Citron och vitlökskyckling-allt på en plåt

 
4 port
 
8-10 potatisar
4 kycklingfiléer
50 g smör
2 citroner
1 vitlöksklyfta
3 msk flytande honung
En kvist färsk rosmarin
Salt,peppar
 
Skala och skär potatisen i klyftor.
Skär kycklingen i mindre bitar ev två delar.
Inte för små bitar för då blir kycklingen färdig mycket snabbare än potatisen.
Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper.
Koka upp smör,pressad citron,hackad vitlöksklyfta,honung,rosmarinblad,salt och peppar.
Häll över kycklingen och potatisen.Rör runt ordentligt.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
 
Servera med vitlöksyoghurt.
 
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
 
Pressa vitlöken i yoghurten.Rör om.
Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 

Korvgryta

 
4 port
 
I rödlök
4 chorizo
2 dl cremefraiche
1 dl ajvar relish
Några oliver
Salt,peppar,oregano
 
Strimla löken och bryn den på svag värme.
Lägg i korven och låt den få lite färg.
Häll i cremefraiche och ajvar.
Krydda och låt puttra en stund.
Servera med ris.
 
 
 

Pistagebullar

 
Ca 20 st
Har inga exakta mått men på ett ungefär
 
100 g mandelmassa
2 dl pistagenötter
50 -100 g rumsvarmt smör
Vaniljsocker
 
Riv mandelmassan.
Mixa pistagenötterna(utan skal)
Blanda ihop med smör och vaniljsocker till en krämig konsistens som är lätt att bre ut.
 
Gör samma deg som kanelbullar.
 
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål.Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker och mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.
 

Citronbiskvier

 
Botten

285 g mandelmassa

1 äggvita

 

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

 

1 äggula

2½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

skal och saft från ½-1 citron (smaka dig fram)

 

Topping

200 g vit choklad
 
 
Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan till en jämn smet.
Klicka eller spritsa ut 12 små klickar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 12-15 min.
Låt svalna lite och lossa sedan från bakplåtspappret med en stekspade.
Ställ undan och låt de svalna helt.
 
Vispa upp smöret och tillsätt äggula,florsocker och vaniljsocker.
Droppa i citron efter smak.
Jag tycker att 1 citron blir lagom.
Bre krämen på bottnarnas undersida lite toppigt.
Ställ in i kylskåpet och stelna i ca 30 min.
 
Smält chokladen i vattennbad och doppa sedan biskvierna i den.
Ställ in i kylen att stelna.
 

Pasta med krämig köttfärsröra

 
  • 500 g pasta
  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 st gul lök
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 120 g Philadelphia Vitlök & Örter 12%
  • 60 g riven parmesan
  • salt och nymald svartpeppar
Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull.
Finhacka löken. Värm olivoljan i en stor stekpanna och stek löken försiktigt tills den mjuknat och fått fin färg.
Tillsätt köttfärsen och stek den ordentligt tillsammans med löken. Häll bort eventuellt fett, tillsätt grönsaksbuljongen och låt sjuda utan lock i 30 minuter under omrörning. Tillsätt vatten vid behov.
Koka under tiden pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Blanda Philadelphia-osten med köttfärsen och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll av pastan, tillsätt köttfärssåsen och rör om.
Garnera med färskriven parmesan och servera genast.

Chilikassler med ananas

 
4 port
 
400-500 g kassler
4 dl cremefraiche
1-2 dl chilisås
I liten burk ananas
Salt,peppar
Riven ost
 
Skär kasslern i skivor och lägg i en ugnsform.
Lägg ananasskivor över.
Blanda cremefraiche,chilisås och kryddor.
Häll det i formen och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 min.
Servera med ris.
 
 
 

Kycklingröra till bakad potatis

 
Räcker till ca 4 potatisar.
 
1-3 kycklingfiléer beroende på storlek
200 g philadelphiaost
Ca 2-3 msk mangochutney
Curry
Salt,peppar
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den.
Låt svalna något.
Blanda ihop ost,mangochutney och kryddor.
Lägg i kycklingen och rör ihop.
 
Bakad potatis:
 
Stick några hål i potatisarna och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.
Gör ett kryss i mitten av varje potatis och tryck till så att den öppnar sig.
Lägg i en klick smör och fyll med röran.

Ost och skinkmuffins

 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
100 g ost,riven
100 g rökt skinka,i strimlor
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl raps eller matolja
 
Till garnering:
 
Ost,riven
vallmofrö
 
Sätt ugnen på 200°.Blanda mjöl, bakpulver, salt och paprikapulver väl i en bunke.
Tillsätt riven ost och strimlad skinka.
Blanda ägg, mjölk och olja i en bunke. Häll ner det i mjölblandningen. Rör om ordentligt tills allt blandats.
Fördela smeten i 10 dubbla muffinsformar eller ställ formarna i en muffinsplåt. Strö över ost och vallmofrö. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
 

Vit chokladpannacotta med hallonsås

 
4 port
2 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk socker
100 g vit choklad
 
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde och mjölk.
Hacka chokladen i grova bitar och rör ner den med sockret i gräddmjölken.
Rör om tills chokladen smält.
Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i chokladsmeten.
Häll upp i vackra glas och låt stå kallt minst 6 timmar.
 
Hallonsås
 
2 dl hallon
2 msk florsocker
 
Värm hallonen och rör ner florsockret.
Puttra några minuter.
Sila hallonsåsen för att få bort kärnorna. Låt svalna och häll sen lite på varje pannacotta.
 
