Key lime pie



300 g digestivekex
100g flytande margarin
1 tsk vanilinsocker
1 tsk kanel
1 burk kondenserad mjölk(sötad)
4 äggulor
1 dl färskpressad limejuice

Blanda kex,margarin,socker och kanel i en mixer och kör till en smulig massa.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant och grädda 5 min i 200 C.
Låt svalna.Rör i hop (vispa ej!) den kondenserade mjölken med äggulorna och limejuicen och häll smeten i pajskalet.
Låt stå i kylen minst 4 timmar (gärna över natten).
Garnera med vispad grädde och ev limeskivor.


Tacolasagne



500 gram nötfärs
1 påse tacokrydda
1 tetra el burk passerade tomater
1 cremefraiche
9 lasagneplattor
Riven ost

Stek färsen.
Tillsätt tacokrydda,passerade tomater och cremefraiche.
Låt puttra en stund.
Varva sås och plattor.
Sås underst och överst.
Toppa med riven ost.
Ställ i ugnen på 225 grader i ca 30 min.
Servera med en sallad.


Kebabspett med bulgur och yoghurtsås



Väldigt omtyckt av barnen och kul att äta på pinne :-D

Ca 4 port

500 gram nötfärs
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
4 msk ströbröd
Santa Maria kebabkrydda
Träspett

Lägg träspetten i blöt en stund så att dom inte börjar brinna i ugnen.
Blanda mjölk och ströbröd.Låt svälla en stund.
Rör ihop färsen,ägget och kryddan.
Tillsätt sedan ströbrödsblandningen.
Forma till avlånga järpar som träs upp på spett.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med t.ex bulgur och en sallad.

Jag gjorde en kall sås till.
I den hade jag:

Ca 4 dl turkisk yoghurt
Nån dl chilisås
Kebabkrydda efter smak och tycke
 

Fläskpiccata med ris och tomatsås



Jag bankade ut benfria kotletter som jag sedan doppade i mjöl sedan uppvispat ägg och till sist i riven parmesanost.
Det går bra att ta fläskfilé också men då blir dom lite mindre.
Stek sedan på medelvärme tills köttet är vitt.

Servera med en tomatsås,ris och sallad.

Potatis och köttfärspytt



Ca 4 port

Ca 6 stora potatisar
2 morötter
2 röda lökar
1 röd paprika
500 gram nötfärs
Salt,peppar,oregano,paprikakrydda

Skala potatis och morötter.
Skär i tärningar och lägg i en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över ganska mycket olivolja.
Salta och peppra.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills det blivit mjukt och fått gyllenbrun färg.

Medans hackar du löken och skär paprikan i bitar.
Bryn lätt i en stekpanna och lägg åt sidan.
Stek sedan på färsen.
Krydda och blanda sedan ihop med lök och paprika.
Blanda till sist ihop färsröran med potatis och morötter.
Servera med tzatziki.


Fläskfilé i jordnötsås



  • 500 g fläskfilé, skivad
  • 3 msk matolja till wokning
  • 1 burk Satay Sauce
  • 1 msk Fish sauce
  • 1 msk Red curry paste
  • 400 ml Coconut milk 400 ml
  • 1/2 dl jordnötter, hackade

Gör så här:

Woka fläskfilén i oljan.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Sjud ett par minuter under omrörning.
Servera med t ex jasminris.



Moussaka



Ca 4 port (en mindre ungsform)

Många använder enbart zuccini i moussaka men jag använder både zuccini och potatis.

Du behöver:

Ca 500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
Ca 2 msk tomatpuré
Ca 1 1/2-2 msk kalvfond
Salt,peppar,oregano
2 krm malen kanel

Finhacka löken och bryn den lätt i en stekpanna.
Pressa i vitlöken och låt den bryna med.
Ha i färsen.
Häll i dom krossade tomaterna när färsen är genomstekt.
Tillsätt tomatpuré och kryddor.
Låt puttra. 

Ostsås:

2 msk margarin
3 msk mjöl
5 dl mjölk
Salt,vitpeppar,muskotnöt

Smält margarinet.
Rör i mjölet och späd med lite vätska i taget.
Låt koka upp och rör ofta.
Sänk värmen när såsen tjocknat.
Krydda.

1 zuccini
Ca 7-8 potatisar

Skiva zuccinin i ganska tunna skivor.
Salta och lägg skivorna på hushållspapper och lägg något med tyngd över så att vätskan pressas ut ur zuccinin.
Stek den sedan och lägg åt sidan.

Skiva potatisen tunt i en matberedare.
Varva köttfärssås,ostsås,zuccini och potatis i en ugnsform.
Köttfärsås och ostsås underst och överst.
Strö över riven ost och grädda i 200 grader i ca 1 timme.
Servera med sallad.




Frukost/kvällsfika



Detta är något jag äter till kvällsfika framför tv:n väldigt ofta.
Gott och supernyttigt!!!!

Du behöver:

Olika frukter(gärna tropiska)
Keso
Russin
Valfria nötter
Kanel

Mumma!!!!

Tacofisksoppa



4 port

1 gul paprika
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 burk tacosås-mild
1 1/2 tacosåsburk med vatten
2-3 msk fiskfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 burk majs
400 gram fisktärningar(blandad fisk t.ex lax,torsk)
Ev lite maizenaredning

Gör såhär:

Skär paprikan i bitar och bryn den lätt i lite olja i en kastrull.
Pressa i vitlöken och låt den bryna med.
Häll över tacosås,vatten och fond.
Låt koka en stund på medelvärme.
Sänk värmen och lägg i fisken.Låt sjuda i några minuter.
Häll i majsen mot slutet och red ev av med maizena om det skulle behövas.

Servera med gräddfil och mjukt bröd med ost.

Chili och vitlöksmarinerade räkor med pasta



Detta improviserade jag ihop till mig själv till lunch idag när ungarna åt rester.
Det blev skitgott om jag får säga det själv :-D
Här kommer ett ungefärligt recept men det bästa är att smaka sig fram hur starkt man vill ha det.
Alla är vi olika.

Du behöver:

Pasta till 1 pers
Några räkor
1 tomat
3 sparrisar
1 bit röd paprika

Marinad:

Ca 1 dl rapsolja
1/2 vitlöksklyfta
Ca 1/2 tsk sambal oelek
Flingsalt,chilipulver

Till servering:

Rostade pinjenötter
Vitlöksås

Gör såhär:

Skala räkorna.
Skär grönsakerna i bitar.
Blanda ihop marinaden och lägg räkor och grönsaker i den.
Plasta och ställ in i kylskåp i några timmar.

Koka pastan.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Ställ åt sidan.
Ta ur  grönsakerna ur marinaden(spara marinaden)och fräs på lätt i en stekpanna.
Lägg i räkorna mot slutet och låt dom bara bli varma.
Dom ska inte ligga för länge för då blir dom sega.

Häll upp pastan och lägg över räk och grönsaksröran.
Häll på lite av marinaden och strö över pinjenötterna.

Servera med en klick vitlökssås.
En snabb och enkel vitlökssås gör du på turkisk yoghurt/cremefraiche/gräddfil etc.
Blandar med med pressad vitlök,salt och peppar.
Smaka av och låt stå kallt.
Vill man kan man ha lite majonäs i med.

RSS 2.0