Smördegsinbakad kebab



Detta är till 2 rullar och räckte till våran familj på 4 pers

2 rullar smördeg
1 paket färdigkryddad kebab(Västerås kebab 330 g)
2-3 tomater
Riven ost(Gärna en smakrik)
1 uppvispat ägg

Stek på kebabköttet.
Lägg ut smördegsplattorna på varsin plåt med bakplåtspapper.
Lägg ut kebaben i en sträng i mitten av plattorna.
Ha skivad tomat över och strö till sist över riven ost.
Vik ihop degen till rullar och nyp ihop kanterna på kortändarna.
Pensla med ägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min och rullarna blivit gyllenbruna och smördegen blivit frasig.

Jag gjorde en enkel vitlökssås till

2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar

Låt stå och dra en stund i kylen innan servering
Servera med såsen och en sallad.


Wallenbergare



Ca 7 biffar
 
500 gram
4 st
4 dl
1 dl
Servera gärna med potatismos,skirat smör,kokta ärtor och rårörda lingon.

Stekpannebröd



6 st

25 g smör
5 dl rågsikt(fint rågmjöl blir också bra)
1 tsk strösocker
1 tsk salt
15 g jäst
2 1/2 dl mjölk

Gör så här

Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke.
Tillsätt nästan all rågsikt, socker, salt och jästen delad i mindre bitar.
Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen.
Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resterande mjöl.
 Dela degen i 6 bitar. Kavla eller platta ut varje bit till en rund kaka, ca 20 cm i diameter.
Nagga kakorna med en gaffel.
Hetta upp en torr stekpanna av gjutjärn.
Grädda bröden, ett i taget, i stekpannan ca 2 min per sida.
Låt svalna på galler.

Gott med smör och ost på :-)

Köttbullspytt



Perfekt om man har köttbular och potatis över.
Detta räcker till 3-4 port

1 gul lök
3 potatisar(kokta)
1 morot(kokt i tärningar)
1 palsternacka(kokt i tärningar)
Hemmagjorda köttbullar(ca 6-7 per/pers)
Några skivor saltgurka
Hp sås
Salt,peppar

Hacka löken och bryn den lätt i en stekpanna så den blir glansig.
Lägg åt sidan.
Stek potatisen.Tillsätt morötter och palsternacka.
Hacka saltgurkan och ha i.
Salta,peppra och häll på nån skvätt hp sås.
Lägg i köttbullarna och låt allt bli varmt.
Servera med sallad.



Fräsch pastasallad



Sweet chili och lime är en bra kombination.
Gör en pastasallad som vanligt.
Jag gjorde runt 3-4 port.
Blanda i det du gillar.
Jag hade tomat,paprika och oliver.
Häll några skvättar sweet-chilisås,rivet skal och saft från 1/2-1 lime.
Blanda.

Servera till t.ex kyckling.

Frukttarteletter




Deg till 8 tarteletteformar

3 dl mjöl
125 gram smör
1/2 dl socker
1 msk vatten
1 äggula

Blanda ingredienserna till degen och låt stå kallt i kylskåp 30-60 minuter.
Dela sedan degen i 8 lika stora bitar och kavla ut varje bit till en rundel.
Lägg rundeln över tarteletteformen och tryck längs kanterna så att överbliven deg ramlar bort.
Nagga tarteletterna med en gaffel.
Ställ in i ugnen på 175-200 grader tills dom blivit gyllenbruna,ca 15 min.
Låt svalna något och lossa dom från formarna.

Smält lite mörk blockchoklad och pensla pajernas insida.
Ställ in i kylen och låt stelna medans fyllningen förbereds.

Jag gjorde en vaniljkräm som jag sedan blandade med lite vispad grädde efter smak och tycke.

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand.
Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar.
Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten,utan håll koll på den hela tiden.

Ställ i kyl och låt svalna.
Blanda med uppvispad grädde.
Fyll tarteletterna med vaniljkrämen och toppa med frukt eller bär. 






Sweet-chilifisk med lime


  • Portioner: 4
  • Ingredienser

    • 600 g fryst fiskfilé (t ex torsk eller hoki)
    • 1/2 tsk salt
    • 50 g smör
    • 1/2 dl ströbröd
    • 1 dl grovhackade cashewnötter
    • 1/2-1 tsk sambal oelek
    • 1 pressad vitlöksklyfta
    • rivet skal och pressad juice av 1/2 lime
    • 8 körsbärstomater

    Sätt ugnen på 225°C. Halvtina fisken.
    Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta.
    Smält smöret och rör i ströbröd, nötter, sambal oelek, vitlök, limeskal och juice.
    Bre blandningen över fisken.Dela tomaterna och lägg bredvid.
    Stek i mitten av ugnen i 20-30 minuter.
    Servera med kokt ris.


