Amerikanska bananpannkakor



Jag dubblade detta recept

2 portioner

1 medelstor mogen banan
1 stort ägg
1 msk flytande margarin
0,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 msk strösocker

Knäck ägget och dela gulan från vitan, lägg vitan i en bunke och gulan i en kopp. Mosa bananen i en djup tallrik.

Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och äggulan och vispa ihop. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt mjölkblandningen till mjölblandningen och blanda så att det nätt och jämnt blir en smet. Blanda ner den mosade bananen.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och blanda försiktigt ner skummet i smeten. Häll i ca 1 msk olja i en (teflon)stekpanna och vicka den så att oljan täcker pannan. Sätt på medelvärme. Börja inte steka förrän pannan är varm.
Häll tre eller fyra klickar (ca 2 msk per klick/pannkaka) och passa så att de inte glider ihop.
Vänta tills pannkakorna är fluffiga och har stelnat runt kanterna innan du vänder och steker dem på andra sidan i ytterligare en halv minut.

Vi hade fruktsallad,sirap och kesella/keso blandning med kanel till och så rostade jag lite kokos och hade på.
Supergott!!

/Veronica


Cannoli med skinka och champinjoner

12 cannolirör
Ca 200 gram färdigstrimlad skinka
1 stor burk champinjoner
1 lök
Ca 2-3 dl mjölk
Riven gratängost
Maizena ljus redning eller red med mjöl blandat med lite mjölk
1 tetra krossade tomater med basilikasmak
Salt,peppar,timjan,oregano,vitlökspulver,tomatpuré

Fyllning


Hacka lök och färdigstrimlad skinka i små bitar.
Bryn det i stekpanna.Hacka champinjonerna i små bitar och tillsätt dom också.
Salta och peppra.Ha i mjölk.Låt koka upp och red av.
Fyll cannolirören med fyllningen och lägg dom i en ugnsform.

Tomatsås



Häll krossade tomater med basilikasmak i en kastrull.
Tillsätt,salt,peppar,vitlökspulver(eller vitlöksklyfta),oregano,timjan och tomatpuré.
Låt koka en stund och häll det sedan över cannolirören.
Strö på riven ost och ställ in i ugnen i 200 grader,ca 30 min.
Lägg ev över lite folie mot slutet så osten inte bränns.

Resultatet



/Veronica



Mellanmålsbullar



25 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker(jag brukar utesluta det)
100 g keso
Ca 8 dl vetemjöl( jag använder vetemjöl med fullkorn)
Jag brukar även tillsätta 1 tsk kardemumma när jag har i saltet.

Pensling:1/4 dl mjölk+ 2 tsk socker eller 1 ägg(jag penslar med 1 uppvispat ägg)

Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Låt degspadet bli fingervarmt,ca 37 grader.
Smula ned jästen i degbunken.Häll i lite av degspadet.
Rör om så att jästen löser sig.Tillsätt resten av degspadet samt salt,socker,keso och större delen av mjölet.
Låt den jäsa i degbunken till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet.Arbeta den smidig med resten av mjölet.
Gör runda bullar.Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Låt dom jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Pensla med lite mjölk blandat med socker eller med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min,250 grader.

/Veronica

Köttfärspaj



(Ursäkta kass bildkvalité)

Pajdeg:
50 gram smör eller margarin
1 dl kesella 1%
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
Ca 500 gram nötfärs
Ca 1 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
 Kryddor valfri mängd:
*Tacokrydda,(jag hade nästan 1 hel påse)
*Timjan
*Oregano
*Paprikapulver
*Salt och peppar
 Ca 1 dl riven gratängost 

Äggstanning:
2 ägg
1,5 dl mjölk
Salt och peppar

Gör så här:

1.Sätt på ugnen, 225 grader. Mixa ihop ingredienserna till pajskalet.
 Låt degen vila i kylen en stund.Tryck sedan ut den i en form.
Nagga botten med en gaffel .

