Saffranspannacotta med björnbär

  • 1/2 paket saffran
  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk salmbärs- eller björnbärssylt
  • Salmbär eller björnbär till garnering
Tillagning:
 
Låt gelatinbladen ligga i lite kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde,saffran,socker och vaniljsocker i en kastrull. Ta sedan av den från värmen. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen så att de löses upp och låt sedan svalna några minuter. Lägg en klick sylt i botten på 4 glas. Häll försiktigt gräddblandningen över sylten och ställ glasen i kylen i minst 4 timmar. Garnera med lite bär och servera.
 
Jag smälte vit choklad och lät det stelna på ett bakplåtspapper i frysen.
Tog sedan ut stjärnor med ett pepparkaksmått och dekorerade med de,björnbär och marsipantomtar.

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten

 
100 g digestivekex
100 g pepparkakor
100 g smör
500 g kesella
5 st gelatinblad
rivet skal av apelsin
2 dl socker
2 dl grädde
Vinterfrukter t.ex fikon,granatäpple,ananas
 
Smält smöret. Krossa eller mixa digestivekex och pepparkakor till fina smulor och blanda med smöret.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (22–24 cm).
Blötlägg gelatinet. Blanda kesella med apelsinskal och socker. Vispa grädden.
Krama ur gelatinet och smält försiktigt på svag värme med 1/4 av kesellablandningen. Vispa ner gelatinblandningen i resten av kesellan.
Rör med lätt hand ner grädden i kesellablandningen och häll i formen. Låt stelna i kyl.
Dekorera med valfria frukter.
 
 

Julvört

 
2 bröd
 
Ingredienser
 

1 paket jäst (50 g)

50 g Norrmejerier Smör

2 dl julmust

2 dl mörk porter

2 dl Norrmejerier Crème Fraiche

1 dl mörk sirap

2 tsk salt

2 tsk mald ingefära

2 msk malda pomeransskal

1 krm malda nejlikor

1 dl russin

2 liter rågsikt (ca1 kg + extra till utbakningen)

lite kallt kaffe till pensling (ger en mörkare yta och god smak)

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i julmust och porter. Låt det bli 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad, crème fraiche, sirap, salt, kryddor och russin. Rör ner rågsikt, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 175°. Forma degen till 2 runda bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtpapper i 30 minuter. Pensla bröden med kaffe. Grädda i nedersta delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler.


Godis med mars och rice crispies samt knäck med mandel

 

4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies

 

Smält ihop smör och mars godisar på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

 

Knäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

 

Gör så här:

 

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.


Lakritskola doppade i mörk choklad med flingsalt

 

Ca 40 stycken


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

 

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Pistagekola

 
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl rostade, saltade pistagenötter med skal
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, vid kastrull. Koka utan lock tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Rör om då och då. Koktid 15-30 min.
Skala och grovhacka nötterna. Rör ner nötter och vaniljsocker i smeten.Häll upp smeten på ett smörpapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.


Polkabräck

 
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
2 dl polkagrisar
 
Smält chokladen i vattenbad.
Klä under tiden en form 30 x 20 med ugnsfolie och bred ut den
smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.
Smält sedan den vita chokladen i vattenbad.
Krossa polkagrisarna.
Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de
krossade polkagrisarna över.
Låt stelna innan du bryter den i bitar.

Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

 
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver 

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtsklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelfiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen) 

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.

Cake pops med pepparkaka

 

Ingredienser

ca 10 st

Klubbpinnar (grillpinnar eller blompinnar går fint)
25 pepparkakor, ca 125 g
1 dl kesella
200 g mörk choklad, minst 55%
strössel
 
Gör så här:

Krossa pepparkakorna ganska grovt med händerna.Blanda krosset med kvarg tills smeten är ordentligt blandad och ganska fast. Rulla degen till bollar. Smält chokladen i mikro.
Sätt en pinne i varje boll och doppa försiktigt i chokladen. Rulla sedan i strössel och ställ dem i ett högt glas eller en mugg att stelna.


Tips! Ställ in bollarna i frysen när dom rullats så att dom blir ordentligt kalla. Då håller dom sig uppe på pinnen. Risken är annars att dom glider ner.Doppa sedan i chokladen.

Jag mixade kakorna i en matberedare.Missade att dom skulle krossas grovt med händerna men det blev gott. Smakade som pepparkaksdeg :-)


Briocher

 
14 stycken:

5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
125 g smör
25 g jäst
1 msk ljummet vatten
3 ägg
Pensling:
1 äggula
Ugn: 225°
 

Gör så här:


Lägg vetemjöl, socker, salt och smör i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa.
Smula jästen i en liten skål och rör ut med vattnet. Vispa sedan samman med äggen. Häll blandningen i den smuliga mjölmassan och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen på mjölat bakbord och forma till en längd. Dela längden i 16 bitar. Rulla till 14 bullar och lägg i smorda mazarinformar av aluminium eller bullformar.
Dela de två resterande degbitarna i 14 bitar och rulla till små kulor som sätts på toppen av de stora bullarna. Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme. Pensla med uppvispad äggula och grädda i nedre delen av ugnen, ca 12 minuter. Låt svalna på galler.Servera med smör och ost eller philadelphiaost och marmelad.Mums!!


Lussekatter

 

Ingredienser

35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
 
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till saffranskusar. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Senapstorsk med kapris

 
400 g torsk
1 tsk salt
1 krm peppar
1 dl cremefraiche
1 dl mjölk
1 msk potatismjöl
2-3 msk fransk senap
2 msk kapris
1 1/2-2 dl riven ost
 
(tips,dubbla såsen)
 
Lägg fisken i en ugnsfrorm.
Tna den först om den är fryst.
Salta och peppra.
Blanda cremefraiche mjölk och potatismjöl.
Tillsätt kapris och senap.
Häll såsen över fisken och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med ris och sallad.
 

Tacopaj

 
Pajdeg:
 
75 g smör
1 dl kesella
3 dl vetemjöl
 
Blanda ihop till en smidig deg.
Gärna i en matberedare.
 
400 g nötfärs
1 påse tacokrydda
Stek färsen.
Ha i kryddan och nån dl vatten.
Låt puttra ihop i några min.
 
Täcke:
 
2 dl cremefraicke
4 msk majonäs
2 tomater,hackade
Riven ost
 
Blanda allt i en bunke.
 
Tryck ut degen i en pajform.
Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 min på 225 grader.
Fyll skalet med färsen och lägg täcket ovanpå.
Sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 20-25 min.
Servera med en sallad.

RSS 2.0