Fiskgryta med saffranscreme



Detta recept hittade jag på Coop.
I receptet ska det egentligen vara krossade tomater med örter men jag valde naturella tomater som jag smaksatte själv med örter.
Det ska även vara blandad fisk men jag valde bara lax.

4 portioner

1 msk olivolja
400 g skivad potatis
200 g skivad morot
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 dl vitt vin
2 dl vatten
Salt,svartpeppar,basilika,persilja
400 gram lax(t.ex laxbitar eller tärningar)

Till servering:

2 dl crème fraiche med saffran och tomat

Gör så här:

Hetta upp olja i en rymlig kastrull och bryn potatis, morot, lök och vitlök 5 minuter.
Slå på krossade tomater, vitt vin och vatten. Salta och peppra.
Koka tills potatisen mjuknat, cirka 20 minuter.
Skär fisken i mindre bitar om du använder större bitar eller hel lax. 
Lägg i fisken och koka upp en gång till.
Stäng av värmen, lägg på ett lock och låt stå ytterligare 5 minuter.
Servera med saffranscème och eventuellt en bit gott bröd.


Frasig köttfärspaj på filodeg



4 port

Ingredienser

250 g bladspenat
1/2 rödlök
500 g blandfärs
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
2 krm peppar
8 ark filodeg
150 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk

Olja till pensling
Ajvar relish till servering

Gör så här:

Tina spenaten om den är fryst.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala, dela och finhacka halva löken.
Skär resten i tunna skivor.
Stek hackad lök och färs i olja ca 5 minuter i en stekpanna.
Krydda med oregano, salt och peppar.
Krama vätskan ur spenaten och rör ner i färsfräset.
Klä en smord pajform, ca 27 cm i diameter (för 4 port), med ett ark filodeg.
Pensla arket med lite olja och lägg på ett nytt ark.
Upprepa med resten av filodegsarken, det räcker att pensla med olja mellan vartannat ark.
Låt degen vecka sig över kanten på formen.
(Jag klippte av överflödig deg)
Fyll pajformen med färsfräset. Smula över fetaosten.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll i formen.
Sätt mitt i ugnen ca 25 minuter, tills pajen har "stannat".
Servera med ajvar relish en sallad.




Barbequekyckling med ugnsrostad potatis och majs



Du behöver:

Kycklingfilé
American barbequesås(Santa Maria)

Potatis
Röd paprika
Majskolvar
Olivolja
Flingsalt,svartpeppar,paprikapulver,chiliflakes

Dela kycklingfiléerna på mitten om du vill att det ska gå snabbare.
Jag räknar 1 stor kycklingfilé per person(2 halvor)
Lägg kycklingen i en ugnsform och pensla på rikligt med barbequesås.
Ställ in i ugnen på 200 grader tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.

Skala och skiva potatisen.
Skär paprikan i strimlor.
Dela majskolvarna i mindre bitar.
Lägg allt i en ugnsform
Häll över olivolja och kryddor.
Blanda om ordentligt och ställ in i ugnen med kycklingen tills potatisen är mjuk och frasig runtom och majsen fått lite färg.
Till detta gjorde jag en vitlökssås på cremefraiche,pressad vitlök,salt och peppar.






Kreolsk gryta



Såhär gör jag :-)

Ca 4-5 port

Ca 700 g fläskfilé
4 starka smakrika korvar(t.ex kabanoss eller chorizo)
Ca 1 dl syltlök och 1 dl av spadet
Ca 1 dl svarta oliver(kärnfria)
1 strimlad röd paprika
1 dl cornichons(små inlagda gurkor)
5 dl matlagningsgrädde
Mejram,salt,svartpeppar
Ljus maizena redning

Gör så här:

Putsa filén och skär den i tjocka skivor.
Skär korven i skivor och bryn dem i en tjockbottnad gryta.
Ta upp korvskivorna, lägg dem åt sidan och bryn köttet i korvfettet.
Låt paprikan fräsa med.
Häll över grädden och ha i syltlök,spad,oliver och cornichons.
Koka upp.Krydda efter behag,smaka av.
Låt småputtra i ca 10 minuter.
Servera med ris och färska grönsaker.