2. Förgrädda skalet cirka 8 minuter. Koka linserna.
Stek köttfärsen tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. T
Tillsätt kryddor, tomatpuré och de kokta linserna. Koka ihop.
Vispa ihop äggstanningen.Häll köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggstanningen och strö över osten.

3. Tillaga i 225 grader i ca 20-25 min. Känn på äggstanningen med en gaffel, pajen är klar när fyllningen är lite fast.

Servera med en god sallad.
/Veronica

Runda morotslimpor med solrosfrön




2 limpor:

25 g jäst (1/2 paket)
5 dl ljummet vatten
1/2 dl solrosfrön
1/2 msk kummin(jag använde blandade brödkryddor)
1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk olivolja(jag använde rapsolja)
2 stora morötter
5 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special med fullkorn)
Garnering: vatten solrosfrön
Ugn: 200°

Gör så här:
1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, cirka 37°.
2. Skala och riv morötterna fint. Tillsätt solrosfrön, kryddor, salt, sirap, olja och de rivna morötterna.
3. Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa i bunken i cirka 40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela den i 2 delar och forma runda limpor. Lägg dem i korgar eller på plåt att jäsa i cirka 30 minuter. Om du har jäst degen i korgar, stjälp sedan upp dem på en plåt. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.


/Veronica

Fattiga riddare



4 port

4 skivor vitt bröd eller vetebröd
1 ägg
1 krm salt
1 1/2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1/2 dl vetemjöl
smör

Till servering
kanel och strösocker
Keso cottage cheese

Gör så här:
Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet.
Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Strö kanel och socker på riddarna och servera med en klick cottage cheese.

Jag stekte även några bananskivor och lite riven kokos som vi hade till.
Supergott och bra mellanmål.
/ Veronica


Kasslerburgare



1 port

1 Hamburgebröd (jag tog grovt)
1 skiva kassler
1 ananas ring
1 ostskiva
1 salladsblad
Några gurkskivor
1 tomatskiva
Mangoraja dressing blandat med minifraiche

Lägg en skiva kassler med en ananasring och en ostskiva ovanpå i en ugnsform.
Sätt in i ugnen,225 grader tills osten fått färg.
Rosta hamburgebröden lite i en brödrost.
Lägg på salladsblad,gurka och kasslern med ananasen och osten på det ena brödet.
Häll på lite av dressingen och ha sedan på tomat och det andra brödet.

Till den åt jag lite rotfrukter som jag också hade gjort i ugnen.
/ Veronica

Fiskgratäng



Jag har inga exakta mått på denna heller eftersom jag ofta lagar mat på känn.

1 sej block
Nästan en hel tub räkost
Ett par dl matlagningsgrädde 15%
Citronpeppar
Dill
Salt
Vitpeppar
Riven gratängost

Potatismos(egengjort)
Potatis
Smör
Mjölk
Salt,peppar
Koka potatisen mjuk(jag skär i små bitar så går det fortare)
Mosa och blanda i smör,mjölk och salt,peppar.Kör med elvisp tills moset är någålunda slätt

Lägg det tinade fiskblocket i en ugnsform.Salta och peppra lite.
Blanda räkost,grädde,citronpeppar och hackad dill.
Häll över fisken.Strö över riven ost.
Spritsa ut moset runt fisken.
Jag hade inget sprits,måste införskaffa mig det men det funkar att bara klicka ut.
Blir inte lika fint dock :-p

In i ugnen.225 grader ca 30 min.
Servera med kokt ägg och kokta grönsaker.
/Veronica


Makaronipudding med skinka



Jag har inga exakta mått på den här eftersom jag brukar göra efter behag men ungefär såhär:

Ca 5 dl okokta idealmakaroner
1 paket färdigstrimlad rökt skinka
3 ägg
3 dl mjölk
Salt,peppar,muskotnöt
Riven gratängost

Koka makaronerna knappt färdiga.
Häll dom i en gratängform och blanda i skinkan.
Gör en äggstanning på 3 ägg och 3 dl mjölk.Blanda i kryddor efter tycke.
Häll detta i formen så att det täcker makaronerna.Blir det för lite,ta 1 ägg+1 dl mjölk till.
Denna gång hade jag även i lite riven parmesanost i äggstanningen för mer smak.
Toppa med riven ost.

