Bananlimpa




Jag hade prickiga bananer hemma som jag inte visste vad jag skulle göra med.
Några skivade jag och slängde in i frysen och sen fick det bli limpa.

1 limpa

5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1-2 mosade bananer
En påse(50 gram)mandelspån
Ca 2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Ca 3 1/2 dl grahamsmjöl
Ca 3 1/2 dl vetemjöl

Mosa bananen/erna och blanda med yoghurten.
Ha sedan i allt utom mjölet som sedan blandas i lite i taget till en lös deg.
Den ska vara rinnig lite som en smet.

Smörj och bröa en form med grahamsmjöl och häll i smeten.
Grädda i 175 grader ca 1 timme.

Kall currysås



Gott till kyckling
Snabbt och enkelt dessutom

2-4 port

Ca 2 dl turkisk yoghurt
Ca 1 dl majonäs
Efter smak och tycke:curry,salt,peppar,gurkmeja(för färgen)

Bara att blanda och smaka av.
Låt stå kallt en stund innan servering

Dinkelbullar



35 g färsk jäst (3/4 pkt)
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special

Ägg till pensling
Flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Krossa kummin och anis i en stenmortel.
Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin,anis och honung.
Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen.Rör om så att jästen löser sig.
Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull.
Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
Blanda i mjölet lite i taget,börja med dinkelfullkorn sen graham och siktat dinkel och till sist vetemjöl special.
Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig.
Arbeta degen i bakmaskin.
Den här degen kräver lite längre tid än vanligt,cirka 20 minuter.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur,cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar.
Rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.
Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg,cirka 10 minuter.


Valnötslimpa med aprikoser och pumpakärnor


1 bröd

25 gram jäst
3 dl vatten
1,5 msk rapsolja
1,5 tsk salt
100 gram valnötter
50 gram pumpakärnor
8-9 dl mjöl (hälften vetemjöl/rågsikt)

GÖR SÅHÄR :

Hacka valnötterna och klipp aprikoserna i mindre bitar.
Värm vattnet till ca 37 grader fingervarmt och häll över vattnet lite i taget så att jästen löser sig.
Blanda i olja,salt,nötter och frukt.
Ha i lite mjöl i taget och arbeta degen smidig i bakmaskin eller med degkrokar.
Degen får gärna vara lite lös för då blir brödet saftigare.
Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk.

Baka sedan ut degen till en slät limpa och jäs ytterligare 30 min på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 200 graders ugnsvärme i 20-30 minuter.


Gorgonzolafylld lax med vitvinsås



4 laxfiléer
200 g gorgonzola
Flytande margarin
Salt,peppar

2 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
Ev En klick smör
Finklippt dill
Lite salt och peppar

Skär en ficka i varje laxfilé och fyll den med ost
Ringla över flytande margarin och krydda.
Tillaga i ugn 200 C 10-12 min(ca 65 grader innertemperatur)
Koka upp cremefraiche och fond.
Tillsätt vinet och låt koka en stund.
Häll i dillen och ta kastrullen av plattan.
Rör ner en klick smör så den smälter.
Servera laxen med såsen och t.ex pressad potatis.


Min pizzasallad



Ca 2-3 port

Detta är på ett ungefär.

Du behöver:

1/2 litet vitkålshuvud
En halv liten röd paprika
1/2 pressad vitlöksklyfta
Ett par msk rapsolja
Ca 1 msk vitvinsvinäger
Salt,grovmalen svartpeppar,oregano

Strimla vitkålen.
Häll kokande vatten över den så att den mjuknar.Knåda kålen lite.
Riv paprikan på den grova sidan av ett rivjärn och blanda den med vitkålen.
Häll på olja,vinäger,pressad vitlök och kryddor.
Blanda om och smaka av.
Låt stå kallt inplastat i några timmar innan servering.

Grekisk pyttipanna



4 port

1 fläskfilé
Ca 1 kg potatis
1 röd lök
1/2-1 röd paprika
1 paket fetaost
1/2-1 paket körsbärstomater

Marinad:

1 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
Några droppar soja
1 tsk sambal oelek
Salt,peppar,ingefära

Skär fläskfilén i mindre bitar.
Lägg i marinaden i några timmar i en plastpåse.

