Canneloni med kyckling



4 port

1 grillad kyckling
1 gul lök
200 gr champinjoner
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk smör
80 gr bladspenat
2 dl creme fraiche Gourmetmet Karl Johan, timjan och citron
2 dl Kvibille Svecia riven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 färska lasagneplattor

2 msk smör

2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Bena ur kycklingen och ta bort skinnet.
Skär den i små bitar.
Skala löken.Hacka lök och champinjoner fint.
Stek lök, champinjoner och vitlök i smör ett par min.
Tillsätt kyckling, grovt hackad spenat,crème fraiche,1 dl ost, salt och peppar.
 Fördela fyllningen på lasagneplattorna,rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.

Smält smör i en kastrull.Rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken, koka 3 min under omrörning. Smaka av med salt. Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost.
Tillaga i mitten av ugnen ca 25 min.
Servera med en god sallad!



Kall gräslöksås



Gott till fisk

2 dl matyoghurt/cremefraiche/gräddfil eller dyl
1/2 dl majonäs
1 tsk dijonsenap
Ca 1 dl hackad gräslök
Salt,peppar

Blanda och låt stå i kylskåp en stund.

Färsspett och krämig pastasallad




Färsspett

Ca 10-11 st ungefär

Grillspett av trä(blötlagda en stund så dom inte börjar brinna)
Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
0,75 gram ströbröd
Salt,peppar,paprikapulver,vitlökspulver,oregano,spiskummin(snåla inte på kryddorna)

Blanda mjölken med ströbrodet och låt svälla ca 10 min.
Under tiden blandar du färsen med ägget och kryddorna.
Häll i ströbrödsmeten och blanda noga.
Forma till järpar.
Sätt i en pinne i varje järpe och lågg dom på smorda plåtar eller klädda med bakplåtspapper.
in i ugnen på 225 grader i 15-20 min.

Pastasallad(räcker till ca 4 pers)

Ca 7 dl kokta pastaspiraler
1/2 paprika
1 liten rödlök
1 bit gurka
En näve stora vita bönor el nån dl majs
2 dl matyoghurt el cremefraiche
1/2 dl majonäs
1 dl chilisås
Salt,peppar paprikakrydda

Koka pastan och spola av den med kallt vatten.
Skär grönsakerna i mindre bitar(inte bönorna) och ha ner i pastan.
Blanda yoghurt,majonäs,chilisås och kryddor i en skål.
Häll över pastasalladen och blanda noga.
Låt salladen stå i kylskåp en stund innan servering.

Tacotårta



Denna testade jag till fredagsmiddag och jag blev lite besviken faktiskt.
Visst den va god men den var rätt torr längst upp eftersom det inte skulle vara sås på översta lagret och lite smaklös så ett tips till er andra som vill göra den är att hälla på en burk tacosås på översta lagret innan ni lägger på tomater,rödlök och ost.
Då får sen mer smak och blir saftigare.
Annars var den god.

Här kommer receptet

5-6 pers

6 skivor hönökaka
500 g blandfärs
1 lök
1 påse tacokrydda
5 dl cremé fraiche
5 msk majonnäs
riven ost
tomater
rödlök
salt och peppar

Stek köttfärsen med lök och krydda med tacokryddan.
Blanda cremé fraiche med majonnäs och riven ost,smaksätt med salt och peppar.
Lägg ihop två st hönökakor så du får en rund tårta och bre på ett lager med cremé fraicheröran och köttfärsröran över och så ett lager med hönökaka.
Lägg på resten av cremé fraicheröran och köttfärsen.
Därefter ett lager med bröd till.
Lägg på tomater,skivad rödlök och riven ost.
In i ugnen på 225 grader till den fått fin färg.
Servera med en sallad.


Sweet chilifisk



Räcker gott och väl till 4 pers

Du behöver:

2 fiskblock,400 g vardera.Sej,torsk etc
4 dl cremefraiche
1 dl sweetchilisås(mer om man vill ha det lite starkt)

Lägg filéerna i en ugnsform och salta ordentligt.
Blanda ihop cremefraiche och sweetchilisås i en bunke och häll över fisken.
Sätt i en termometer i fisken och ställ in den på 65 grader.
Det tar ca 25-30 min.
Servera med ris eller nudlar och wokgrönsaker.

Helstekt fläskytterfilé(goood marinad)



Ikväll blev det helstekt fläskytterfilé i ugn med pommes och bea.
Inte världens roligaste mat enligt mig men sambon gillar det ju så man får väl offra sig ibland.
Är inget fan av pommes.Tråkigt :-p
Tur att marinaden till köttet lyfte upp rätten.
Detta är bara på en höft.

Till 2 fläskytterfiléer:

Ca 2-3 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Ca 2 msk crema di balsamico
Salt,peppar,oregano,basilika,timjan
Marinera i minst några timmar.

