Italienska kotletter



4 st 
5 st 
1,5 dl 
1,5 dl 
2 st 
1 msk 
2 msk 
2 tsk 
1 msk 
1 msk 

Tillagning

Stek kotletterna tillsammans med vitlöken gyllenbruna i lite smör,salta och peppra.
Vispa ut mjölet och häll i grädde,buljong,salvia,balsamvinäger och aprikoser.
Låt såsen koka upp.
Tillsätt såsen i stekpannan tillsammans med kotletterna och låt dem puttra med några minuter.

Servera med ris.


Familjepirog



4 port

2 rullar smördeg
500 gram nötfärs
1 gul lök
1 cremefraiche tomat/basilika
Lite färska eller torkade örtkryddor
2 tomater
(Ev riven ost)

Hacka löken och bryn den lätt.
Ha i färsen och stek på den.
Häll i cremefraichen och krydda lite extra med örtkryddor.

Lägg en platta smördeg på en plåt med bakplåtspapper.
Ha på färsen men spara tomt ca 1 cm i kanterna.
Skär tomaten i skivor och lägg ovanpå färsen.
Ha ev på riven ost.
Lägg över den andra smördegsplattan och nyp ihop i kanterna.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Servera gärna med en fetaostsallad.



Cake pops



1 paket oreo cookies(går bra med t.ex ballerina,singoalla etc)
100 gram philadelphiaost
Vit choklad(eller annan valfri)
Strössel eller dyl
Grillspett av trä

Mixa kakor och philadelphiaost i en mixer.
Rulla till bollar och ställ in i kylskåpet tills dom blivit ordentligt kalla.
Man kan ställa in dom i frysen om man har bråttom.

Smält valfri choklad och låt kallna något.
Doppa bollarna i chokladen och sätt i spetten.
Ställ spetten i en bit frigolit så står dom bra.
Häll på valfritt strössel och ställ in i kylen tills det stelnat.
Ställ spetten i ett högt glas eller en vas.
Gärna med färgat socker i.

Perfekt för barnkalas ;-)

Rosa cupcakes



100 g smör
2  ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader .
Vispa ägg,strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör,mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl,bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Lägg ut muffinsformar på en plåt och häll ner smeten ungefär till hälften.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti.
(Provstick med en potatissticka,den ska vara helt torr när när du dragit ut den)

Frosting:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron,saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Strössel eller annan garnityr.


Barbietårta



Jag gjorde 2 tårtbottnar.

  • 8 ägg
  • 4 dl socker
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver

Gör så här:

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.
Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

Den ena smeten hällde jag i en form med löstagbar botten.
Den andra smeten hällde jag i en sockerkaksform med hål i.

Jag gjorde 2 fyllningar.
Den ena med geishafluff och den andra med hallon blandat med grädde,socker och vaniljsocker som jag vispade upp.

Geishafluff:

3 dl vispgrädde
Ca 150 gram geishachoklad

Värm grädde och geisha i en kastrull tills chokladen smälter på ganska låg värme.
Det får absolut inte koka.
Kyl sedan ner blandningen några timmar.
Jag gjorde det på kvällen och låt det stå under natten sedan vispar man upp det på morgonen till ett fluff.

Jag la sedan den runda botten längst underst och la på hallonmoussen sedan la jag sockerkakan ovanpå och den hade jag delat i 3 delar.
Ett lager med geishafluff och sedan hallonmousse på det översta lagret.
Bred sedan grädde ovanpå och lägg över rosa marsipan med jordsubbssmak.

Jag gjorde ett mindre hål i mitten av tårtan.
Där stoppade jag ner en barbie som jag hade tagit av benen på och gjort en tubtopp av marsipan till.
Jag gjorde sedan ett vitt skärp av marsipan som täckte hålet hon satt i och garnerade klänningen med vita sockerkulor.


Toscakaka



100 gram margarin eller smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Glasyr:
100 gram margarin eller smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 påse(50 gram)mandelspån

Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten eller en liten rektangulär ugnsform om du hellre vill ha rutor.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret,matfettet och vätskan.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 min.
Förbered under tiden glasyren.
Blanda ingredienserna i en kastrull.
Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred glasyren på kakan.
Flytta upp kakan till mitten av ugnen.
Grädda ytterligare 15 minuter eller tills den fått färg.

Vindsnurrekakor



300 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
6 ½ dl vetemjöl
3 msk majsmjöl
4 msk kakao

Rör smöret krämigt en matberedare eller med en elvisp.
Rör ner vaniljsocker och socker,lite i taget till det blivit ljust och luftigt.
Lägg hälften av smeten i en annan bunke.
Strö över majsmjölet och hälften av vetemjölet över den ena smeten och strö resten av mjölet och kakaon över den andra degen.
Blanda till två fasta degar.

