Fiskpinnar i wrap med kall citronsås



Tortillas(valfri storlek)
Fiskpinnar
Isbergssallad
Tomater
Gurka

Stek så många fiskpinnar du vill ha.
I ett stort bröd är det lagom med 4 st och i ett litet 2 st.
Lägg på sallad,fiskpinnar,skurna tomater och gurka.
Häll på såsen och vik ihop.

Kall citronsås:
2 dl matyoghurt,cremefraiche,turkisk yoghurt eller liknande
1 liten citron
Ca 1 tsk flytande honung

Pressa saften ur citronen i yoghurten.
Ha i lite flytande honung så att det inte blir för surt.
Rör om och ställ kallt en stund.

/Veronica


Pyttipanna



Ca 4 port

Ca 6 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
4-5 varmkorvar
Ca 6 skivor fläskfilé
Piffi krydda

Skär potatis,palsternacka och morötter i små bitar och koka dom i några minuter.
(Man behöver inte men det går fortare då)
Skär lök,korv och fläskfilé i små bitar.
Stek på fläskfilén tills den är färdig tillsätt sedan lök och korv.
När det är färdigt är det bara att tillsätta potatisen,morötterna och palsternackan.
Stek på allt tills potatisen får lite färg.
Krydda med piffi eller någon allroundkrydda.

Servera med stekt ägg och rödbetor



/Veronica

Fläskfilé i champinjonsås och potatisgratäng



Ofta när jag lagar mat så gör jag lite på känn,men detta är på ett ungefär.

Ca 4 port

Drygt 1 kg fläskfilé
Ca 10 champinjoner
1 paket milda matlagningsgrädde 15%
Ca 2 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
En skvätt soja
Salt,peppar
Ljus maizena redning

Gör såhär:

Skär fläskfilén i mindre bitar och bryn i en gryta tills dom nästan är klara.
Tillsätt champinjonerna och lät dom bryna lite lätt.
Häll i matlagningsgrädde och mjölk.
Tillsätt buljongtärningen,soja och kryddor.
Smaka av och red av med maizena (eller mjöl utrört i grädde/mjölk.)



Ca 8 normalstora potatisar
2 paket milda matlagningsgrädde 15%
Ca 2 dl mjölk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Ca 2 dl riven västerbottenost(eller annan smakrik ost)
Salt,grovmalen svartpeppar

Gör såhär:

Skär potatisen i tunna skivor,gärna i matberedare(lättast så)
Skär lök i skivor.
Lägg potatis och lök i en smord ugnsform.
Blanda grädde,mjölk,vitlök och kryddor i en bunke och häll över potatisen och löken så att det precis täcker.
Strö på riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1 timme(känns med provsticka så potatisen är mjuk)
Lägg över folie mot slutet.

Servera detta med en sallad och en bit baguette.



/Veronica


Rostade kikärtor



1 burk kikärtor (konserv)
Valfria kryddor (jag tog salt,vitlökskrydda,paprikakrydda och chilipeppar)

Skölj av kikärtorna i ett durkslag.
Låt dom torka lite.
Lägg ärtorna på ett bakplåtspapper och strö på valfria kryddor.
Blanda om.Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 30-40 min.
Om man vill kan man krydda lite extra när dom är färdiga och fortfarande varma.
Häll upp i en skål.

/Veronica

Äppelchips



Ingredienser:

Äpplen
Kanel

Gör såhär:

Skala och skiva äpplena i tunna skivor med en osthyvel.
Lägg äpplena på en plåt med bakplåtspapper och pudra på kanel.
Blanda ihop och sprid ut dom över hela plåten.
Ställ in dom i ugnen på 75-100 grader i ca 1 timme eller längre beroende på ugn(dom ska vara hårda)
Ta ut dom och låt svalna.Ta sedan försiktigt loss dom från pappret och häll upp i en skål.

/Veronica

Fisk i ugn



Ca 3-4 port

På en höft ;-)

1 fiskblock t.ex sej,torsk eller hoki
1 liten burk lättcremefraiche
1/2-1 dl matlagningsgrädde
Ca 1/2 dl chilisås 
1 dl riven Västerbotten ost(eller annan smakrik ost)
Salt,svartpeppar

Gör såhär:
Tina fiskblocket så att det går att skära i bitar.
Blanda ihop cremefraiche,matlagningsgrädde,chilisås och kryddor.
Strö på riven ost och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Servera med t.ex ris och kokta grönsaker.

