Potatis/purjolöksoppa



2 port

Nästan 1 purjolök
2 potatisar
1 vitlöksklyfta
Ca 5-6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk matlagningsgrädde
Salt,svartpeppar,timjan,persilja

Gör såhär:

Hacka eller pressa vitlöken.Stek i lite olja i en kastrull.
Skär purjolöken och låt den steka med.
Skär potatisen i småbitar och ha i kastrullen.
Ha i vatten och buljongtärning.Låta koka tills potatisen blivit mjuk.
Kör allt i matberedare eller med mixerstav och häll tillbaks det i kastrullen.
Ha i grädden och smaka av med kryddorna.

Servera med ett gott bröd till eller pannkakor som efterrätt.

/Veronica


Flygande Jakob

Det finns flera olika varianter på denna rätt och i de flesta recept är bacon en ingrediens.
Jag har inte det i min dock.
Såhär gör jag:



Ca 4 port

2 stora kycklingfiléer eller en färdiggrillad kyckling
1 liten burk lättcremefraiche
1 paket matlagningsgrädde 15%
1 dl chilisås
2 bananer
Ca 2 dl salta/rostade cashewnötter eller jordnötter(kanske lite mindre om man har jordnötter)
Salt,svartpeppar,italiensk salladskrydda

Gör såhär:

Skär kycklingen i mindre bitar och stek i en stekpanna.
Salta och peppra lite.
Lägg sedan över det i en ugnsform.
Skiva bananerna och lägg dom ovanpå.
Strö även över nötterna.
Blanda cremefraiche,matlagningsgrädde,chilisås och kryddor.
Häll detta över kycklingen,bananerna och nötterna.
Blanda ihop allt och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.

Servera med ris och en sallad.



/Veronica

Pastagratäng



Ca 4 port

Ca 7 dl okokt pasta penne med fullkorn
Ca 500 gram nötfärs
1 gul lök
500 gram krossade tomater med basilikasmak
1 köttbuljongtärning
Någon dl chilisås
Salt,svartpeppar,timjan,oregano,vitlökspulver
Riven ost

Koka pastan.
Hacka löken ganska smått.
Stek den tills den blivit mjuk och stek sedan på köttfärsen.
Ha i krossade tomater och smula i buljongtärningen.
Tillsätt chilisåsen och kryddorna.Smaka av.

Blanda den kokta pastan med köttfärsen i en ugnsform.
Strö över riven ost.
In i ugnen i ca 15-20 min,225 grader tills osten smält och fått lite färg.

Servera med en sallad.



/Veronica



Hemmagjorda pizzor

Deg till 2 plåtar:

50 gram jäst
4 dl vatten
6 msk olivolja
10 dl mjöl (jag hade 3 dl graham och 7 dl vetemjöl)

Gör såhär:
Värm vattnet till fingervarmt ca 37 grader och blanda med jästen lite i taget tills den löses upp.
Tillsätt oljan och lite mjöl i taget och rör till en smidig deg.Gärna med degkrokar.
Låt jäsa 30 min under bakduk.
Dela degen i 2 delar och kavla sedan ut den till 2 rektangulära plattor direkt på plåtar med bakplåtspapper.
Lägg på valfri fyllning.


Tomatsås:
Olivolja
1 gul lök
Ca 500 gram finkrossade tomater
Ett par msk tomatpuré
Salt,svartpeppar,vitlökspulver(eller en vitlöksklyfta),en nypa socker och pizzakrydda

Gör såhär:
Häll lite olivolja i en kastrull och bryn löken lätt tills den blivit mjuk.
Tillsätt krossade tomater,tomatpuré och kryddor.
Låt koka ca 10-15 min.Låt svalna.


Ex på fyllning 1:


1 paket färdigstrimlad skinka
Några ananasringar
1 banan
Curry
Pizzakrydda
Riven pizzaost

Gör såhär:
Lägg på tomatsås sedan skinka,ananas skurna i bitar och banan skuren i skivor.
Krydda med pizzakrydda och sedan med curry på bananerna.
Strö på osten.


Ex på fyllning 2:

Ca 500 gram nötfärs
1 påse tacokrydda
Tortillachips
2 tomater
Riven pizzaost

Gör såhär:
Stek färsen och tillsätt kryddpåsen+lite vatten.
Bre på tomatsåsen och sedan köttfärsen när den har kallnat.
Smula över lite tortillachips och lägg på tomaterna skurna i skivor.
Strö över riven ost.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.

