Kycklingfilé med cidersås och färsk pasta



4 pers

4 små kycklingfiléer

Sås:

4 dl cremefraiche(lätt)
2 dl äppelcider
1,5-2 msk kycklingfond
Ca 2 tsk malen ingefära
Salt,peppar
Ljus maizena redning

Stek kycklingfiléerna hastigt runtom i en het stekpanna så att dom får färg.
Lägg över dom i en ugnsform och ställ in i ugnen på 200 grader,ca 20 min.
Använd gärna termomterer och ta ut kycklingen när innertemperaturen är 70 grader.

Blandacremefraiche,cider och fond i en kastrull.
Låt koka upp och smaka av med kryddor.
Ha i maizena till önskad konsistens och låt puttra några minuter medans du kokar pastan.
Häll av pastan och lägg upp i djupa tallrikar.
Ha på sås och skär upp kycklingen och lägg ovanpå.

Smaklig måltid! :-)

Chilifisk



4 port(2 bitar/pers)
Halvera receptet för 1 bit fisk/pers

2 frysta torskblock(400 g st)
4 dl cremefraiche
2 dl chilisås
Ca 1 dl hackad dill
Salt,peppar

Låt fisken tina eller använd färsk fisk.
Skär fisken i 4 bitar per block(8 bitar) och lägg i en ugnsform.
Vispa ihop cremefraiche,chilisås,dill,salt och peppar i en bunke..
Häll över fisken och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter tills fisken är vit i mitten och precis faller isär.
Servera med ris eller potatis.

Tex-mex korvgryta med tortilla



Portioner: 4

Ingredienser:

1 gul lök
300 g chorizo(eller annan valfri korv t.ex falukorv)
2 msk olivolja
2 burkar vita bönor i tomatsås (à 420 g)
1 burk hela/krossade tomater (à ca 400 g)
1 påse tacokrydda (à 40 g)

Gör så här:

Skala och hacka gul lök.
Skär chorizo i slantar. Fräs löken i olja i en stekpanna 2-3 minuter.
Tillsätt korven och fräs ytterligare 2-3 minuter.
Blanda vita bönor i tomatsås, hela/krossade tomater och tacokrydda i en gryta. Koka 2-3 minuter.
Häll bönblandningen över korvfräset.
Servera med rostat tortillabröd och en klick gräddfil.


Kyckling i ugn med saffran och tomat



Du behöver:

1 färdiggrillad kyckling
1 burk creme fraiche saffran & tomat
1-2 dl vispgrädde
5 soltorkade tomater
En näve cashewnötter (salta eller osaltade)
salt & peppar
ev maizena

Rensa kycklingen och skär i bitar. Lägg i en ugnsform.
Koka upp creme fracihe och grädde.
Smaka av med salt & peppar.
Vill man ha såsen lite tjockare så red av med lite maizena.
Strimla tomaterna och strö över kycklingen.
Häll på såsen och strö tillsist över nötterna.
In i ugnen, 225 C, tills rätten fått fin färg.


Bär med mascarponekräm och biscottismulor



Denna dessert gjorde jag när våra grannar var över på middag i helgen.

Ca 4-6 personer

Du behöver:

1 paket frysta hallon/blåbär
1 paket frysta jordgubbar
Några mandelbiscotti

Mascarponekräm

1 1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 dl mascarpone

Smält chokladen försiktigt och låt svalna.
Vispa grädden lätt.
Rör i mascarponen försiktigt och tillsätt den smälta avsvalnade chokladen.
Rör om försiktigt.

Tina bären och skär biscottin i småbitar.
Varva biscotti,mascarponekräm och bär i dessertskålar.
Avsluta med bär.
Dekorera gärna med strjärnfrukt(Carambola)

Kyckling i grönpepparsås



3-4 port

Bena ur en grillad kyckling

Koka upp i en kastrull:
1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soya
1/2 msk grönpeppar (krossa den lite lätt)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Lägg köttet i en form.
Häll såsen över köttet och låt stå över natten (om man har bråttom funkar det med ett par timmar.
Och har man jättebråttom kan man gå vidare direkt)
Så långt kan man alltså förbereda.
Värm sedan i ugn, 225 grader ca 15-25 min (beroende på hur kall rätten är när den åker in i ugnen, känn efter så den blivit varm i mitten)
Servera med ris eller en god sallad.