Sätt ugnen på 150 grader.
Stek sedan köttet i margarin hastigt runt om i en stekpanna så att det får lite stekyta.
Sätt i en termometer och ställ in den på 72 grader.
Stick in den i köttets tjockaste del och skjuts in i ugnen tills det piper ;-)

Lägg köttet att vila i folie i ca 15 minuter.
Skär upp och servera. 

Laxmedaljonger med pestopotatis



Pestopotatis:
3-4 port

Antingen äter man potatisen varm eller kall.
Varma sommardagar rekommenderar jag att äta den kall.

Ca 8-10 kokta potatisar skurna i bitar blandas försiktigt med pesto.(Köpt eller hemgjord)

Peston gjorde jag såhär:

1 dl olivolja
4 dl färsk basilika
1 dl pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost
Mixa ihop och blanda försiktigt med potatisen.

Till potatisen hade vi laxfiléer.
Jag skar filéerna på mitten,som en byxa så att den precis höll ihop.
Rullade ihop den som en bulle,sen ringlade jag över flytande margarin och smulade på flingsalt.
Ugnsvärme 200-225 grader.Innertemp 65 grader tycker jag är lagom på fisken.


Pasta Italiano



En supersnabb rätt när man inte orkar stå vid spisen så länge.

Ingredienser

4 port

300 g fullkornspasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g skivad salami
Arla smör
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche tomat&basilika
grovmalen svartpeppar

Gör så här

Koka pastan.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär salami i strimlor. Stek löken i smör,tillsätt salami och låt den fräsa med några minuter.
Rör ner crème fraiche. Låt allt bli varmt.
Krydda med lite grovmalen svartpeppar och häll såsen över den kokta pastan.

(Jag blandade ihop pasta och sås direkt i stekpannan och tillsatte lite mer salami)


Spenatpaj med fårost och soltorkade tomater




4 port

Ingredienser

Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl (50 g) flytande matfett
1 dl mjölk

Fyllning
250 g 1 pkt, fryst spenat
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
10-12 st marinerade soltorkade tomater
0,5 dl ca, färsk basilika
100 g fårost
2 st ägg
2 dl mjölk
1,5 dl riven ost, 17 % fett
0,5 tsk salt
peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Blanda samman alla ingredienser till en deg.
Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter.

Tina spenaten lite och skär den grovt.Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.
Fräs spenat och vitlök i oljan ett par minuter och fördela sedan i pajskalet.
Skär/klipp tomaterna i små bitar,hacka basilikan,smula fårosten och fördela allt över spenaten.
Vispa ihop ägg,mjölk och riven ost med salt och nymalen peppar och häll i pajskalet.
Grädda i ca 30 minuter.
Servera med en sallad.


Sesampanerad torsk med smak av curry



En lite annorlunda variant av fiskpinnar :-D

Ca 4 port

1 torskblock
Mjöl
1 ägg
Sesamfrön,salt,curry

Skär torskblocket i stavar.
Blanda sesamfrön,salt och curry i en djup tallrik.
Häll mjölet på en tallrik och vispa upp ägget i en skål.
Rulla fiskstavarna i mjölet.
Doppa sen fisken i det uppvispade ägget och rulla till sist i sesamfröna.
Stek på medelvärme tills fisken är genomstekt och fröna blivit gyllenbruna.
Detta serverades med ris,wokgrönsaker och så gjorde jag en sås på turkisk yoghurt blandat med sweet-chilisås.

Laxröra till bakad potatis



Räcker till ca 2 bakpotatisar

100 gram lax(gärna varmrökt) annars ugnsstekt
100 gram philadelphiaost
1 dl cremefraiche
En skvätt saft från citron
Örtsalt

Blanda ihop allting i en skål.
Öppna bakpotatisen och lägg i fyllningen.
Mums!!! :-)

Tiramisu med baileys




Ca 6-8 port

  • 3 1/2 dl espresso eller riktigt starkt kaffe
  • 2 1/2 dl Baileys
  • 2 paket savoyardikex (à 200 g)
  • 2 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 500 g mascarpone
  • 2 1/2 tsk kakao

Gör så här

Blanda kaffet med hälften av Baileysen i en grund skål.
Doppa kexen i vätskan.Låt dem bli fuktiga men inte uppblötta.
Lägg ett lager kex i botten på en fyrkantig form,ca 20x30 cm.
Separera äggen, men behåll bara en vita.
Vispa de två äggulorna med sockret tills det är ljust och pösigt.
Tillsätt resten av Baileysen och mascarponen och rör ihop till en mousseliknande kräm.
Vispa äggvitan tills den är tjock och skummande (går bra för hand när det är så liten mängd).
Vänd ner äggvitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen.
Lägg på ännu ett lager fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dem.
Täck formen med folie och låt den stå i kylskåpet över natten.
Pudra kakao genom en tesil strax före servering.




RSS 2.0