Lite grövre gifflar



5 dl mjölk
50 gram jäst
1/2 dl flytande margarin
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
3 dl grahamsmjöl+10-11 dl vetemjöl

Gör såhär: 
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, fett, salt, honung, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.Spara lite mjöl till utbakningen.Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, 25-30 cm i diameter. Skär varje kaka korsvis till 6 trekanter. Rulla ihop dem från den breda sidan mot toppen. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med uppvispat ägg. Strö ev på vallmo- eller sesamfrö. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

/ Veronica





Nachotallrik



Ca 4 pers

500 gram köttfärs
1 tacokryddmixpåse
1 tacosås-medium
Ca en halv påse riven ost-texmex

Stek färsen.Tillsätt krydda+ lite vatten.
Lägg ut nacochips så det fyller en plåt.
Fördela köttfärsen över och häll på tacosås och riven ost.
In i ugnen i 200 grader ca 10-15 min tills osten smält och chipsen mjuknat något.



Guacamole (går att göra på många olika sätt)

2 mogna avokados
1 burk lätt cremefraiche
2 vitlöksklyftor
Några droppar lime eller citron
Salt,cayennepeppar

Kärna ur avokado,pressa vitlök och lägg det i en mixer/matberedare.
Tillsätt cremefraiche och saft av lime eller citron.
Smaka av med salt och cayennepeppar.



Servera med en sallad och en klick cremefraiche.
Vi hade även ostdip på sidan och dippade restrerande chips.
/ Veronica

Lax med cremefraichesås



Enkel och snabb laxrätt.

*Laxbitar
*Cremefraiche med smak av soltorkad tomat och fetaost


Gör såhär:
Lägg valfri mängd laxbitar(beroende på hur många ni är) i en ugnsform och häll över cremefraichen.
Till 2 personer hade vi 4 lite mindre laxbitar och 1 burk cremefraiche.
Det beror på hur mycket sås man vill ha.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.Klart!!

Serveras till potatis,ris eller pasta.
V hade ris och wokgrönsaker till denna gång men har även ätit det med klyftpotatis.
Gott båda två :-)



/Veronica

Roliga "glassar"


Ett lite nyttigare alternativ i sommarvärmen :-)

Bananer
Choklad (jag använde mörk blockchoklad)
Träspett

Dela bananer i 2 delar.
Smält choklad över vattenbad och doppa bananerna.
Ställ i frysen i några timmar.

/Veronica

Perfekt för picknick


Fyllda tunnbröd

Tunnbröd
Smör
Sallad
Philadelphiaost vitlök/örter
Naturell keso
Rökt skinka
Paprika

Bred smör på tunnbrödet.Lägg sedan ett stort salladsblad på och 2 skivor rökt skinka.
Blanda keso med lite philadelphiaost och bre på skinkan.
Skär paprika i tunna strimlor och lägg på.Rulla ihop och plasta in.


Fruktspett

Skär valfri frukt i bitar och sätt på spett.
Även gott att rosta lite kokos på svag värme i en stekpanna och rulla spetten i.


/Veronica





Midsommartårtan



Ingredienser till 1 tårta / 8-10 bitar

1 färdig marängbotten


Vit chokladmousse

150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulpr
2½ dl vispgrädde


Jordgubbsmousse

1 liter jordgubbar
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde


Garnering
Jordgubbar
Hyvlad vit choklad
Färsk mynta


Gör så här:

  1. Lägg marängen i en form med löstagbar kant, ca 26 sm i diamteter.
  2. Chokladmousse: Smält choklad i bitar och smör i vattenbad. Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget.
  3. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden o chokladsmeten. Vänd sedan ner chokladsmeten i resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och se till att den blir jämnt fördelad. Frys i ca 45 minuter så att moussen stelnar.
  4. Jordgubbsmousse: Snoppa jordgubbarna och mixa dem till puré. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen av plattan och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med jordgubbspurén.
  5. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbspurén.
  6. Häll moussen över den vita chokladmoussen och jämna till.
  7. Frys tårtan i minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du garnerar den med jordgubbar, hyvlad choklad och färsk mynta.

