Min coleslaw



På en höft sådär.

Ca 4 port

En rejäl bit vitkål
1 morot
2 dl cremefraiche
Ca 1/2 dl majonäs
Ca 2 msk dijonsenap
Salt och peppar

Strimla vitkål och morot(gärna i matberedare)
Blanda resten av ingredienserna i en skål och häll över kålen och morötterna.
Rör om ordentligt så att allting blir täckt.
Låt stå i kylen en stund innan servering.

Gott tillbehör till hamburgare,grillat kött,kyckling etc.

Somrig potatissallad



3-4 port

Ca 10 potatisar(fast sort)
En näve haricots vertes
1 rödlök
Ca 0,75 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
100 g fetaost
Salt,grovmalen svartpeppar
Hackad persilja

Skala och skär potatisen i grova bitar.
Koka den mjuk men inte för mjuk så den faller sönder.
Låt svalna och ställ in i kylen så den blir ordentligt kall.
Koka bönorna i lättsaltat vatten.Låt svalna ordentligt.
Dela dom på mitten
Finhacka löken.
Lägg potatis,lök och bönor i en skål.
Blanda ihop olja,vinäger,senap,salt och peppar.
Häll över potatisen.
Skär fetaosten i tärningar och lägg i.
Strö över hackad persilja och blanda försiktigt allting noga.
Låt stå kallt en stund innan servering.
Vi åt detta med stark korv som jag tycker passar utmärkt till.



Tacofärsbiffar



Väldigt populärt hos barnen härhemma :-)

5-6 port

2 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
Ca 500 g nötfärs
1 ägg
1 påse tacokrydda

Sås:
1 burk tacosås-medium
1 paket matlagningsgrädde
Maizena redning

Blanda mjölk och ströbröd.Låt svälla i ca 10 min.
Blanda under tiden färsen,ägget och kryddan.
Häll i ströbrödsblandningen och blanda om noga.
Forma till biffar och stek på medelvärme.
Dom behöver inte vara helt färdiga eftersom dom ska ner och puttra i såsen sen.
Lägg upp biffarna på en tallrik sålänge.
Häll tacosåsen och grädden i stekpannan.
Red av såsen med lite maizena och lägg ner biffarna i såsen.
Låt puttra i några minuter.
Servera med ris,bulgur,pasta eller varför inte klyftpotatis.



Citroncheesecake med passionsfrukt




Ca 10 bitar

150 g digestivekex
50 g smör eller margarin

Fyllning:

4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft.

Glasyr:

1 gelatinblad
4 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter

Krossa kexen fint.
Smält fettet, blanda det med kexsmulorna och tryck ut i botten på en springform 24 cm i diameter.Ställ i kylen.
Lägg 4 gelatinblad i vatten cirka 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor.
Blanda gulor,ost, creme fraiche,socker,vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Tag den från värmen.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften.
Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till utan.Täck över och ställ i frysen minst 1 timme.

Blötlägg gelatinbladet till glasyren i cirka 5 minuter
Hetta upp sockret och vatten i en kastrull.
Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i kastrullen.
Skrapa ner innehållet ur passionsfrukterna,ta inte med hinnorna.Blanda väl och låt svalna.
Bred ut gelén över tårtan.Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Krustader med rostbiff och pepparrot



Ca 20 st

Du behöver ett paket små krustader.
5-6 skivor färdigskivad rostbiff
1 paket färskost med pepparrotsmak(125 g)
Nån dl lättcremefraiche
Rostad lök

Skär rostbiffen i små små bitar.
Blanda med färskosten och ha i lite cremefraiche så att det inte blir för tjockt.
Blanda ordentligt och spritsa eller klicka i krämen i krustaderna.
Toppa med lite rostad lök.Servera direkt.
Står dom för länge blir krustaderna lite mjuka så man kan förbereda fyllningen dagen innan om man vill men ha inte i dom i krustaderna förrän vid servering.
Gott som aptitretare eller på buffébordet.


Örtbrytbröd



Perfekt för buffébordet

2 bröd

50 g smör
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 g jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
14 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör,rumsvarmt
2 dl riven ost,lagrad(jag tog parmesanost)
1 dl hackad rosmarin
1 dl hackad basilika

Pensling:
1 ägg

Garnering:
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
2 tsk flingsalt

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37°.
Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker och salt.
Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg.
Spara lite mjöl till utbakningen.Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar.
Forma degen till runda bullar och kavla sedan ut dem till två rektanglar,ca 20 x 30 cm.  
Bred på smör och strö över ost och örter.
Rulla ihop och skär i 2–3 cm breda bitar.
Lägg bullarna med snittytan uppåt i två cirklar på bakpappersklädda plåtar.
Sätt ugnen på 225°.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 20–25 min.Låt dem kallna på galler.






