Risonigryta med korv och wokgrönsaker



4 port

8 dl vatten
2 tärningar köttbuljong eller 2 msk köttfond
2 dl risoni
400 gram korv t.ex kryddig korv som kolbáz,chorizo eller vanlig falukorv
1 paket frysta wokgrönsaker 
1 tsk salt
Malen svartpeppar
2 msk sweet chilisås

Gör såhär:

Koka upp vatten och buljongtärningar.
Tillsätt risoni och koka 10 min.
Häll av men spara buljongen.
Skär korven i skivor eller tärningar.
Fräs korven och tillsätt sedan grönsakerna och låt dom bli varma.
Rör ner den kokta risonin.
Späd med lite buljong och ha i sweetchilisås och kryddor.
Smaka av och servera.

/Veronica

Kycklingsnitzel



Ingredienser:

Kycklingfiléer delade i 2 delar(1-2 st per person)

Panering(räcker till ca 5 delar)

1 ägg
Mjöl(vet ej exakt mängd men kanske 2 dl)
1 dl ströbröd
1/2 finriven parmesanost (pulverliknande på påse)
Salt,svartpeppar

Gör såhär:

Ta fram så många kycklingfiléer som behövs.
Dela dom på mitten i 2 delar.
Vispa ägget och ha i salt och peppar.
Doppa filéerna först i mjöl sedan i äggblandningen och sist i ströbröd blandat med parmesan.
Stek på medelvärme tills köttet är vitt.

Servera med ugnsrostade rotfrukter eller ris.
Currysås är gott till.

Såhär gör jag min.

2 msk flytande margarin
2 tsk curry
3 msk mjöl
4 dl mjölk
1 hönsbuljongtärning
Salt,peppar
(Ev 1 dl matlagningsgrädde)

Gör såhär:
Häll flytande margarin(eller smält vanligt) i en kastrull.
Ha i curryn.
Vispa i mjölet och sedan mjölken,lite i taget.
Låt koka upp så det tjocknar.
Sänk värmen.Ha i buljongen och krydda.
Låt koka några minuter och ha sedan i grädden.



 /Veronica


Ärtsoppa med fläsk



Ca 4-5 port

500 gram gula,torkade ärtor
Drygt 400 gram rimmat bogfläsk
1 gul lök
1 1/2-2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 tsk mejram
Salt,svartpeppar,runt 1/2 tsk ingefära(krydda på burk)

Gör såhär:

Blötlägg ärtorna i vatten i minst 12 timmar.
Sila bort vattnet och skölj ärtorna.
Koka upp dom med det nya vattnet,hackad gul lök,buljongtärningar och kryddor.
Skär bort svålet på fläsket och skär det i något mindre bitar.
Låt det koka med tills det är mört.
Runt 30 minuter kanske.
Ta sedan upp fläsket och skär i småbitar.
Tillsätt det när soppan nästan är färdig.
Den ska koka mellan 1-2 timmar.
Det beror på hur mjuka man vill att ärtorna ska vara men jag kokade kanske i 1 1/2 timme sen körde jag lite snabbt med elvisp för att mosa ärtorna ytterligare lite grann.
Smaka av med mer kryddor om så önskas och späd med mer vatten om det behövs.
Servera med senap.
Pannkakor eller bröd är gott som tillbehör.

/Veronica


Ris och kasslergratäng



4-5 port

4 port råris(eller annat ris t.ex basmatiris)
500 gram kassler
Några ananas skivor,ca 8 st kanske
3 dl matlagningsgrädde(valfri fetthalt)
1 dl majonäs(valfri fetthalt)
1/2 dl chilisås
Salt,peppar
Riven ost

Gör såhär:

Koka riset.
Skär kasslern och ananasen i mindre bitar.
Blanda allt i en ugnsform.
Rör ihop grädden,majonäsen och chilisåsen.
Krydda.
Häll gräddblandingen över risblandningen.
Strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.
Osten ska vara gyllenbrun.

Serveras med en god sallad.


/Veronica

Laxpudding



Såhär gjorde jag på ett ungefär.

Ca 4 port

Ca 8 normalstora potatisar
1 gul lök
4 skinn och benfria laxbitar
Knorr fiskkrydda
Ett par msk ströbröd
Flytande margarin

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mjölk
1/2 dl hackad dill
Salt,peppar

Gör såhär:

Koka potatisarna och låt svalna.
Skär sedan i ganska tunna skivor.
Dela löken i 2 delar och skär tunna skivor.
Stek på ganska låg värme tills den blir mjuk och glansig.
Skär laxen i mindre bitar och lägg på en tallrik.
Krydda med fiskkryddan och blanda om.
Blanda ihop allt till äggstanningen.
Varva potatis,lök och lax i en smord ugnsform.
Potatis längst ner och längst upp.
Häll över äggstanningen så att det nästan täcker.
Ha på ströbröd på det översta lagret och ringla lite flytande margarin över.

