Ärtsoppa med fläsk



Ca 4-5 port

500 gram gula,torkade ärtor
Drygt 400 gram rimmat bogfläsk
1 gul lök
1 1/2-2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 tsk mejram
Salt,svartpeppar,runt 1/2 tsk ingefära(krydda på burk)

Gör såhär:

Blötlägg ärtorna i vatten i minst 12 timmar.
Sila bort vattnet och skölj ärtorna.
Koka upp dom med det nya vattnet,hackad gul lök,buljongtärningar och kryddor.
Skär bort svålet på fläsket och skär det i något mindre bitar.
Låt det koka med tills det är mört.
Runt 30 minuter kanske.
Ta sedan upp fläsket och skär i småbitar.
Tillsätt det när soppan nästan är färdig.
Den ska koka mellan 1-2 timmar.
Det beror på hur mjuka man vill att ärtorna ska vara men jag kokade kanske i 1 1/2 timme sen körde jag lite snabbt med elvisp för att mosa ärtorna ytterligare lite grann.
Smaka av med mer kryddor om så önskas och späd med mer vatten om det behövs.
Servera med senap.
Pannkakor eller bröd är gott som tillbehör.

/Veronica


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0