Vaniljwhoopies med hallonfrosting



Kakdeg, vaniljwhoopies

100
g
smör, mjukt
1.5 dl strösocker
1 knivsuddsalt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3.5 dl vetemjöl
1 st ägg, ekologiskt
1 dl crème frâiche

Raspberry frosting

60
g
smör, mjukt
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1.5 dl hallon, färska

Kakdeg

Vispa smör och strösocker krämigt.
Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
Blanda i ägg, (samt kaffe och smält choklad till chokladwhoopies) och crème frâiche för hand och rör till en slät kaksmet.
Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Låt svalna helt och gör frostingen.

Raspberry Frosting

Vispa smör, florsocker och philadelphiaost krämigt.
Vänd försiktigt ner hallonen.

 Montering

Bred lite frosting på undersidan av en kaka och tryck fast en annan på frostingen som en macaron eller hamburgare.
Dessa kakor serveras färska, samma dag som de bakats.

Jag garnerade dom med små sockerpärlor men det är inget man måste.
Tyckte bara att det va fint och har sett en del whoopies som är dekorerade.


Tårtor till Maja 5 år :-)




När Maja fyllde 5 år önskade hon sig en tårta med Tingeling på sin födelsedag och en tårta med prinsessor till barnkalaset :-)

1 tårtbotten:

2 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten och blanda om väl.
Häll smeten i en smord rund form, ca 2½ liter.
Grädda i ca 200 graders ugnsvärme, ca 35 minuter.
Grädda tills kakan lossnar från kanterna eller vid prov med sticka som känns torr.
Låt kakan kallna.

Skär den i 3 delar.
På understa lagren på båda tårtorna hade jag chokladpudding.
Andra lagret på Tingelingtårtan bestod av jordgubbsmousse.
På prinsesstårtan hade jag mixade jordgubbar blandat med grädde och socker.
Blir ju samma smak som jordgubbsmousse. 

Jordgubbsmousse:

3 gelatinblad
400 g osockrade jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 äggvita
2 msk strösocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.Mixa jordgubbarna tillsammans med sockret (dl) och passera dem sedan genom en sil.
Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med lite av jordgubbarna i en kastrull.
Vispa grädden. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt socker (msk) och vispa ytterligare en liten stund. Blanda ner det avsvalnade gelatinet i resten av jordgubbarna och grädden. Vänd sedan ner äggvitan.

Oblaten är köpta här.

Jag spritsade sedan grädde och garnerade båda tårtorna med sockerpärlor.
Grädden blandade jag med lite jordgubbsmousse på Tingelingtårtan.
Prinsesstårtan tårtan fick lite röd karamellfärg i grädden.



                       

Currykyckling med banan och cashewnötter-Linas matkasse



I veckan började vi med Linas matkasse så jag tänkte att jag lägger ut recept på de rätter som jag gillade bäst.

4 port

1.Koka 4 port ris enligt anvisning på förpackningen.

2.Finhackad 1 gul lök.Skala och dela 250 g morötter mitt itu på längden och skiva till tunna halvmånar.

3.Dela ca 600 g kycklinginnerfilé(tinad) på mitten.

4.Hetta upp en stekpanna.
Bryn kycklingen och krydda med 2 krm salt.Tillsätt lök,morötter och 1 msk tomatpuré.
Låt fräsa någon minut och pudra sedan över 2 tsk curry och 1 1/2 msk vetemjöl.Rör om.

5.Häll på 3 dl vatten och 1 dl creme fraiche.Smula ner 1/2 tärning kycklingbuljong.

6.Skiva 1 banan.
Fördela bananskivor,50 g cashewnötter och 1/2 kruka koriander över pannan.

7.Servera med nykokt ris och blad av 1/2 krispsallad.

Souvlaki



Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk pressad saft av citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Gör så här

Lägg 8-12 små spett av trä i kallt vatten ca 10 min.
Putsa och skär köttet i små kuber.
Trä upp köttet tätt på spetten.
Blanda oljan med citronsaft, pressad vitlök, rosmarin och peppar.
Pensla spetten med marinaden och låt spetten marinera i kylskåpet minst 2 tim.
Grilla spetten på utegrill,i grillpanna eller i ugnen ca 8 min runt om.

Jag använde stora spett istället så det blev inte lika många och marinerade köttet i ett dygn.
Detta serverades med klyftpotatis,tzatziki och en grekisk sallad.


Örtbakad fisk



4 port

1 fiskblock,400 g(Valfri fisk men jag tog kolja)
1 dl rapsolja
4 msk ströbröd
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad basilika
1 tsk dijonsenap
Salt,peppar

Blanda olja,ströbröd,örter,senap och kryddor.
Lägg tinad fisk i en ugnsform och bre på blandningen.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.


Kycklingpaj med cashewnötter och ananas



Denna paj var verkligen supergod och lite annorlunda eftersom det är nötter i pajdegen.