/Veronica

Ostfyllda tortellini i tomatsås



Ca 3 port

Osttortellini för 3 personer
1 tetra krossade/passerade tomater(500 gram)
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Örtkryddor t.ex basilika,oregano(det du har hemma)
Salt
Grovmalen svartpeppar
Ev en gnutta socker

Koka tortellinin.
Häll olivolja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Bryn lätt,det ska inte ta färg.
Häll på tomaterna och krydda.Smaka av.
Blanda tortellinin och tomatsåsen.
Häll upp i djupa tallrikar och ha ev på lite riven parmesan.

/Veronica

Bulgursallad med tonfisk



1 port

1/2 dl bulgur
1/2 grönsaksbuljongtärning
Ca 1/2-2 dl ärtor/majs/paprika blandning
1/2 avokado
1/2 finrivna morötter
Ca 1 dl tonfisk i burk(filébitar i vatten)
1 skiva ananas
Några vindruvor
Ca 1/2 dl rostade,salta sojabönor
Ca 1 dl naturell keso

Koka bulguren med buljongtärningen.
Låt svalna.
Skär avokado,vindruvor och ananas i bitar och blanda ihop med ärtor/majs/paprika,morötter,sojabönor och tonfisk.
Blanda ner bulguren och lägg på en klick keso.

/Veronica

"Hawaii" gröt



1 dl fiberberikade havregryn
1 1/2 dl vatten
1 dl havredryck
Några bitar mango(fryst i förpackning)
1 skiva ananas (i burk)
1 msk kokos


Koka havregrynen i vatten och havredryck i ett par minuter.Rosta kokos i en torr stekpanna.
Häll upp gröten i en skål.Skär ananasen i bitar och lägg på det och mangon.
Häll på den rostade kokosen och ha på havredryck,eller mjölk om man hellre vill ha det.

/Veronica

Raggmunk med stekt bacon



4 port

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör

Till servering:
400 g rimmat sidfläsk
lingonsylt

Gör så här:
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och rårivna morötter.

/Veronica

Chicken mcnuggets med ris och currysås



Superlätta att göra och jättegoda.
Jag ser ingen anledning till att köpa färdiga sedan jag gjorde egna:-)


4 pers

2-3 kycklingfiléer, beroende på storlek
2 ägg
1 dl ströbröd
3/4 dl sesamfrön
salt och grovmalen svartpeppar
italiensk salladskrydda
4 msk olja

Currysås:
1 liten gul lök,finhackad
 2 msk smör
1-2 tsk curry
2 msk vetemjöl
1 kycklingbuljontärning
4 dl mjölk
½-1 dl matgrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.

Skär kycklingen i lagom stora bitar.
Ta fram två skålar och vispa upp äggen lätt med en gaffel i den ena skålen.
I den andra skålen tar man i ströbröd, sesamfrö och kryddor.
Doppa först kycklingbitarna i ägget och sedan i ströbrödblandningen.
Häll oljan i en ugnssäker form och lägg i kycklingen.
Stek i mitten av ugnen 10 -15 minuter. Man kan mot slutet höja ugnstemperaturen om man vill ha mer färg på dom.

Såsen:Fräs den finhackade löken och curryn i smöret utan att det tar färg. Blanda ner mjölet och rör om.
Späd med mjölken och grädden, lite i taget, vispa under tiden. Lägg i buljong och kryddor och smaka av.
Låt småputtra några minuter.
Servera med ris och en grönsallad.

Receptet hittade jag på en av mina favorit matbloggar.

/Veronica


Lasagne med keso-grillad paprika smak



ingredienser

4 port

400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm svartpeppar
500 g KESO cottage cheese grillad paprika
1 dl svarta oliver, urkärnade (jag tog ca 1 dl rivna morötter istället)
6 lasagneplattor, fullkorn
2 dl Arla Köket riven ost gratäng

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. 
Skala och hacka lök och vitlök. Bryn färs och lök i smör-&rapsolja i en stekpanna. 
Rör i tomatkross, tomatpuré, smulad buljongtärning och svartpeppar. Låt såsen koka upp. 
Rör i cottage cheese och oliver(morötter). Varva sås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. 
Strö över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med sallad.

