Rosépepparbiffar



4 port:

500 g nötfärs
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vatten
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
salt
1/2 msk krossade rosépepparkorn
2 ägg

Sås:
1 msk krossade rosépepparkorn
Ca 1 msk kalvfond el 1/2 köttbuljongtärning
1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
ca 1 msk tomatpuré
salt & peppar
soja

Blanda grädde,vatten och ströbröd och låt svälla en stund.
Hacka löken fint.
Blanda alla ingredienser och forma små biffar.
Stek biffarna i smör på medelvärme.
Lägg dem sedan på ett fat och varmhåll.

Krossa rosépepparn.
Blanda grädde och cremefraiche i en kastrull.
Låt koka upp.
Smaka av med tomatpuré,salt och peppar.
Blanda i en skvätt soja för färgen.
Lägg tillbaks biffarna i stekpannan.
Häll såsen över och låt puttra några minuter.

Servera med t.ex ris


Saffransbullar



Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker(det skippade jag pga att mandelmassan innehåller tillräcklingt med socker)
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Mandelspån om man vill

Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader.Rör ner saffran.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet,russin,saltet,socker och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter,ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka,ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar!
Lägg bullarna i bullformar.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker och ev mandelspån. 
Grädda mitt i ugnen,250 C ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.


Parmesanlax



4 port:

4 laxfiléer
citronpeppar
salt
purjolök eller schalottenlök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl färskriven paremsanost
Ev pinjenötter

Strimla löken och lägg i botten på en ugnsform.
Lägg laxfiléerna ovanpå och krydda med salt och citronpeppar.
Blanda grädde, creme fraiche och parmesanost. Smaka av med salt.
Häll blandningen runt fisken och ställ in i ugnen, 200 C ca 20 min.
Kolla så fisken är färdig!
Rosta pinjenötterna lätt i torr het stekpanna.
Strö dem över fisken vid servering.


Fuskpizza



Idag gjorde jag och barnen fuskpizza.
Kanon denna fredagkväll som jag jobbade sent.

Jag använde hönökaka som botten och så har man på det man gillar.
På min hade jag:

Tomatpuré
Torkade pizzakryddor
Parmaskinka
Lufttorkad skinka
Soltorkade tomater
Svarta oliver
Mozarella
Flingsalt
Ruccola

Bred på tomatpurén och krydda med pizzakrydda.
Lägg på skinkan.
Klipp soltorkade tomater och skär oliverna och lägg på.
Skiva och lägg på mozarellan.
Strö över flingsalt och grädda i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Lägg på ruccola innan servering.
Även gott med lite rostade pinjenötter på.

Kebab och pastapytt



Kebab och pasta ihop?
Jamenvisst,det va riktigt gott :-)
Snabbt också.

3-4 port

Ca 5 dl okokt pasta penne
1 paket kebabsplit(färdigkryddat)
1 paprika
Majs
Kebabkrydda

Koka pastan.
Skär paprikan i bitar och bryn tillsammans med kebabsplitten i en ganska djup stekpanna.
Häll i pastan och lite majs.
Krydda ev med lite extra kebabkrydda.

Servera med en kall vitlökssås.
Jag blandade matyoghurt med en vitlök och örtkrydda som jag har hemma.

Grekiskt bröd med italiensk fyllning




Till ett bröd (ca 4 port) behövs:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
500 köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk torkad basilika alt. en kruka färsk
1-2 tsk salt
peppar
en nypa socker
1 dl blandade oliver utan kärnor
125 g mozzarella
150 g riven ost (gärna med mycket smak)
1 lantbröd el liknande (runt eller avlångt)

Hacka lök, vitlök och tomaterna.
Stek färsen med löken och tillsätt sedan krossade tomater,soltorkade tomater och basilika.
Låt sjuda 10 min.Smaka av med salt, peppar och socker.
Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skär av ett lock på brödet och gröp ur det till sdet återstår en kant på ca 2 cm runtom.
Hacka oliverna och skär mozzarellan i bitar.
Blanda ner riven ost, mozzarella och oliver i köttfärsblandningen och fyll brödet med detta.
Lägg på locket och slå in brödet i aluminiumfolie.
Grädda i 175 C ca 30 min tills det är genomvarmt.
Servera med en god blandad sallad, gärna med avokado och mango i.

Till detta gjorde jag en sås på
2 dl matlagningsyughurt+1 dl chilisås(hot)


Kycklingpaj med smak av paprika



Detta recept hittade jag på arlas sida men jag har gjort om det lite efter smak och tycke.
orginalreceptet hittar ni här.

Pajdeg:

50 gram smör
1 dl lätt kesella
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i en mixer eller med elvisp med degkrokar.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter,200 grader.