Cheeseballsgratäng



När jag först fick höra om denna gratäng var jag väldigt skeptisk,men sen blev jag mer och mer nyfiken och det var riktigt gott.Nästa gång skippar jag nog dock champinjonerna eftersom familjen inte gillar det och har i mer kött istället.
Vill man inte ha bechamel i så blir det nog minst lika gott med matlagningsgrädde.


ca 4 pers
500 g fläskfile
1 påse cheeseballs (den stora)
6 färska champinjoner
100 g riven ost
Gratängsås:
4 msk mjöl
4 msk smör
7 dl mjölk
1½ dl creme fraiche med vitlök

Gör så här:
Skiva filen och stek i stekpannan med en klick smör så att dom få lite färg.
Skiva och bryn även champinjonerna.
Gratängsåsen:
Smält smöret och rör i mjölet.
Tillsätt mjölken och creme fraiche och låt koka ihop.
Smörj en gratängform sen lägger du i ett lager med filé, häll på halva påsen med cheeseballs och sen gratängsås på det,sen filé och såsen som är kvar.
Toppa med riven ost.
Servera med t.ex ugnrsrostade rotfrukter och en sallad.




Köttfärswok med nudlar



4 port

Ingredienser:

1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
500 g nötfärs
1 msk olja
salt och peppar
2 msk sweet chili
1 msk soja
500 g krossade tomater
125 g haricots verts
1 burk vattenkastanjer (à ca 220 g)
4 port äggnudlar

Gör så här:

Skölj och skiva purjolöken samt skala och hacka vitlöken.
Bryn färsen i oljan i en panna under omrörning tills den är smulig.
Låt purjolöken och vitlöken fräsa med.Smaksätt med salt, peppar, sweet chili och soja. Rör ner tomatkrosset.
Låt såsen koka några minuter och späd eventuellt med lite vatten.
Lägg i haricots vertsen och vattenkastanjerna och låt dem bli varma.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Servera woken med nudlarna.


Pinjenötbiffar med rostade grönsaker och fetaostcreme



Antal portioner:4
Ingredienser

Biffar och grönsaker

600 g nötfärs
0.5 dl
grädde
1 st ägg
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1 st vitlöksklyfta
0.5 krukafärsk basilika
5 st soltorkade tomater i olivolja
50 g pinjenötter
1 st liten squash
1 st
röd paprika
1 st gul paprika
Torkad basilika
Olivolja



Fetacrème:

200 g fetaost
1 burk crème fraiche (15%), 2 dl
0.5 krukabasilika
4 st soltorkade tomater i olja
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda nötfärs, grädde, ägg, salt och svartpeppar i en skål.
Hacka vitlök, basilika och soltorkade tomater fint och blanda ner i färsen.
Tillsätt pinjenötterna och forma färsen till biffar och lägg på en ugnsplåt.
Skiva squash, paprika och rödlök och lägg på en annan ugnsplåt.
Häll lite olivolja över grönsakerna och strö på salt, svartpeppar och torkad basilika.
Ställ in bägge plåtarna i ugnen i ca 20 minuter.
Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Fetacrème:

Smula fetaosten och blanda med crème fraiche i en skål.
Hacka basilika och soltorkad tomat fint och blanda med fetacrèmen.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera biffarna med rostade grönsaker och en klick fetacrème.

Jag hoppade över den gula paprikan och tillsatte några potatisar istället för en mer komplett måltid.
Slängde ner några svarta oliver också och kryddade bara med lite flingsalt.


Små västerbottenpajer



Ca 14 st

Pajdeg:

250 g smör eller margarin(rumsvarmt)
6 dl vetemjöl
2 msk vatten

Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg och låt vila i kylskåpet va 1 timme.
Tryck ut degen i små pajformar med borttagbar botten.
Supersmidigt att få ut dom sen.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalen i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning:

6 ägg
1 tsk salt
4 dl grädde
300 g västerbottenost

Sänk ugnen till 200 grader.
Vispa ihop ägg,salt och grädde.
Rör i osten.
Häll fyllningen i dom förgräddade pajskalen.
Grädda till stanningen stannat,ca 20 minuter.
Låt svalna och ta försiktigt ut dom ur formarna.

Perfekt på buffébordet med t.ex varmrökt lax på påsk eller midsommar.
Goda både varma och kalla.
Går att förbereda innan och frysa in.




