Brytbröd med parmesanost

 
Perfekt buffébröd.
Detta recept är till 1 bröd-15 bitar

Ingredienser

25 g jäst

2 dl kall mjölk eller vatte

1/2 dl olivolja

2 dl riven parmesanost

1/2 tsk salt

ca 6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar ca 360 g)

Pensling:

ägg

vallmofrö

Gör så här:

 Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke.

Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet.

Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter.

Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.

Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den.

Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar (för 15 bitar).

Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200° C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.


Nypon och hasselnötsbröd med aprikoser

 
2 limpor
 
100 g                    hasselnötter
100 g                    aprikoser, torkade                   
50 g                    jäst
2 dl                    vatten
3 dl                    nyponsoppa
1 msk                    sirap, ljus                   
2 tsk                    salt
1 dl                    rapsolja
2 dl                    rågmjöl, fint                   
12 dl                    vetemjöl

Till formen och garnering:

1 msk                    smör
1 dl                    sesamfrön
 

                              

Hacka nötter och aprikoser.
Smula jästen i en bunke. Värm vatten och nyponsoppa till fingervarmt, 37°.
Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Arbeta in rågmjöl och vetemjöl, spara lite till utbakning.  Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk.
Smörj två avlånga brödformar, à 2 liter, med smör. Strö i ca hälften av sesamfröna.
Dela degen i två bitar och forma till två limpor.
Lägg limporna i formarna och låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Skåra bröden längs med i mitten med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Stjälp upp och låt bröden kallna på galler.
 

Långpannebröd

 
Ingredienser                           
50 g                    jäst
5 dl                    mjölk
2 msk honung
1 msk                    salt
1 dl                    linfrö
5 dl                    rågsikt
7 dl                    vetemjöl
 

                         

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler.

Köttfärsbiffar med philadelphia-grillad paprika

 

Ingredienser

  • 600 g nötfärs, 10%
  • 1 st ägg
  • 100 g Philadelphia Grillad Paprika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • pasta, kokt
Blanda köttfärsen med ägg, Philadelphia Grillad Paprika och riven lök.
Krydda med salt och peppar. Rör färsen till smidig konsistens.
Forma till biffar och stek gyllene i lite matfett.
Servera med kokt pasta.

Enchiladas

 
Detta behöver du till ca 4 port:
 
8 majstortillas
500 g nötfärs
1 burk chunky salsa
2 dl cremefraiche
Riven ost
 
Stek färsen.
Häll över halva burken salsa och sedan cremefraichen.
Låt puttra i några minuter.
Lägg lite färs som en sträng på varje bröd.
Rulla ihop och lägg tätt i en ugnsform.
Häll resten av salsan ovanpå och toppa med riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 min på 200 grader.
Servera med en fräsch sallad och ev en klick gräddfil om du valt en stark variant på salsan.

Cashew och sesampanerad fisk med curry och äppeldipp

 
1 kg 
600 gram
2 st
1 dl cashewnötter
1,5 dl 
2 dl
1 st 
500 gram
0,5 st c
1 tsk
1 tsk
 
Koka 1 kg potatis.

Skala och riv 1 äpple. Fräs äpplet i en liten kastrull
tillsammans med 1 tsk smör och 1 tsk curry hastigt utan att det tar färg. Lägg över äppelfräset i en skål och låt det svalna något.
Blanda ner 2 dl yoghurt, 1 tsk honung och smaka av med
1 nypa salt och svartpeppar.
Ställt kallt i kylen tills det är dags för servering.

Ta bort eventuella ben ur fisken och skär den i lagom stora bitar.
Ta fram 2 st djupa tallrikar och vispa upp 2 st ägg med en gaffel i den ena.
Mixa 1 dl cashewnötter i en matberedare, lägg dem i en mortel eller hacka dem med en kniv till ett ”ströbröd”. Lägg nötterna i den andra tallriken tillsammans med 1 ½ dl sesamfrön, 1 tsk salt och ½ tsk peppar.

Vänd fiskbitarna först i äggen och sedan i nötblandningen. Hetta upp en panna och stek fiskbitarna i 1 msk smör och 1 msk olja tills de har fått fin färg på båda sidor.

Skala 500 gram morötter. Riv dem eller skär i stavar.
Servera dina nystekta fiskpinnar med kokt potatis, citronklyftor, morötter och curry & äppeldipp

Dammsugare

 
Ca 15 st
 
100 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
Ca 3 dl småkaks eller sockerkakssmulor
Arrakessens (eller punsch) efter smak 
 
Garnering:
250-300 g mandelmassa
(grön hushållsfärg)
Mörk blockchoklad
 
Rör matfett,florsocker,vaniljsocker och siktat kakaopulver poröst.
Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är blandat.
Jag mixade hälften sockerkakssmulor och hälften kaksmulor i en mixer innan jag blandade ner det.
Smaka av med arrakessens eller punsch.
Jag använde arrak.
Ställ "degen" kallt en stund.
Rulla ut "degen" till 5 cm långa bitar.
Klä dem med tunt kavlad mandelmassa eller marsipan,grönfärgad.
Doppa ändarna i smält blockchoklad.
Jag använde färdig marsipan som redan var utkavlad och Lindt mörk choklad 70 %.
Låt torka i kylskåp på bakplåtspapper.
Vill man så kan man göra en lång längd av degen och klä med marsipan och sedan skära i 5 cm långa bitar.

