Mozzarellafyllda köttfärsbiffar



500 g nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
5 soltorkade tomater i olja
1/2 kruka basilika
I paket mozarella(1 boll)
Salt,peppar

Sås:

Ca 2 paket matlagningsgrädde
1,5 msk kalvfond 
Salt,peppar
En skvätt coloritsoja(för färgen)

Blanda mjölk och ströbröd.
Låt svälla en stund.
Blanda färsen med ägg och ströbrödsblandningen.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Skär mozzarellan i små fyrkanter.
Hacka basilikan.
Blanda allt med färsen.
Salta och peppra.
Forma till biffar och stek på medelvärme tills dom nästan är färdiga.
Häll grädden i pannan.Tillsätt fond.
Smaka av med salt och peppar.
Ha i en skvätt coloritsoja för färgen.
Låt biffarna ligga och puttra i såsen medans du gör ris.

Servera med riset och en god sallad.
Ringla gärna över lite balsamico.


Pecannötpaj



Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vatten

Fyllning
125 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150-200 g pecannötter (grovt hackade)

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck ut i en pajform.
Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Koka upp smör, socker, sirap, vetmjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning.
Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur.
Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen 35-40 minuter i 175 graders.
Låt stå kallt, gärna över natten, och servera med vispad grädde eller vaniljglass.


Min pasta bolognaise



Ca 4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad rotselleri
1 dl finhackad morot
1 paket bacon
400 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
2 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 lagerblad
Salt,peppar
Torkad basilika,torkad timjan

Finhacka löken och bryn den lätt i en stekpanna med pressad vitlök.
Tillsätt rotfrukterna och låt de bryna med.
Skär bacon i små bitar och fräs med grönsakerna.
Häll på passerade tomater,tomatpuré,vatten, fond och rödvin.
Lägg i lagerbladen och krydda ordentligt.
Låt puttra i ca 30 minuter.
Servera med nykokt spagetti och finriven parmesan.

Jambalaya med korv och risoni

  

Ingredienser till 4 pers

4 port risoni
1 hönsbuljongtärning eller fond
1/2 msk paprikapulver
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
480 g kabanoss
1 burk ananasringar (à 200 g)
1 gurka

Gör så här:

Koka risoni med buljongtärning och paprikapulver enligt anvisningen på förpackningen.
Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs paprika, lök och vitlök i oljan i en stekpanna.
Skiva kabanossen och låt den fräsa med grönsakerna en kort stund.
Låt ananasen rinna av, skala och kärna ur gurkan, skär den och ananasen stavar.
Blanda fräset med ananas, gurka och den nykokta risonin.
Krydda gärna på lite extra paprikapulver för lite mer sting.


Laxbiffar med morotstzatziki




Laxbiffar:

500 g laxfilé (det brukar finnas paket med fyra bitar lax i frysdiskarna som väger totalt 500 g)
1 tsk salt
1 dl Arla Köket vispgrädde
2 ägg
1/2 msk curry
svartpeppar från kvarn
4 msk Arla smör-&rapsolja


Dela laxen i mindre bitar och lägg den och saltet i en matberedare. Mixa till en grov färs.
Tillsätt grädde, ägg, curry och peppar från kvarn och mixa hastigt ihop ingredienserna.
Smeten ska inte bli för slät.
Forma bollar med en stor matsked och tryck till dem till runda, platta biffar (cirka 2 centimeter höga).
Hetta upp en stekpanna och stek biffarna i matfettet.
Sänk värmen till medeltemperatur när du lagt i dem och stek dem cirka två minuter på varje sida.

Morotstzatziki:
4 morötter
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 dl Arla Köket turkisk meze matyoghurt
1 msk olivolja
2 msk finhackad persilja
peppar


Riv morötterna grovt och blanda dem med salt.
Låt det stå en stund och krama sedan vätskan ur morötterna med handen. Riv sedan ner en vitlöksklyfta över morötterna och blanda allt med yoghurten.
Tillsätt olivolja och finhackad persilja. Smaka av med peppar.
Servera med ris.


Kålpudding



Såhär gör jag min.
Du behöver:

1/2 vitkålshuvud
Ljus sirap
Smör att steka i

Ca 400 gram blandfärs
1 1/2 dl kokt grötris eller vanligt ris
2 dl mjölk
1 gul lök
Salt,peppar

Hacka löken och bryn lätt i en stekpanna.
Lägg åt sidan och låt svalna.