Renskavspanna



Ca 4 port

2 paket renskav(frysdisken)
2 gula lökar
Ca 200 g champinjoner
Ca 12 krossade enbär
4 dl grädde
1,5 msk viltfond
2 msk svartvinbärsgelé
Salt,peppar,timjan
Några droppar coloritsoja(för färgen)

Hacka löken.
Fräs den och renskavet.
Skär champinjonerna i bitar och låt dom och enbären fräsa med.
Häll på grädde och fond.Låt puttra.
Smaka av med svartvinbärsgelé och kryddor.
Droppa i lite coloritsoja så att grytan får en lite mörkare färg.
Strö över lite persilja vid servering och servera med t.ex hemgjort potatismos,kokta grönsaker och svartvinbärsgelé.


Rostbiff med potatis och jordärtskockspuré och rödvinsås



Detta är på ett ungefär.

Drygt 1 kg rostbiff
Rapsolja,salt,peppar

Gnid in rostbiffen med olja,salt och peppar och lägg i en ugnsform.
Ställ in i ugnen på 125 grader.Sätt i en stektermometer.
Jag satte den på 65 grader.(Mindre om man vill ha lite rödare eller rosa kött)
Det tog drygt 1 1/2 timme.
Lägg sedan köttet i folie och låt vila en stund.
Spara skyn från formen och det som kommer i folien!!!



Rödvinsås(räcker till ca 4 pers)

Smör
1 rödlök
En halv morot
2 nypor socker(ca 2 msk)
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
Salt,peppar
Sky
Maizenaredning-mörk
En klick smör

Skär löken i tunna skivor.
Skala moroten och skär den i slantar.
Fräs löken och moroten i smöret.Häll i socker och låt det smälta.
Häll på vin,vatten,fond,balsamvinäger och skyn från köttet.
Låt koka i 20-30 min.
Sila sedan såsen och häll tillbaks i kastrullen.
Red den med maizena till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Ta av såsen från plattan och lägg i en klick smör.

Potatis och jordärtskockspure(ca 4 små port):

Ca 5-6 jordärtskockor
Ca 5 potatisar(mjölig)
Smör
Vispgrädde
Salt,peppar
Tryffelolja

Koka potatis och jordärtskockor riktigt mjuka.
Häll av vattnet och mixa de sedan i en matberedare eller med mixerstav i kastrullen.
Ha i en klick smör och lite grädde i taget och fortsätt mixa till en slät puré.
Smaka av med salt,peppar och några droppar tryffelolja.

Servera köttet med såsen och potatis och jordärtkockspurén.
Blir det mycket kött över går det utmärkt att använda till t.ex pyttipanna eller någon god pastasås :-)





Toscakaka



Ingredienser

Kaka:

100 g margarin eller smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde

Glasyr:

100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 påse(50 g)mandelspån
                      
Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker poröst.
Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.
Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.

Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut.
Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min.
Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg.
Låt kakan svalna i formen.


Spagetti Carbonara(med Philadelhiaost)



Krämigt,gott och framförallt snabblagat :-)

4 port

Spagetti till 4 pers
2 paket bacon
200 g Philadelphiaost
2 st äggulor
Salt,peppar

Till servering:

Riven parmesan
Hackad persilja

Gör såhär:

Koka pastan.
Skär bacon i strimlor och fräs på i en stekpanna.
Låt baconet rinna av på hushållspapper.
Vispa ihop philadelphiaosten och äggulorna.
Rör i baconet.
Häll av pastan och häll på ostblandningen.
Rör om ordentligt och lägg upp i djupa tallrikar.
Riv parmesanost över och garnera med lite hackad persilja.

