Chokladformar med mintchokladmousse

6 st
 
Till formarna behövs:
 
6 Bullformar
Ca 100 fin mörk choklad 70 %
 
Smält chokladen i vattenbad.
Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen.
Lättast är det om man ställer dom i en muffinsplåt när man penslar men man kan även ta dubbla formar.
Frys in i några minuter tills chokladen stelnat,pensla igen och upprepa 3 gånger.
Ställ sedan in formarna i kylskåpet i ett par timmar och dra loss pappret.
Det är lite pilligt så var försiktig!
Använd gärna platshandskar så smälter inte chokladen lika lätt när du tar i den.
 
Mintchokladmousse
 
150 g fin,mörk choklad 70 %
6 st after eight chokladplattor
1 ägg
2 äggulor
2 äggvitor
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk krossade mariannekarameller
 
Garnering:
 
3 after eight chokladplattor
färska eller tinade hallon
mynta
 
Gör så här:
 
Bryt sönder chokladen och mintchokladen. Lägg det i en värmetålig skål. Smält det i vattenbad.Tag upp skålen.Rör ner ägget under kraftig vispning och sedan äggulorna en och en under fortsatt kraftig vispning.Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden till skum. Rör först ner äggvitorna i chokladsmeten, sedan grädden och krossad marianne.
Spritsa moussen i chokladformarna.Dela chokladplattorna på snedden och stick ner en halv platta i varje dessert. Garnera med hallon och mynta.
 
 

Vitlökskyckling i frasigt paket

 
Snabbt och gott tips till fredagsmyset.
 
4 port
 
Till detta behövs 8 smördegsark (fyrkanter)
Ca 1 stor kycklingfilé eller 2 mindre
Några champinjoner
Strimlade soltorkade tomater
1 ask creme bonjour vitlök
1 uppvispat ägg
 
Skiva champinjonerna och stek den.Lägg upp på en tallrik sålänge.
Skär sedan kycklingen i mindre bitar och stek den också.Krydda med salt och peppar.
Lägg ut 4 smördegsark på en plåt med bakplåtspapper och lägg på några bitar kyckling,champinjoner,tomater och klicka på(ca 1 msk) ost.
Lägg på ett nytt smördegsark på alla som ett täcke och tryck ihop kanterna så att det blir som ett litet paket.
Pensla med uppvispat ägg och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills paketet blivit frasigt och fått fin färg.Servera med en god sallad.
 
 
 

Bifteki

 
Jag har inga exakta mått på kryddningen.
Man får gå på känsla :-)
 
500 g nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
Skalet från 1 citron+ lite saft
Timjan,oregano,mynta,persilja,chilipeppar,salt,svartpeppar
1 paket fetaost
 
Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla.
Rör ihop färsen och ägget.
Tillsätt sedan ströbrödsblandningen.
Häll i kryddor och forma smeten till biffar.
Tryck ner en bit fetaost i mitten på varje biff,nyp till och forma.
Stek på medelvärme.
Till dessa gjorde jag klyftpotatis.
Jag hade på endast salt och olivolja.
Mot slutet hade jag på lite ströbröd så att dom fick krispig och fin yta.
Servera med tzatsiki.
 
Tzatsiki:
 
4 dl turkisk yoghurt
1 dm gurka
1 vitlöksklyfta
Citronsaft
En skvätt olivolja
Salt och peppar
 
Riv gurkan och pressa ur saften.
Blanda yoghurt,gurka,pressad vitlök,citronsaft och olja.
Smaka av med salt och peppar.
Låt stå en stund i kylen före servering.

Viltkryddade köttfärsbiffar med lingonsås

 
500 g nötfärs
1 ägg
Ca 2 dl mjölk
Ca 1/2 dl ströbröd
Lökpulver,timjan,mortlade enbär,salt,peppar
 
Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla.
Rör ihop färsen och ägget.
Tillsätt sedan ströbrödsblandningen.
Häll i kryddor och forma smeten till biffar.
Stek på medelvärme.
 
Lingonsås:
 
2 dl vatten
2 msk kalvfond eller gärna viltfond
2 dl grädde
1/2 dl lingonsylt
En skvätt soja
Salt,peppar
Sky från stekpannan
Ljus maizena redning
 
Koka upp vatten och fond samt sky från stekpannan.
Tillsätt grädde,lingonsylt och soja.
Smaka av med salt och peppar.
Låt puttra en stund och red av med maizena.
 
Servera biffarna med ugnsrostade rotfrukter(gärna kryddade med timjan)
och lingonsåsen.
Toppa med några lingon.

Fylld pasta med basilikasås

 
  • 500 g fylld pasta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 kruka basilika
  • salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull.
Tillsätt buljong och grädde. Koka ca 5 minuter på svag värme.
Tillsätt basilika och mixa såsen med stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.
 
Jag toppade det hela med soltorkade tomater och serverade med vitlöksbröd.

 

 

Oxfilé med potatisbakelse,konjaksås och karameliserade morötter

 
Detta gjorde jag till nyår 2012.
Vi var 8 vuxna.
Jag ska försöka komma på ungefär hur jag gjorde.
Det räckte bra till 8 pers.
 
1 oxfilé
Salt,peppar
Smör
 
Stek oxfilén runt om i smöret.
Sätt i en termometer och ställ in i ugnen på låg värme.
Beroende på hur lång tid du har på dig.
Jag hade 150 grader men ju lägre desto mörare kött.
Jag satte termometern på 62 grader för de i vårt sällskap ville inte ha det så blodigt.
Slå in köttet i folié och låt det vila medans du gör det andra.
 
Potatisbakelser:
 
2 paket smördeg på rulle
2 askar creme bonjour vitlök
Ca 8 kokta potatisar
I påse riven västerbottenost
1 ägg
 
Rulla ut smördegen.
Bre på ordentligt med färskost.
Riv potatisen och blanda med den rivna osten i en bunke.(spara lite ost till gratinering)
Fördela ost och potatisblandningen på smördegen och rulla ihop till 2 rullar precis som när du gör bullar.
Skär rullarna i bitar och lägg de med skarven neråt på ett bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
 
Konjaksås:
 
Detta är bara på ett ungefär.
Smaka dig fram.
 
4 sharlottenlökar
Ca 3 dl vatten
Ca 3 msk kalvfond
Ca 5 dl vispgrädde
Konjak(Kanske nån dl)
Salt,peppar
Coloritsoja
Ljus maizena redning
 
Fräs löken i en kastrull.
Häll på vatten,fond och konjak.
Låt koka upp.
Häll i grädde.Smaka av med salt,peppar och ev mer konjak.
Låt koka en stund.
Droppa i några droppar coloritsoja för färgen och red av med maizena.
 
Karameliserade morötter:
 
Skala och skär morötterna i remsor med en potatisskalare.
Fräs de i smör i en stekpanna tills de blivit mjuka.
Strö över lite råsocker och låt sockret smälta ner i morötterna.
Salta och peppra.Smaka av.
 
Servera med ett gott rödvin!
 
 

RSS 2.0