English muffins

 
Ingredienser

15g jäst

3dl ljummen mjölk

1msk fänkålsfrö

1 tsk salt

7.5 dl vetemjöl special

1dl polenta

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader och stöt fänkålsfröna i en mortel.

Lös upp jästen i den varma mjölken och tillsätt fänkålsfrö.

Tillsätt salt, vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs den i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Kavla ut degen till en platta (cirka 1 ½ cm tjock).

Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas. Spraya varje bit med vatten (ur en sprayflaska) på bägge sidor och doppa båda sidor i polenta.

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 40 minuter.

Värm en torr stekpanna och stek bröden på medelvärme i cirka 5 minuter på vardera sida tills de är gyllene.

 
Servera med ost och marmelad.

 

 

 

 


Gyllene kolapaj

Inte blev den fin men goood!! ;-) 
 
Ca 12 bitar
 
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
1 dl kondencerad mjölk(sötad)
1 dl+1 msk vispgrädde
225 g philadelphiaost
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 225°C.
Mixa smör och mjöl i en matberedare med knivbladet och mixa ner ägget.
Tryck ihop degen till en platta och lägg den i en plastpåse. Kyl 30 min.
 
 
  Kavla ut degen och klä en pajform med avtagbar botten som är 23 cm i diameter.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajbottnen 10 min.
Låt pajbottnen svalna helt.
 
 
Blanda dulce de leche med 1 msk grädde till en jämn kräm och bred hälften av krämen över den svala pajbottnen.
Vispa färskosten mjuk med en elvisp.
Vispa 1 dl grädde, vaniljpulver och socker i en separat skål, tills grädden är fast.
 
Blanda grädden med färskosten.
Skeda upp gräddblandningen i pajskalet.
Klicka ut resten av dulce de leche-krämen och dra runt den med en kniv tills pajen är marmorerad.
Kyl minst 2 timmar före servering
 
 
 

Ugnsbakad lax med färskost

 

Ingredienser

  • 2 skivor vitt bröd, dagsgammalt
  • 1 st citron (skalet, finrivet)
  • 4 bitar a 175 g lax
  • 100 g Philadelphia Gräslök 12% (eller valfri Philadelphia efter smak)
  • sallad
  • citronskivor till garnering

Instruktioner

Värm ugnen till 180 grader.
Mixa brödet i en matberedare till ett fint ströbröd och blanda det med det finrivna citronskalet.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast, smörjd form.  Bred Philadelphia på varje bit.
Strö över ströbrödet och citronskalet och tryck lätt så att det fäster i Philadelphia-toppningen.  Baka laxen i ugnen i ca 15-20 minuter, eller till önskad stekgrad.
Servera med t.ex bulgur.

Fläskfilé med jordnötssås

4 port
 
Du behöver:
 
1 fläskfilé
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
Ca 1 dl jordnötsmör med bitar i
Ca 2-3 msk sweet-chilisås
En skvätt japans soja
Salt,peppar
 
Hacka löken fint.
Bryn den lätt i en stekpanna tills den blir mjuk.
Lägg åt sidan.
Skär fläskfilén i skivor och bryn den i en stekpanna.
Lägg det också åt sidan.
Häll kokosmjölk och jordnötssmör i pannan och låt koka upp.
Smaka av med sweet-chili,soja,salt och peppar.
Lägg i lök och kött.
Låt puttra i några minuter.
Servera med ris och lägg gärna några jordnötter ovanpå.

Browniefudgecheesecake

 
 
 
 
Cheesecakesmet:
 
300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
¾ dl strösocker
 
Browniesmet:
 
2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade cashew eller pecannötter
 
Fudgeglasyr:
40 g smör
1 msk mjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver
cashew eller pecannötter till garnering
 
Använd en ganska liten form med löstagbar botten och kläm fast ett bakpapper i botten.
Ceesecakesmet:
Rör samman cream cheese, vaniljsocker och socker. Ställ åt sidan.
Browniesmet:
Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
Häll smör och kakao i en kastrull och värm på svag värme tills smöret är helt smält och blandat med kakaon.
Rör ner smöret i äggblandningen.
Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och de hackade nötterna.
Häll hälften av smeten i formen och släta till ytan. Bred försiktigt på ostsmeten ända ut i kanterna.
Täck med resterande Browniesmet.
Grädda i nedre delen av ugnen, 180 C, i ca 30 min. Låt kallna i formen.
Fudgeglasyr: Smält smöret med mjölken. Rör ner florsocker och kakao.
Låt sjuda upp någon minut. Bred ut glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över kakan.
Dekorera med nötter. Låt kakan stå kallt tills glasyren stelnat.
 

Chokladmuffins

Ingredienser för cirka 15 muffins:
 
För mig blev det 12.
Jag använde muffinsformar.

100 g smör eller margarin
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao 
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 200-225 grader
Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver.
Häll ner mjölblandningen i ägget och sockret.
Vänd till sist ner matfettet.
Ställ muffinsformarna på en plåt.
Gärna en muffinsplåt så håller de formen.
Fyll dem till 3/4 med smet.
Grädda muffinsen i cirka 10 minuter i mitten av ugnen.
Prova med en sticka.Är stickan torr är dom klara.
 
 

Biffgryta med chili och choklad

Ingredienser

4 port

600 g ryggbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
Smör 
2 msk konc kalvfond
1 dl vatten
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 dl lätt crème fraiche
ca 15 g mörk choklad, minst 70%
 
Gör så här:
 
Skär köttet i bitar. Skala löken och vitlöken.
Skär löken i klyftor och hacka vitlöken.
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i kalvfond, vatten, soja, sambal oelek och crème fraiche.
Låt koka ca 5 min. Hacka chokladen och låt den smälta i såsen.
Låt inte grytan koka mer. Servera med t.ex pressad potatis.

Kycklinggryta med avokado i

4 port:

3 kycklingfiléer

1/2 purjolök el gul lök

1 tsk curry

salt

smör att steka i

1 hönsbuljongtärning eller fond 

3 dl vatten

2-3 msk mango chutney

2 dl creme fraiche

1 dl grädde

soja

2 mogna avocado, skurna i bitar

Skär kycklingen i små bitar och bryn dem i smöret. Strimla purjo och låt den fräsa med. Pudra över curry och salta. Tillsätt vatten, buljongtärning och chutney. Låt puttra en stund och tillsätt sedan creme fraiche och grädde. Smaka av med en skvätt soja. Ta grytan av plattan och rör ner avocadon.Extra gott att strö över lite naturella cashewnötter över. Servera med basmatiris och en god sallad till.

 


RSS 2.0