Marängrulle





Du behöver (till en rulle):
* 5 äggvitor
* 3 dl socker
* 0,5 dl marsanpulver för kokning
Fyllning:
* 4 dl vispgrädde
* 0,75 dl lemoncurd
* 5 dl jordgubbar
* 2 st passionsfrukter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med en elvisp.
Tillsätt sockret (allt utom en 0,5 dl), lite i taget, under fortsatt vispning tills blandningen blir blank och styv.
Blanda det sista sockret med marsanpulvret och vispa ner blandningen i smeten.
Bre ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt till en rektangulär platta.
Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25-30 minuter.
När du tagit ut plåten ur ugnen så dra av bottnen från plåten och låt den kallna under en bakduk.
Vispa grädden.Skär jordgubbarna i mindre bitar.
Vänd den avsvalnade botten upp och ner på smörpapper och dra av bakplåtspappret.
Bre över lemoncurden i ett jämnt lager.
Bre därefter också över grädden i ett jämnt lager.
Strö över de delade jordgubbarna och gröp ur passionsfrukten och droppa jämnt över kakan.
Ta hjälp av smörgåspappret och rulla försiktigt ihop kakan till en rulle.
Jag spritsade sedan grädde över rullen och garnerade med jordgubbar och flaggor.



Korvpytt med pepparrotscreme



Ca 4 port

1 gul lök
1 zuccini
1 röd paprika
Ca 6-7 kokta potatisar(skurna i bitar)
1 paket varmkorv(10 korvar)
Örtsalt

Hacka löken och skär zuccini och paprika i mindre bitar.
Bryn lätt i en steklpanna.Krydda.
Lägg åt sidan.

Stek på potatisen.Krydda.
Lägg åt sidan och stek på korven.
Blanda ihop allting på ett uppläggningsfat eller liknande.

Pepparrotscreme

2 dl cremefraiche
Ca 2 msk riven pepparrot
Salt,peppar
Blanda ihop och låt stå kallt en stund innan servering och servera med pytten.


God lövbiffwok



Jag gör ofta wok och det brukar oftast bli lite olika men denna gillar jag nog bäst av alla.
Hemligheten är att marinera köttet i blue dragons black bean sås i några timmar.



Woka sedan lövbiffen med valfria grönsaker,nudlar och häll på ytterligare black bean sås efter smak och ha ev i lite cashewnötter.
Jag extrakryddade även lite med salt,peppar,ingefära och paprikapulver.

Mums!!

Frusen fluffig polkagrispaj med chokladsås



Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor,kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter.Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel.
Blanda ner den i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras.Dekorera med polkagrisar.

Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.




Fiskgryta/soppa med saffran



  • Portioner: 4
  • Ingredienser

    • 400 g torskfilé sej eller hoki
    • 300 g laxfilé
    • ½ purjolök
    • ½ gul lök
    • 1 msk smör
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1½ tsk salt
    • 1 tsk timjan
    • 1 tsk basilika
    • 2½ dl torrt vitt vin
    • 1½ fiskbuljongtärning
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl crème fraiche
    • 2 dl vatten
    • 1 pkt á 0.5 g saffran
    • 300 g räkor med skal
    • 1 burk á 150 g musslor(jag uteslöt det)
    • 1½ tsk tomatpuré

    Gör så här

    Tina fisken om den är fryst.
    Skölj och strimla purjon.Skala och hacka löken.
    Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull.
    Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig.
    Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika.
    Låt detta fräsa med en kort stund.
    Tillsätt vin och buljongtärning.
    Koka ett par minuter.
    Rör ner grädde, crème fraiche,vatten och saffran.Sjud i 15 minuter.
    Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
    Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
    Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.

    Ist för att blanda i räkorna så la jag dom ovanpå.
    Jag blandade majonäs med pressad vitlök samt lite cremefraiche och toppade grytan/soppan med.


    Bullar med nutella



    Kanelbullar är gott men ibland kan det vara kul att variera sig lite och nutella är ju sååå smaskigt ;-)
    Till halva degen använde jag nästan 1 burk nutella.
    Resten fyllde jag med blåbärssylt och hade pärlsocker på.
    Dom gjorde jag inte som knutar.

    Ingredienser

    40 st

    50 g jäst för söta degar
    150 g Arla smör
    5 dl Arla Ko mjölk
    1 tsk salt
    1 dl strösocker
    1 1/2 tsk stött kardemumma
    14 – 15 dl vetemjöl

    Gör så här:
    Smula jästen i en bunke.
    Smält smöret.Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
    Häll degspadet över jästen,rör om så att jästen löser sig.
    Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
    Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
    Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
    Arbeta degen på lätt mjölat bakbord.
    Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm.
    Fördela valfri fyllning på rektanglarna.
    Vik långsidorna mot varandra.
    Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor.
    Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
    Lägg på bakplåtspapper och jäs i ca 30 min.
    Pensla bullarna med ägg och grädda på 225 graders ugnsvärme i ca 6-7 min.

    Förvara gärna bullarna i kylskåp så att inte chokladen smälter ut.
    Sikta över lite florsocker över bullarna vid servering.



    Färs Africana



    4 pers

    400 g blandfärs
    1 gul lök, hackad
    1 vitlöksklyfta, pressad
    3 dl matlagningsgrädde
    1 dl chilisås
    1 tsk sambal oelek
    2 msk mango chutney
    2-3 tsk curry
    Salt,peppar

    Tillbehör:
    jordnötter
    banan, skivade

    Hacka löken fint och bryn den och vitlöken lätt.
    Tillsätt färsen och låt den bli genomstekt.
    Häll i resten av ingredienserna.
    Låt puttra i några minuter.

    Servera med ris,jordnötter,banan och en sallad.


    RSS 2.0