Pestofisk



Ca 4 port

Pesto:


50 gram   pinjenötter
2 kruka(or)   basilika
1 st   vitlöksklyfta
100 gram   parmesanost
2 dl   olivolja
    salt
    svartpeppar


2 stora pangasiusfiléer
Olivolja till formen
Peston
En näve pinjenötter

Gör såhär:
Smörj en ugnsform med oljan.
Lägg i fiskfiléerna och bre på peston.
Strö över lite pinjenötter och ställ in i ugnen på 200-225 grader i ca 15 min.
Servera med t.ex bulgur,kokta grönsaker och kokt ägg.

/Veronica

Renskavsgryta



Portioner:Ca 2-3


Ingredienser:

1 pkt (240 g) djupfryst renskav
1 hackad gul lök 
100 g ljusa kantareller (eller champinjoner i skivor)
5 krossade enbär 
1 msk svart vinbärsgelé
2 dl vispgrädde (jag använde matlagningsgrädde 7%)
hackad persilja till servering

Gör så här
Bryn smöret i en stekpanna.
Lägg i renskavet,halvt tinat,och sära på köttet så att det blir jämnt brynt.
Lägg i löken och svampen,salta och peppra och fortsätt att steka en stund.
Tillsätt enbär,gelé och grädde och låt småputtra cirka 5 minuter.Smaka av.

Strö över persilja och servera med kokt eller pressad potatis,gelé och sallad.


Frukt och nötlimpa




Denna sorts limpa har jag gjort på alla möjliga sätt.
Det är bara att blanda i det man har hemma.
En sk man tager vad man haver limpa :-)
Denna gång gjorde jag såhär:

1 limpa

2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hackade blandade nötter(cashewnötter,mandlar,paranötter och valnötter)
Några torkade aprikoser(osavlade)klippta i småbitar
5 dl naturell yoghurt

(Om man vill ha den sötad kan man tillsätta ca 1/2 dl lingonsylt,sirap eller honung.
Då kan man minska på yoghurtmängden till 4 dl)

Gör såhär:

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Tillsätt sedan yoghurten.
Smörj en limpform ca 1 1/2 liter med olja och bröa med lite grovt rågmjöl.
Ställ in limpan långt ner i ugnen på 175-200 grader i ca 1 timme.
Låt sedan svalna och stjälp upp på galler och lägg en bakduk över.

/Veronica


Skumtomtefudge



10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar,sockerbitar,bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

Gör så här

Klipp skumgodiset i bitar. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält.
Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i smord form.
Låt svalna och skär upp i bitar.

/Veronica


Lakritsknäck



Ingredienser

Ca 75 st

10 karameller turkisk peppar(jag tog 15 st)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör

Gör så här

Krossa karamellerna fint i en mortel.Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då.
Koktid 15–30 min.
Tillsätt karamellkross och smör.Fördela smeten i knäckformar.Låt stelna.Förvara svalt.
Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

/Veronica


Sambaloelek kotletter med ris



Ca 4-6 port

8 benfria kotletter
5 dl cremefraiche(jag använder lätt)
3 dl vispgrädde(jag använder matlagningsgrädde 15%)
1 dl soja(jag har 1/2 dl)
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
3 pressade vitlöksklyftor(jag har 2 st)

Gör såhär:

Lägg kotletterna i en ugnsfast form.
Blanda ihop övriga ingredienser och häll över kotletterna.

Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme.
Servera med ris och en sallad.

/Veronica

Lasagnette


Det är ju något liknande lasagne men för att variera lite så gjorde jag idag såhär.
Receptet är på ett ungefär.

Ca 4-5 port

500 gram nötfärs
1 gul lök
1 morot
1 burk krossade tomater
1 dl kokta,röda linser
Ca 5-6 dl lasagnette fullkorn(Kungsörnen)
Ca 4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Ca 1 1/2- 2 dl chilisås
1 dl hackad persilja
Salt,peppar,chilipulver
Ca 1 dl riven gratängost

Gör såhär:

Hacka löken och riv moroten.
Bryn lätt i en stekpanna.Lägg åt sidan och stek på färsen.
Koka under tiden linserna enligt anvisning på förpackningen.
När färsen är färdig lägg i morötterna och löken.
Häll i krossade tomater,chilisås och linserna väl avrunna.
Ha i vattnet,buljongtärningen,persiljan samt kryddor.
Smaka av.
Blanda ihop såsen och den okokta pastan i en ugnsform.
Toppa med riven ost och in i ugnen på 225 grader i ca 40-45 min.
Lägg gärna lite folie över mot slutet.

Servera med en sallad.


/Veronica



Pannbiffar i champinjonsås med hasselbackspotatis



Pannbiffar

Ca 4 port

500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl vatten eller mjölk
4 msk ströbröd
Salt,peppar

Såsen

Ca 15 små champinjoner
1 matlagningsgrädde 15%
2 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
1 skvätt soja
Salt,peppar
Ljus maizena redning

Gör såhär:

Blanda ströbröd med vatten eller mjölk.
Ha i salt och peppar.Låt svälla ca 10 min.
Blanda under tiden ägget med färsen.
Häll i ströbrödsblandningen med färsen och ägget.
Forma till biffar och stek i margarin på medelvärme.