In i ugnen i 225 grader ca 30 min(tills äggstanningen stannat)
Servera med ketchup och en sallad.

/ Veronica

Kycklinggryta


3 port


3 kycklingfiléer
1 gul lök
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 tsk curry
2 msk torkad dragon
Salt,peppar
Maizena redning

Hacka löken och bryn den i matfett i en stekpanna tills den får lite färg.
Skär kycklingen i mindre bitar och lägg dom i stekpannan med löken och låt dom bli genomstekta.
Häll på 6 dl vatten och smula ner buljongtärningen.
Tillsätt alla kryddor.
Red av med maizena.

Servera med ris.Jag hade även ärtormajs/paprika blandning till.

/Veronica

Kesoplättar



2 port

1 burk keso (jag använde med smak av grillad paprika)
2 ägg
3 msk mjöl(jag använde dinkelmjöl)
Lite salt,svartpeppar
2 tsk olja( jag använde flytande margarin)

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
Jag mixade ihop allt i en matberedare.
Sedan stekte jag i flytande margarin på medelvärme i ett plättlagg.Ca 1 msk i varje.

Jag hade naturell keso och bacon till.
Man kan ha naturell keso i smeten istället och servera med frukt,bär,grädde,glass eller vaniljvisp men då blir det mer som en efterrätt/ Veronica

Lättlagad pasta med lax och spenatsås



4 port

300 gram laxfilé
2,5 dl färdig ostsås
2 dl fryst spenat,hackad
peppar

Valfri pasta.Jag tog fullkornsspagetti.

Tillagning

1. Skär laxen i bitar och stek lätt utan fett på medelvärme i teflonpanna. Värm ostsåsen tillsammans med fryst spenat.

2. Tillsätt laxen då allt blivit varmt och servera med pasta och lite nymalen svartpeppar.


Jag tillsatte även lite vitlökspulver.
/ Veronica

Tekakor(fiberrika)



Ca 20 st

50 gram jäst
5 dl vatten
2 1/2 dl havregryn(jag använde icas fiberberikade)
1/2 dl rapsolja
2 msk socker(jag uteslöt det)
1 tsk salt
10 dl vetemjöl(jag använde vetemjöl med fullkorn)

Koka upp vattnet och häll över havregrynen.Tillsätt oljan.
Låt det svalna till 37 grader.Smula i jästen.
Blanda i salt,socker och lite vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa i 30 min.
Dela degen i 2 delar som rullas ut i längder.
Skär värje längd i 10 bitar och rulla till bullar.
Platta ut bullarna och nagga dom med en gaffel.
Låt jäsa i 30 min.

Grädda dom i mitten av ugnen.225 grader,5-6 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

/ Veronica

Kokoskyckling med ris




4 port

Ingredienser

4 st kycklingbröst
3 dl kokosmjölk
1 pkt wokgrönsaker
1 tsk ingefära
1 msk röd currypasta
1 st lime
matolja
2 dl basmatiris

Gör så här

1. Koka upp riset i dubbel mängd lättsaltat vatten. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirka 15-20 minuter.

2. Strimla kycklingen och bryn den i en stekpanna med lite olja.

3. Slå på kokosmjölken och lägg i grönsakerna, ingefäran och currypastan. Pressa i limesaft och koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt på slutet.

4. Servera med nykokt ris.


Det man kan tänka på är att det är lite starkt så om man har barn så kan man ta ut lite mat till dom innan man har i currypastan.
Om man inte är nötallergiker så är det supergott att slänga i lite jordnötter eller cashewnötter också.
Smaklig måltid!!
/ Veronica

Fake "risifrutti"

Jag vette sjutton vad man ska kalla det för det är ju egentligen inge ris i men påminner om risifrutti till utséendet.
Detta är något jag har blivit beroende av.Till frukost,mellis,kvällsgotte ja när som helst faktiskt.
Många av mina frukosttips har jag hittat på denna blogg.
Den följer jag slaviskt.