/Veronica


Grötbullar



50 gram jäst
50 gram smör(jag tog margarin)
5 dl vatten
1/2 msk ättika(Jag uteslöt det)
2 msk sirap(Jag uteslöt det)
2 dl havregrynsgröt
1 dl vetegroddar
12-14 dl lantrågmjöl el. rågsikt
(Jag tog ist 10 dl vetemjöl med fullkorn och resten vanligt vetemjöl) 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret & häll på vattnet, ljumma till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och lös med degvätskan.
Häll sedan på all vätska samt resten av ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakning.
Arbeta degen för hand eller med degkrokar ca 5 min.
Låt jäsa i bunken övertäckt ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig.
Dela degen i ca 15 runda, lite avlånga bollar.
Lägg på plåt och låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Pensla med vatten eller uppvispat ägg och strö över havregryn.
Grädda ca 15-20 min 200 grader.

/Veronica


Fisk och skaldjurspanna med bulgur


Ca 4 port

400 g vit fiskfilé
310 g Arla Köket skagenpanna(en burk)
100 g skalade räkor (250 g med skal)

Gör så här
Skär fisken i bitar.
Häll grädden och smakpastan i en panna eller kastrull.
Rör om och låt koka 1 min.
Lägg i fisken och låt sjuda i såsen ca 2 min. Tillsätt räkorna.
Krydda lite extra med t.ex citronpeppar.
Servera med ris eller bulgur och kokta grönsaker.

/Veronica


Marinerade quorn filéer med spenat tagliatelle



1 port

2 quorn filéer
Ett par matskedar röd pesto
Någon matsked solrosfrön eller nötter
3-4 tagliatelle nystan

Gör såhär:

Lägg quorn filéerna i en ugnsform och pensla med pesto på båda sidor.
Häll över lite solrosfrön eller nötter och ställ in i ugnen på 225 grader ca 10-15 min.

Koka pastan medans enligt anvisningarna på förpackningen och blanda den sedan med lite pesto.
Servera med sallad till.

/Veronica

Tacogratäng



Finns en massa olika varianter men såhär gör vi:

Ca 4-5 port

Ca 500 gram nötfärs
1 påse tacokrydda
6 tortillabröd
1 burk tacosås(valfri styrka,vi har HOT)
1 burk ostsås/dip(finns i tacohyllan)
1 påse nachochips
Riven ost
1 burk cremefraiche

Gör såhär:

Stek köttfärsen och tillsätt krydda+lite vatten.
Lägg 2 tortillabröd i botten av en ugnsform.
Bre på ostsås.Lägg sedan på köttfärs och häll på lite tacosås.
Krossa några nachochips i handen och lägg ovanpå.
Börja sedan om igen med:
1.tortillabröd
2.ostsås
3.köttfärs
4.tacosås
5.nachochips
Gör detta i 3 lager.
Avsluta med köttfärs,tacosås och riven ost på toppen.

In i ugnen,225 grader i ca 15-20 min.

Servera med en sallad,cremefraiche och nachochips.



/Veronica

Biffstroganoff



Det finns många varianter på denna.
Kul att göra olika från gång till gång.
Den här gången gjorde jag såhär:

Ca 4 port

500 gram lövbiff
(Champinjoner om man vill,jag hade inga hemma)
1 gul lök
2 burkar lättcremefraiche
Ca 3-4 msk tomatpuré
En skvätt chilisås
Salt,svartpeppar

Gör såhär:

Hacka lök och skär lövbiff i strimlor.
Bryn löken i en stekpanna på medelvärme.
Tillsätt lövbiffen i strimlor.
När det är genomstekt tillsätt tomatpuré och cremefraiche.
Ha sedan i chilisåsen och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.

Servera med ris och en sallad.

/Veronica

Järpar i tomatsås med bulgur



Järpar:
Ca 500 gram köttfärs
1 ägg
2 dl vatten
4 msk ströbröd
Salt,svartpeppar,lökpulver

Blanda vatten,ströbröd och kryddor.
Låt svälla i 10 min.
Blanda under tiden ägget med köttfärsen.
Ha sedan i ströbröd blandningen.
Rör om ordentligt och forma till avlånga järpar.
Lägg järparna i en smord ugnsform 225 grader i ca 10 min,sedan när järparna fått färg häller du tomatsåsen över järparna i ugnen och låter det puttra ca 15 min.

