Supergoda laxbiffar


Ca 4 port

4 laxbitar(400 gram)
1 ägg
Ca 3-4 msk sweet-chilisås
Ca 1 msk torkad basilika
Salt

Lägg ner allt i en matberedare med knivbladet i .
Mixa till en slät smet.
Forma till biffar med fuktiga händer.

Stek på medelvärme tills dom är ljusrosa inuti.
Servera med couscous och kall limesås gjord på cremefraiche/matyoghurt,saft av lime och lite honung.


Biff alá Lindström



Såhär gör jag.

Ca 4 port

500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 msk dijonsenap
Ca 2 msk hackad saltgurka
Ca 2 msk hackade rödbetor
1 msk hackad kapris
Lökpulver,salt,peppar

Gör såhär:

Blanda mjölk och ströbröd.Låt svälla i ca 10 min.
Blanda färsen med resten av ingredienserna och häll sedan i ströbrödsblandningen.
Rör om ordentligt.
Forma till biffar och stek på medelvärme.

När biffarna är klara lägg dom åt sidan och vispa ur pannan med några dl(4 dl kanske) vatten.
Häll över i en kastrull och tillsätt 1,5 msk kalvfond,en skvätt soja,lite salt och peppar.
Häll på nån dl grädde och red av med maizena.
Låt puttra i några min.

Servera med kokt potatis.

Saffranskladdkaka med vit choklad



2 1/2 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g

Sätt ugnen på 200 grader (180 grader i varmluftsugn).
Smöra/bröa en form med avtagbar botten.
Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet.
Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör tillsist ner äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen.
Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar!
Serveras helst kall med en klick vispad grädde till.

I min ugn blev det lagom med 25 minuter på 175 grader.
Då var den riktigt kladdig inuti.Mums :-)


Thailax med röd curry



4 port

Slängde ihop en thaigryta med lax som blev riktigt god.
Detta är på ett ungefär.

4 laxbitar(400 gram)
1 burk kokosmjölk
Ca 1 msk röd currypasta
Saft från 1 lime
Ca 1 msk farinsocker
En skvätt fisksås(Nån tsk)
Koriander,salt,peppar
Ca 1/2 liten påse wokgrönsaker(Findus classic)

Woka grönsakerna i en wokpanna.
Skär laxbitarna i kuber.
Vispa ihop kokosmjölk,currypasta,lime,socker,fisksås och kryddor i en gryta.
Lägg i laxen och låt den sjuda i några minuter.
Blanda sedan ner wokgrönsakerna i grytan.
Servera med nudlar eller ris.

Baconpaj med fetaost och tomat



Pajdeg:

50 gram smör
1 dl kesella
3 dl vetemjöl

Lägg allt till pajdegen i en matberedare och kör till en smidig deg.
Tryck ut i en pajform och nagga med en gaffel så att den inte bubblar upp i ugnen.
Lägg folie runt kanten och förgrädda i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning:

1 paket bacon
100 gram fetaost
Några körsbärstomater
1 dl riven ost

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mjölk
Salt,peppar

Klipp eller skär bacon i bitar och stek i en stekpanna.
Skär fetaosten i tärningar.
Halvera tomaterna.
Ta av folien,lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet och strö över riven ost.
Vispa ihop äggstanningen och häll över.
Sänk värmen på ugnen och ställ in pajen.
Pajen är färdig när äggstanningen stannat.
Det tar ca 25 minuter.

Servera med en sallad.

Korv med krämig currypotatis



Portioner: 4

Ingredienser:


900 g potatis
1 purjolök
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk curry
salt och peppar
630 g varmkorv(Jag tog wienerkorv)

Gör så här:

Skala och koka potatisen.
Ansa,skölj och strimla purjolöken.
Skär den kokta potatisen i bitar om den är stor.
Blanda grädde och mjölk i en kastrull.
Vispa ner majsstärkelsen och låt sjuda 3 minuter under omrörning.
Rör ner curry och blanda i potatis och purjolök och låt allt bli varmt.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka korven och servera med grönsaker.

Nästa gång jag gör denna maträtt så kommer jag hoppa över purjolöken.
Jag hade i en halv och tycker att det blir godare utan.
Kommer också att tillsätta lite mer curry.


Sweet-chili kycklinggryta



3-4 kycklingfiléer (ca 400 gram)
Smör till stekning
1 gul lök
1 finriven vitlöksklyfta
1 dl sweet chilisås(1/2 dl hade jag i så att det inte blev för starkt för barnen)
2 morötter
4 dl kycklingbuljong
1 msk kikkoman soya
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar.
Stek i smör i tjockbottnad gryta, tillsätt hackad lök, finriven vitlök och sweet chili.
Låt allt få fräsa ihop nån minut.
Skala och skär morötter tunt och lägg i.
Slå på buljongen och soya.
Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min.
Serverades med ris.


