Filorullar med köttfärs



Detta recept har jag provat idag.Supersmaskigt!!!

ca 300 g blandfärs(jag tog mer,ca 500 g)
ca 100 g vitkål, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1 nypa socker
1 vitlöksklyfta, pressad
grovmalen svartpeppar
ca 8 ark filodeg
olja till pensling

Sätt ugnen på 175°.

Fräs färsen och tillsätt vitkål och lök och fräs ytterligeare nån minut.
Tillsätt fond, soja socker och svartpeppar. pressa ner vitlöken.Låt puttra tills vitkålen mjuknat.
Lägg ut dubbla ark med filodeg.
Dela i tre eller fyra remsor, beroende på hur stora rullar du vill ha.
Pensla lätt med olja.
Fördela 1-2 stora msk fyllning i ytterkanten på varje remsa.
Vik degen ett varv över fyllningen.Vik in kanterna ½-1 cm, håll ihop och rulla ihop rullen.
Pensla rullarna med olja. Lägg i en ugnsfast form och grädda tills dom får fin färg, ca 20 minuter.

Servera med en fetaostsallad och sweetchilicreme.
Jag gjorde såhär:

2 dl matyoghurt(går bra med cremefraiche eller gräddfil också)
Ca 1/2-1 dl sweet chilisås beroende på hur stark man vill ha den.

Blanda och låt stå kallt en stund innan servering

Plommonspäckad fläskkarré



Jag har inga exakta mått eftersom jag ofta gör på känsla men detta är på ett ungefär.

Ca 4 port

Drygt 1 kg fläskkarré
Några torkade katrinplommon
Salt,peppar,torkad ingefära

Gör såhär:

Skär några djupa hål lite här och där runt fläskkarrén.
Klipp katrinplommonen i mindre bitar och tryck ner dom i hålen.
Bryn fläskkarrén hastigt runt om i en stekpanna.
Lägg över den i en ugnsform och häll över stekskyn+lite vatten.

Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av steken.
Ställ in i ugnen på 175 grader tills termometern visar ca 82 grader.
Det tar runt ca 2 timmar.
När fläskkarrén hade varit inne i ugnen en stund klyftade jag 2 äpplen och la äppelbitarna i formen med fläskkarrén.
Ös på med lite vatten.
Lägg den sedan i folie med äppelbitarna när den är färdig och låt vila ca 20 minuter.

Sör en sås på skyn.
Sila den och häll över i en kastrull.
Koka upp med lite kalvfond.
Häll i mjölk blandat med grädde eller enbart grädde.
Smaka av med salt och peppar.
Red av med t.ex maizena.

Servera med kokt potatis,kokta grönsaker och äppelmos.

Parmesanbollar



Det här receptet är från tv programmet halv 8 hos mig.
Jättegoda och enkla att göra till buffé,mingel,tilltugg.

Ingredienser

1 dl parmesan
100 g smör
2 dl mjöl
salt
oliver

Grovriv parmesanosten.Blanda smör med mjöl.
Tillsätt salt.
Blanda sedan ihop allt med parmesanen och arbeta ihop en deg som du gör till små bollar.
Platta till något och tryck ner en oliv i varje kaka.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15 min.



Skagencheesecake




Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad

Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.


Leilas New York blueberry cheesecake




Denna har jag velat göra lääänge men det har aldrig blivit av förrän nu och jag ångrar inte en sekund att jag gjorde den.
Helt GUDOMLIG.Mäktig men såå god.
Helt i min smak.Ni måste testa.

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.



Tacopaj



Orginalreceptet hittar ni här.
Jag har gjort några ändringar.

Ingredienser

6 port

150 g Arla® smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Jag gjorde en hälsosammare pajdeg som även är mindre mäktig.
Den görs på samma sätt som den vanliga pajdegen.


50 gram margarin
1 dl kesella 1%
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl

Fyllning:
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl  lätt crème fraiche paprika chili
2 dl  lätt crème fraiche
Riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.
Hacka ihop smör,mjöl och paprikapulver till en grynig massa,för hand eller i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form,ca 30 cm i diameter.
Gör några hål i degen med en gaffel.
Ställ formen i kylen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.

Bryn köttfärsen i smör.
Tillsätt tacokrydda och vatten,låt koka ca 5 min.
Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål.
Skär tomaterna i skivor.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen.
Täck med riven ost och tomater.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min,tills osten fått fin färg.
Vill du ha en lite mildare kryddning kan du minska mängden Arla Köket lätt crème fraiche paprika chili med 1 dl och öka motsvarande mängd Arla Köket lätt crème fraiche.
Servera med tacochips och sallad.