Ställ in i ugnen på 225 grader i 30 min.
Servera med kokta grönsaker.

 

/Veronica


Köttfärssoppa



Härligt god och värmande i vinterkylan.

Ca 4 port

200 g nötfärs
1 l vatten
3 msk kalvfond
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 potatisar
1  paprika
2 msk tomatpuré
oregano
curry
salt
peppar

Gör så här:

Hacka lök och skär potatisen i bitar.Riv paprikan.
Bryn färsen i en stekpanna och tillsätt paprikan,potatisen och pressad vitlök.
Häll i vatten och buljongtärning.
Tillsätt tomatpuré och krydda.
Låt koka i cirka 20 minuter.

Servera med ett gott bröd med smör och ost.




Brytbröd med kesella



Jag gjorde detta bröd på mig eget lilla vis.
Orginalreceptet hittar ni här.

Ca 24 st

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl mjölk
250 gram kesella 1%
1 1/2 tsk salt
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37°C.Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan,saltet och mjölet och arbeta degen smidig.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den.
Rulla ut till 2 längder,dela i 24 lika stora bitar och rulla till bollar.
Lägg dom tätt i en långpanna och jäs under bakduk 30 minuter.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Pensla med vatten med en skvätt olja i.
Låt kallna på galler under bakduk.
Bryt isär bullarna.

Gott till soppa eller till frukost.
Gärna med en skiva ost på ;-)

/Veronica


Burgundisk köttgryta-boeuf bourguignon



Ca 4 port

700-800g benfritt nötkött t ex högrev, innanlår,fransyska
150 g rimmat fläsk
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpurè
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong ( vatten+tärning)
8-10 schalottenlökar(eller syltlök)
200 g färska champinjoner
1 msk pressad citronsaft
Ev hackad persilja
 
Gör så här:

Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar.
Bryn dem i lite matfett i omgångar.
Lägg över dem i en stekgryta efter hand.
Strö över mjöl,salt,peppar och timjan.
Rör om väl.Späd med vin och buljong under omrörning.
Tillsätt tomatpurè,pressad vitlök och lagerblad.
Låt grytan sjuda under lock ca 75 minuter eller längre tills köttet är mört.
Förväll schalottenlökarna och skala dem.
Dela champinjonerna om de är stora.Strimla fläsket.
Stek svampen i lite matfett.
Ringla över citronsaften och stek tills svampen har fin färg.
Stek lök och fläsk var för sig tills de har fin färg.
Lägg ner allt i grytan och låt den koka ytterligare ca 15-20 minuter.
Smaka av och strö ev över hackad persilja.
Servera med kokt potatis eller ris.

Godast är att äta grytan dagen efter.
Då smakar den ännu mer ;-)

/Veronica

Apelsinfisk



4 port

600 g fiskfilé
1/2 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk konc hummerfond
rivet skal av 1/2 apelsin
1/2 tsk timjan
1/2 dl hackad gräslök

Gör så här

Dela fisken i 4 portionsbitar och salta dem.
Vispa ihop grädde,mjöl, hummerfond,apelsinskal,timjan och gräslök i en låg vid gryta.
Låt det koka upp och lägg ner fisken.
Låt fisken sjuda i såsen på svag värme i 6-7 min utan lock.
Servera med t.ex ugnsstekta rotfrukter,ris eller bulgur.



/Veronica

Falukorvspaj



En riktig hit hemma hos oss :-)

Ca 4 portioner

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g margarin,kallt,skuret i kuber
1-2 msk vatten

Fyllning:

300 gram falukorv skuren i stavar
2 ägg
1 dl mjölk
3 dl riven ost
2 msk klippt gräslök
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 tomater i skivor (jag tycker att det räcker med 2)

 

Gör så här

Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg i matberedare eller för hand.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.Ställ formen kallt minst 30 minuter.
Förgrädda sedan pajskalet ca 10 minuter.
Stek korven snabbt i lite matfett.
Vispa äggen med mjölken,blanda ner osten,gräslöken och krydda.
Lägg korven i det förgräddade pajskalet och häll på hälften av äggsmeten.
Täck med tomatskivor och resten av smeten.
Grädda 25-30 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med grönsaker.

 


Lasagne



4-5 port

9 fullkorns lasagneplattor(eller vanliga)

Ca 500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 par msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
Salt,peppar,basilika,timjan,oregano


Gör såhär:

Hacka löken och bryn den lätt i en stekpanna.
Pressa i vitlöken och låt den bryna med.
Ha i köttfärsen.
Häll i krossade tomater,tomatpuré,buljongtärning och kryddor.