Lägg den ljusa degen mitt på en bit smörpapper och kavla ut den till en avlång platta,ca 22x28 cm,med en väl mjölad kavel.
Kavla ut chokladdegen på samma sätt på ett annat smörpapper.
Vänd försiktigt över chokladdegen ovanpå vaniljdegen och jämna till kanterna med händerna.
Rulla ihop de båda degarna ,mycket försiktigt som en rulltårta.
Börja från ena långsidan.
Svep in den långa smala rullen i smörpapper och lägg den kallt i 15 minuter eller tills den är fast.
Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i cm-tjocka skivor med en vass kniv.
Lägg skivorna med lite mellanrum på de smorda plåtarna och grädda dem i mitten av ugnen 12-15 minuter,tills de hårdnat och fått lite färg i kanterna.
Låt dem svalna ett par minuter och lägg sedan över dom på galler.


Fiskgratäng med lax och dill



Igår expreminterade jag lite med min fiskgratäng och den vart god.
Jag gjorde ungefär såhär:

Jag la ca 400 gram hel lax i en ugnsform.
Gjorde en sås på:

2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
1 msk tomatpuré
1 msk hummerfond
Hackad dill
Salt,vitpeppar

Smält smöret.
Vispa i mjölet och sedan mjölken lite i taget.
Låt såsen koka upp men rör hela tiden.
Dra sedan såsen från plattan och rör i tomatpuré,hummerfond,dill och kryddor.

Häll såsen över laxen.
Sedan gjorde jag lite hemgjort mos,blandade i en äggula och spritsade moset runt fisken.
Ställ in fisken på 200 grader i ca 25- 30 minuter.
Lägg folie över om moset snabbt får färg.

Servera med kokta grönsaker.

Couscouspytt med skinka



4 port

3 dl okokt couscous
Ca 400 gram strimlad skinka
Ca 3 dl ärtor/majs/paprika blandning
Salt,peppar,paprikakrydda

Gör såhär:

Koka couscousen.
Stek på skinkan och grönsakerna lite lätt.
Det ska bara bli lite varmt.
Häll i couscousen.
Smaka av med kryddor.

Till detta gjorde jag en sås på ca:

4 dl turkisk yoghurt
1-2 dl örtkryddor provencale(finns i frysdisken)
2 msk Dijonsenap
Salt,peppar

Pestopasta med chorizo



Ca 4 port

Pasta till 4 pers
2-3 chorizo
2 dl cremefraiche
Ca 1 dl tomatpesto
Hackad basilika
Svarta kärnfria oliver
Riven parmesanost

Gör såhär:

Koka pastan.
Skär korven i slantar och stek den.
Häll i den kokta pastan i stekpannan.
Ha i cremefraiche,pesto och basilika.
Skär oliverna och ha i dom också.
Blanda om och låt allt bli varmt.
Lägg upp på tallrikar och toppa med riven parmesanost precis innan servering.

Baconlindad köttfärslimpa med lingonsås



Ca 500 gram nötfärs
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
Ca 2-3 msk dijonsenap
Salt,peppar
1 paket bacon

Blanda mjölk,ströbröd och kryddor.
Låt svälla ca 10 minuter.
Blanda färsen med ägget och senapen och ha sedan i ströbrödblandningen.
Forma till en limpa och vira runt bacon.

Ställ in i ugnen på 175-200 grader i ca 45 minuter.

Lingonsås:

4 dl lätt creme fraiche
2 msk kalvfond
1 tsk soja
1 dl lingonsylt

Koka upp cremefraiche.
Tillsätt resten och låt puttra några minuter.

Servera köttfärslimpan med ugnsrostade rotfrukter och såsen.

Tacobiffar med salsasås



4 port

Ca 500 gram nötfärs
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
1 påse tacokrydda

Gör såhär:

Blanda mjölk och ströbröd.
Låt svälla ca 10 minuter.
Blanda under tiden färsen,ägget och kryddan.
Ha sedan i ströbrödsblandningen.
Blanda noga och forma till biffar och stek på medelvärme tills köttsaften är klar.

Sås:

4 dl cremefraiche
2 dl garlic salsa(finns i tacohyllan)

Blanda ihop.
Servera biffarna med såsen och te.x bulgur.

Grekisk potatiskaka



Detta recept är från programmet halv 8 hos mig.
I orginalreceptet serveras potatiskakan med oxfilé,bearnaisås och rödvinsglace men min bearnaisås skar sig så jag hoppade över den och glacen och gjorde en kall fusk bearnaise till.Jättegott!!
Jag hade fläskfilé istället för oxfilé.

Potatiskaka

10 st potatisar, skivade
2 st medelstora rödlökar, skivade
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 burk pimientooliver, ca 80 g,finhackade
1 pkt fetaost 250 g, smulad
150 g smör
2 dl vispgrädde
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl ost, riven

Gör så här:
 
Potatiskaka

Fräs potatisen i smöret i en stor kastrull på svagvärme i ca 5 minuter.
Tillsätt grädden, vitlök salt och peppar.
Tag bort kastrullen från plattan och blanda i oliver, rödlök och fetaost.
Packa sedan blandningen fint och hårt i en ugnsfastform och strö över den rivna osten.
Grädda mitt i ugnen på 185 grader i ca 1 timme och 15 minuter.
Om gratängen börjar få för mycket färg, täck med ugnsfolie.

