Fläskfilé i champinjonsås och potatisgratäng
Ofta när jag lagar mat så gör jag lite på känn,men detta är på ett ungefär.
Ca 4 port
Drygt 1 kg fläskfilé
Ca 10 champinjoner
1 paket milda matlagningsgrädde 15%
Ca 2 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
En skvätt soja
Salt,peppar
Ljus maizena redning
Gör såhär:
Skär fläskfilén i mindre bitar och bryn i en gryta tills dom nästan är klara.
Tillsätt champinjonerna och lät dom bryna lite lätt.
Häll i matlagningsgrädde och mjölk.
Tillsätt buljongtärningen,soja och kryddor.
Smaka av och red av med maizena (eller mjöl utrört i grädde/mjölk.)
Ca 8 normalstora potatisar
2 paket milda matlagningsgrädde 15%
Ca 2 dl mjölk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Ca 2 dl riven västerbottenost(eller annan smakrik ost)
Salt,grovmalen svartpeppar
Gör såhär:
Skär potatisen i tunna skivor,gärna i matberedare(lättast så)
Skär lök i skivor.
Lägg potatis och lök i en smord ugnsform.
Blanda grädde,mjölk,vitlök och kryddor i en bunke och häll över potatisen och löken så att det precis täcker.
Strö på riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1 timme(känns med provsticka så potatisen är mjuk)
Lägg över folie mot slutet.
Servera detta med en sallad och en bit baguette.
/Veronica