Världens godaste saffranskaka




6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 pkt saffran
3 dl mjölk
2 ägg
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl riven mandelmassa
(ev 1/2 dl russin)

Garnering:
1 dl hackad mandel/mandelspån
lite pärlsocker

Gör såhär:
Smörj och bröa en form, ca 2 liter.
Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en skål.
Blanda saffran och mjölk och häll det över mjölblandningen.
Vispa upp äggen och häll dem i mjölblandningen.
Tillsätt fett och rör ihop till en smet, gärna med elvisp.
Lägg halva smeten i formen, strö över mandelmassan och ev russin och lägg på resten av smeten.
Garnera med mandel och pärlsocker.
Grädda ca 45 minuter i nedre delen av ugnen (175 grader).



/Veronica

Dragonkotletter



4 port

4 fläskkotletter
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Kryddsås:
2 msk hackad gul lök
2 dl matlagningsgrädde
½ buljongtärning
1 msk klippt persilja
1 tsk dragon

Stek kotletterna i smör i en stekpanna,3-4 minuter/sida.Salta och peppra.
Tag kotletterna ur pannan.
Fräs löken mjuk i smör.
Tillsätt grädde,buljongtärning, persilja och dragon.
Koka såsen i någon minut.
Lägg kotletterna i såsen och låt dom bli genomvarma.
Servera med ris eller potatis.



Vill man ha mycket sås är det bara att dubbla såsmängden.

/Veronica



Enchiladas med köttfärs



Ca 3-4 port

Ca 500 gram nötfärs
2 burkar lättcremefraiche paprika/chili
Salt,peppar
7 små tortillabröd
Riven ost

Gör såhär:

Stek på färsen.Salta,peppra.
Häll i nästan 1 1/2 burk creme fraiche.
Rör om och fördela färsröran på tortillabröden.
Rulla ihop och lägg tätt intill varandra i en ugnsform.
Fördela resten av cremefraichen ovanpå bröden.
Toppa med riven ost och ställ in i ugnen på 200-225 grader tills osten smält och blivit gyllenbrun.
Servera med en sallad.



Ett liknande recept finns här fast då med lövbiff.

/Veronica

Fetaostlax



4 port

4 laxfilébitar
1 burk(2 dl) lättcremefraiche
100 gram fetaost
Torkade örtkryddor t.ex basilika och timjan

Gör såhär:

Lägg laxen i en ugnsform.
Häll cremefraichen i en skål och smula i fetaosten.
Ha i kryddorna och rör om.
Häll fetaostblandningen över fisken och ställ in i ugnen ca 15 min på 225 grader.

Servera med t.ex bulgur eller klyftpotatis.



/Veronica

Köttfärssoppa med pasta



Här har jag tagit lite på känn så detta är på ett ungefär.

Ca 4 port

Ca 250 gram nötfärs
1 lök,finhackad
1 morot,grovt riven
Ca 2 msk tomatpuré
Ca 1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
1-2 dl kokta fullkornsmakaroner(kommer ej ihåg ekakt)
Salt,peppar,oregano,paprikapulver

Gör såhär:

Stek på köttfärsen och löken.
Tillsätt riven morot.
Ha i allt i en kastrull och häll i tomatpuré,vatten och buljongtärningar.Krydda!
Koka pastan i en annan kastrull.
Det gör även att låta dom koka med i soppan men jag kokade dom först och blandade ner sen.
Koka soppan ett par min.
Servera med t.ex mjuk macka med ost.

/Veronica

Quorngryta med ris

Ingredienser

  1 msk margarin
  1 msk curry
2 bananer, i tjocka skivor
  300 g Quorn Bitar eller grytbitar
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 röd paprika, i bitar
  2 dl lätt crème fraiche
  2 dl grönsaksbuljong av fond eller tärning
  0,5 dl mango chutney
  3-5 krm salt
1 krm peppar
0,5 dl cashewnötter

Gör såhär:

Hetta upp lite av margarinet tillsammans med curryn i en stekpanna och stek bananskivorna på hög värme tills de fått lite färg. Ta upp dem ur pannan och ställ åt sidan.

Bryn quornbitarna, lök, vitlök och paprika i resten av fettet. Tillsätt crème fraiche, buljong och mango chutney.
Låt koka på svag värme i 5 minuter.Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry.
Tillsätt sist de stekta bananerna och cashewnötterna.Servera med ris.


Jag uteslöt paprikan och dubblade såsmängden.
Hade i 2 dl mer cremefraiche,1/2 dl mer mango chutney,mer buljong och mer kryddor.
Supergott!!!

/Veronica

Korv/broccoligratäng


När jag gör denna så höftar jag oftast.
Detta är på ett ungefär.

Ca 4 port

Nästan en hel falukorv(ring)
2 rejäla nävar fryst broccoli
Riven ost


Ostås:
2 msk margarin(jag använder flytande)
3 msk mjöl
4 dl mjölk
Salt,vitpeppar
Ca 1 dl ost

Gör såhär:
Skär falukorven i strimlor och bryn den lätt i en stekpanna.
Koka broccolin i några minuter.
Fördela korven och broccolin i en ugnsform.

Smält margarinet i en kastrull.
Pudra över mjölet och häll i lite mjölk i taget så att det blir en jämn sås.
Koka upp och låt den tjockna.Sänk värmen.
Krydda och ha i osten och låt den smälta.
Häll ostsåsen i formen och blanda ihop allt.
Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader i 15-20 min.
Servera med kokt potatis.

/Veronica






Morotsbröd med keso



20 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 dl finriven morot
250 g KESO® cottage cheese
2 tsk salt
1 msk Arla smör-&rapsolja(jag tog milda culinesse)
4 dl grahamsmjöl
13-14 dl vetemjöl(jag tog vetemjöl med fullkorn) 

Gör så här

Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt morot, cottage cheese, salt, smör-&rapsolja och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, den ska vara ganska lös. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och knåda den en kort stund. Dela degen i två bitar och forma varje bit till två tjocka längder. Platta till dem lätt med handen och skär varje längd i 10 bitar. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Låt bröden svalna på galler.

/Veronica

Biffgryta med bambuskott



3-4 port

4-500 gram lövbiff
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 burk bambuskott
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Ett par msk soja
Salt,peppar
Mörk maizena redning
En näve cashewnötter

Gör såhär:

Bryn purjolök och strimlad lövbiff i en stekpanna.
Krossa vitlöken och ha i.
Häll i bambuskotten och sedan vattnet.
Tillsätt buljongtärning,kryddor och soja.
Red av med maizena.
Lägg i nötterna och låt puttra i några minuter.

Servera med ris och en sallad.



/Veronica

RSS 2.0