Italiensk potatiskaka

 

Italiensk potatiskaka (räcker till 8 personer)

2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk basilika, finstrimlad
1 msk färsk körvel, finstrimlad (går lika bra med torkad om man inte hittar)
1 msk färsk timjan, finstrimlad
salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader.Klä en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en matberedare. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.

Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 1-1,5 h. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor.
Ett tips är att göra den dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna eller värm på den i ugnen tills de är genomvarma och fått fin färg.Denna potatiskaka serverades med helstekt fläskytterfilé och rödvinssås.

 

Fläskytterfilen stekte jag först runt om och sen in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen stod på 70 grader och så fick den vila i folie medans jag värmde potatiskakan.

 

En god rödvinsås:

Denna gång slängde jag även i lite torkad timjan och 2 lagerblad.

 
1 msk smör
1 st rödlök
2 msk socker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk
kalvfond
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg.
Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut.
Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen
koka utan lock tills ca 3 dl återstår. (det tar rät lång stund så börja i tid!)
Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa
ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före
servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0