Lax och spenatpaj




Denna paj avnjöts i påsk med en romsås på cremefraiche och stenbitsrom :-)

5-6 port

Pajskal:

125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten

Blanda till en smidig deg och tryck ut i en pajform.
Förgrädda på 200-225 grader i 10 min.

Fyllning:
300 g varmrökt lax
100-150 g färsk spenat
1 gul lök
150 g riven Västerbottenost
3 dl creme fraiche
3 ägg
Salt & peppar

Gör såhär:

Fräs spenaten hastigt i lite smör.
Dela laxen i bitar och hacka löken.
Strö spenat,lax och lök i pajskalet.
Blanda ägg,creme fraiche och ost.Salta & peppra.

Häll äggblandningen över det andra i pajskalet och ställ in den i ugnen.
200 C ca 30-40 min.
Blanda ingredienserna till romsåsen och ställ kallt en stund.
Servera pajen med en klick sås och en god sallad!


Kall äggsås



Gott till fisk och lite variation av den klassiska varma äggsåsen gjord på bechamelsås.

Jag brukar använda

2 dl lättcremefraiche
1/2 dl majonäs
2 hackade hårdkokta ägg
Hackad dill efter smak och tycke
Salt,peppar

Blanda och låt stå i kylskåp en stund innan servering.

Potatis och köttfärslåda




Ca 5 port

Ca 10 potatisar
Ca 500 gram nötfärs
2 röda lökar
Vitlökssalt,peppar,oregano

Äggstanning:
5 ägg
5 dl mjölk
Salt,peppar

Toppa med:
1 paket fetaost

Gör såhär:

Skiva potatisen tunt,gärna i matberedare
Förkoka i några minuter tills den börjar bli mjuk.

Hacka löken och bryn den.
Tillsätt köttfärsen och krydda.
Varva potatis och köttfärs i en ugnsform.
Häll över äggstanning och smula över fetaosten.

Ställ in i ugnen på 225 grader.
Den är färdig när stanningen stannat,ca 20-25 min och fetaosten fått lite färg.
Jag stekte på tomathalvor som jag kryddade med flingsalt och franska örter som vi hade till.

Viltkryddad köttfärslimpa med messmörsås



Ca 4 port

Ca 2 dl mjölk
Ca 4 msk ströbröd
Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
Viltkrydda

Blanda mjölk och ströbröd.
Låt svälla i några minuter.
Blanda under tiden färsen med ägget och krydda rikligt med viltkrydda.
Häll i ströbrödsblandningen och blanda ordentligt.
Forma färsen till en limpa.
Lägg i en ugnsform och ringla lite flytande margarin över.
Ställ in i ugnen på 175 grader i 45-60 min.
Temperaturen ska visa 80 grader eller så kan man titta om köttsaften är genomskinlig om man inte har termometer.
Jag brukar hälla nån dl vatten i formen för att få mer sky till såsen.

Messmörsås

Ett par dl vatten
Ca 2 msk viltfond
Skyn från köttfärslimpan(silad)
1 paket matlagningsgrädde                                                                                                                                                         
Ca 3 msk messmör
Viltkrydda,salt
Maizenaredning

Koka upp vatten,fond och sky.
Tillsätt grädde och messmör.
Smaka av med viltkrydda och salt.
Låt puttra en stund.

Servera köttfärslimpan med såsen,kokt potatis och svartvinbärsgelé.
Gärna saltgurka och kokta grönsaker också.

Lax med ugnsrostad sötpotatis och tzatziki



Igår gjorde jag ugnsrostad sötpotatis för första gången.
Det var jättegott.
Smakade lite som ugnsrostade morötter.

Ca 6 potatisar räcker till 3 pers

Skala potatisen och skär i klyftor.
Ringla över olja,raps eller olivolja.
Strö över flingsalt och torkad timjan.
Rör om ordentligt med händerna så att potatisen blir täckt av olja och kryddor.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.

Till potatisen gjorde jag lax som jag endast saltade lite och ringlade flytande margarin på och så hade vi tzatziki till.

Min tzatziki(ca 4 port):

4 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
Ca 1 dm gurka
Några droppar saft från en citron
Salt,peppar

Riv gurkan grovt och krama ur saften ur den.
Blanda med yoghurten och pressad vitlök.
Häll i en skvätt saft från citron och krydda.
Smaka av och låt stå kallt en stund innan servering.

Fläskfilégryta med thailändska smaker




Detta recept hittade jag i ett veckoblad från Coop.
Egentligen ska det vara grytbitar av nöt som ska koka länge men jag använde mig av fläskfilé vilket går snabbare och jag kan även tänka mig att det blir jättebra med lövbiff.