Fyllning:

2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 gul paprika
Salt
1 dl lättcremefraiche paprika/chili
1 dl lättcremefraiche
3 ägg
Riven ost

Hacka löken och skär paprikan i mindre bitar.
Bryn lätt i en stekpanna och lägg åt sidan.
Skär kycklingen i bitar och stek i stekpannan.
Salta.
Häll i cremefraichen och låt allt bli varmt.
Dra stekpannan från plattan och blanda i äggen.
Rör om ordentligt.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och strö över riven ost.

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat och blivit fast och gyllenbrun.
Servera med en sallad.


Kasslergryta med senap och dragon



En gryta jag slängde ihop lite snabbt så här kommer ett ungefärligt recept.

Ca 4 port

Ca 500 gram kassler
1 gul lök
1 riven morot
Några färska champinjoner
Vatten
Ca 2 msk hönsbuljong
Ca 1-2 msk dijonsenap
Salt,peppar,dragon
Några sockerärtor/sugarsnaps

Hacka löken och riv moroten grovt.
Bryn lätt i en stekpanna.
Tillsätt skivade champinjoner.
Skär kasslern i strimlor/bitar och låt bryna med i stekpannan.
Häll i vatten så att det täcker.
Ha i buljong och senap.
Låt koka upp.
Smaka av med kryddorna och red av med t.ex mörk maizena.
Lägg ner halverade sockerärtor/sugarsnaps och låt bli varmt.

Servera med ris.


Pastastubbar med ricotta och spenat



Nu har jag inte nån koll på exakta mängder men det är bara att prova sig fram.
Detta räckte till våran familj på 4 pers iaf

1 paket färska lasagneplattor
1 burk ricottaost
Hackad spenat(valfri mängd)
Salt,peppar
Tomatsås(egen eller hemmagjord)
Riven parmesanost

Blanda den hackade spenaten med ricottaosten.
Rulla ut lasagneplattorna och dela dom i bitar stora som lasagneplattor.
Bred röran över plattorna och rulla ihop.
Skär rullarna i korta "stubbar.
Häll tomatsåsen i botten av en ugnsform.
Ställ stubbarna i tomatsåsen och strö över riven parmesanost.
Grädda i ugnen ca 15 min på 225 grader.

Servera med grönsaker.
Gärna oliver också ;-)

Senapsgratinerad sej



1 paket sejfilé(400 g)
1 purjolök
2 dl lättcremefraiche
2 dl matlagningsgrädde
Ca 3-4 msk dijonsenap
Salt,citronpeppar
Riven ost

Hacka purjolöken och lägg den i botten av en ugnsform.
Skär fisken i mindre bitar och lägg på purjolöken.
Salta pch peppra.
Vispa ihop cremefraiche,matlagningsgrädde och dijonsenap.
Häll över fisken.
Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 200-225 grader i ca 15 minuter.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.

Sheperds pie(Fåraherdens paj)



Här är min variant

Köttfärsröra

Ca 500 gram nötfärs
1 hackad gul lök
Ca 2 msk kalvfond
Ca 3-4 msk tomatpuré
Ca 2-3 msk HP sås
En riven morot
Ev nån annan grönsak(ärtor,majs eller vad man gillar)
Potatismos(Gärna hemmagjort)blandat med någon äggula

Bryn den hackade löken lätt.
Ha i köttfärsen och sedan dom rivna morötterna + andra grönsaker.
Häll i tomatpuré,kalvfond och hp sås.
Smaka av med salt och peppar.
Låt puttra i några minuter.

Lägg lite potatismos i botten av en ugnsform.
Bre köttfärsröran ovanpå och spritsa resten av moset runt om.
Ställ in i ugnen på 200-225 grader tills moset blir gyllenbrunt.

Servera med saltgurka och grönsaker.

Falukorvsgratäng



ca 4 pers

400-500 g falukorv, strimlad
1 gul lök, hackad
Några champinjoner(hela eller skivade)
2 dl creme fraiche
2 ½ dl matlagningsgrädde
100 g philadelphiaost
1 msk tomatpuré
Ca 1 dl chilisås
1 msk kycklingfond
salt, peppar och paprikapulver
ca 1 dl riven ost

Stek löken,falukorven och svampen i lite smör.
Lägg över i en ugnsfast form.
Mosa philadelphiaosten i en bunke och tillsätt grädden och creme fraichen och vispa till en slät sås.
Tillsätt tomatpuré,chilisås, fond och smaka av med kryddorna.
Rör även ner osten i såsen och häll den sedan över korven och grönsaksfräset.

Servera med pasta eller ris.



Lax teriyaki



Du behöver:

Lax
Teriyakisås
Sesamfrön

Lägg laxen i en påse och häll i teriyakisås och gnugga in laxen med såsen.
Låt ligga i marinaden i några timmar.
Häll ut sesamfröna på en tallrik och doppa laxen runt om.

Häll olja i en form och lägg i laxen.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter.

Jag serverade laxen med wokade grönsaker,äggnudlar och jordnötter.

RSS 2.0