Jag dekorerade med färska hallon och knäckflarn(havreflarn)

Fläskfilépanna

 
4 port
På ett ungefär.
 
1 fläskfilé
2 sharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
Ca 3 dl matlagningsgrädde
Ca 2 msk kalvfond
Ca 1-2 msk tomatpuré
Några soltorkade tomater
Lite hackad färsk basilika
En skvätt vitt vin
Ca 1 dl riven parmesanost
Salt,peppar
 
Finhacka löken och fräs på svag värme.Riv i vitlöken.
Lägg i köttet och låt det få färg.
Salta och peppra.
Häll i grädden,fond,tomatpuré soltorkade tomater och basilika.
Låt koka en stund.
Ha i en skvätt vin och rör ner osten.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med t.ex hasselbackspotatis,klyftpotatis eller pasta och en god sallad.

Grillad halloumi på en bädd av ruccola med pinjenötter och honung

 
4 port
 
Du behöver:
 
I påse ruccola
2 förpackningar halloumi
Pinjenötter
Flytande honung
 
Rosta nötterna i en stekpanna utan fett.
Skär halloumin i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Jag satte på grill de sista minuterna.
Lägg ruccolan på tallrikarna.
Strö över pinjenötter.
Lägg 2 skivor halloumi på varje tallrik och ringla över flytande honung.
Klart att servera!
 

Nachotallrik=fredagsmys!

 
4-5 port
 
Nachos-saltade
500 gram nötfärs
1 påse tacokrydda
1 burk tacosås(valfri styrka)
Riven ost
1 gräddfil
 
Lägg ut nachosen på en stor plåt med bakplåtspapper
Stek köttfärsen och tillsätt krydda och lite vatten.
Låt vattnet koka in lite.
Lägg köttfärsen ovanpå chipsen och häll över såsen.
Strö på riven ost.
Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Ta ut plåten och häll över gräddfilen.
Servera med en sallad.

Krämig risoniotto

 
Servera till t.ex köttbullar,kyckling etc.
 
Koka upp en kastrull med 2 liter vatten och tillsätt 2 tärningar kycklingbuljong.
Finhacka 1 röd paprika, 1 gul paprika och 1 röd lök. Tärna 1/2 zuccini.
Stek rödlök, paprika och zuccini och häll av på en tallrik.
Lägg ner 250g risoni (ca 3dl) i buljongen och låt koka 11 minuter.
Tillsätt 1msk smör i stekpannan och stek köttbullarna.
Spara 1dl av buljongen från risonikoket och häll bort resten Blanda ner grönsakerna, den sparade buljongen, 1/2 msk vitvinsvinäger (hade jag ingen hemma men det gick bra ändå) och 100g philadelphiaost i risonin. Rör om och låt färskosten smälta och bli krämig. Smaka av med salt och peppar.
Strimla 1/2 kruka basilika och strö över risoniotton som garnering.

Semlor

 
12 små eller 6 stora

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 dl  mjölk
  • 25 g jäst
  • 12 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • ev 12 tsk stött kardemummakärnor
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

  • 12 dl mjölk
  • 75 g mandelmassa
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.


Plankstek

 
Igår gjorde jag plankstek hemma.
Jag brukar inte vilja äta det ute eftersom man inte vet hur fräscha plankorna är.
Därför köpte jag egna och provade på mina grannar som verkade gilla det :-)
 
4 port
 
4 plankor med tillhörande underlägg(köpta på Clas Olsson)
1 bit entrecote
Salt,peppar
 
Ca 10-12 potatisar(mjöliga)
Smör
2 äggulor
En skvätt mjölk
Ca 1 dl riven västerbottenost
Salt,peppar
 
1 paket bacon
Haricot vertes(eller sparris)
Bearnaisesås
2 tomater
 
Innan första användningen ska plankorna smörjas in med olivolja och stå i ugnen i 2 timmar på 100 grader.
Låt kallna och torka bort överflödig olja.
 
Skala och skär potatisen i mindre bitar så går den snabbt att koka.
Lägg sedan potatisen i en bunke med visp.
Ha i en klick smör och en skvätt mjölk.Vispa moset klumpfritt.
Rör i osten,salta och peppra.
 
Spritsa ut moset runtom på plankorna.
Lägg en tomat i varje hål.
Skiva köttet och skär bort senor och fett.
Klappa in salt och peppar på varje sida.
Stek i smör lite hastigt på vardera sida,bara så att köttet får lite färg.
(Om man absolut inte vill att köttet ska vara minsta rosa så får man steka klart det helt först innan man ställer in det i ugnen.Det går ganska snabbt där så har man en rejäl köttbit så blir det nog inte helt genomstekt)
Lägg ett par köttbitar i mitten av varje planka.
Stek baconet lite lätt.
Ta en bunt haricot vertes och linda en skiva bacon runt varje bunt.
Lägg det på plankan.
Ställ in plankorna i ugnen på 200 grader tills moset fått fin färg.
Jag satte på grill de sista minuterna.
Häll på ordentligt med bearnaisesås.
Ställ plankorna på underläggen och så är det klart! :-)
Servera gärna med ett gott rödvin!
 
 
 
 
 

Frukostmuffins

 
En perfekt lördagsfrukost.
Går snabbt.
Bara att röra ihop så har man nybakt "bröd" på nolltid.
 
11 st
 
Ingredienser
3 dl müsli
4 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl olja

Sätt på ugnen, 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda mjölk, ägg och olja och vispa lätt.Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten.
Klicka ut smeten i formar i en muffinsplåt.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15-18 minuter.
Ät dom med en skiva ost och en klick marmelad...

RSS 2.0