Ostsås:

7 dl mjölk
3 msk mjöl
3 dl riven ost
Salt,peppar,ev lite muskotnöt

Gör såhär:

Vispa ihop hälften av mjölken med mjölet i en tjockbottnad kastrull.
Häll sedan i resten av mjölken och koka upp.
Ha i kryddor.Ha i ca 2 dl av osten sist av allt.

Varva färs,ostsås och lasagneplattor i en ganska stor ugnsform.
Börja med färsen sedan ostsås och plattor.
Jag hade 3 plattor på varje lager.
Avsluta med färs och ostsås och toppa med det som är kvar av den rivna osten.

Servera med en färsk sallad.



/Veronica



Frukost/mellanmålsmuffins med All-bran och russin



Ca 7 bullformar

4 dl All-bran flingor
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl russin
(ev en mogen mosad banan)

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda flingor och mjölk och låt det svälla i 5 min.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner olja, ägg och russin i mjölkblandningen.
Vänd ihop med de torra ingredienserna och klicka upp i muffinsformar.
Grädda i 15-20 min.

Detta är min variant.
Orginalreceptet finns här.

/Veronica

Chicken ala king



Det finns lite olika varianter men jag gjorde såhär.

Ca 4 port

3 kycklingfiléer
1 gul lök
1 röd paprika
Champinjoner(kanske 150-200 gram,har ingen köksvåg så jag vet inte exakt)
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
Salt,peppar
Ljus maizena redning

Gör såhär:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar/strimlor.
Stek på dom i en gryta.
Hacka löken.
Skär paprikan i bitar/strimlor och champinjonerna i skivor.
Bryn lök,paprika och champinjoner tillsammans i en stekpanna.
Ha sedan över allt i grytan med kycklingen.
Häll i vatten och buljong.Låt koka upp.
Tillsätt grädde och smaka av med kryddor.
Red av med maizena(eller vatten blandat med mjöl) till lagom konsistens.

Servera med ris och grönsaker.


/Veronica

Fiskburgare



Väldigt uppskattad av dottern som annars inte är något fan av fisk ;-)

Såhär gjorde jag på ett ungefär.

2 stora eller 4 små fiskburgare

1 mediumstor pangasiusfilé(vet ej hur många gram)
1/2 uppvispat ägg
Ett par msk mjöl
Salt,vitpeppar
Ströbröd

Gör såhär:

Lägg alla ingredienser utom ströbrödet i en matberedare.
Mixa ihop till en ganska lös smet.
Lägg ströbröd på en tallrik och skeda upp smet ovanpå och platta till.
Häll lite ströbröd ovanpå och forma till burgare lite försiktigt med skeden.
För över fiskburgarna till en stekpanna med margarin.
Stek på mediumvärme.
När ena sidan är stekt är den mer lätthanterlig och lätt att vända.
Stek några minuter på varje sida tills dom är gyllenbruna och genomstekta.

Lägg dom i bröd med valfri sallad och ev dressing.
Denna gång hade jag sallad,tomat,rödlök och avokado på min.
Dottern hade ketchup.
Smaken är som baken :-p

/Veronica

Brödmuffins med lingon och nötter



Jag hittade receptet på en av mina favorit matbloggar men har gjort om det till min variant.

8 ganska stora muffins

Det här behöver du :

3 dl mjöl (hälften grovt dinkelmjöl,hälften vetemjöl)
1½ dl havregryn
1 ½ dl valnötter (lätt krossade)
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 dl yoghurt (naturell)
1msk flytande honung
1½ dl lingon

GÖR SÅHÄR:
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt yoghurt,honung & lingon.
Häll upp i muffinsformar eller bullformar.
Grädda på 175 grader i ca 25-30 min.

Ät antingen som dom är eller med något pålägg.

/Veronica


Cordon bleu





Ingredienser:

Lövbiff
Smakrik ost t.ex Prästost
Rökt skinka i skivor
Dijonsenap (Ca 1 tsk per biff)
Flingsalt (Ca 1 krm per biff)

Dubbelpanering:

Ägg
Mjöl
Ströbröd

Gör såhär:
Lägg ut så många lövbiffar som behövs.1-2/person(beroende på hur stora dom är)
Bred på senapen.Lägg en eller två skivor ost och en skiva skinka.
Vik ihop.Använd tandpetare om det behövs.
Vispa ägget i en skål.
Häll upp mjölet i en annan skål och smaksätt med salt och peppar.Häll ströbrödet i en tredje skål.
Doppa lövbiffarna i mjölet,sedan i ägget och till sist i ströbrödet.
Se till att hela köttbiten blir täckt.
Stek gyllenbrunt i olja ca 5-7 minuter på varje sida.Tänk på att inte ha för varmt stekjärn.

servera med potatismos och kokta grönsaker.
/Veronica


Chili con carne



Såhär gör jag min.
Jag använder inte vita bönor i tomatsås för jag gillar inte dom.
Dom burkarna innehåller dessutom mycket socker och smakar inge bra.
Det känns fräschare med naturella.

