Leilas sticky buns



Å herregud vilka goda bullar!!
Dessa måste ni prova.
Blev dock lite väl mkt glasyr enligt detta recept tycker jag.
Man använder ju inte så mkt.

Ingredienser

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special

Fyllning:

50 g pecannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1.5 dl farinsocker
1 msk malen kanel
1.5 dl russin

Smör till formen
Ägg till pensling
Pecannötter
Valnötter
Råsocker

Cream cheese glaze:

200
g
Philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1.5 dl florsocker
Skal av 2 lime och saft av 1 lime

Gör så här

Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen,37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.
Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning.Rulla ihop den till en tajt rulle.
Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor.Det ska bli cirka 16 bullar.
Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna.Tryck ner mitten av bullarna med tummen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker.Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Cream cheese glaze:

Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.
Smaksätt med rivet limeskal och saft.
Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.
Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.
Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.



Äppelkaka



Bästa att utnyttja äpplena från äppelträdet i trädgården innan dom blir dåliga ;-)

0,5 msk
2 msk
1 dl
1 tsk
3 dl
2 st
2 dl
100 gram
2 st

Tillagning

Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter.
Skala äpplena.Kärna ur och skär dem i tunna klyftor.
Rör smöret och sockret poröst.
Tillsätt äggen och rör till en smidig smet.
Blanda mjöl och bakpulver.Rör ner mjölken och mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i formen. Stick ner äppelklyftorna tätt i smeten.
Strö över socker och kanel.
Grädda i mitten av ugnen 60 - 75 minuter.
Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.
Servera med vaniljsås eller glass.


Helstekt honungsglacerad fläskytterfilé



1 fläskytterfilé
Smör att steka i
Salt,peppar(ev rosmarin) 
Flytande honung

Finputsa köttet och skär bort det fula.
Stek köttet runt om på hög värme tills det fått färg.
Salta peppra och ringla på rikligt med honung.
Pensla köttet med kryddorna,honungen och fettet från pannan.
Lägg sedan köttet i en ugnsform och häll över skyn.
Ställ in i ugnen på 150-175 grader och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen på köttet.
Pensla med skyn några gånger under stektiden.

Ta ut köttet när termometern står på 65 grader.
Slå in det i folie och låt det ligga där i ca 10-15 min.
Servera gärna med nån typ av potatis t.ex potatisgratäng.


Färskostfyllda köttfärsbiffar



Ca 4 port

500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
Salt,peppar
1 ask philadelphia vitlök och örter
1 matlagningsgrädde
Ca 1-2 msk kalvfond

Blanda ströbröd och mjölk.Låt svälla ca 10 min.
Blanda medans köttfärsen med ägget och kryddorna.
Ha i ströbrödblandningen.Blanda noga.
Forma till biffar och lägg på tallrik.
Gör ett hål i mitten av varje biff och fyll med ca 1 riklig tsk philadelphiaost.
Nyp ihop och forma biffarna igen.

Stek på medelvärme tills dom fått lite färg på båda sidor.
Dom behöver inte vara helt genomstekta eftersom dom blir färdiga i såsen sen.
Ta upp biffarna på en tallrik sålänge.
Häll i grädden och resten av philadelphiaosten i stekpannan och låt osten smälta.
Ha i lite kalvfond och ev lite salt pch peppar om så önskas.
Lägg biffarna i såsen och låt puttra en stund.5-10 min.

Servera med klyftpotatis eller ris.


Burritos



Snabbt,enkelt och gott.
Perfekt en fredagkväll när man är trött.

Till 400 gram lövbiff/nötfärs behövs 1 påse burrito spicemix och 1/2 dl vatten.
Strimla lövbiffen och stek i smör.
Krydda och tillsätt vatten.Låt puttra lite.Klart!!

Servera i tortillabröd med grönsaker,tacosås och gräddfil.
Ev guacamole om man vill.Mums!!!

Thailax



Ingredienser

4 port

400 g skinn- och benfri laxfilè
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
Arla ® smör-&rapsolja
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl Lätt kokosmjölk
1/2 dl sweet chilisås
2 tsk mald ingefära

Gör så här

Skär laxen i strimlor.
Kärna ur och strimla paprikorna.
Skala och hacka vitlöken.
Stek laxen i smör-&rapsolja i en wok eller stor stekpanna. Ta upp laxen.
Stek paprikan hastigt och tillsätt vitlök, smulad buljongtärning, kokosmjölk, sweet chilisås och ingefära.
Låt allt koka ihop 1/2 min. Lägg i laxen.
Servera med ris eller nudlar.

Pavlova



Ingredienser

4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd
  • 500 g jordgubbar

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
Vispa tills smeten är hård.Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
Smörj en form ca 24 cm i diameter.Bred ut smeten i formen.
Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen.
Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme.
Stäng av värmen och låt fromen stå kvar tills ugnen svalnat.

Låt botten svalna.
Lossa kanten på formen och därefter bottenplattan.
Lägg tårtbotten på ett fat.
Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skiva dem ev.
Garnera tårta med grädde, jordgubbar


Schwartswaldtårta



Ingredienser

Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor

Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
kakao

Gör så här:

Bottnar

Sätt ugnen på 150 grader.
Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
Låt svalna på plåten.

Garnering

Smält blockchokladen i vattenbad.
Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.
Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering. 

Fyllning
Vispa grädden med vaniljsockret.
Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.

Tårta

Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde.
Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr.
Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.


RSS 2.0