2 fläskfiléer(egentligen 400 gram grytbitar av nöt)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 msk olja eller margarin
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen koriander
1 msk gurkmeja
1,5 tsk salt
2 tsk röd eller grön currypasta(jag använde röd)
400 g kokosmjölk
2 msk vetemjöl(jag använde ljus maizena)

Obs använder du grytbitar av nöt ska det kokas i 40 min enl receptet men enl mig minst 2 timmar.
Annars ska allt göras på samma sätt.

Skär fläskfilén i bitar.
Skala och grovhacka löken.Pressa vitlöken.
Dele,kärna ur och strimla paprikan.
Bryn köttet i omgångar i lite fett och lägg över i en gryta.
Låt ingefära,koriander och gurkmeja fräsa med mot slutet.
Fräs lök,vitlök och paprika och blanda allt i grytan.
Krydda med salt och currypasta och häll i kokosmjölken.
Koka upp under omrörning och låt koka en stund på svag värme.
Red av med maizena eller 2 msk mjöl med lite vatten.

Servera med ris.

Benfria kotletter med ris,ratatouille och vitlökssås



Jag använde mig av benfri kotlett i bit.
Skär i skivor och stek i margarin.
Krydda med valfria kryddor.
Jag anväde piffikrydda.

Till detta gjorde jag en ratatouille(fransk grönsaksröra).
Detta räcker till 3-4 pers

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 aubergine
1/2 zuccini
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
500 gram krossade tomater
Salt,peppar,franska örter

Skär lök och grönsaker i bitar.
Bryn lätt i en gryta tills det blivit mjukt.
Pressa i bitlöken och häll på krossade tomater.
Krydda och låt puttra en stund.

Jag gjorde även en vitlökssås till
3-4 pers

2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Salt,peppar

Blanda och låt stå kallt en stund innan servering.



Kakmonstercupcakes



Jag använde mig av detta cupcakerecept som jag dubblade och då blev det 19 stora

100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins,och 200 grader varmluft om du vill göra små.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör,mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Häll smeten i fasta muffinsformar men inte ända upp till kanten.
Placera ut pappersformarna på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti.
(Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)

Jag dubblade även frostingen


60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron,saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg el strössel

Vispa smör,florsocker,vaniljsocker och citronsaft krämigt.Vispa i Philadelphiaosten.
Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
Bred eller spritsa den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

Jag garnerade med blå/grönt strössel med smak av tuggummi,gjorde munnar av delade maryland cookies och ögon av godis.
Jag smälte mörk choklad som jag doppade baksidan av en tandpetare i och gjorde pupiller på ögonvitorna.
Skär ett jack i cupcakesen för munnen innan du spritsar så blir det lättare att få i kakorna sen.


Marängtårta med ahlgréns bilar




Till denna tårta behöver du

1 paket marängbottnar(eller egengjorda)2 rundlar
Grädde
1 1/2 banan
Färgat strössel
1 påse Ahlgréns bilar
Några maränger

På den understa delen bredde jag på grädde,sedan la jag på skivade bananer och på med den andra delen.
Sen bredde jag på grädde runtom hela tårtan och klippte ut en rundel av ett bakplåtspapper som jag la på tårtan.
Strödde sedan strössel på sidorna och drog bort pappret ovanpå.
Jag satte några maränger runtom uppe på tårtan och la ahlgréns bilar i mitten och ett ljus.

Tårta med jordgubb och chokladfyllning



Jag har inga exakta mängder på denna tårta

Du behöver:

Tårtbottnar
Grädde
Jordgubbar
Socker
Center
Kitkat
Gelésocker

På översta lagret hade jag jordgubbar blandat med grädde och socker.
Jag mosade jordgubbarna lite och sedan blandade jag dom i den vispade grädden och smaksatte med socker.

På det andra lagret hade jag centerfluff=180 gram center som smältes tillsammans med 3 dl grädde.
Får absolut inte koka.Ha på svag värme.
Sedan ska den kylas(gärna under natten) för att vispas upp som vanlig grädde.

Jag bredde ett jämt lager grädde runt hela tårtan sen delade jag kitkatpinnar på mitten och satte runt tårtan.
I mitten av tårtan la jag jordgubbar som jag hällde gelésocker över.
Man kokar upp 1 dl vatten med 1 dl gelésocker som man låter svalna lite innan man häller det över jordgubbarna.
Spritsade sedan runtom tårtan.

Hawaiiburgare



Ca 5 burgare

Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
Ca 2 msk chilisås
Salt,peppar

Blanda färs,ägg,chilisås och kryddor.
Salta ordentligt.
Forma till biffar och stek tills köttsaften är genomskinlig.

Tillbehör:

Hamburgebröd
Knaperstekt bacon
Sallad
Ananasskivor
Dressing
Crisscuts



Jag gjorde en dressing på:

2 dl cremefraiche 
1 dl hot chilisås

RSS 2.0