Tomatsås:

500 gram krossade tomater med baslikasmak(fuskade idag :-p)
Vitlökspulver,salt,svartpeppar

Koka bulguren enligt anvisningarna och ha till järparna.
Gott med grönsaker till också.

/Veronica



Morotsbiffar


Ca 5-6 st

4 morötter
2 ägg
½ dl persilja
Ca 1½ dl mjöl
Valfria kryddor.
Jag hade i salt,peppar,lökpulver,vitlökspulver och lite spiskummin
(Krydda ganska mycket)


Riv morötterna och blanda med övriga ingredienser.
Klicka ut smeten med en sked i stekpannan och stek biffar på medelvärme.
Gott med hemgjort potatismos och kokta grönsaker till.
Även gott att ha i hamburgebröd med sallad och någon god dressing.

/Veronica


Chilibiffar i god sås



Ca 3 port

500 g nötfärs
2-3 msk chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
salt & svartpeppar

2 burkar smaksatt Creme fraiche (Karljohan,timjan,citron)
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt

Blanda färsen med chilisås, vitlök och salt & peppar.
Forma till ca 8-9 st biffar och stek dem i smör.
Lyft upp biffarna och rör ner cremefraiche, köttbuljongtärning & vatten i stekskyn.
Smaka av med salt.Lägg i biffarna och låt dem puttra ett par minuter.

Servera med rotfrukter i ugn och en sallad.



/Veronica




Äppelkaka



2-3 st äpplen
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör eller margarin
½ dl vatten
Pärlsocker till garnering

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt det svalna. Vispa ägg & socker pösigt!
Tillsätt smör, vatten och mjölblandningen.Häll ner smeten
i en smord ugnsform, gärna med löstagbara kanter.
Skala och klyfta äpplena, ”damma” av dom i socker & kanel
och tryck ner dom i smeten. Grädda i 175 grader på nedersta
gallret i 35- 45 min.

Servera med t.ex marsan/vaniljsås.



/Veronica


Banan yoghurtglass



Mixa mogna(prickiga)bananer med lite turkisk yoghurt(3%)
Det ska vara mer bananer än yoghurt.
Häll upp i en glasslåda och ställ in i frysen i några timmar.
Lägg upp i skålar.
/Veronica

Minestronesoppa



4 port

1 l vatten
1 hönsbuljongtärning
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
200 gram fussili fullkorn,okokt
1 tetra krossade tomater(500 gram)med chili smak
1 gul lök, finhackad
2 morötter, rivna


Gör såhär:

Skölj, skala och finhacka grönsakerna och fräs i smör i en kastrull.
Häll över vatten, tomatpuré, chilisås, tomatsås, buljongtärningen och vattnet.
Rör om och låt puttra i ca 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och blanda ner i soppan.
Smaka av med salt och peppar.
Gott med en klick turkisk yoghurt på eftersom det är lite sting i soppan.
Servera gärna med bröd.

/Veronica

Rågsiktskakor



4 st
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ½ tsk salt
  • 2-3 msk sirap (gärna ljus brödsirap)
  • 1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
  • 13-14 dl rågsikt

Gör såhär:

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

2.Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.

3. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.

4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag, bara så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.

5. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12 -15 min.

7. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Gott med ost på till t.ex soppa.

/Veronica


Supersnabba baconsåsen(bra bråttommat)



2-3 port

1 paket bacon(jag använder lättbacon)
2 burkar cremefraiche franska örter

Görsåhär:
Skär bacon i småbitar.
Bryn lätt i en stekpanna och häll i cremefraichen.
Låt det bli varmt.Klart!!!

Servera med valfri pasta.
Jag tycker att tagliatelle är godast till.
Perfekt när man har bråttom.