 
 
 
 
 

Kycklingsoppa med nudlar



4 port

2 kycklingfiléer, ca 250 g

2 paprikor
1 purjolök

Arla smör
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
50 g äggnudlar
1 krm kajennpeppar
ev salt

Till servering:

2 dl Arla Köket matyoghurt(Om man vill,jag hoppade över det)

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i små bitar.
Kärna ur paprikorna.
Strimla paprika och purjolök.
Fräs allt i smör i en stor kastrull.
Häll på vattnet och lägg i buljongtärningar.
Låt soppan koka upp.
Bryt ev nudlarna och lägg i dem.
Låt soppan koka 3-5 min.
Smaka av med kajennpeppar och ev salt.
Servera soppan genast med en klick matyoghurt.

Gratinerad köttfärsrulle



4-6 portioner

Pannkaka:

2 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
4 krm salt
6 dl mjölk
4 ägg
2 tsk matfett

Fyllning:

1 gul lök
400 g nötfärs
2 msk matfett
4 dl krossade tomater med basilika
salt, svartpeppar
2 dl lagrad riven ost

Servera med:
vitkålssallad med apelsin
Ugn: 225°

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, salt i en bunke.
Vispa i hälften av mjölken.
Tillsätt äggen och resten av mjölken och vispa till en slät smet.
Smörj en stor plåt med kanter.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Vänd upp pannkakan på ett smör-papper.

Skala och hacka löken.
Fräs löken i en stekpanna med matfett, tills den är mjuk.
Lägg i färsen och fräs den smulig.
Tillsätt krossade tomater och smaka av med salt och peppar.
Koka i några minuter.
Bred köttfärsröran på pannkakan och rulla ihop från långsidan.´
Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter.
Skär upp i skivor och servera med vitkålssallad med apelsin.

Fläskfilé under Italiensk täcke



4 port

500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Italienskt täcke:

0,5-1 paket mozzarella(á 125 g)
1 kruka färsk basilika
25 g valnötskärnor
50 g grillad paprika på burk
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
1/2 krm peppar

Sås:

3 dl sky+vatten
2 msk kalvfond
1 msk ljus maizena redning
1 dl cremefraiche
1 tsk soja
1 krm svartpeppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor.
Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör.Salta och peppra.
Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter.Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan.
Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar.
Skala och hacka vitlöken.
Blanda samman ingredienserna till täcket.Tillsätt salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat.
Bred täcket längs med hela filén.
Försök att lägga allt ovanpå köttet.
Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche.
Vispa ner det i skyn.Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.

Till detta gjorde jag ugnsrostad sötpotatis som jag ringlade olivolja på och kryddade med flingsalt och timjan.





Köttfärs Korma



4 port

4 port ris eller annat gryn
1 rödlök
500 g nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 förp korma cookingsauce (à 350 g)
1 grönsaksbuljongtärning eller fond (1 buljongtärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
250 g körsbärstomater

Gör så här:

Koka ris eller gryn enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och skär löken i klyftor.
Stek dem med färsen i matfettet.
Krydda med salt och peppar.
Rör i kormasåsen och buljongtärningen eller fonden och låt det koka några minuter.
Skär tomaterna i halvor och vänd ned i såsen innan servering.
Servera med en sallad.


Krämig citronpasta med lax



Syrlig,fräsch och samtidigt krämig.

Till 4 port behöver du:

Tagliatelle till 4 pers
Ca 400 g lax
Sockerärtor

4 dl cremefraiche
1 citron(saften)
Ca 1 msk fiskfond
Salt,peppar
Lite ljus maizena redning

Koka upp cremefraichen med fonden.
Ha i citronsaft från en citron(eller mindre om man vill ha mindre surt,smaka dig fram)
Salta peppra och red av med lite maizena.
Låt småputtra.
Koka pastan.

Ställ in laxen i ugnen på 200 grader.
Sätt i en termometer.
Jag brukar ta ut laxen när den ligger på 60 grader.

Häll av pastavattnet och blanda ner sockerärtorna i den varma pastan.
Servera med citronsås och lax.
Riv gärna lite citronskal över laxen.



