Medelhavsburgare med rostad potatis



4 port

Rostad potatis:

600 g färskpotatis(skrubbad och delad)
Olivolja
Rosmarin,flingsalt

Lägg potatisen i ugnsform.
Ringla olivolja över och krydda.
Blanda runt ordentligt.
Rosta i ugnen ca 25 min tills potatisen är mjuk inuti och fått en krispig,gyllenbrun yta.
Jag brukar sätta ugnen på grill de sista minuterna.

Marinerad rödlök:

1 tsk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker

Skiva löken tunt och lägg i marinaden i några minuter.

Hamburgare:
Dom gjorde jag ganska naturella eftersom det är så mycket andra smaker. 

500 g nötfärs
1 ägg

Salt,peppar ev lökpulver

Blanda ihop och forma till biffar.
Stek eller grilla på medelvärme.


Tillbehör:

2 ciabatta
1 mozzarellaboll
1 påse ruccola
Soltorkade tomater
2 dl cremefraiche gourmet rostad vitlök och timjan

Dela bröden på mitten och skär itu dem..
Stek insidan av bröden i en torr stekpanna.

Bygg ihop hamburgarna med alla ingredienser.
Servera med den rostade potatisen.
Jättegott att dippa potatisen i cremefraichen också.





Pastagratäng med korv



500 g pasta
3 ägg
3 dl mjölk
200 g riven ost
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
500 g varmkorv
150 g körsbärstomater

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke.
Skär korven i bitar och fördela dem och den färdigkokta pastan i en ugnsfast form.
Slå över äggblandningen och toppa med körsbärstomater.
Sätt in formen i ugnen cirka 20 minuter.
Servera med en sallad.
Vill man ha lite mer sting så kan man byta ut varmkorven mot t.ex chorizo.


Butterkaka



Butterkaka, 1 stor

Deg:

25 gram jäst
2 ½ dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk malen kardemumma
75 gram smör
7 ½ dl vetemjöl

Fyllning:

50 gram smör
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
½ dl socker

Topping:

2 ½ dl marsánkräm (instruktion på paketet)
Pärlsocker

Lös upp jästen i fingervarm mjölk.
Smält smöret och låt det svalna lite. 
Ha i socker,salt,kardemumma och det avsvalnade smöret,sedan mjölet lite i taget.
Knåda till en smidig deg,gärna i bakmaskin.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Kavla ut degen, kleta på fyllningen och snurra ihop som du gör med kanelbullar.
Skär i bitar och lägg ner i en bakplåtpappersklädd rund springform.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, tryck lite hål här och var och klicka ner marsánkrämen,pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda på 175 grader i 45 minuter.
När butterkakan har svalnat lite kan du ringla över florsocker blandat med vatten.

Gudomlig blåbärscheesecake



Botten:

250 g Digestivekex
100 g Smör

Fyllning 1

450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker

Fyllning 2

3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 C.
Smula kexen och blanda med smält smör.
Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar botten.Grädda 5-10 min.
Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet.Häll i formen.
Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.

Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan.
Grädda ytterligare 5 min.
Låt svalna och låt sedan stå kallt i några timmar(gärna under natten) 
Toppa med amerikanska blåbär och pudra ev över lite florsocker strax innan servering.


Ost och skinkpiroger



4 st

Degen:

50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk olja
7 dl vetemjöl

Fyllning:

Ca 100 g rökt skinka
Ca 2 dl riven ost

Skär skinkan i små bitar och blanda ihop med osten.

Rör ut jästen i lite vatten i taget.
Blanda i  salt,socker och olja.
Häll sedan i lite mjöl i taget till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.

Dela degen i 4 delar.
Rulla till bollar och kavla ut till runda plattor.
Lägg lite fyllning i mitten på varje platta och nyp ihop höger och vänster sida med varandra så att det helt tätt och inga glipor.
Pensla med uppvispat ägg och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills pirogerna blivit gyllenbruna.
Servera med en sallad.



Pasta med chorizo och grillad paprika



Ingredienser

4 portioner

  • 1 gul lök , delad och skivad
  • 400 g pasta
  • 2 vitlöksklyftor , skivade
  • 1 burk (200 g) grillad paprika 
  • 300 g chorizo skuren i bitar
  • Olivolja
  • 1 kruka persilja , hackad
  • 10 röda cocktailtomater , delade
  • salt och svartpeppar
  • några droppar Rödvinsvinäger

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Fräs lök och vitlök i oljan från paprikan några minuter.
Häll i paprika och låt puttra några minuter.
Stek korven i lite olivolja i en stekpanna.
Blanda med paprikaröran och pastan, vänd ner persilja och tomater.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.

 


Ost och skinkpaj



Pajdeg:

125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:

Ca 100 g skinka
2 dl riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
Salt,peppar

Blanda ingredienserna till degen och ställ kallt en stund.
Tryck sedan ut pajdegen i en pajform.
Nagga degen med en gaffel och förgrädda i Ca 10 min på 225 grader.
Gör äggstanningen under tiden och skär skinkan i små bitar.
Sprid ut skinkan och osten i det förgräddade pajskalet.
Häll på äggstanningen.
Ställ in i ugnen igen och höj till 225 grader.
Grädda i ca 25-30 minuter tills äggstanningen stannat.
Servera med en fräsch sallad.




Feta och olivfyllda köttfärsbiffar



Ca 4-5 port

500 g nötfärs
1 ägg
Ca 2 dl mjölk
Ca 1/2 dl ströbröd
Salt,peppar
Ca 100 g fetaost
Några oliver,svarta och gröna(hackade)

Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla i några minuter.
Blanda färsen med ägget,ströbrödsblandningen,kryddor och hackade oliver.
Forma till biffar.
Tryck ner en bit fetaost i varje biff och täck med färsen så att osten inte syns.
Stek i stekpanna(eller i ugn om man vill)
Servera med t.ex ugnsrostade rotfrukter och en sallad med resten av fetaosten om man inte använder all.

Paella



Jag hade kokt ris i kylen,räkor i frysen och saffran kvar sedan i julas så det blev en snabbpaella till lunch.

1 port

1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1 bit röd paprika
1 port kokt ris
Några sockerärtor eller lite vanliga ärtor/majs
Saffran,paprikakrydda,salt,peppar
Lite vatten
En skvätt kycklingfond
(Ev en skvätt vitt vin)

Hacka löken och skär paprikan i strimlor.
Fräs på svag värme och pressa i vitlöken och ha i saffran.
Häll riset i pannan och krydda.
Späd med lite vatten,vin och buljong.
Smaka av.
Vänd ner skalade räkor och halverade sockerärtor och låt de bara bli lite varma.
Klart!

RSS 2.0