/Veronica

Varm quinoa sallad med lite av varje



1 port

1 portion quinoa tricalore
1/2 grönsaksbuljongtärning
1-2 skivor kassler(eller en bit kyckling,quorn eller vad man vill)
En bit zuccini
1 bit paprika
1/2 tomat(utan innehållet)
Några sockerärtor
Ca 1/2 dl bönor(t.ex kidneybönor,vita bönor på burk)
Ca 1/2 dl rostade,salta sojabönor
Salt,peppar,vitlökspulver,gurkmeja
Keso-grullad paprika smak

Gör såhär:

Koka quinoan med en halv buljongtärning enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär zuccinin i halvmånar,paprikan och kasslern i bitar och lägg i en stekpanna med lite olivolja.
Fräs på dom en stund och tillsätt sedan sockerärtor,tomat i bitar,bönor och sojabönor.
När quinoan kokat klart häller man ner det i pannan,kryddar och smakar av.

Servera med en klick smaksatt keso t.ex grillad paprika.

/Veronica

Cornflakesfisk



Ingredienser

4 port

500 g fiskfilé, t.ex sej
4 msk smör-&rapsolja 
1/2 dl ströbröd
2 dl cornflakes
2 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta
Ev lite vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en ugnssäker form.
Blanda smör-&rapsolja, ströbröd, flingor, salt och vitlök. Krossa ev flingorna lite. Fördela över fisken. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med potatis eller ris,kokt ägg och kokta grönsaker.

/Veronica


Lingonlimpa



1 limpa

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3 dl rågflingor
  • 3 tsk bikarbonat
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 påse “brödkryddor” (Finns i kryddhyllan i butik)
  • 5 dl mild lättyoghurt eller filmjölk
  • 1/2 dl linfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser noggrannt.
Tillsätt lingon och yoghurt/fil och blanda till en jämn, tjock smet.
Smörj en limpform med olja(ev lite ströbröd) och stjälp ner hela smeten i formen.
Sätt in i ugnen och grädda i ca
1- 1,5 h. Låt limpan svalna helt i formen innan du lossar den och skär upp.
Går utmärkt att frysa.

/Veronica


Molinogröt


1 portion

Dag 1:
2 ½ dl vatten
2 strimlade torkade aprikoser
2 strimlade katrinplommon
1 msk vetegroddar
1 1/2 msk linfrö

Dag 2:
½ dl grahamsmjöl
1 krm salt

Blanda alla ingredienser för dag 1 och låt stå över natten. Koka upp den blötlagda blandningen och vispa ned grahamsmjölet. Låt koka i ca 10 minuter. Rör om du och då. Smaka av med salt. Servera med mjölk.

/Veronica

Kalops!


Ca 4 port

Ca 1 kg högrev
2 gula lökar
3-4 morötter
Ca 10 vitpepparkorn
1-2 buljongtärningar
Några lagerblad
Lite salt
Vatten
Mörk maizenaredning

Görsåhär:

Skär köttet i mindre bitar(eller använd färdiga grytbitar av nöt)och skär löken i klyftor.
Bryn kött och lök i en stekgryta tills köttet är genomstekt och löken blivit lite mjuk.
Häll i vatten så att det täcker.
Ha i vitpepparkorn,buljong,lagerblad och salt.
Låt koka upp och koka sedan på ganska svag värme under lock i ca 1 1/2 timme tills köttet är riktigt mört.
Tillsätt morötterna i lite tjockare skivor när det är ca 30-40 min kvar.
Red av med maizena och låt koka några minuter till.

Servera med potatis och kokta grönsaker.

/Veronica




Pollykaka

FAAARLIGT god :-p



3 ägg
2 dl socker
200 gr choklad (helst mörk, tex marabou eller blockchoklad)
100 gr smör
½ dl vetemjöl
1 påse Polly orginal

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den också smält.
Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet (rör om väl) och i med Pollyn.

Häll smeten i en form med avtagbara kanter.
Grädda i 175 grader, ca 20-25 min (kakan ska vara kladdig).

Jag ställde in den i kylen när den svalnat.
Riktigt seg och god vart den:-)
En riktig Veronica kaka,chokladoman som man är :-p
Serveras med vispad grädde eller glass.

/Veronica


Grekiska hamburgare



Hamburgare ca 6 st

Ca 500 gram köttfärs
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl mjölk
3 msk ströbröd
Ett halvt paket fetaost
Salt,grovmalen svartpeppar,oregano

Gör såhär:

Blanda mjölk,ströbröd och kryddor.Låt svälla ca 10 min.
RFör unde tiden ihop färsen,pressad vitlök,ägget och smula i fetaosten.
Rör sedan i mjölk blandningen och forma till hamburgare.
Stek på medelvärme tills köttsaften är klar och dom inte är rosa inuti.

