Fiskgryta/soppa med saffran



  • Portioner: 4
  • Ingredienser

    • 400 g torskfilé sej eller hoki
    • 300 g laxfilé
    • ½ purjolök
    • ½ gul lök
    • 1 msk smör
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1½ tsk salt
    • 1 tsk timjan
    • 1 tsk basilika
    • 2½ dl torrt vitt vin
    • 1½ fiskbuljongtärning
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl crème fraiche
    • 2 dl vatten
    • 1 pkt á 0.5 g saffran
    • 300 g räkor med skal
    • 1 burk á 150 g musslor(jag uteslöt det)
    • 1½ tsk tomatpuré

    Gör så här

    Tina fisken om den är fryst.
    Skölj och strimla purjon.Skala och hacka löken.
    Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull.
    Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig.
    Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika.
    Låt detta fräsa med en kort stund.
    Tillsätt vin och buljongtärning.
    Koka ett par minuter.
    Rör ner grädde, crème fraiche,vatten och saffran.Sjud i 15 minuter.
    Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
    Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
    Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.

    Ist för att blanda i räkorna så la jag dom ovanpå.
    Jag blandade majonäs med pressad vitlök samt lite cremefraiche och toppade grytan/soppan med.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0