Gör såsen medans biffarna steks.
Skär champinjonerna i skivor och fräs på dom i en kastrull.
Häll i matlagningsgrädden och mjölken.
Smula därefter ner buljongen.Låt koka upp.
Ha i sojan,salta peppra och red av med maizena.
Häll såsen över biffarna när den blivit lagom tjock.
Låt puttra i några minuter.



Hasselbackspotatis

Potatis
Salt,peppar,(ev vitlökspulver)
Ströbröd

Gör såhär:

Skala så många potatisar som behövs.Ca 2-3 per person.
Skär av en bit av undersidan på potatisarna så dom står stadigt.
Skär skåror men inte rakt igenom.
Lägg dom i en ugnsform med den skårade sidan uppåt.
Häll på lite flytande margarin på varje potatis eller lägg på en klick fast margarin..
Krydda med salt,peppar(och ev lite vitlökspulver.)
Ställ in dom i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter(beroende på potatisarnas storlek)
Pensla med det smälta matfettet och ha på lite ströbröd på varje efter ungefär halva tiden.

Servera med en sallad.


/Veronica

Kycklingburgare



Ca 5 st

Detta är bara på ett ungefär.

400 gram kycklingfärs
1 ägg
Någon msk potatismjöl
Ca 2 msk matlagningsgrädde
Ca 1 tsk sambal oelek(mer om man vill ha starkt)
Ca 1/2 dl hackad persilja
Salt,peppar,lökpulver

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till en smet.
Klicka ut smeten med hjälp av två skedar i en stekpanna med matfett.
Stek på medelvärme tills burgarna blivit vita inuti och allt rosa försvunnit.

Servera med bröd,sallad,tomat,gurka,rödlök och valfri dressing.
Jag mosade avokado och hade på.
Guacamole eller mangoraja skulle nog också funka bra.

/Veronica

Tortellinigratäng på mitt vis



Snabbt,enkelt och gott!!

Ca 4 port

1 påse tortellini ricotta/spenat(250 gram)
1 paket bacon
1 förpackning krossade tomater med basilikasmak
Riven ost

Gör såhär:

Koka tortellinin enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär bacon i bitar och bryn på i en stekpanna.
Blanda nykokt tortellini och bacon i en ugnsform.
Häll på krossade tomater och rör ihop allt.
Strö på riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 min tills osten smält och fått lite färg.

Servera med en sallad.



/Veronica

Mumsig kycklinggryta



Här kommer ett recept på en jättegod kycklinggryta.
Jag gjorde dock några ändringar.

Ca 4 pers

2-3 kycklingfiléer beroende på storlek
1 gul lök
1/2 purjolök (jag uteslöt det)
1 morot (jag uteslöt det)
2 msk smör
1 vitlöksklyfta(pressad)
salt och peppar
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 hönsbuljongtärning
ca 5 dl vatten
ca 2 dl matlagningsgrädde (jag använde milda minimat 7%)
mjöl till redning

Ansa och skär grönsakerna i önskad storlek.Skär filéerna i lagom bitar.
Hetta upp smöret i en gryta.
Lägg i grönskakerna,vitlöken och kycklingen och låt fräs några minuter.
Tillsätt tomatpuré och chilisås,häll på vatten så det täcker.
Tillsätt buljong, peppar och ev salt.
Låt småputtra under lock i ca 30 minuter.(Jag lät det koka kortare tid)
Häll på grädden och låt puttra några minuter till.
Blanda lite mjöl med lite vatten och red av grytan med redningen till lagom konsistens.
(jag använde ljus maizenaredning)
Låt småputtra ytterligare några minuter.
Servera med ris eller pasta.



/Veronica

Tacolåda med fläskfilé


En lite annorlunda variant av tacogratäng.
Receptet hittade jag här.
Gjorde några ändringar.

1 fläskfilé
1/2-1 påse tacokrydda
1 gul lök, hackade
1 gul paprika, i bitar(jag uteslöt det)
ca 200 g tortillachips
1 burk philadelphiaost
1 burk tacosås
2 tomater, i bitar
ca 1 dl riven ost
salt och peppar

Skär köttet i bitar och blanda med tacokryddan, låt stå och dra ca 10-15 minuter.
Smula chipsen lite och lägg dom i en smord ungsfast form.
Stek kött,lök och paprika i lite smör. Lägg köttröran och hackade tomater över tortillachipsen.
Blanda philadelphiaosten med tacosåsen,när det inte är några klumpar av philadelphiaost kvar så rör i ost och smaka av med lite salt och peppar.Bred över röran över köttet.
(Jag hade den rivna osten ovanpå istället)
Gratinera i mitten av ugnen på 225° i ca 15 min eller tills den fått lagom färg.
Servera med potatismos eller ris och en god sallad.

/Veronica

RSS 2.0