Ca 500 gram nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 500 gram passerade tomater
1 köttbuljongtärning
Salt,svartpeppar,cayennepeppar,chilipulver,oregano
Stora vita bönor

Gör såhär:

Hacka löken.Bryn den lätt.
Pressa ner vitlöken.
Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen.
Krydda och låt koka upp.
Smaka av och häll i bönorna.

Servera med te.x något gott bröd,nachos och gräddfil eller ris/bulgur.

/Veronica

Fiskgryta med saffran



Jag kände för att prova göra en fiskgryta med saffran så jag slängde ihop lite av det som fanns hemma och det blev verkligen kanongott.
Såhär gjorde jag på ett ungefär.

Ca 4 port


1 stor pangasiusfilé(eller annan fisk)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 1 msk tomatpuré
1 krm saffran
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl lätt cremefraiche
Salt,peppar,timjan,basilika
Redning

Gör såhär:

Hacka löken smått och bryn i en kastrull.
Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och saffran.
Häll i vattnet,buljongtärningen och låt koka upp.
Ha i kryddor.
Skär fisken i bitar och lägg i.
Låt sjuda i några minuter.
Häll i cremefraiche.Låt koka på svag värme ett par min.
Red av med mjöl utrört med vatten eller ljus maizenaredning.
Servera med ris eller couscous
Om man struntar i att reda av såsen kan det även en god soppa :-)

/Veronica


Pastasås med skinka



Istället för den klassiska ost och skinksåsen så gjorde jag lite annorlunda idag.


Ca 3 port

Drygt 300 gram frinstrimlad skinka
(antingen färdigstrimlad eller hel som jag använde denna gång skuren i strimlor)
Ca 2 msk vetemjöl
Ca 3 msk tomatpuré
Några dl mjölk
Salt,peppar,oregano,cayennepeppar,vitlökspulver
Någon msk chilisås

Gör såhär:
Bryn den strimlade skinkan i margarin.
Strö över mjölet,rör om och ha i tomatpurén.
Häll i mjölken lite i taget till önskad konsistens.
Krydda och ha i chilisås.
Smaka av.Severa med pasta.



/Veronica

Nasi Goreng med quorn och sweet chili-raita



Ca 4 port

2 dl okokt råris(eller basmatiris,fullkornsris)
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
Ca 3 dl riven vitkål
1 påse qournbitar
1 tsk sambal oelek
Några droppar soja
Salt,peppar,curry,paprikapulver
Några ananasringar i juice


Gör såhär:

Koka riset med buljongtärningen.
Hacka löken.
Bryn den och pressa i vitlöken.
Skär paprikan i bitar och låt den bryna med.
Riv vitkål med t.ex en osthyvel.
Låt det sedan bryna med tills allt är mjukt.
Ha i det kokta riset och quornbitarna.
Låt allting bli varmt.
Ha i alla kryddor,sambal oelek och soja.
Tillsätt även lite vatten.

Omelett:
Vispa ihop 2 ägg med 2 msk vatten.
Salta och peppra.Låt svalna.
Skär i strimlor och ha i det också.

Sweet chili-raita:


2 dl matyoghurt
Ca 2-3 msk sweetchilisås

Blanda ihop och låt stå i kylen en stund innan servering.

Servera med ananasskivor.


Fläskkotletter med löksky



Ca 4 port

Drygt 1 kg fläskotletter
(jag använder oftast benfri i bit som jag skär själv)

Gör såhär:
Stek kotletterna i margarin på medelvärme.
Krydda med t.ex piffi allkrydda.
Lägg dom åt sidan när dom är färdigstekta och gör lökskyn.

Löksky:

2 gula lökar
Någon msk vetemjöl
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
Salt,peppar

Gör såhär:

Dela löken i 2 halvor och skär i skivor.
Bryn löken lätt i lite margarin tills den blir mjuk och glansig.
Pudra över mjölet,rör om och häll på vatten.
Tillsätt buljongtärning och kryddor.
Koka upp.
Lägg i köttet och låt puttra ca 10 min.
Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.
Gärna lite saltgurka också(som jag glömde :-p)


/Veronica

RSS 2.0