/Veronica

Lax med västerbottenost och citron



Såg detta recept i en tidning men kom inte ihåg exakta mått så jag gjorde lite på känn och ändrade lite.

Jag räknar 1-2 laxbitar per person och på 3 laxbitar hade jag:

Ca 1 dl riven västerbottenost
Ca 2 msk rivet skal från citron
Ca 2 msk solroskärnor(ska egentligen vara hasselnötter)
Citronpeppar

Blanda ihop riven västerbottenost,rivet citronskal och solroskärnor.
Smörj en ugnsform och lägg i så många laxbitar du behöver.
Klappa in ostblandningen på fisken och sätt in i ugnen i ca 10-15 min 225 grader.

Servera med t.ex pressad potatis,kokta grönsaker och en kall citronsås.

Kall citronsås:
 
Ca 2 dl turkisk yoghurt
Saften från 1/2 citron
Ca 1 tsk flytande honung
Lite salt och peppar.




/Veronica

Indiska kycklingspett med myntayoghurt och naanbröd



16 minispett

500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1 1/2 dl matyoghurt
1 msk curry
1/2 msk garam masala
1/2 tsk salt
16 st små träspett

Gör så här
Dela kycklingfiléerna i långa bitar eller småbitar. Smaksätt yoghurt med curry, garam masala och salt. Lägg i kyckling, blanda om och låt marinera ca 1 timme eller mer i kylen. Låt träspetten ligga i vatten ca 15 min.Trä på kycklingen.
Smörj en ugnsform och lägg in dom i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.



Yoghurt med mynta

Ca 2 dl turkisk yoghurt
Någon msk torkad eller färsk mynta
Några droppar citron

Rör ihop alla ingredienser i en skål och ställ in i kylen en stund.
Servera med naanbröd och en sallad.



/ Veronica


Ost och skink quasadillas

Ett gott tillbehör till t.ex soppa.
Man kan fylla dom med vad man vill egentligen.



4st

Tortillabröd
Smör
Smörgåsskinka
Riven ost
Oregano

Bred smör på ena tortillabrödet.
Ha på skinka skuren i strimlor,oregano och riven ost.
Lägg det andra tortillabrödet över och stek utan smör eller olja i en stekpanna på båda sidorna tills bröden fått färg och osten inuti har smält.Skär i 4 bitar.



/Veronica

Bröd i långpanna

Detta bröd har jag hittat i en av mina favorit matbloggar.



1 pkt jäst (50 gram)
2 finrivna morötter
3 msk ljus brödsirap (jag uteslöt det)
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 dl mannagryn
1½ dl gramhamsmjöl
1 dl krossade linfrön
1 msk brödkryddkryddor (påsmix med bl a. kummin o anis)

Topping :
½ dl finhackade pumpakärnor
2 msk sesamfrön
1 msk blå vallmofrön (hade inga hemma så jag tog solrosfrön)

GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Slå på vattnet och rör ut jästen. Tillsätt de rivna morötterna, sirap, salt och de resterade ingrediensena. Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakning. Kör i maskin med degblandaren ca 5 min. Eller för hand. Låt jäsa i bunken 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen så den blir lätt att forma till en platta ca 30*40cm. Lägg på en smord ugnsplåt (min är 30*40) /eller med bakplåtspapper) och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min. Pensla brödet med lite vatten och strö över toppingen. Grädda ca 35-40 i 175 grader. Ta ut och låt vila på galler med bakduk! Skär upp i rutor.

/ Veronica


Tacoköttbullar



Ca 3 port

400 g nötfärs

1 ägg


Tacokrydda:

  • 1 tsk chilipeppar
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 ½ tsk salt

Gör så här:

Blanda kryddorna i en stor skål. Blanda färsen med kryddorna. Blanda sist ner ägget.

Forma till lite större köttbullar, 4 cm i diameter, och lägg på en skärbräda.

Hetta upp en stekpanna med flytande margarin och stek köttbullarna.
Skaka pannan med jämna mellanrum så att köttbullarna blir stekta runt om.
Stek till köttbullarna är genomstekta på medelvarm värme i ca 10 min.