Skär potatisen i klyftor och paprikan och rödlöken i strimlor.
Halvera körsbärstomaterna eller lägg i dom hela.
Skär fetaosten i tärningar eller smula den.
Lägg allt på en plåt.
Ringla över lite olivolja.
Strö över flingsalt och svartpeppar.
Blanda om.
Lägg fläskfilén överst.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 25 min.

Servera med tzatziki och en sallad.


Pastagryta



Rörde ihop lite olika saker jag hade hemma och det blev uppskattat av hela familjen :-)
Ca 4 port

7 dl kokta pasta spiraler
Ca 500 gram nötfärs
1 gul lök
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl mild ajvar relish
1 dl röda linser
2 msk kalvfond
Salt,peppar,franska örter

Koka pastan.
Koka samtidigt linserna i en annan kastrull.
Hacka löken och bryn lätt i en stekpanna med höga kanter eller gryta.
Ha i färsen och stek på den.
Häll i passerade tomater,ajvar,dom kokta linserna,tomatpurén och kalvfonden.
Krydda.
Blanda i den kokta pastan.
Rör om och servera.

God sås till panerad fisk



Ursäkta skuggig bild.

2-4 pers(beroende på hur mkt man gillar sås :-p)

2 dl cremefraiche
1 dl majonäs
2 msk bostongurka
2 msk kapris
Salt,peppar,curry,gurkmeja(efter behag)

Blanda ihop allt.
Smaka av och låt stå kallt en stund innan servering.

Korv och risonipanna



Ca 4 port

Ca 5 dl okokt risoni
Kycklingfond
6-8 varmkorvar
1/2 dl chilisås
2 msk röd pesto
Salt,peppar
Några sockerärtor

Koka risonin.
Skär korven  i skivor och bryn lätt i en stekpanna.
Häll i risonin.
Droppa i lite kycklingfond.
Ha i chilisås,pesto och kryddor.
Rör om och låt puttra en stund.
Lägg i skurna sockerärtor mot slutet.

Fläskfilégryta man tager vad man haver



Igår skulle vi ätit fläskfilé i champinjonsås med hasselbackspotatis men eftersom jag glömt att köpa både champinjoner och potatis så var det bara att använda det som fanns hemma.

Ca 4 port

1 stor fläskfilé
1 pressad vitlöksklyfta
Några dl vatten
Ca 2 msk tomatpuré
1 lättcremefraiche
Ca 2 msk kalvfond
1 tsk sambal oelek
Salt,svartpeppar,franska örter(torkade i burk)
Ljus Maizenaredning
Några halverade körsbärstomater

Skär köttet i skivor.Ta bort allt fett.
Bryn lätt i en stekpanna.Tillsätt vitlöken.
Häll på vatten så att det täcker.
Ha i tomatpuré,fond,sambal oelek och kryddor.
Låt puttra en stund.
Häll i cremefraiche och red av grytan till önskad konsistens.
Lägg i tomaterna och låt dom bli lite mjuka.

Servera med ris.

Falukorv i ugn med tomat och mozarella



4-5 port

En ring falukorv
2 mozarella
1 burk krossade tomater
Ca 2 msk tomatpuré
1/2 kruka finhackad färsk basilika
Salt,peppar,torkad oregano(eller färsk om man vill)

Ta av skinnet från korven.
Skär djupa snitt i korven runt om.
Sätt en skiva mozarella i varje snitt.
Blanda krossade tomater,tomatpuré,basilika och resten av kryddorna i en bunke.
Häll över korven.
Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.
Servera med t.ex potatis,pasta eller ris.
 

Nötpanerad lax och kall basilikasås



4 port

4 laxfiléer
2 ägg
1 näve hackade hasselnötter(eller andra nötter)
Salt,Citronpeppar

Vispa upp äggen.
Doppa laxen i äggen och sedan i nötterna runt hela.
Lägg i en smord ugnsform och krydda.

Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Laxen blir godast om den är 65 grader så använd gärna termometer.
Till laxen gjorde jag bulgur och en basilikasås.

Till den behöver du:

2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta(pressad)
1/2 kruka finhackad basilika
Salt,peppar

Blanda ihop och låt stå kallt(gärna några timmar innan)
Dubbla receptet om ni äter mycket sås.

Köttfärswok



En lite annorlunda variant.
Har inga direkta mått här,jag smakade mig fram men detta hade jag i:

Detta räckte till min familj 2 vuxna och 2 barn samt en portion över.

500 gram nötfärs
Äggnudlar,fullkorn(2 plattor tror jag)
Broccoli
En halv burk bambuskott
Några ananasringar skurna i bitar
En näve cashewnötter
Runt 1 1/2 msk kalvfond
Lite sambal oelek
Soja
Salt,peppar,curry
Spadet från ananasburken

Gör såhär:

Stek köttfärsen och koka nudlarna samtidigt.
Ha i broccolin i köttfärsen och låt den bli varm.
Tillsätt bambuskotten väl avrunna.
Blanda i dom kokta nudlarna och resten av ingredienserna.

Servera med sweet chilisås.

Creme brulé




Ljuvlig len vaniljkräm med knäckigt karameliserat socker.Mumma!!!!

Till 6 personer

Det här behövs:

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker eller strösocker
6 portionsformar á 1½ dl

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 °.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
Tillsätt grädde,mjölk och ½ dl av sockret.
Koka upp under omrörning.Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och resterande ½ dl socker vitt och pösigt.
Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-1 timme minuter tills krämen har stannat.
Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.

Vid servering:
Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.
Garnera gärna med färska bär.

Detta går att förbereda dagen innan.
Det är bara att ställa in formarna i kylskåpet när dom kallnat och bränna saockret precis när dom ska serveras.


Potatisterrin



Det är ungefär som en potatisgratäng fast man gör i t.ex en brödform och skär upp i fina bitar.

I denna hade jag:

Ca 7-8 potatisar
1 paket matlagringsgrädde
1 vitlöksklyfta
Persilja,salt,peppar
Smakrik ost t.ex västerbotten

Gör såhär:

Skiva potatisen tunt.Gärna i matberedare.
Lägg bakplåtspapper/smörpapper o botten av formen.
Gärna upp på sidorna så att man kan lyfta ur terrinnen sen.
Jag klippte till en remsa som gick upp över kortsidorna.
Varva potatis,ost och persilja i formen.Tryck till.
Pressa vitlöken i grädden.
Salta och peppra.
Häll gräddblandningen i formen så att det nästan täcker.
Toppa med riven ost.

Ställ in i ugnen på 200-225 grader i ca 1 timme.
Låt terrinen svalna lite så att den går att lyfta ur formen.
Jag gjorde den dagen innan den skulle serveras.
Då hann den stå till sig lite i kylen,sen tog jag upp den ur formen och värmde på den i ugnen.
Skär i bitar och servera till t.ex en god köttbit.




Parmesankorgar med skagenröra



Till en korg behövs ca 1 dl riven parmesanost som plattas ut till en tunn rundel i en stekpanna.
Stek tills den fått lite färg.
Låt den ligga kvar i pannan tills den går att lyfta.
Lägg sedan osten över ett glas och forma med handen till en korg.
Använd gärna plasthandskar.

Fyll sedan med valfri fyllning.
Jag fyllde med skagenröra som jag gjorde på cremefraiche,majonäs,stenbitsrom,lite citronsaft,dill,salt och peppar och hackade räkor.Smaka dig fram.
Lägg sedan röran i korgen och dekorera med t.ex citron.

Ajvarfisk



Ca 3-4 port

Ca 400 gram vit fisk
2 dl cremefraiche
1 dl mild ajvar relish

Gör såhär:

Tina fisken och lägg den i en ugnsform.
Blanda ihop cremefraiche och ajvar.
Häll över fisken.
Ställ in i ugnen på 200-225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med t.ex ris/couscous eller potatis.

RSS 2.0