Grekisk pizza

 
Jag åt en så god pizza när jag var på Grekens i Knivsta förut och försökte återskapa den hemma.
Det blev jättegott men deras kanter var snäppet godare och fluffigare än mina.
Detta är min variant.
 
4 pizzor
 
Degen
 
  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl durumvete
  • 5 1/2-6 dl vetemjöl special
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
  2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. 
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Dela pizzadegen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
Till fyllning hade jag:
 
Tomatpure blandat med oregano,salt och peppar
Riven ost
Souvlaki(recept längre ner)
Oliver
Fetaost
Paprika
Rödlök
Tomater
Tzatsiki
 
Souvlaki
 
1-2 fläskfiléer(beroende på hur mycket kött du vill ha på pizzan)
Olivolja
Saft från citron
1 pressad vitlöksklyfta
Hackad färsk rosmarin
Salt,peppar
 
Skär köttet i skivor och marinera i några timmar.
Stek det hastigt på båda sidorna.
Det ska inte bli genomstekt.
Lägg på tomatpuré,riven ost och resten av ingredienserna.
Vik upp kanterna.
Grädda pizzan i ca 20 minuter.Kolla så att köttet är genomstekt.
Häll på tzatziki ovanpå pizzan.
 
 
 
 
 
 
 

Oreo mudcake

 

Det här behöver du :
150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Fyllning och topping
1 förpackning oreokakor
300 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
100 gram rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 påse mini marschmallows

Minioreos
Chokladsås

 


Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet. Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar) Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

 


RSS 2.0