Vi hade tagliatelle,tacosås och turkisk yoghurt till.

/Veronica


Sockerfria bananmuffins

Ca 9 stora muffins

För den som vill ha något lite nyttigare till fikat.



4 dl vetemjöl med fullkorn
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
3 mogna bananer
1 tsk kanel
3 msk rapsolja
2 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Ha sedan i ägget,mosade bananer,olja och vatten.
Vispa till en jämn smet.Häll i muffinsformar.
Grädda i 15-20 min 200 grader.

Om man absolut vill söta dom så kan man ha i lite socker eller möjligtvis honung men dom blir naturligt söta av dom mogna bananerna.

/Veronica

Korvgryta


Här har jag bara tagit lite på känn

Ca 3 port

Lite mer än 1/2 falukorv(ring)
Mjölk
1 dl lätt cremefraiche
1 vitlöksklyfta
3 tsk fransk senap
En skvätt soja
Torkad dragon
Svartpeppar
Ljus maizena redning

Skär korven i strimlor.
Bryn den och pressad vitlök i en stekpanna tills det fått lite färg.
Häll på mjölk i valfri mängd(beroende på hur mycket sås man vill ha)+ någon dl cremefraiche.
Ha sedan i senapen,soja och kryddor.
Smaka av och red av den med maizena redning eller lite mjölk blandat med mjöl.

Servera med ris och en sallad.

/Veronica


Portergryta på mitt sätt

Det fanns en massa olika recept på portergryta så jag kombinerade lite som jag ville och det vart supergott.



Ca 1 kg nötstek fransyska
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 flaska porteröl(50cl)
1 dl svartvinbärssaft
1/2 dl soja
2 köttbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
6 enbär
Grovmalen svartpeppar
Mörk maizena redning
Ca 1 1/2 dl matlagningsgrädde

Skär steken i små bitar,skär löken i klyftor och hacka vitlöken.
Bryn köttet och löken i en gryta.
Häll på öl,saft,soja,buljongtärningar och kryddor nån dl vatten.
Koka upp och låt koka på svag värme i ca 1-1/2 timme.
Späd ev med lite mer vatten efter halva tiden.
Blanda i grädde och red av med maizena(eller gör en redning av grädde och mjöl)

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.

/Veronica

Sambal oelekgryta med ris och stekta bananer



3-4 port

Gryta:
Ca 5,600 gram fläskfilé eller fläskytterfilé
2 små burkar lättcremefraiche
1 matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
Ca 3 tsk sambal oelek(mer om man vill ha det jättestarkt)
Salt,peppar
Ljus maizena redning

Gör såhär:
Skär köttet i bitar och bryn i en gryta tills dom är genomstekta.
Häll på cremefraiche och matlagningsgrädde och smula sedan i buljongtärningen.
Salta,peppra och ha i lite sambal oelek i taget och smaka av tills du tycker att det är lagom starkt.
Red av såsen med lite maizena.

Stekta bananer:
Ca 2 bananer
Mjöl
Vatten
Olja

Gör såhär:
Halvera bananerna och skär dom sedan mitt itu.
Blanda vatten och mjöl till en smidig smet och doppa bananerna i det så att dom blir helt täckta.
Stek sedan bananerna i en stekpanna med olja tills dom blir gyllenbruna.

Serveras med ris och en sallad.

/Veronica

Grönsakspaj med fetaost



Deg:

Ca 3 dl mjöl(1 dl grahamsmjöl och  2 dl vetemjöl)
1/2 dl flytande margarin
1 burk lättkesella

Blanda ingredienserna till degen.
Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga några hål med en gaffel.
Förgrädda i 200 grader ca 10 min.

Fyllning:
Ca 200 gram fryst broccoli/blomkål
En halv paprika(valfri färg)
1 lök
1 tomat
3 ägg
3 dl mjölk
Nästan 100 gram fetaost
Italiensk salladskrydda,svartpeppar

Koka blomkål och broccoli i ca 5 min.
Bryn hackad lök och paprika tills det blivit mjukt.
Häll det i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg,mjölk,fetaost och kryddor.
Häll över grönsakerna.

Ställ in i ugnen i ca 25 min på 200 grader.
Lägg ev över lite folie på slutet så inte kanterna bränns.
Servera med en sallad till.

