5 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl socker
2 gelatinblad

Hallonsirap:

200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis

Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull.
Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker.
Koka upp grädde, socker och vanilj.
Låt grädden sjuda i 15-20 minuter under lock.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen.
Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar.
Kyl pannacottan minst 3 timmar.

Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det.
När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis.
Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen.
Låt sirapen koka 10-15 minuter.
Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Toppa pannacottan med ett tunt lager hallonsirap och ev några bär.
Jag gjorde även sockergarnityr.

Smält socker försiktigt i en kastrull så att det inte bränns.
försök att inte röra så mycket.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt,tallrik eller något.
Ringla sedan ut fina mönster med det smälta sockret med hjälp av en sked.
Låt stelna(i rumstemperatur går bra) och bryt loss.


Oxfilé med potatis och jordärtskockskaka,frästa haricote vertes och portvinsås



Detta hade vi som varmrätt nyårsafton 2011.
Såååå himmelsk gott!!!!


Oxfilé med tryffelsmör

  • 1 oxfilé (à 1,5-1,8 kg)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • rapsolja
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 tsk olja smaksatt med tryffelarom
  • 1/2 tsk salt till tryffelsmöret
  • 1 msk kallt smör
  • salt och peppar

Dagen före nyårsafton: om oxfilén är fryst, lägg den i kylen dagen före nyårsafton och låt tina långsamt.
Skala och finstrimla vit- och schalottenlök. Stek i olja. Låt rinna av på hushållspapper.
Vispa smör och citronjuice luftigt med elvisp. Tillsätt lök, persilja, tryffelolja och salt. Blanda väl.
Fördela smöret på smörpapper och forma till en rulle. Ställ i kylen. (Obs! Stor sats smör, det blir nog över men det kan säkert snart avnjutas.)
Nyårsafton, ca 2 timmar före servering: putsa köttet och skär i ca 5 cm tjocka skivor. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör och olja i en stekpanna 3–4 minuter på varje sida. Ställ åt sidan.
Strax före servering: stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
Ställ in i ugnen (175°C) tills innertemperaturen är 58–65°C (rosa–genomstekt).
Ta ut och låt vila tills alla tillbehör är upplagda på tallrikarna. Skär varje köttbit horisontellt på mitten. Lägg en skiva av smöret mellan köttskivorna.

Haricots verts

  • 300 g haricots verts
  • 5 bananschalottenlökar
  • olivolja
  • salt och peppar

Dagen före nyårsafton: ansa och koka haricots verts ca 2 minuter i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet. Skala och skär bananschalottenlökar i tunna klyftor. Ställ i kylen.
Vid servering: fräs löken i olivolja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt haricots verts och fräs ytterligare 3–4 minuter. Krydda med salt och peppar.

Portvinssky

  • 3 dl rött portvin
  • 100 g rotselleri
  • 1 liten morot
  • 1 liten rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tomat
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • ca 1 1/2 msk brun maizenaredning
  • vatten
  • smör
  • salt
  • peppar

Dagen före nyårsafton: skala och hacka rotselleri, morot, rödlök och vitlök. Klyfta tomaten.Bryn grönsakerna i olja så att de får lite färg. Häll på vinägern. Rör om. Koka tills vätskan får en sirapsliknande konsistens.
Häll på portvinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår. Tillsätt kalvfond och vatten. Låt småkoka 10–15 minuter.
Vispa ner maizenaredningen. Sila av. Låt svalna, täck över och ställ i kylen.
Nyårsafton, strax före servering: koka upp såsen, vispa ner kallt smör. Smaka av med salt och peppar


Potatis- och jordärtskockskaka
1 1/2 kg fast potatis
600 g jordärtskockor
225 g smör + smör till formen
salt
peppar

Dagen före nyårsafton:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret på svag värme. Ta från värmen och låt stå så att det skiktar sig. Häll av smöret utan att bottensatsen kommer med.
Skala och skär potatis och jordärtskockor i tunna skivor, använd gärna en matberedare.
Smörj en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 8 port).
Lägg ett tunt lager med potatis och jordärtskockor på bottnen. Pensla med lite av smöret. Krydda varje lager med 2–3 krm salt och 1 krm peppar. Upprepa tills all potatis och jordärtskockor har gått åt. Se till att pressa ner varje lager. Avsluta med smör, salt och peppar. Spara lite smör till "gratineringen".
Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper, lika stor som formen, och täck kakan med papperet. Ställ en kastrull fylld till 3/4 med vatten som tyngd ovanpå. Ställ en plåt täckt med aluminiumfolie (droppbricka) i nedre delen av ugnen då potatiskakan kan släppa vätska under tillagningen.
Ställ in potatiskakan på ett galler precis ovanför plåten 1 timme.
Ta bort kastrull och papper. Höj temperaturen till 225°C. Pensla ytan med lite smör. Tillaga ytterligare ca 30 minuter, tills potatiskakan fått fin färg. Låt svalna helt. Ställ övertäckt i kylen.
Nyårsafton, ca 2 timmar före servering: Skär potatiskakan i portionsbitar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Strax före servering: Värm ca 15 minuter mitt i ugnen, 175°C.
 


Jag gjorde oxfilén i ugnen ist.

Bryn oxfilén hastigt i en stekpanna runt om.
Lägg över den i en ugnsform och sätt i en termometer.
Jag tycker att köttet är lagom när det ligger på runt 60 grader.

Ställ in i ugnen på 175 grader tills den kommit upp i rätt temperatur.
Slå sedan in köttet i folie och låt det vila en stund.


Tunnbrödskorgar med skagenröra



Vår förrätt nyårsafton 2011.

Du behöver:

Mjuka runda tunnbröd
Bakplåtspapper
Koppar

Värm så många tunnbröd som behövs i en plastpåse i micron i ca 20 min.(1 per pers)
Ställ sedan kaffekoppar(helst utan handtag)upp och ned.
Lägg en bit bakplåtspapper över varje kopp och lägg ett bröd över.
Forma brödet efter muggen med händerna.
Ställ sedan in kopparna med bröden på i ugnen på 200 grader tills bröden fått färg.
När du sedan tar ut dom har dom stelnat.

Lägg en bit romansallad(eller annan sallad) i botten på bröden när de svalnat.
Fyll bröden med hemgjord skagenröra strax innan servering.

I min har jag:

Cremefraiche
Majonäs
Stenbitsrom
Hackad rödlök
Lite citronsaft
Dill
Hackade räkor

Jag gör på känsla och smakar av.
Toppa med färska räkor och citron.
Gärna en dillkvist också :-)



RSS 2.0