Kycklinggratäng med pasta



I receptet jag hittade stod det fläskfilé men jag körde med kyckling som blev supergott:-)

 Ca 5-6 port

Pasta till 4 pers(jag tog fussili fullkorn)
3 kycklingfiléer
2 msk knorr kycklingfond
4 dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade tomater i olja
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl matlagningsgrädde
Ljus maizena redning
Salt & peppar

Några körsbärstomater
Riven ost

GÖR SÅHÄR :

Koka 4 port pasta. Ställ åt sidan sålänge.
Stromla kycklingen och stek på medelvärme. Stek köttet i omgångar, lite i taget. 
Tillsätt vatten + fond. 
Klipp de soltorkade tomaterna,pressa vitlöken och tillsätt.
Klicka i senap och tomatpuré.
Häll på grädde och red av såsen med maizena.
Låt småkoka nån minut till. Smaka av med salt och peppar.
Blanda pastan och såsen i en gratängform.
Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. 
Strö på riven ost.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält,ca 15 min i 225 grader.
Servera med en sallad.


Pannbiff med löksky



Ca 4 port

Biffar:

Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
Salt,peppar,lökpulver(snåla inte)
Ca 1 msk kalvfond
Ca 1 msk senap

Löksky:

2 gula lökar
Ca 3-4 dl vatten
1-2 msk kalvfond
Lite salt och peppar
Mörk maizena redning eller mjöl blandat med vatten

Gör såhär:

Blanda mjölk,ströbröd och kryddor.
Låt svälla ca 10 min.
Blanda under tiden köttfärsen med ägg,kalvfond och senap.
Tillsätt sedan ströbröd blandningen.
Blanda noga och forma till biffar.
Stek på medelvärme.

Lägg biffarna åt sidan och skär löken i skivor.
Bryn den lätt i matfett tills den blir mjuk.
Häll i vatten och kalvfond.
Salta och peppra lite och red av med maizena.
Lägg biffarna i skyn och låt puttra några minuter.
Servera med kokt potatis,kokta grönsaker,saltgurka och lingonsylt.

Potatis och köttfärsgratäng med tacosmak




Ca 4 port

Ca 500 gram nötfärs
2 gula lökar
1 påse tacokrydda
1 burk(100g)cremebonjour taco
Ca 7 potatisar
Matlagningsgrädde
Mjölk
Ev 1-2 vitlöksklyftor
Salt,peppar
 
Gör såhär: 

Bryn löken så att den får lite färg.
Ha i köttfärsen.
Krydda den med tacokryddan när den är igenomstekt.
Häll på tacoosten och låt den smälta.
Skiva potatisen tunt.
Lägg lite av köttfärsröran i botten av en ugnsform och lägg på ett lager av den skivade potatisen.
Forsätt varva köttfärs och potatis.
Sista lagret ska vara potatis.
Blanda matlagningsgrädde med lika mycket mjölk.
Salta och peppra.Ha ev i 1-2 pressade vitlöksklyftor(behövs inte)
Häll grädd och mjölkblandningen över så att det nästan precis täcker.
Toppa med riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen på 200-225 grader i ca 45-60 min.
Servera med en blandad sallad.



Dinkelbullar



Ca 20 stycken

13 dl fullkornsmjöl av dinkel
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl solroskärnor + 2 msk till dekoration(om man vill)
1/2 msk salt
1 msk sirap(går bra att utesluta)
1 msk olivolja
2 rivna morötter

Gör såhär:

Lös upp jästen i fingerljummet vatten (37 grader).
Blanda ner alla ingredienser utom mjölet och rör om.
Tillsätt cirka 12 dl av mjölet i omgångar.
Arbeta degen noga tills den är fast och smidig.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord tillsammans med resten av mjölet.
Knåda degen smidig och forma till en rulle.
Dela i 20 bitar och rulla varje bit till en bulle.
Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt under en bakduk i 30 minuter.
Pensla med vatten och strö över resterande solrosfrön.
Grädda i 225 grader mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.


Valnötsbröd




2 stycken

50 g jäst
2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
13-14 dl vetemjöl
50 g valnötter

Gör såhär:

Smula sönder jästen i en bunke.
Tillsätt salt och vatten och rör tills jästen är löst.
Rör ner oljan och det mesta av mjölet.
Arbeta in valnötterna och knåda degen smidig.
Knåda den inte mer än nödvändigt,annars kan det bildas blåsyra av valnötterna som gör brödet gråblått.
Låt degen jäsa i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Forma till bröden.
Lägg dem på papprad plåt.
Skåra dem.
Låt dem jäsa i 20 minuter.
Grädda i 40-50 minuter.
Låt dem svalna på galler.


RSS 2.0