/Veronica



Vaniljlatte med en touch av choklad



1 pers

1 stort glas/kaffemugg
Ca 1 1/2-2 dl starkt kaffe
2 dl baristamjölk (Latte Art 0,9 %)
Ca 2 cm av en vaniljstång
Kakao eller kanel

Brygg kaffe så att det blir ganska starkt.
Jag hade i 5 skopor till 3 koppar.
Häll i mjölken i en kastrull.
Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och ha i mjölken.
Låt det bli varmt och nästan börja koka.
Ta sedan mjölken från plattan och kör med elvispen någon minut så att det blir skummigt.
Häll i kaffet i glaset/muggen och häll sedan i mjölken och skeda på skummet.
Pudra ev på lite kakao eller kanel som smaksättning.
Njuuut!!

/Veronica

Amerikanska pannkakor



ca 10-12 små pannkakor eller ca 15 plättar


Ingredienser:


3 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl med fullkorn)
1 msk socker (jag använde flytande honung)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk eller naturell yoghurt (jag hade yoghurt)
1 msk flytande margarin
1 ägg
2-3 msk flytande margarin till stekning



Tillagning

Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Rör ner filmjölk eller yoghurt, ägg och smält fett, det blir en ganska tjock smet. Klicka ut smeten och bred ut den lite. Grädda på ganska svag värme. Vänd pannkakorna när de jäst upp och ytan börjat stelna och blivit porig.


Servera pannkakorna varma på amerikanskt vis med lönnsirap och/eller sylt eller bär.
Jag hade jordgubbar,hallon,blåbär och grädde.

/Veronica



Falafel med bulgur och tzaziki



2-3 port

1 burk kikärtor
2 msk mjöl
1 gul lök
1 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl persilja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 krm cayennepeppar
1 1/2 tsk salt
Ev ströbröd ,sesamfrön

Blanda alla ingredienser i en matberedare/mixer.
Tillsätt lite ströbröd om smeten är för lös.
Forma till bollar eller biffar och doppa i sesamfrön.
Stek på medelvärme tills dom är gyllenbruna.
Servera i pitabröd med sallad och tzatsiki eller med bulgur till.



Tzatsiki

2-2 1/2dl matyoghurt,cremefraiche,turkisk yoghurt eller liknande
En bit gurka(lite mindre än 1/2 kanske)
1 vitlöksklyfta
Några droppar citron
Salt,peppar

Riv gurkan på ett rivjärn och ha i den i yoghurten.
Pressa i vitlök och ha i resten av ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen stå och dra i kylskåpet med plast över en stund innan den ska serveras.

/ Veronica

Pasta Carbonara



Detta recept hittade jag här.
Jag har gjort några ändringar.

Det här behöver du :
Pasta till 4 port Tagliatelle
300 gram bacon (jag tog 1 paket lättbacon ca 130 gram)
2 dl Milda Mat Extra 4%(eller vilken annan grädde du föredrar) Jag tog ca 3 dl
100 gram riven parmesan
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten gul lök
2 äggulor
Salt
Grovmalen svartpeppar


GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken & vitlöken & fräs i lite smör i en stekpanna. Skär bacon i midre bitar & lägg ner i lökhacket.
Häll på grädden & låt puttra ihop. Riv parmesan(jag hade färdigriven) & lägg i.
Dra stekpannan från värmen & rör kraftigt tills osten smält.
Blanda ner i den nykokta pastan & tillsätt äggulorna & rör om ordentligt! Ställ tillbaka på värmen en liten stund så såsen tjocknar något!

/Veronica


Räkmacka



1 grov skiva rostbröd
Bregott
2 salladsblad
Gurka
Ca 1 dl keso
Dill
Citron
Citronpeppar
Ägg
Räkor
Tomat

Rosta en grov skiva rostbröd.
Bre på lite bregott.
Lägg sedan på salladsblad,gurka,keso blandat med hackad dill,citronpeppar och några droppar citron,ett kokt skivat ägg och en näve skalade räkor.
Skär upp en tomat och lägg bredvid.
Gott som en lättare lunch/middag eller bara ett mumsigt kvällsfika.