Hamburgebröd ca 6 st:

1/2 paket jäst
2 dl mjölk
1 msk olja
6 dl vetemjöl
Ev 1 msk socker
En nypa salt
Sesamfrön

Gör såhär:

Värm mjölken till 37 grader fingervarmt.
Blanda med jästen,lite i taget tills den löses upp.
Ha i olja,socker,salt och mjölet lite i taget.
Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa 30 min.
Baka ut till runda bullar och platta till dom lite.
Pensla därefter med mjölk och ha på sesamfrön.
In i ugnen ca 7-10 min,250 grader.

Låt svalna på galler.Skär itu strax innan dom ska ätas.



Tzatziki:


2 dl turkisk yoghurt
1 halv gurka
1 pressad vitlöksklyfta
Några droppar citron
Salt,peppar

Gör såhär:

Riv gurkan grovt på ett rivjärn.Låt den rinna av i ett durkslag.
Blanda sedan ner det i yoghurten och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt stå i kylen en stund.

Klyftpotatis för ca 4 pers:

Ca 10 potatisar
Olja(jag använder rapsolja)
Kryddor-valfria(jag använder salt,grovmalen svartpeppar och dragon)

Gör såhär:

Skala potatisarna och skär i klyftor.
Ringla över lite olja,ha på valfria kryddor och blanda om.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.


Servera hamburgarna med sallad,gurka,tomat och ha på tzatziki.
Gott med morotstavar att dippa också.

/Veronica



Köttfärssås(ungefär som skolans)

Jag brukar variera köttfärsås.Alltid olika från gång till gång.
Denna gång gjorde jag en som påminner om den jag fick i skolan,så på en höft....



Ca 4 port

Ca 500 gram nötfärs
1 stor gul lök
1 1/2 paket finkrossade tomater
Ett par dl vatten
1 köttbuljongtärning
Ca 1-1/2 dl chilisås
Ca 1/2 dl mjöl
Salt,grovmalen svartpeppar,timjan,basilika,oregano

Gör såhär:

Hacka löken smått.
Bryn lätt i stekpanna.Tillsätt färsen och höj värmen.
Häll på mjölet när färsen är färdigstekt.Blanda ner tomaterna och vattnet.
Tillsätt därefter chilisås,buljongtärning och kryddor.Smaka av.
Mixa såsen med ex en mixerstav till en slät sås.Voila!!

Servera med spagetti och grönsaker.
Strö gärna på lite parmesanost ovanpå också.


/Veronica

Bulgur med stekta grönsaker



Ett gott tillbehör till t.ex vegetariska biffar eller kyckling.

1 port

Bulgur för 1 person
1/2 grönsaksbuljongtärning
En bit zuccini
Nästan 1/2 röd paprika
Olivolja
Vitlökskrydda,gurkmeja,salt,peppar

Koka upp bulguren enligt anvisningarna på paketet(jag tog 1/2 dl) med 1/2 buljongtärning.
Skär zuccinin och paprikan i bitar.
Ha i lite olivolja i en stekpanna.
Lägg ner grönsakerna och låt dom bli mjuka,ha ganska låg värme och ha på kryddorna.
Häll i bulguren i stekpannan när den kokat klart.
Ha även med lite av vattnet från kastrullen för att få med smaken från buljongen.
Krydda ev lite mer.

Klart!!

Kebabgryta



3-4 port

Drygt 300 g kebabkött(finns i frysdisken.Jag använde färdig och färdigkryddad)
1 stor gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 näve färska champinjoner
1 1/2-2 förpackningar finkrossade tomater(500 gram)
Ca 1 1/2-2 dl matlagningsgrädde (valfri fetthalt)
1 köttbuljongtärning
1/2-1 msk kebabkrydda (beroende på om man använder färdigkryddat kött eller inte)
Salt,svartpeppar

Gör såhär:

Hacka löken.
Bryn den i en stekpanna och pressa i vitlöken.
Tillsätt champinjonerna och kebabköttet och låt det fräsa någon minut.
Häll sedan i krossade tomater och grädde.
Lägg i buljongtärningen och ha i kryddorna.
Låt puttra i ca 10 min.

Servera med ris,en sallad och gärna en klick turkisk yoghurt för att bryta av det starka lite.



/Veronica

RSS 2.0