Skär vitkålen i små bitar och stek den i omgångar i smör.
Ringla över sirap.
När allt är stekt lägger du allt tillsammans i stekpannan och slår på nån dl vatten.
Låt puttra en stund.

Blanda färs,ris,lök,ägg,mjölk och kryddor.
Lägg hälften av kålen i botten av en ugnsform.
Bre ut färsröran över och lägg på resten av kålen.
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 45min-1h.

Brunsås:

Ca 3 dl vatten
En liten bit vitkål(skuren i småbitar)
Några kryddpepparkorn
1,5 msk kalvfond
Ca 1 dl matlagningsgrädde
Soja
Salt,peppar
En skvätt ljus sirap
Mörk maizena redning

Koka upp vatten,fond,kryddpeppar och vitkål.
Koka vitkålen mjuk.
Tillsätt grädde,soja,kryddor och sirap.
Låt koka upp och red av med maizena till önskad konsistens.
Sila av såsen så att du får bort kål och kryddpeppar.

Servera kålpuddingen med såsen,rårörda lingon och ev potatis.
Jag tycker inte att det är nödvändigt eftersom det är ris i puddingen.




Kassler(kyckling)gryta med kikärtor



Egentligen så ska det vara kyckling i denna gryta men jag hittade billig kassler som jag använde istället och det funkade finfint.

Ingredienser

4 port ris
2 vitlöksklyftor
ca 600 g strimlad kycklinglårfilé (eller kassler)
1 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 förp kokta kikärter (à ca 400 g)
1 citron
2 msk hackad persilja

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och grovhacka vitlöken.
Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna och tillsätt vitlöken. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt grädde, buljong, soja, sambal oelek och honung.
Låt koka under lock ca 10 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Riv skalet av citronen.
Tillsätt citronskal, persilja och kikärtor i grytan och låt den koka ytterligare ca 2 minuter.
Smaka av med salt, peppar och lite pressad citronsaft. Servera med ris.


Makaroni"pizza"



4 dl snabbmakaroner(okokta)
3 dl riven ost
3 dl korv eller skinka,strimlad
4 ägg
1 l mjölk
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pizzakrydda
4 stora tomater, i skivor

Sätt ugnen på 225°.
Lägg de okokta makaronerna i en smord ugnslångpanna (30x40 cm).
Strö över 1/3 av den rivna osten samt korv- eller skinkstrimlorna.
Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och pizzakrydda.
Häll blandningen över makaronerna. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.
Ta ut långpannan och lägg på tomatskivor.
Jag hade inte så många hemma så det blev lite glest ;-) 
Strö över resterande riven ost. Grädda ytterligare 15 min.
Servera med en sallad.


Äppelmarinerad fläskkarré med gräddsås



Har inga exakta mått på marinaden.
Körde på en höft ;-)

4-5 port

Du behöver:

Fläskkarré(ca 1 kg)
Olivolja
Äppeljuice(koncentrerad)
Salt
Peppar
Torkad ingefära
Paprikapulver
Chilipulver
Ca 1 msk flytande honung

Blanda allt till marinaden i en plastpåse och lägg i karrén.
Jag marinerade den i 2 dygn.

Lägg sedan över karrén i en ugnsform och ställ in i ugnen på 150 grader tills termometern står på 80 grader.
Det tar drygt 1 timme.
Häll lite vatten i formen så att det blir sky till såsen.
Slå in köttet i en bit folie medans du gör såsen.

Till såsen behöver du:

Skyn från formen
Ca 2 dl vatten
Ca 1,5 msk kalvfond
2 dl matlagningsgrädde
2 msk äppeljuice
Salt,peppar
En skvätt coloritsoja(för färgen)
Ljus maizena redning

Koka upp vatten och fond.
Häll i sky och grädde.
Smaka av med äppeljuice,salt och peppar.
Häll i en skvätt coloritsoja.
Låt puttra en stund,red av med maizena till önskad konsistens och låt puttra ytterligare några minuter.

Skär upp köttet i tunna skivor.
Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.

Ravioli med ricotta,spenat och pecorino



Pastadeg:
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl durumvetemjöl
2 hela ägg
2 äggulor
1 msk vatten
1 msk olivolja
lite salt

Fyllning:

100 g babyspenat
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 dl ricottaost
1 dl finriven pecorino-ost

Pastadeg:
Knåda ihop alla ingredienser till en fast och smidig deg. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Låt vila i 1 timme i kylskåp.