Mintchokladbakelse



Ca 16 bitar

Botten:

200 g mörk choklad (70%)
100 g smör,rumstempererat
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Mintmousse:

4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
0,75 dl florsocker
100 g vit choklad
1 tsk pepparminthushållsarom

Ganache:

100 g mörk choklad(70%)
1 dl vispgrädde

Chokladflisor:

100 g mörk choklad
(70%)

Garnering:

Mynta

Tillagning:

Sätt ugnen på 175°. Bryt 125 g choklad i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Rör ihop smör och socker.
Vispa upp äggen i en separat bunke.
Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smöret och tillsätt sedan den smälta chokladen.
Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl i smeten.
Hacka 75 g choklad grovt och vänd i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en fyrkantig form, 24 x 24 cm, och häll i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt bottnen svalna och dra av papperet.
Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa upp grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Hacka och smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Rör ner chokladen i äggsmeten och tillsätt mintoljaarom. Vänd ner grädden.
Häll ca 1 dl av blandningen i en kastrull.
Ta upp och gelatinbladet och låt smälta i smeten under omrörning.
Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten. Häll den på chokladbottnen.
Jämna till ytan och ställ formen i frysen ca 4 timmar.
Ganache: Hacka chokladen.
Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält.
Häll ganachen över mintmoussen och ställ tillbaka i frysen ca 2 timmar.
Chokladflisor: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Häll ut chokladen på en sval marmorplatta eller rostfri yta.
Bred ut chokladen tunt med en palett och vänta tills den börjar stelna. Skrapa ut flisor med en skrapa.
Skär upp bakelserna frysta så blir det jämna och fina kanter.Låt tina ca 1 timme i kylen.
Garnera med mynta och chokladflisor.

Jag lät botten ligga kvar i formen hela tiden och struntade i chokladflisorna.
Tyckte det räckte som det var.



Hugos 3 års tårta



Du behöver:
En tårtbotten(3 delad)

På ena lagret hade jag mjölkchokladfluff


3 dl vispgrädde
180 g mjölkchoklad

Värm grädden på svag värme.
Bryt chokladen i bitar och lägg i den.
Låt smälta men det får inte koka.
Ställ sedan in blandningen i kylskåpet i några timmar(gärna över natten) och vispa sedan upp det precis som vanlig grädde.

På andra lagret hade jag skumbananfluff


Ca 100-150 g skumbananer
3 dl vispgrädde

Värm grädden på svag värme.
Klipp bananerna i småbitar.
Låt smälta men det får inte koka.
Ställ sedan in blandningen i kylskåpet i några timmar(gärna över natten) och vispa sedan upp det precis som vanlig grädde.



Ovanpå tårtan hade jag ett tunt lager grädde sedan grön marsipan(färdigt lock som jag kavlade ut lite extra)
Vägen gjorde jag av svart och vit marsipan.
Bilarna är ljus och blommorna är gjorda av socker.
Runt om tårtan har jag rullat grön och svart marsipan.

Grekisk potatis och köttfärspytt




4 port

Ca 8-10 potatisar
1 röd paprika
1 rödlök
Olivolja
Salt,svartpeppar,paprikapulver

500 g nötfärs
Salt,peppar,oregano

Skala och skär potatisen i bitar,paprika och lök i strimlor.
Lägg på en plåt.
Ringla olivolja över och krydda med salt,peppar och prprikapulver.
Blanda om ordentligt och ugnsrosta tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.

Stek färsen i smör.Krydda.
Blanda sedan ihop potatis och grönsaker med färsen.
Servera med tzatziki.

Kycklingpasta med sweet-chili



Ca 4 port

Pasta för 3 pers
Ca 2 kycklingfiléer
1 röd paprika
En näve broccoli
2 morötter
En skvätt sweet-chilisås
Salt,peppar

Koka pastan.
Skär kycklingen i strimlor eller i bitar och stek i en stekpanna.
Strimla paprikan och skär morötterna i halvmånar.
Lägg grönsakerna i stekpannan med kycklingen och ha i en näve broccolibuketter(fryst tinad)
Låt fräsa med kycklingen tills grönsakerna är mjuka.
Tillsätt den kokta pastan och smaka av med sweet-chilisås,salt och peppar.

Philadelphiabullar



150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Fyllning :

150 gram rumsvart smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Värm mjölken till 37 C och rör ut jästen med.
Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnplåt täckt med bakplåtpapper.
Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna (degen blir bra kladdig och lös, men den ska vara så!).
Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.

Gör sedan små hål jämnt fördelat över degen med mjölad tumme. Fyll varje hål med fyllningen. Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.
Skär upp i rutor och frys in de som inte ska ätas direkt.


RSS 2.0