Mexikanska köttbullar med bönris



4 portioner ris

500 g blandfärs
1 dl rostad lök
3 äggulor
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1/2 tsk malen kanel
salt och peppar
1 msk smör eller margarin
1 burk chunky salsa (à 350 g)
2 dl vatten

Tillbehör:

1 burk svarta bönor(à 380 g)
1/2 purjolök

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Krossa den rostade löken och blanda den med hälften av vattnet, äggulor, pressad vitlök, spiskummin, kanel, salt och svartpeppar i en bunke. Låt svälla ca 5 minuter.
Blanda i färsen och forma färsen till bullar.
Stek bullarna i matfettet tills de fått fin färg.
Tillsätt salsan och resten av vattnet och låt puttra i 5-8 minuter.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Blanda lök och bönor med riset och smaka av med salt och peppar.
Servera köttbullarna med bönriset.

Jag hoppade över purjolöken i riset.


Vit chokladmoussetårta



Denna tårta hade vi som bröllopstårta när vi gifte oss :-)

Till 8-10 personer

Botten:

8 digestivekex(ca 110 g) Jag tog några till+ mer smör för det räckte inte till min springform
50 g smör
1 form,ca 20 cm i diameter med löstagbar kant(min form är något större)

Fyllning:

1 dl vispgrädde
300 gram vit blockchoklad eller minutblock
300g philadelphiaost


Lägg kex och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare monterad med en kniv.
Kör ihop till en smulig blandning.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar.
Värm grädden i en liten kastrull.
Ta kastrullen från värmen och smält blockchokladen i den varma grädden under omrörning.
Lägg färskosten i en bunke. Blanda i chokladen, gärna med elvisp.
Bred ut fyllningen i formen.
Låt stelna ca 6 timmar i kylskåpet.Gärna under natten.

Jag garnerade tårtan med vita och mörka chokladhjärtan,florsocker och röda rosor.
Serverade även jordgubbar till.




Lax med bladspenat och pasta



Ingredienser

4 port

4 portionsbitar laxfilé
4 port pasta (penne)
1 gul lök
1 msk olja
salt och peppar
65 g bladspenat
2 dl lättcrème fraiche (paprika, chili)
1 dl mjölk
300 g wokgrönsaker

Gör så här

Tina fisken om den är fryst.
Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Skala, skiva och bryn löken i oljan tillsammans med laxbitarna i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Sänk värmen och lägg ner spenaten i pannan runt fisken.
Rör samman crème fraiche och mjölk häll det i pannan och sjud ca 8 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 56˚C.
Woka grönsakerna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda pastan med grönsakerna.
Servera laxen med pastan.


Kinesisk fläskgryta med grönsaker i sojasås



140 g bacon
1/2 purjolök
2 gula paprikor
250 g färsk broccoli
600 g strimlat fläskkött
2-3 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1/3 dl kinesisk soja
1/2 msk honung
1 tsk torkad timjan
1 krm svartpeppar

Strimla bacon,purjolöken och paprikorna.
Dela broccolin i mindre buketter och skär stjälken i tunna skivor.

Stek bacon i en stekgryta.
Lägg åt sidan och bryn fläskköttet.
Lägg det också åt sidan och fräs purjolök och paprika hastigt.
Ha i bacon och fläsk.
Skala ingefäran och riv ner i grytan.
Pressa ner vitlöksklyftorna.
Tillsätt tomatpuré,soja,honung,timjan och svartpeppar.
Blanda och låt allt koka ihop någon minut.

Servera med nykokta nudlar och kokt broccoli.

Kanelbullar



Ca 45 st

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:

75-100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Pensling:

1 ägg

Garnering:

Pärlsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen.
Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen.
Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna.
Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.


Mockarutor/kärleksmums/snoddas



Det finns olika namn på denna kaka.
Min mamma kallade dom strösselkakor för hon hade strössel på istället för kokos.
Jag kallar dom för mockarutor :-)

Ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

Ingredienser:

150 g smör eller margarin
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Glasyr:

50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe eller 3 msk vatten och 0,5-1 tsk snabbkaffepulver
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:

1-2 dl kokosflingor

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225°C.
Ta fram en ugnsform, ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
Smält smöret/margarinet och låt svalna.
Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao.Kakaon kan siktas om den är klumpig.
Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret.
Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
Häll och bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.
Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.
Smält smör eller margarin i en kastrull.
Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.
Vispa till en jämn smet.
Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.
Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat.


RSS 2.0