    Fisk i foliepaket


    Grillat är ju bara så gott.
    Det hör sommaren till så man vill ju nästan grilla varje dag.
    Vem säger att man alltid behöver grilla kött.
    Det blir ju lite tråkigt i längden.
    Igår grillade vi fisk i foliepaket.
    Det blev verkligen smakrikt och saftigt.
    Detta är på en höft.

    Ca 3-4 port

    400 gram blandad fisk(findus)
    1 morot i skivor(kokt i några min) 
    Några gröna bönor
    1 röd lök

    Detta la jag i marinad,lite på känsla i några timmar som bestod av:

    Olivolja
    Saft från citron
    Pressad vitlök
    Salt,vitpeppar,timjan(krydda på ordentligt)

    Jag penslade sedan ett folieark med olivolja och la allting ovanpå.
    Inklusive lite av marinaden.
    Klickade sedan ut några smörklickar ovanpå och la ihop till ett paket,sen ska det läggas på grillen i några minuter.
    Öppna paketet lite försiktigt och titta efter en stund.
    Fisken ska precis vara färdig och falla sönder.
    Ha inte fisken på för länge.

    Servera med kokt potatis och en kall sås.
    Jag gjorde en kall dillsås som bestod av:

    Turkisk yoghurt
    Dill
    Citronpeppar



    Kalljästa grahamsbullar

    Kalljäst bröd är verkligen smidigt för vem orkar stå och göra deg som ska jäsa när man precis vaknat?

    25 g jäst
    3 dl kallt vatten
    1 tsk salt
    2 msk olja
    2 dl grahamsmjöl
    6-7 dl vetemjöl
    Jag tog hälften grahamsmjöl och hälften vetemjöl så bev dom lite grövre

    Smula ner jästen i en bunke.
    Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen har löst sig.
    Rör i salt, olja och grahamsmjöl.
    Tillsätt vetemjöl och arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken.
    Dela degen i 12 bitar och rulla till bullar.Lägg på plåt med bakpapper och täck med bakhandduk.
    Ställ in plåten i kylen över natten,ca 12 timmar.
    (Eller mindre beroende på hur länge man sover)

    Innan jäsning



    Efter jäsning



    Nästa morgon:
    Sätt ugnen på 250 grader och ta fram bullarna ur kylen.
    När ugnen är varm gräddas bröden ca 10 min

    Färdiga att äta :-)


    En till variant av familjepirog



    4-6 pers

    Pirogdeg:
    100 g smält smör
    3 dl mjölk
    25 g jäst
    1 tsk salt
    8 - 9 dl vetemjöl

    Fyllning:
    500 g köttfärs
    1 stor gul lök, hackad
    200 g rökt skinka i tärningar
    1 burk skivade champinjoner(jag uteslöt det och skulle jag ha champinjoner skulle jag använda färska)
    ½-1 msk kebabkrydda
    salt och peppar
    3 msk tomatpuré
    2-3 msk chilisås
    1 burk creme fraiche
    1 ägg till pensling

    Pirogdeg:
    Smält smöret och tillsätt mjölken värm till 37 grader.
    Smula ner jästen i en bunke eller matberedaren och rör ut med lite vätska så den löser sig.
    Tillsätt resten av degvätskan, salt och mjölet lite i taget.
     Blanda ihop ordentligt och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
    Under tiden gör du fyllningen.

    Stek köttfärs, lök, skinka och champinjoner och tillsätt kebabkrydda, salt och peppar.
    Tillsätt tomatpurén, chilisåsen och creme fraichen. Låt koka ihop.
    Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, min blev elastiskt och lättarbetad och gick lätt att lyft utan att den gick sönder, men annars kan man kavla ut den direkt på bakplåtspappret.
    Kavla ut till en cirkel där halva cirkeln nu ligger utanför bakplåtspappret.
    Lägg över degplattan till en långpanna INNAN du lägger på fyllningen.Svårt att flytta den annars!
    Lägg på fyllningen på den halva cirkeln.
    Pensla kanterna med vispat ägg och nyp/rulla ihop kanten.
    Pensla den halvmåneformade pirogen med uppvispat ägg, nagga lite lätt med en gaffel.
    Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20-30 minuter eller tills degen fått fin färg.
    Servera med sallad.


    RSS 2.0