Pajdeg:

1 dl cashewnötter
2 3/4 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

Ca 500 g kycklinglårfilé eller färdigstekt salladskyckling
2 msk smör
1 purjolök
1 liten burk skivad ananas i juice,220 g
1/2 dl hackade cashewnötter

Äggstanning:

3 ägg
1/2 dl ananasspad
2 dl cremefraiche
2 tsk curry
Salt,svartpeppar
2 dl riven cheddarost

Garnera med:

1 paket bacon,140 g
1 msk strimlad persilja(Det hoppade jag över)


Gör såhär:

Lägg cashewnötter,mjöl och bitar av smöret i skålen till matberedaren.
Kör till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och kör smulorna till en degboll.
Ta upp och tryck ut degen i en pajform.
Låt pajskalet vila i kylen ca 30 min.

Skär kycklinglåren i bitar och stek i en stekpanna med smör.
Tillsätt skivad purjolök.
Häll av ananasspadet i ett mått.
Spara 1/2 dl.
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 10 min.
Lägg kyckling,purjolök och ananas i bitar i skalet.

Vispa samman ägg,ananasspad,cremefraiche och curry i en skål.
Salta och peppra.
Blanda ner riven ost.

Häll blandningen över fyllningen.
Strö över hackade cashewnötter och grädda pajen i dedre delen av ugnen i  ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.

Skär baconet i strimlor och stek i en stekpanna till de blir knapriga.
Låt rinna av på hushållspapper.
Strö över pajen vid servering tillsammans med persilja.

Servera med en sallad.




Matig korvsoppa med pasta



En riktig hit hos mina barn eftersom den påminner om korvstroganoff.

200 g Kungsörnen Makaroner
1 burk passerade tomater
5 dl vatten
2 dl mellangrädde
2 hönsbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
300 g falukorv
¼ krm cayennepeppar
Ev salt, svartpeppar
Färsk eller fryst kryddgrönt

Gör så här:

Koka upp tomater, vatten, grädde, buljongtärningar och finriven eller pressad vitlök.
Tillsätt pastan och koka den enligt tiden på förpackningen.
Skär korven i strimlor.
Fräs hastigt och lägg ner i soppan när ett par minuter återstår av kokningen.
Smaka av med cayennepeppar, eventuellt salt och peppar.
Tillsätt även lite klippt kryddgrönt.




Gräslöksmörsås

Såå god sås till fisk.

(4 personer)

2 schalottenlökar
2 msk smör
1 fiskbuljongtärning
1 msk fiskfond, koncentrerad
5 dl vatten
1½ dl vitt vin, torrt
2 dl vispgrädde
1 tsk maizena majsstärkelse
½ tsk citronsaft
2 tsk socker
1 krm cayennepeppar
1½ dl finhackad gräslök

Gör såhär:

Skala och finhacka löken.
Smörfräs den i en vid kastrull.
Tillsätt buljongtärning, fiskfond, vatten och vin.
Koka tills ca 2½ dl återstår.
Sila såsen och red av den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten samt grädden.
Låt koka upp under vispning.
Smaka av med salt, peppar, cayenne, socker och citronsaft.
Dra av från värmen och låt stå under lock tills det är dags för servering.
Då värmer du på såsen och vispar ner 2 msk smör.

Smaskigt till lax och pressad potatis :-)


Mozzarellafyllda lövbiffrullader i krämig tomatsås



Ca 4 port

Beror helt på hur stor man är i maten men mellan 2-4 st per/pers räknar jag

Du behöver:

Lövbiff för 4 pers
Ca 2 mozzarellabollar
Soltorkade tomater
Ev färsk basilika
1 burk krossade tomater
Ca 2 msk tomatpuré
Ca 1 dl chilisås
Salt,peppar,vitlökspulver,oregano,basilika
1 dl cremefraiche
Tandpetare

Skär mozzarellan i stavar.
Hacka soltorkade tomater och basilika.
Lägg ut en skiva lövbiff i taget på en skärbräda.
Lägg på en bit mozzarella,tomater och basilika.
Vik in kanterna lite så att osten inte rinner ut och rulla ihop.
Fäst med tandpetare och stek dom runt om.
Lägg dom åt sidan en stund på en tallrik och häll i passerade tomater i stekpannan.
Låt koka upp och tillsätt kryddorna.
Ha i cremefraichen och lägg i lövbiffen.
Låt puttra en stund tills lövbiffen är helt färdig.
Ta bort tandpetarna vid servering.

Servera med tagliatelle.



Drinktilltugg



Jag hade tjejmiddag igår och till fördrink hade vi mousserande vin med jordgubbar och till det lite tilltugg.

*Crostini med philadelphiaost och soltorkade tomater

Bred lite philadelphiaost på crostinin och toppa med soltorkade tomater.
Dom klippte jag i strimlor.

*Smördegssnurror med pesto och pinjenötter

Lägg ut en en smördegsplatta och bred på lite pesto.
Rulla ihop till en ganska smal rulle,beroende på hur stora du vill att dom ska vara.
Skär i bitar som när du bakar bullar.
Lägg dom med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och toppa med pinjenötter.
In i ugnen på ca 200 grader tills dom blivit frasiga och gyllenbruna.