Blanda lika mycket naturell keso med kesella 1%
Mosa ner en halv mogen banan.Ha på frukt eller bär.Godast med hallon,blåbär eller mango.
Även gott att toppa med frön eller nötter,
Idag hade jag på en egengjord blandning av pumpakärnor,solrosfrön,sesamfrön och linfrön.

Ni måste prova!! /Veronica


Spenatsoppa

Kvällens middag blev spenatsoppa med ägghalvor.
Dom sjönk ner till botten när jag la dom i soppan men dom finns där :-)
Till det åt vi varma mackor med ost,skinka och tomat.




Spenatsoppa med ägg

4 port

2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat(jag använde färdighackad)
1 gul lök
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
1-2 krm riven muskot
4 ägg

Gör så här
Halvtina spenaten och grovhacka den. Skala och finhacka löken. Fräs spenat och lök i flytande margarin några minuter. Pudra överk vetemjöl och häll på vatten. Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden i soppan och smaka av med salt, peppar och gärna riven muskot. Hårdkoka äggen. Skala och skär äggen i halvor eller klyftor.
Servera soppan med ägg, bröd och rökt skinka. Frukt är gott som dessert.


Tunnbröd

Till mellis idag slängde jag ihop några tunnbrödrullar.
I dom hade jag Creme Bonjour-gräslök,sallad,rökt skinka,naturell keso och gurka.
Man kan ju ha i stort sätt vad som helst i.
Lätt att variera och perfekta att ta med på utflykt.



/ Veronica

Makarotto med bacon och ärtor

Det blev dagens middag.
Parmesanost ger sån god smak.
Den blev väldigt krämig och god vilket inte syns så mycket på bilden men jag lovar ;-)



Antal portioner: 4

Ingredienser

5 dl idealmakaroner
1 liten liten purjolök
500 g tärnad bacon
2 dl gröna ärter
3 dl parmesanost
2 dl crème fraiche
salt och malen vitpeppar


Gör så här

1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Ansa och strimla purjolöken.

2. Knaperstek baconet i en stekpanna. Lägg på hushållspapper så att fettet rinner av.

3. Fräs purjolöken i en stor stekpanna eller wok. Blanda i ärter, bacon och makaroner, rör ner parmesanost och crème fraiche och krydda med salt och peppar.


Ha det gott/Veronica

Tacopannkakor(crepes)

Idag gjorde jag något jag annars varit väldigt skeptisk till.
Tacopannkakor,även kallade crépes.
Jag har alltid tyckt att pannkakor är en efterrätt och därför inte trott att det passar med mat som fyllning men oj så fel jag hade.Dom här blev supergoda :-)



Köttfärsfyllda tacopannkakor

Ingredienser

Pannkakor:
6 dl standardmjölk
1/2 tsk salt
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk smält smör att steka i
riven ost till gratinering

Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
1/2 påse taco kryddmix
1 burk krossade tomater

Till servering:
salsa
sallatsblad
majschips

Gör så här

1. Pannkakor: Knäck äggen och blanda i salt och 2 dl av mjölken. Häll i vetemjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, lite i sänder. Smält 1 msk smör i stekpannan och häll ner i pannkaksmeten. Grädda pannkakorna i stekpanna.

2. Fyllning: Hacka löken fint. Bryn köttfärsen och löken, krydda med tacomix och tillsätt de passerade tomaterna. Låt puttra i 10 minuter.

3. Fyll varje pannkaka med 1 dl av fyllningen och rulla ihop dem. Lägg rullarna i en gratängform, strö över riven ost och gratinera i ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun. Servera med sallatsblad, salsa och majschips.


Enjoy/Veronica

RSS 2.0