Hel kyckling i ugn



Du behöver:

1 kg färsk kyckling
Ca 50 g smält smör el margarin
1-2 vitlöksklyftor
Färsk eller torkad rosmarin
Salt,peppar

Lägg kycklingen i en ugnsform.
Pensla den sedan med smält smör och krydda rikligt.
Pressa vitlöken.
Gnid in kryddan och vitlöken ordentligt överallt och lägg en extra klick smör i ugnsformen så du kan pensla kycklingen någon gång till under tillagningen.
Ställ in kycklingen i ugnen på 225 grader i ca 1 timme.
Sätt gärna i en termometer.Den ska visa 70 grader.

Äts varm eller kall med valfritt tillbehör.
Jag gjorde pestorisoni till.
Risoni blandat med pesto.
Enkelt och gott :-)


Tacopaj i långpanna



4-5 port

500 g nötfärs
En rulle smördeg
1/2 gul lök
400 g krossade tomater
1 dl cremefraiche
1 förpackning taco kryddmix

Tacosås medium
Inlagd skivad jalapeno
1,5 dl riven ost

Finhacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna.
Tillsätt färsen och låt den fräsa med.
Ha i tacokryddan och sedan krossade tomater och cremefraiche.
Låt puttra en stund så att vätskan reduceras lite.

Rulla ut smördegen på en plåt el ugnsform med höga kanter.
Formen ska vara i samma storlek som smördegsrullen är när man rullar ut den.

Nagga degen med en gaffel och häll på färsröran.
Ringla över lite tacosås och strö över jalapenos och riven ost.
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Servera med en sallad.

Nutellasemifreddo



Det här var så otroligt gott.
Gillar ni glassen Nogger så ska ni testa denna!!!!

ca 8-10 port

2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker.
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.

Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra.
Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen.
Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten.
Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.
Servera med färska jordgubbar till.


Canneloni med kyckling



Ingredienser

3 st schalottenlök
30 g smör
250 g kycklingfilé
0.5 tsk salt
1 krm muskotnöt, malen
2 msk persilja
200 g Philadelphia Naturell Original
60 g parmesanost, riven
1 st äggula
0.5 dl mjölk
150 g lasagneplattor färska (eller förvällda torkade)

Gör såhär:

Fräs den hackade löken i smör några minuter.
Tillsätt tärnad kyckling och stek ytterligare ca 5 minuter.
Tillsätt persilja och smaka av med salt och muskotnöt. Dra av från värmen och låt vila en stund.
Rör samman hälften av Philadelphia-osten med hälften av den rivna parmesanosten och äggula till en slät kräm. Tillsätt den frästa kycklingen.
Bred ut smeten på lasagneplattor och rulla ihop till canelloni. Lägg i en smord ugnsform. Värm ugnen till 200 grader.
Rör samman resterande Philadelphia-ost och parmesanost med mjölk. Smaka av med salt och peppar. Bred ut smeten över canellonin och gräda ca 20 minuter.
Servera med en krispig sallad.

Jag gjorde mer sås att hälla över för annars blir det torrt så snåla inte med den.

Fiskgratäng Thai


2 paket frysta, tinade fiskfiléer (t ex sej, à 400 g)
1 paket frysta wokgrönsaker (à 550 g)
1 burk thailändsk grytbas(t ex Massaman, à 400 ml)
4 salladslökar
1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Lägg (de tinade) fiskblocken i en ugnssäker form.
Strö salt över fisken.
Täck fisken med wokgrönsakerna.
Fördela thai-grytbasen över.
Ställ in mitt i ugnen i 20 minuter.
Strimla salladslöken fint och strö över. Servera med jasminris.

Jag hoppade över salladslöken och ett tips är att använda färsk fisk för att fryst vattnar ur sig så mycket och såsen blir då lite blaskig.
Kör annars fisken en stund först så att den får vattna ur sig innan såsen hälls på.
Annars gott och en snabblagad rätt.


RSS 2.0