*Smördegsinbakade oliver

Lägg ut en smördegsplatta och skär i mindre rutor,lite större än oliverna.
Lägg en oliv i mitten och nyp ihop till ett litet paket.
Rulla den i handen så den blir ganska jämn och rund.
Pensla med uppvispat ägg och rulla i sesamfrön.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dom i ugnen på va 200 grader tills dom blivit gyllenbruna.

*Krustader med brieost och fikonmarmelad

Lägg ut krustaderna på en plåt eller i en ugnsform.
Skär brieosten i små fyrkanter och lägg en bit i varje krustad.
Lägg på lite fikonmarmelad och ställ in dom i ugnen på ca 200 grader tills osten precis smält.




Vit och mörk chokladpannacotta




 
Vit pannacotta
4 st 50 g vit choklad
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 st gelatinblad
4 st Mörk Pannacotta
1 1/2 st gelatinblad
75 g mörk choklad
2 1/2 dl grädde


Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Riv eller hacka chokladen.
Låt grädden koka upp och ta sedan av från plattan, häll i choklad, rör om och låt smälta.
Krama ur gelatinbladen ordentligt och vispa ner.
 
  • Häll upp lite pannacotta i botten på ett glas, ställ i frysen 5-15 minuter så att lagret har bildat en hinna, häll sedan på nästa lager, fortsätt så ända till kastrullerna är tomma.

  • Rör om i kastrullerna mellan varven och kom ihåg att dom inte ska stå på varm platta.

  • När du tömt kastrullerna kan du placera pannacottan i kylen låt stå minst 2 timmar innan servering.

    Garnera med t.ex physsalis.
    Jag dubblade detta recept och då blev det 6 st lite större glasskålar/ljuslyktor från Ikea.


  • Chicken sweet and sour



    Detta recept hittade jag på Linas matkasses hemsida.

    4 port
    250 gram morötter i strimlor
    1 gul lök,hackad
    1 grön paprika,i bitar
    1 röd paprika,i bitar
    1 burk skivad ananas i bitar+juicen
    500 gram kycklingfilé,i bitar
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    4 msk ketchup
    2 msk vitvinsvinäger
    2 msk socker
    3 dl vatten
    2 msk majzena majsstärkelse

    Bryn kycklingen i lite olja.
    Lägg den sedan åt sidan på en tallrik.
    Fräs grönsakerna tills de mjuknar och lägg ner ananasen.
    Rör ner ketchup,vinäger,socker,ananasjuice och vatten.
    Rör ut maizenan i några matskedar vatten och häll ner i såsen.
    Låt koka tills det tjocknar.

    Servera med t.ex ris eller nudlar.


    En lite ovanligare variant av operatårta


    Botten:

    1 sats lätt tårtbotten

    Lätt tårtbotten:
    4 ägg
    2 dl strösocker
    1 dl potatismjöl
    1 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Fyllning:
    5 dl kallrörd chokladpudding
    3 dl vispgrädde

    Garnering:
    50 g margarin
    3 msk chokladpudding
    300 g marsipan
    1-2 tsk kakao

    Gör så här:

    Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
    Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten och blanda om väl.
    Häll smeten i en smord rund form, ca 2½ liter.
    Grädda i ca 200 graders ugnsvärme, ca 35 minuter.
    Grädda tills kakan lossnar från kanterna eller vid prov med sticka som känns torr.
    Låt kakan kallna.
    Dela den sedan i 4 bottnar, gör den fjärde bottnen hälften så tunn som de övriga.
    Gör chokladpuddingen enligt anvisningarna på förpackningen.
    Låt den stelna. Vispa grädden, den får ej bli för tjock.
    Lägg sedan 2/3 av fyllningen mellan de tre tjockare bottnarna, först ett lager chokladpudding, ta undan några matskedar, och därefter vispad grädde.
    Lägg resten av puddingen och grädden, gärna något högre på mitten, ovanpå den tredje bottnen. Täck med den sista tunna bottnen.
    Rör matfettet mjukt. Klicka i chokladpuddingen. Bred krämen tunt över och runtom hela tårtan. Kavla ut marsipanen tunt och täck tårtan. Sikta över kakao.

    Förvara tårtan kallt.

    Först gjorde jag rutmönster på tårtan som enligt mig blev en katastrof.



    Då tog jag bort rosen,borstade bort lite kakao,ringlade smält choklad över och lät stelna.
    Pudrade sedan över florsocker och kakao igen och satte på rosen.



    Fortfarande inte nöjd men men...god vart den :-)



    Jordnötsås

    Ingredienser

    4 port

    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 msk Arla® smör-&rapsolja
    1/2 dl jordnötssmör, gärna crunchy
    2 1/2 dl lätt kokosmjölk
    2 msk sweet chilisås
    2 msk japansk soja

    Gör så här

    Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i smör- & rapsolja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, sweet chilisås och soja. Låt såsen sjuda ca 3 minuter.

    Jag stekte på fläskfilé och la i såsen.
    Funkar också alldeles utmärkt med kyckling :-)


    RSS 2.0