Kall fuskbearnaise

2 dl créme fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
3 msk hackad persilja
½ tsk salt
½ tsk flytande honung
1 krm vitpeppar
Blanda ihop alla ingredienser.
Låt gärna såsen stå dra en stund i kylskåpet innan servering.






Kassler och broccolipaj



Såhär gjorde jag på ett ungefär.

Pajdeg:

50 gram smör
1 dl kesella(1%)
3 dl vetemjöl med fullkorn

Blanda ingredienserna.
Gärna med degkrokar eller i en matberedare.
Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga med en gaffel.
Förgrädda i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning:

Ca 2 nävar frysta broccolibuketter
Ca 400 gram kassler

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
2-3 msk tomatpuré
Salt,peppar,torkade pizzakryddor

Koka broccolin i några minuter.
Strimla kasslern och bryn lätt i en stekpanna.
Lägg broccolin och kasslern i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop äggstanningen och häll över.
Grädda i ca 25 minuter,tills äggstanningen stannat i 200 grader.

Servera med en sallad.


Hemmagjorda pizzor

Pizzadeg till 2 plåtar

50 g jäst
5 dl ljummet vatten(37 grader)
4 msk olivolja
2 tsk flingsalt
12-14 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet.
Tillsätt resten av vattnet olja och salt och rör om.
Ha i lite vetemjöl i taget använd gärna elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg.
Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme.

Pizza hawaii



Jag struntade i att göra tomatsås denna gång så jag blandade bara tomatpuré med pizzakryddor,salt och peppar.

På den ena pizzan hade jag:

Strimlad skinka
Ananas i bitar
Bananskivor
Curry
Riven pizzaost


En Italiensk pizza



På den hade jag:

Tomatpuré blandat med hackad färsk basilika
Serranoskinka
Mozarellaost
Svarta oliver
Soltorkade tomater
Pinjenötter
Basilikablad

Grädda pizzorna på 225 grader i ca 15 minuter.




Crépes med baconfyllning




Perfekt om man har överblivna pannkakor.
Den här fyllningen räcker till 6-7 st.

2 pkt bacon, strimlad
1 röd lök, hackad
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 tsk dragon
½ tsk sambal oelek
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
Riven ost
Sätt ugnen på 225°.


Stek lök och bacon lätt.Rör i mjöl.
Häll i mjölk och cremefraiche.
Låt puttra tills det tjocknar.
Smaksätt med fond,dragon,sambal oelek,senap,salt och peppar.
Låt småputtra några minuter.

Lägg en sträng på ena sidan av pannkakan och rulla ihop.
Lägg dom i en smord ugnsform.
Strö över riven ost och grädda ca 10 min tills osten smält och fått lite färg.
Servera med en sallad.


Nikkaluoktasoppa


4 port

300 gram nötfärs
1 gul lök
4 dl finstrimlad vitkål
1 l vatten
3 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 lagerblad
Salt,peppar

Gör såhär:

Hacka löken och finstrimla vitkålen.
Fräs lök och vitkål i smör i en kastrull tills det blivit mjukt.
Ha sedan i färsen och när den blivit genomstekt hälls resten i.
Låt puttra en stund.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med mjukt bröd med ost.

Omelett med tacofärs



Jättegott och enkelt om man har tacofärs kvar.
Lägg som fyllning i en omelett.

Detta är 1 port:

2 ägg
Ca 4-6 msk mjölk eller grädde
Salt,peppar

Vispa upp äggen.
Tillsätt mjölk och kryddor.
Stek i stekpanna!

Jag la uppvärmd tacofärs på omeletten när den va färdig och lite annat som blivit kvar.
Bara att slänga på t.ex guacamole,tacosås,riven ost mm och vika ihop omeletten.
Servera med sallad.

Vit chokladmousse med jordgubbsås


 
6 såna här glas

Vit chokladmousse

300 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
3 dl kesella kvarg (10 %)

Jordgubbssås

Ett paket frysta jordgubbar
Strösocker efter tycke och smak
Färska jordgubbar till garnering

Gör såhär:

Smält chokladen i ett vattenbad.
Vispa grädden.
Rör i kesella och grädde i chokladblandningen.
Häll upp i portionsglas/formar.
Ställ in i kylskåpet en stund.

Tina jordgubbarna.
Mixa dom med lite socker.
Häll jordgubbsblandningen på moussen i glasen.
Garnera med färska jordgubbar.

Brietårta



Brieost
Torkad frukt
Nötter(gärna saltade)
Flytande honung

Gör såhär:

Ta en brieost i valfri storlek.
Skär av det vita locket.
Lägg på torkad frukt och nötter.
Ringla på lite flytande honung och ställ in osten i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter
(När osten smält lite och nötterna fått lite färg)

Ät med kex eller som den är.
Gärna med ett glas vin ;-)

RSS 2.0