/ Veronica


Pasta med fläskfilésås vitlök/örter

Busenkel och god pastasås.


Ca 6 port

3 Fläskfiléer
3 askar Philadelphiaost vitlök/örter
1 Matlagningsgrädde
Salt,peppar
Tagliatelle för 6 pers

Denna rätt är det inte så noga hur mycket man har i av allt för det kan inte misslyckas.
Jag valde att ha i mycket philadelphia så det skulle bli mycket sås.

Skär fläskfilén i lite mindre bitar och stek på medelvärme tills dom börjar bli genomstekta.
Salta och peppra.Tillsätt philadelphian och rör om tills den smält.
Ha sedan i grädden och låt allt bli varmt.Klart!!

Servera med tagliatelle och grönsaker.Gärna körsbärstomater.

/ Veronica

Fattiga riddare med hallonkesella


4 port

8 skivor skogaholmslimpa
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk kanel

Vispa ihop ägg,mjölk och kanel.
Vänd ner brösskivorna och stek dom sedan på medelvärme tills dom fått färg.

Hallonkesella:
1 burk kesella
1 paket frysta hallon
1 msk florsocker

Mixa ihop hallon,kesella och florsocker i en matberedare.
Häll upp i en skål.


Vi hade även hallon,banan och melon till.
Trevlig midsommar!!!!

/Veronica


Fetaostfyllda biffar i tomatsås



Ca 500 gram köttfärs
1/2-1 stor lök
1 ägg
2 dl mjölk
3 msk ströbröd
Salt,peppar,vitlökspulver eller 1 vitlöksklyfta
Valfri mängd fetaost (jag hade ca ett halvt paket)
Krossade tomater med basilikasmak

Blanda mjölk,ströbröd och kryddor.Låt svälla ca 5 min.
Riv eller hacka löken fint.Blanda med köttfärsen.Tillsätt ett ägg och sedan ströbrödblandningen.
Gör ganska stora biffar av köttfärsen och fyll med några bitar fetaost.
Stek biffarna i stekpanna och när dom börjar bli färdiga tillsätter man krossade tomater som jag även kryddade med lite salt,grovmalen svartpeppar,oregano och timjan.

Servera med ris, pasta eller klyftpotatis.
Har man klyftpotatis kan det även vara gott med en klick tzatziki.

/Veronica


Kolakakor



Ca 30 st
Ingredienser


100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver


Gör så här
1. Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
2. Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
3. Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.

/ Veronica


Banankaka

Idag behövde jag göra av med några övermogna bananer så jag slängde ihop en banankaka.
Det blev inte den vanliga banankakan som jag brukar göra med choklad i.
Jag hade alldeles för lite blockchoklad så det fick bli en annan.



Ingredienser:
2 stora övermogna bananer
50 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel


Gör såhär :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker & kanel, rör ner i smeten. Tillsätt matfett & mosade bananer, häll i mjölken. Smörj en rund form & bröa den med havregryn. Häll i smeten & grädda 40 - 50 min 175 grader.
Sikta över lite florsocker före servering.



Denna brukar jag göra när jag har choklad hemma och den är något av det godaste jag har ätit i fikabrödsväg.


Ingredienser

75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här
Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.

Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig. Servera kakan helt kall med vispad grädde,vaniljglass eller ät den som den är

/Veronica


 


Lax med rotfrukter och citronsås



Har inga exakta mått på detta:

Lägg så många laxbitar du vill ha i en ugnsform,krydda med citronpeppar.
Skär potatis,palsternacka och morötter i klyftor/stavar.
Blanda med olja,salt,grovmalen svartpeppar och torkad dragon på en plåt.
Smula över lite fetaost.
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Ställ in rotfrukterna först för dom ska vara inne ca 20-25 min.
När ca 15 min återstår ställer du in laxen.