/Veronica

Kycklinglasagne med citron

Igår gjorde jag en lite annorlunda lasagne.
Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till en början men den var supergod :-)
Kul att prova något nytt och inte bara göra den klassiska lasagnen med köttfärs.



Det här behöver du : 
2 kycklingfileér
ca 4 dl vatten
2 burkar creme fraiché
2 hönsbuljongtärningar
En rejäl näve klippt krasse (jag tog hackad persilja)
1 citron
Citronpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfileérna i mindre bitar. Koka upp vattnet + buljongtärningarna, lägg i kycklingbitarna och låt koka i buljongen ca 10 - 15 min tills de är genomkokta. Sila av vattnet från kastrullen & tillsätt creme fraiché + kryddor & grönt. Pressa ner en hel citron i såsen & smaka av det hela med citronpeppar! Smörj en ugnsfast form och börja första lagret med lasangeplattor, varva sedan med kycklingröran & plattor, avsluta med plattor & toppa med lite av såsen + en hand riven starkt lagrad ost!
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min tills lasangen fått fin färg.



Denna lasagnen hittade jag i den här matbloggen.
Där finns det en massa gott som jag måste prova :-)

/ Veronica


Bovetefrallor



30 st bullar. När man bakar med dinkel blir degen rätt kladdig.
Det ska den vara då blir brödet saftigt och smakrikt.
Det här brödet kräver lite förberedelse då bovetet ska svälla i ca 5 timmar. Se nedan.

  • 5 dl helt bovete
  • 1,5 dl krossat linfrö
  • 1/2 dl russin
  • 1 dl rivna morötter
  • 7 dl hett vatten ca 80 grader
  • 1,5 dl ljummet vatten, fingervarmt
  • 50 g jäst
  • 10-12 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 msk  solrosfrön
  • 1 tsk salt

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj sedan bovete och russin och tillsätt linfröt. Häll sedan det heta vattnet över och låt svälla ca 5 timmar. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och arbeta sedan ihop jäst, dinkelmjöl, salt och solrosfrön med boveteblandningen till en jämn men något kladdig deg. Vänd sist ner riven morot. Forma till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla bullarna med vatten, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Går bra att frysa in.


/Veronica

Sloppy Joes med coleslaw




Sloppy Joes
400 g Fläskfärs (jag tog nötfärs)
1 Gul lök
2 st Vitlöksklyftor
3 msk Tomatpuré
½ l Kalvfond (jag tog en köttbuljongtärning+ några dl vatten)
50 g Smör eller margarin
1 msk Vetemjöl
Kryddor (som man har i skåpet!) (jag tog salt,peppar,chilipeppar och paprikapulver)


Gör så här:
Hacka lök och vitlök.
Bryn färsen i en panna med lite av matfettet, tillsätt därefter den hackade löken och bryn ytterligare.
Tillsätt därefter tomatpurén, resterande fett och sedan vetemjölet och bryn en stund till.
Salta och peppra och rör ut med fond/buljong.Tillsätt kryddorna och koka i ca 10 minuter tills såsen tjocknat.
Servera i rostade hamburgerbröd tillsammans med tillbehören och coleslaw.



Cole slaw
150 g Vitkål
100 g Morot
½ dl Majonnäs
1-2 msk fransk Senap
1-2 msk Ketchup
1 tsk Salt
1 msk Socker
Svartpeppar

Tillbehör till Sloppy Joes
Saltgurka
Skivad tomat
Cheddarost i skivor
Hamburgerbröd eller ostfralla (Franska)

/ Veronica


Hemmagjord musli-granola



Jag har inga exakta mått.Jag tog i lite som jag ville.

*Fiberberikade havregryn
*Rågflingor
*Kruskakli
*Linfrön
*Solroskärnor
*Pumpakärnor
*Ev nötter
*Kokos

Detta blandas på en plåt med bakplåtspapper

Sedan blandas:

*Vatten
*Flytande honung
*Kanel
*Kardemumma

Detta hälls sedan över grynblandningen.
Mosa ihop det lite med fingrarna så att det fastnar lite i varann och in i ugnen 175 grader ca 10 min.
Rör lite då och då.

Man kan ha i lite vad man vill och gillar.
När muslin är färdig kan man blanda i lite torkad frukt som russin eller torkade aprikoser.
Förvaras i burk med lock.





/Veronica

RSS 2.0