Blåbärsmuffins med crumble

 
Ca 12 muffins

100 g smör

2 st ägg

2dl mjölk

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 st citron, skalet

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Fyllning:

1/2 pkt frysta blåbär

Crumble:

75 g kallt smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl strösocker

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).

Blanda blåbären med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet. 

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. 

Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

Grädda i cirka 20 minuter, 175 C.


Kall laxpaj

 
1 dl västerbottensost
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 tsk vatten
 
Fyllning:
 
2 dl creme fraiche
200 g philadelphia vitlök & örter
1 rödlök finhackad
½-1 dl hackad dill
½ röd paprika finhackad
200 g varmröktlax i bitar (gravad el kallrökt funkar lika bra)
svartpeppar
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingridienserna till pajdegen, (låt vila i kylskåp en liten stund) grädda i ca 15 min och låt svalna.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bre ut i pajskalet.
Kan med fördel göras dagen innan.

Köttfärspaj gjord på smördeg med fetaost och oliver

 

Ingredienser

1   kyld smördeg (à 250 g)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

600 g köttfärs

500 g krossade tomater

2 dl crème fraiche

oregano

salt och peppar

200 g fetaost

oliver

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 225°C.

Skala lök och vitlök.

Hacka löken och pressa vitlöken.

Bryn lök, vitlök och köttfärs.

Rör ner tomater, crème fraiche och kryddor, låt sjuda på svag värme ca 10 minuter.

Lägg degen i en ugnssäker form.

Fördela fyllningen på degen. Smula över fetaosten och lägg på oliverna.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Servera med en sallad.


Tunnbrödrulle i folie med västerbottenost

4 port

Ingredienser

15  färskpotatisar

 2   saltgurkor

2 dl riven västerbottensost

2 dl lättcrème fraich

65 g ruccola

salt och peppar

4   tunnbröd

ugnsfolie

grillad bratwurst till servering

 

Gör så här:

Koka potatisen och låt den svalna.

Skär potatisen och gurkan i tärningar.

Blanda potatisen med gurka, ost, crème fraiche och rucola. Smaksätt med salt och peppar.

Fördela potatisröran på tunnbröden.

Rulla ihop dem i folie och grilla med grillgallret högt upp runt om 4–6 minuter.

Servera tunnbrödsrullen med grillad bratwurst.


Köttfärsgryta med kikärtor och apelsinyoghurt

 

Ingredienser                           

4   port ris eller annat gryn

1   gul lök

1   vitlöksklyfta

1   förp kikärter (à 380 g

500 g nötfärs

1 msk olja

1 msk tomatpuré

1 tsk spiskummin

8 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond

2 tsk torkad rosmarin

1   röd paprika

salt och peppar

Tillbehör

1   apelsin

salt och peppar

2 dl matyoghurt

 

Gör så här:

Koka ris eller gryn enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök.

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.

Stek köttfärs, lök och vitlök i oljan. Rör ner tomatpurén.

Tillsätt spiskummin, buljong, hälften av allt rosmarin och kikärtor.

Låt puttra i 15 minuter.

Dela, kärna ur och tärna paprikan.

Lägg paprikan i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter.

Skölj, riv skalet och pressa apelsinen.

 

Blanda matyoghurten med apelsinskalet, resten av allt rosmarin,

smaksätt med apelsinjuice, salt och peppar.

Smaksätt grytan med salt och peppar.

Servera grytan med yoghurten och ris eller annat gryn.


Frukttårta

Denna tårta gjorde jag till midsommar.
Familjen vi firade med är allergiska mot jordgubbar så då fick det bli en tårta med annan god frukt :-)

Du behöver:

1st 3 delad tårtbotten
1 paket mango/passionsfruktsmousse
Ca 2 dl marsansås(kokbar) blandat med nån dl vispad grädde
Lite vaniljsocker

Bre på moussen på ena lagret och marsansås(när den kallnat) med vispad grädde och lite vanliljsocker på andra lagret.
Anvisningar står på div paket.
Så långt går att förbereda sen kan man dekorera samma dag tårtan skall ätas.
Jag dekorerade med grädde som jag bredde på och runt om.
Frukter:Ananasskivor,vindruvor,kiwi,persika,blåbär,passionsfrukt och stjärnfrukt(carambola)
Spritsa runt om och dekorera med chokladgarnityr.
Chokladen smälter man och ringlar på ett bakplåtspapper och så in i frysen tills det stelnat.

RSS 2.0