Parmesanpinnar

 
Ett snabbt tilltugg till t.ex kräftskivan eller buffén.
 
Allt du behöver är:
Smördeg på rulle
Ägg
Flingsalt
Parmesanost
 
Rulla ut smördegen.
Skär smala breda remsor.
Pensla remsorna med uppvispat ägg på båda sidorna.
Strö på flingsalt och finriven parmesanost.
Snurra remsorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min.
Dom ska vara gyllenbruna och frasiga.
Servera ganska snabbt för annars blir dom lite sega.

Lime och jordgubbscheesecake med vaniljfyllning

 
Ca 10 bitar

Botten:

10 digestivekex

75 g smält smör

Fyllning

500 g Kesella vanilj

2 dl crème fraiche

3 ägg

1 dl strösocker

½ msk vaniljsocker

Topping

2 gelatinblad

250 g frysta jordgubbar

1 dl vatten

4 msk strösocker

pressad saft av 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mortel.
  3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter. Vispa ihop Kesella, crème fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker och vaniljsocker.
  6. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 35- 40 minuter.
  7. Låt kakan kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  8. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft ca 5 min i en kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen.
  9. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama försiktigt ur och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning.
  10. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan.
  11. Ställ i kylen minst 4 timmar innan servering.

Rödspätterullader med tomat och dragon

 4 port
 
Ingredienser       
600 gram 
2 dl
2 dl 
2 msk
2 tsk
0,5 st
0,5 påse

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra spättafileérna, rulla ihop dem till rullar och lägg i en ugnssäker form.
Blanda ihop crème fraîche, chilisås, och mjölk.
Rör ordentligt så att allt blandar sig.
Tillsätt citronsaft, dragon, salt och peppar.
Strö över osten. 
Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
Servera med kokt potatis.

Grekisk kyckling med tagliatelle

 
4 port
 
4 kycklingfiléer , ca 500 g
Arla smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök
2 dl hönsbuljong
50 g Apetina vit ost
2 tsk oregano
2 tsk kinesisk soja
1 msk vetemjöl
2 dl Arla Köket matyoghurt
8-10 svarta oliver med kärna färsk oregano eller persilja

Gör så här

Bryn kycklingfileérna i smör i en stekpanna.
Salta och peppra. Koka pastan.
Skala och hacka löken.
Fräs löken i smör i en traktörpanna.
Tillsätt buljong, mosad Apetinaost, oregano och soja.
Rör ut mjölet i matyoghurten och rör ner i såsen.
Lägg i kycklingen och låt den koka i såsen i ca 10 min.
Garnera med smulad Apetinaost, oliver och färsk oregano.
Servera med pasta.

Italiensk paj

 
Deg:
 
75 gram smör
1 dl kesella
3 dl mjöl
 
Arbera ihop degen.Låt den vila en stund i kylen.
Tryck ut i en pajform och nagga med en gaffel.
Ställ in i ugnen på 225 grader i 10 min.
Under tiden förbereder du fyllningen.
 
Fyllning:
 
100 g salami
Några soltorkade tomater klippta i småbitar
Ca 2 dl riven parmesanost
Ca 2 msk hackad färsk basilika
3 ägg
3 dl mjölk
Salt,peppar
 
Skär salamin i mindre bitar.
Lägg salami,tomater och basilika i det förgrräddade pajskalet.
Strö över osten.
Vispa ihop ägg,mjölk,salt och peppar.
Häll över det andra.
Gräddas mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min tills stanningen stelnat.
Servera med en sallad.
 
 
 
 
 

Mazariner

 
18 st
 
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
Knappt 1/2 dl socker
1/2 ägg
 
Fyllning:
 
50 g margarin eller smör
150 g mandelmassa
2 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Glasyr:
 
2 dl florsocker + en skvätt vatten
 
Smörj ovala mazarinformar.
Arbeta ihop mjölet,bakpulvret,matfettet,sockret och ägget till en mördeg.
Låt den stå kallt en stund.
Tryck eller kavla ut degen och klä formarna med den.
 
Rör matfettet till fyllningen smidigt,tillsätt mandelmassan(ev riven)och äggen ett i taget.
Rör ner mjöl och bakpulver.
Fördela fyllningen i de degklädda formarna.
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i ca 15 min.
 
Låt kakorna svalna något.
Gör glasyr av florsocker och vatten och bre den över kakorna.
 

Snabba crossianter

 
Om man inte orkar slänga ihop en deg och vill ha en snabb och god helgfrukost.
Allt som behövs är fyrkantiga smördegsplattor och uppvispat ägg.
 
Skär fyrkanterna diagonalt så att det blir trekanter.
Rulla ihop från långsidan till spetsen.
Böj dom lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 15-20 min på 200 grader tills dom blivit gyllenbruna och frasiga.
Servera med philadelphiaost och en god marmelad.Lyx!

Frisk ananassmoothie

 
1 port
 
1/2 dl krossad ananas
2 dl mjölk
2 dl vaniljyoghurt
2 msk koncentrerad apelsinjuice
 
Mixa ihop och njut!!!

30 års tårta

 
När jag fyllde 30 år gjorde jag 3 såna här tårtor.
Till 1 tårta behövs:
 
I färdigt marsipanlock-grönt
1 tårtbotten i choklad-3 delad
1 paket chokladmousse med crisp-Ekströms
Vispgrädde
Körsbärsgelé
Grön marsipan på rulle till pärlbandet.
 
Vispa iordning chokladmoussen enligt anvisningarna på paketet.
Vispa grädden.
Blanda lite av grädden med lite körsbärsmarmelad.Spara resten av grädden.
Bred ut chokladmoussen på understa lagret.
Lägg på en tårtbotten och lägg på lagret med vispad grädde och körsbärsmarmelad.
På med en till botten och lägg enbart grädde överst som en kulle.
Lägg på det färdiga marsipanlocket.
 
Jag hade använt en speciell mönstermatta som jag kavlade ut marsipanen på innan jag la den på tårtan.
Använde sedan ett redskap som man gör pärlband med och la runt.
 

RSS 2.0