Citronsås:


2 dl crème faiche

1-2 dl grädde

1½ fiskbuljongtärning

½-1 citron

Koka upp cremefraiche,grädde och smula i buljongen.
Pressa sedan i citronen.

Vi åt detta med sallad till.
/Veronica


Tacojärpar med tagliatelle

Idag hade jag ingen aning om vad jag skulle göra till lunch men såg att vi hade en jäkla massa köttfärs så jag gjorde en sorts järpar och eftersom jag hade tacokrydda kvar i 2 olika påsar så fick det bli smaksättning.
Hittade även en burk soltorkade tomater som jag behövde bli av med.


Ca 4 port

500 gram nötfärs
1 ägg
1 liten gul lök
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
Tacokrydda,valfri mängd
Salt,peppar,vitlökspulver,oregano,paprikakrydda
Några soltorkade tomater i olja

Blanda ströbröd och mjölk,låt det svälla i några min.Blanda under tiden ihop färsen och ägget med riven/hackad lök och tacokrydda.Tillsätt ströbrödsblandningen och övriga kryddor.
Skär soltorkade tomater i småbitar och blanda i.
Forma till järpar och stek i stekpanna på medelvärme eller i ugnen ca 20-25 min(jag gjorde i ugnen)

Servera med tagliatelle eller annan pasta.
Gärna någon tomatsås också men jag hade inga ingredienser hemma till det idag.

/ Veronica

Nyttiga frukostmuffins med blåbär



1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 tsk bakpulver
1 dl lättmjölk
1 dl (majs) olja (jag använde raps)
2 uppvispade ägg
3 dl blåbär
1 msk vetemjöl


Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, socker och bakpulver i en bunke. Gör en fördjupning mitt i och häll i mjölk, olja och ägg. Rör fort samman, men rör inte för mycket så att smeten blir seg. Blanda bären med mjöl så att de inte sjunker till botten i formarna. Vänd ner i smeten och fyll i stora pappersformar eller i en plåt som är gjord för muffins. Grädda i 175°C ca 20 min. Låt svalna på galler.

/ Veronica


Smaskig köttgryta



Ca 6-700 gram grytbitar(nöt)
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
Någon msk tomatpuré
2 morötter
En halv stor burk champinjoner(eller 1 liten)
Några lagerblad
Salt,peppar
Några droppar soja
Redning(jag använde majzena brun redning)
Extra fin cremefraiche med smak fetaost/soltorkad tomat

Görsåhär:
Skär lök i klyftor och hacka(eller pressa) vitlöken.
Bryn det i en gryta.
Skär grytbitarna i mindre bitar.Lägg i grytan med det andra och låt det få färg.Ha i tomatpurén och rör om.
Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningarna,salt,peppar och lagerblad.
Låt allt koka under lock i minst 1 och en halv timme så köttet blir mört.
Skär morötterna i bitar och ha i när det är ca 20 min kvar.
Ha då även i champinjonerna.
Droppa i lite soja,smaka av med ev mer salt och peppar och red av grytan till lagom konsistens.
Avsluta med att ha i valfri mängd av cremefraichen.
Jag hade i ungefär halva burken.Servera med ris och en god sallad.


Jag och Isabelle hade den till ugnsbakad lax på Valborg och det var också supergott.
Nästa gång ska jag testa den till kyckling :-)


/Veronica


Snabb pasta med baconsås

Kanonmat om man har bråttom :-p



Ca 3-4 port

2 paket bacon(lätt och rökt)
2 st lättcremefraiche tomat/basilika smak
En skvätt mjölk

Tagliatelle(jag räknar ca 4 nystan per portion)

Koka pastan.
Skär bacon i bitar och bryn i matfett i stekpanna på medelvärme.
Häll i cremefraichen och en skvätt mjölk.Låt det bli varmt.Klart!!

Snabbt och gott!!! :-)
Perfekt för en småbarnsfamilj som inte alltid har så mycket tid.

/Veronica

RSS 2.0