Citronpaj med hallonmaräng

 
 
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg
0,5
msk kallt vatten (om det behövs)
 
Lemoncurd
 
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor
ägg till pensling
färska hallon till garnering

Hallonmaräng
 
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon
 

Mördeg

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

 

Lemoncurd

Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

Sila vätskan och släng skalet.

Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

Vispa samman ägg och gulor.

Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

Hallonmaräng och montering

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

Fyll pajskalet med lemon curd.

Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

 

 


Gratinerad bakpotatis

 
Gott tillbehör till grillat.
 
4 port
 
4 bakpotatisar
Smör
Lite vispgrädde eller mjölk
Några soltorkade tomater(skurna i småbitar)
Västerbottenost
Salt,peppar
 
Nagga potatisen med en gaffel och ställ in den i ugnen på 200 grader i ca 60 min.
Låt svalna lite.
Skär sedan potatisen i halvor och gröp ur dem.
Mosa potatisen i en bunke och blanda med lite smör,grädde,soltorkade tomater,ost,lite salt och peppar.
Lägg tillbaks mosblandningen i potatisskalen och strö över ost.
Gratinera i ca 15 min tills osten fått färg.

Köttfärspanna med risoni

 
Perfekt om man har ris/risoni över.
I denna hade jag.
 
4-5 port
 
Ca 4 dl risoni
500 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
Några champinjoner
Ca 2 msk kalvfond
Lite soja
Ca 2 msk sweet-chilisås
Salt,svartpeppar,vitlökspulver
 
Koka risonin.
Hacka löken.
Skär paprikan och champinjonerna i bitar.
Stek allt på svag värme.
Lägg åt sidan och stek köttfärsen.
Ha sedan i grönsakerna och risonin.Blanda om ordentligt.
Häll i kalvfond,sweet-chili och soja.
Smaka av med kryddor. Servera med en sallad.
 

Twixkaka

 
En riktigt smarig godiskaka.
 
Ca 15-20 kakor

1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
 
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus  sirap 
 

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du  smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan  breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.
 
Jag gjorde kolan i micron.
Väldigt smidigt så slipper man oroa sig för att det ska bränna fast i kastrullen.

Krämig risonisallad

 
Du behöver:
 
2 kycklingfiléer
Ca 4 dl risoni
Ca 1 dl grön pesto
2 dl matyoghurt
1 block fetaost
Tomat,gurka
 
Skär kycklingen i småbitar och stek den.
Krydda med salt och peppar.
Låt svalna.
 
Koka risonin och låt svalna.
Blanda i pesto och yoghurt i risonin.
Tillsätt kyckling,grönsaker och fetaost i bitar.
 
Perfekt en varm sommardag.

Philadelphialax

 
4 port
 
4 laxfiléer (400 g)
200g philadelphiaost
Dill
Salt,vitpeppar
 
Lägg laxen i en ugnsform.
Blanda ihop philadelphiaosten med dill salt och peppar.
Bre osten över laxen och ställ in i ugnen på 200 grader ca 15 min (ca 65 grader innertemperatur)
Servera med rostade rotfrukter.
Jag hade morötter,palsternacka,rotselleri,kålrot och lök.
På med olivolja,salt och timjan.
In i ugnen i ca 30 min.
(Ställ in laxen när rotfrukterna nästan är klara)
 

Jordnötssnitt

 
 
75 g mjukt smör
0,75 dl jordnötssmör (med eller utan crunch)
1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

 

Vispa smör, jordnötssmör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Dela i två bitar. Rulla till två längder och platta till på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Skär kakorna i bitar. Låt svalna.


Dumlesnitt

 

1 dl socker

2 msk sirap

2,25 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

25 g dumlekolor

 

Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och vänd ner i smeten.Hacka dumlekolorna i småbitar och tryck in dem i degen. Dela degen i två bitar. Rulla till två längder och platta till på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader 12-15 minuter. Skär kakorna i bitar. Låt svalna.


Mozzarellabiffar i gräddig sås

 
Ca 4-5 port
 
500 g nötfärs
1 förp mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
1 ägg
salt & svartpeppar
smör att steka i

Sås:
stekskyn
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
Ca 1 msk kalvfond

Gör så här:
Blanda färs, ägg, grädde, strimlad basilika, hackade soltorkade tomater och mozzarella skuren i små kuber. Salta & peppra. Forma till biffar.

Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Lyft upp biffarna och rör ner grädde, philadelphia och fond i steksyn. Låt koka upp och lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta.
Servera med klyftpotatis eller ris.
 
 

Mina krämiga potatis och köttfärsgratäng

 
Du behöver:
 
8-10 potatisar
 
1 gul lök
I vitlöksklyfta
Ca 500 g nötfärs
400 g krossade tomater
Ca 2 msk tomatpuré
Ca 2 msk kalvfond
Salt,svartpeppar,oregano,basilika,timjan
 
4-5 dl matlagningsgrädde
1 paket philadelphia vitlök/örter
 
Riven ost
 
Finhacka lök och vitlök och stek i stekpanna på svag värme.
Tillsätt köttfärs.
När den är genomstekt tillsätter du krossade tomater,tomatpuré och kalvfond.
Smaka av med kryddor och låt puttra ca 10 min.
 
Skala potatisen och skiva den tunt i en matberedare.
Blanda ihop grädden med philadelphiaosten.
Varva färs,gräddblandningen och potatis i en ugnsform.
Lägg färs och gräddblandning överst och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.
Lägg över lite folie mot slutet så att den inte bränns.
Känn efter med en provsticka så att potatisen är mjuk.
Servera med en sallad.
 
 
 
 
 
 

Fröknäcke

 
 
2 dl majsmjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten

 

Gör såhär:


Sätt ugnen på 150 grader.Blanda ihop alla ingredienser till en lös deg/smet.

Bre ut degen tunt på en plåt med bakplåtspapper och skär sedan i rutor.
Grädda i mitten av ugnen ca 60 min. Låt svalna och förvara i en burk med lock.

 

 
 

Havreplättar med banan

 
 

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 krm kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 3 bananer
  • 3 ägg
  • 3 msk olja
  • 2 msk flytande honung

  1. Mixa havregryn med stavmixer till ett mjöl.
  2. Tillsätt bakpulver, malen kardemumma, kanel och salt.
  3. Mosa bananer och lägg i en skål.
  4. Blanda med ägg, olja och flytande honung. Tillsätt mjölblandningen. Rör snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter.
  5. Stek plättar av smeten.
Jag serverade plättarna med hemgjord hallonsylt och turkisk yoghurt.
 
 

Daimpaj

 
 

 

Det här behöver du :

 

3  dl vetemjöl
125  gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

 

Fyllning :

 

2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1  dl  ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 krm salt

 

Garnering :  2 stycken hackade dubbeldajm

 

Serveras med citrongrädde.

 

Gör så här :


Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citrongrädde (Grädde blandat med lite citronskal+saft) eller en god gräddglass. 

 

 


RSS 2.0