Fyllning:

Fräs spenat i olivolja och smaka av med lite salt och peppar.
Låt svalna. Blanda med ricotta och pecorino.
Kavla ut pastan tunt till två längder och klicka på fyllningen lite glest.
Pensla med vatten på degen runt om fyllningen.
Lägg på den andra deglängden och tryck till runt fyllningarna.
Skär ut fyrkanter eller rundlar.
Koka lasagnen sedan som vanlig pasta tills dom blivit mjuka.
Hur länge beror på hur tunn degen är.
Utan pastamaskin får man den inte lika tunn.Jag kokade nog mina i ca 10 min.
Servera med tomatsås och riven pecorino och gärna vitlöksbröd till.


Potatis och köttfärsgratäng med tacosmak



500 g nötfärs
1 påse tacokrydda+1 dl vatten
Ca 10-12 potatisar(fast sort)
2 paket matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
Salt,peppar
Riven ost

Stek färsen.
Krydda och häll i vatten precis som när du gör tacos.
Skala och skiva potatisen tunt(gärna i matberedare)
Varva potatis och färs i en ugnsform.
Blanda grädde,pressad vitlök,salt och peppar i en bunke och häll över färs och potatis efter varje lager.
Avsluta sista lagret med grädde och riven ost.
Gratinera i ugnen på 200 grader i 1 timme.
Lägg över lite folie efter en stund så att den inte bränns.
Servera med en fräsch sallad.


Sesampanerad lax med risoni och avokadokräm



Till 4 pers behöver du:

Risoni till 4 pers
Ca 400 g lax
Sesamfrön,salt

Avokadokräm:

2 avokado
1-2 pressade vitlöksklyftor
Saften av 2 lime
2 msk sweet-chilisås
Salt,peppar

Koka risonin.
Blanda sesamfrön och salt på en tallrik.
Vänd laxen runt om och lägg den i en ugnsform.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min(Ca 62 grader innermeparatur tycker jag är lagom)

Lägg allt till avokadokrämen i en mixer/matberedare.
Mixa slätt och servera laxen med risoni,avokadokrämen och färska grönsaker.



Chocolate bliss cheesecake med körsbärssås



Denna kaka gjorde en kompis till mig och tog med sig när vi skulle äta middag tillsammans.
Jag gjorde en körsbärssås som passade jättebra till.

Ingredienser:

18 OREO Chocolate Sandwich Cookies (finns i välsorterade ICA-butiker)
2 matskedar smält smör
600 g Philapelphiaost
1 1/2 dl socker
1 tesked vanillinsocker
200 gr Marabou mörk choklad
3 ägg


Slå på ugnen på 160 grader.
Krossa OREO-kakorna och blanda med det smälta smöret.
Använda gärna en mixer för att få en jämn blandning.
Täck botten på en spring-form med kaksmuleblandningen.
Blanda Philadelphiaosten med socker och vanillinsocker i en skål.
Smält chokladen och rör ner den i ostsmeten.
Rör ner ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
Häll smeten över kakbotten och grädda i 55 minuter i nedre delen av ugnen.
Mitten av kakan ska fortfarande vara lös när man tar ut den.
Låt den vila i minst 4 timmar i kylskåpet innan den avnjutes.

Körsbärssås:

1 paket(225 g) frysta urkärnade körsbär(eller färska om man har tillgång till det)
Vatten så att det precis täcker körsbären
Saft av en halv citron
1-2 msk socker
Majsstärkelse utrört i lite vatten

Koka körsbären mjuka tillsammans med citronsaft och lite socker.
Dom ska fortfarande vara hela.
Smaka av.
Såsen ska vara lite syrlig för att bryta av den söta kakan.
Red av till önskad konsistens.
Låt kallna och servera till kakan med en klick vispgrädde.
Mums!!



Varm "smörgåstårta"



4 port

1 paket hönökaka(4 halvmånar)
2 paket bacon
100 g färska champinjoner
(Ev 1 gul lök eller en bit purjolök)
Ca 3-4 dl cremefraiche(inte lätt)
Salt,svartpeppar
Ca 1-2 dl riven ost
2 tomater

Skär bacon i mindre bitar och fräs på i en stekpanna.
Skär champinjonerna i skivor och låt dom fräsa med.
Häll på cremefraiche.Salta och peppra.
Låt koka i några minuter.

Lägg en skiva polarkaka på en plåt med bakplåtspapper.
Bre på lite av röran och lägg på en till kaka.
Fortsätt så tills röran är slut.
Toppa det översta brödet med skivade tomater och riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills osten fått en gyllenbrun färg.
Servera med färska grönsaker.


RSS 2.0