Chiligryta

 
TILL 4–6 PORTIONER, TID CA 20 MINUTER + 2 TIMMAR KOKTID
 
1 kg högrev, tärnad
2 msk matolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor,finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 pkt bacon, strimlad
3 msk tomatpuré
½ msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk timjan, torkad
5 dl rött vin
1 burk vita bönor, avrunna
1 dl persilja, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Bryn köttet i olja i en stor gryta.
Tillsätt lök, vitlök, chili och bacon och bryn ytterligare några minuter.
Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet. Låt sjuda under lock 1,5 timme.
Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört.Späd ev med lite vatten.Smaka av med salt och peppar.Vänd ner bönor och strö över persilja.

Servera med t.ex baguette skuren i bitar eller nachochips och gräddfil.


Mozzarellafylld falukorv med senap och ajvar

 
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk Ajvar relish
125 g mozzarella
 
Sätt ugnen på 175 grader.Lägg falukorven i en ugnsfast form.Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat snitt med ajvar relish.Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt.
Servera med pasta.

Kladdkaka med dajmgrädde

 
150 g smält smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 st ägg

2 dl mjöl

ströbröd
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Om inte varmluft används, höj till 200 grader.Smält smör och låt det svalna av. Blanda i kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant och häll i chokladsmeten.Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha den).Låt svalna.

 

Dajmgrädde:

 

2,5 dl vispgrädde

 

1,5 msk kakao

 

1,5 msk florsocker

 

3 st dubbelförpackningar dajm

 

Vispa grädden fluffig tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen och blanda i det mesta i grädden. Men spara gärna lite till garnering.Bred ut grädden över kakan och dekorera med lite krossad daim.

 


Majas 6 års tårta-Hannah Montana

 
Du behöver:
 
1 3 delad tårtbotten
1 paket frysta hallon-tinade
Vispgrädde
Marsan-kokbar
 
På ena lagret hade jag ett par dl vispad grädde+vaniljsocker blandat med hallon.
På andra lagret hade jag marsankräm blandat med ett par dl vispad grädde.
 
Marsankräm:
2.5 dl mjölk
2 msk marsanpulver
3 msk socker.
Koka upp tills det tjocknat.
Låt kallna helt i kylskåp innan det blandas med den vispade grädden.
 
Jag garnerade tårtan med ett Hannah Montana oblat,spritsad grädde,jordgubbsströssel och chokladhjärtan.
De gjorde jag genom att smälta choklad och hälla ut på bakplåtspapper.
In i kylen tills det stelnat lite och tryck ut hjärtan med ett pepparkaksmått.

Italiensk potatiskaka

 

Italiensk potatiskaka (räcker till 8 personer)

2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk basilika, finstrimlad
1 msk färsk körvel, finstrimlad (går lika bra med torkad om man inte hittar)
1 msk färsk timjan, finstrimlad
salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader.Klä en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en matberedare. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.

Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 1-1,5 h. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor.
Ett tips är att göra den dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna eller värm på den i ugnen tills de är genomvarma och fått fin färg.Denna potatiskaka serverades med helstekt fläskytterfilé och rödvinssås.

 

Fläskytterfilen stekte jag först runt om och sen in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen stod på 70 grader och så fick den vila i folie medans jag värmde potatiskakan.

 

En god rödvinsås:

Denna gång slängde jag även i lite torkad timjan och 2 lagerblad.

 
1 msk smör
1 st rödlök
2 msk socker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk
kalvfond
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg.
Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut.
Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen
koka utan lock tills ca 3 dl återstår. (det tar rät lång stund så börja i tid!)
Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa
ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före
servering.

Vallmosnurror

 

ca 24 st


Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling :

I uppvispat ägg
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader.Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar. Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.Grädda i 200 grader ca 10-15 min.Servera gärna detta bröd till en soppa.

 

 


Smörgåstårta med rostbiff

 
Jag gjorde en lite mindre variant eftersom barnen inte äter smörgåstårta så det var bara till mig och mannen,det räckte gott och väl till oss och till lunch dagen efter :-)
Tyvärr blev det en tårta med varken skaldjur,skinka,leverpastej eller tonfisk.
Kräsen man det där ;-)
 
18 skivor formfranska
 
Grundröra
 
Vispad grädde
Cremefraiche
Majonäs
 
På det understa lagret hade jag hackade ägg blandat med lite grundröra.
Jag har inga exakta mått på röran.Smaka av!
 
På det andra lagret hade jag rostbiff skuren i små små bitar blandat med lite grundröra.
Överst bredde jag på grundröra och dekorerade med ost,rostbiff,rostad lök,tomater,gurka,sallad,vindruvor och physalis.
Lägg gärna ihop tårtan dagen innan så den får gotta till sig lite.
Dekorera samma dag.
 

Operatårta till mannen på 29 års dagen

 
I tårtbotten 3 delad
I vitt färdigt marsipanlock
Vit marsipan med vaniljsmak runtom
Florsocker
Kakao
 
Fyllning:
5 dl kallrörd chokladpudding
3 dl vispgrädde
 
Gör chokladpuddingen enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt den stelna. Vispa grädden.
Blanda ihop med chokladpuddingen.
Lägg lite av chokladblandningen på den understa botten och lägg mer på den andra så att den blir lite högre.
Bre bara lite grädde överst och runtom tårtan och lägg på marsipanen.
Mönstret runtom är gjord av vit marsipan med vaniljsmak.
Pudra över lite florsocker.
Jag använde mig av en schablon när jag siktade över kakao.
 
 
 
 

Benfri kotlett med potatisrosor och rödvinsås

 
Ca 4 port
 
1 benfri kotlett
Olivolja
Salt
1-2 klyftor vitlök
Färsk rosmarin
 
Skär rosmarin och lägg i en bunke.
Pressa i vitlök.
Häll i lite olivolja,salt och peppar.
Ha inte för mycket olja.Det ska bli som en gegga.
Skär små snitt i köttet och tryck i lite fyllning i varje hål.
Bryn köttet i smör runt om i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lägg över köttet i en form och sätt i en termometer.
Ställ in formen i ugnen på 150 grader tills köttet har en innertemperatur på 70 grader eller strax under.
Slå in köttet i folie och låt det vila en stund.
 
Potatisrosor:
 
Ca 8 potatisar
Olivolja
Salt,peppar,torkad timjan
Muffinsformar
Gärna en muffinsplåt
 
Skär potatisen i tunna skivor.
Gärna i en matberedare.
Lägg potatisen i en bunke och häll i olja och kryddor.
Blanda om ordentligt.
Pensla muffinsformarna med olivolja och ställ gärna i en muffinsplåt.
Lägg sedan i potatisen skiva för skiva.
Börja i ytterkant sedan runt i lager till mitten.
Grädda i ca 40 min.
Det kan man göra medans köttet är inne och sedan när köttet är färdigt och vilar kan man låta potatisen stå kvar och höja värmen till 200 grader.
 
Rödvinsås:
 
1 msk smör
1 st rödlök
2 msk socker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk
kalvfond
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg.
Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut.
Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen
koka utan lock tills ca 3 dl återstår. (det tar rät lång stund så börja i tid!)
Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa
ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före
servering.
Servera köttet med potatisrosorna,rödvinssåsen och en klick bearnaisesås.
 

RSS 2.0