Korvsås med sting



4 port:

2-3 grillkorvar
1 gul lök
1 liten grön paprika
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
(jag tog mjölk och redde av med ljus maizena men det blir nog bättre med cremefraiche insåg jag sen)
KNORR Pasta & Pizza krydda
cayennepeppar(uteslut om du inte vill ha den stark)
salt
smör att steka i

Skiva korvarna och hacka löken.
Bryn detta i smöret i stekpanna.
Tillsätt grädde och creme fraiche. Ha i rikligt med KNORRkryddan.
Smaka av med salt. Pudra i cayennepeppar efter smak.
Tillsätt tillsist finhackad grön paprika och låt såsen puttra en liten stund så den mjuknar.

Receptet hittade jag på min absolut BÄSTA favoritblogg *love it*


Nyttiga frukostrutor




Gör såhär:

Koka 2 dl 4-kornskross eller rågkross med 4 dl vatten ca 10 minuter.
Rör ner 2 dl fiberhavregryn,1/2 dl linfrön,1 dl kokosflingor,1 msk olja,1 mosad banan, 2–3 tsk salt och 4 dl kallt vatten.
Kolla att temperaturen är max 37°.
Smula ner 50 g jäst.
Rör om och tillsätt 4 dl grahamsmjöl.
Arbeta in ca 5 dl vetemjöl special till en kladdig deg som får jäsa ca 30 minuter i bunken.
Arbeta degen igen och platta med mjöliga händer ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Skåra med mjölad degskrapa till 6x4 bitar,(eller skär efteråt) 
Jäs 30 min och grädda i 200–225° ca 20 min.
Stjälp upp på galler och låt svalna.

/Veronica

Fläskfilé oriental



4-5 port:

1 stor fläskfilé
3-4 bananer
2 msk socker
salt & peppar
smör att steka i

5 dl vispgrädde
2 msk curry
salt & peppar

Gör såhär:

Putsa filén och skär den i skivor.
Stek i panna tills köttet fått fin färg på båda sidor.
Salta & peppra.
Lägg sedan köttet i botten på en ugnsform.
Skär bananerna i 4 skivor vardera och stek i smör.
Häll på socker så de krameliseras och lägg sedan över dem i ugnsformen.

Vipsa grädden och smaksätt med curry och lite salt & peppar.
Bred gräddblandningen överst i formen och ställ in i ugnen 200 grader ca 20 min.
Servera med ris och sallad.

Sååå himla gott och uppskattat av alla härhemma.
/Veronica


Lite annorlunda varma mackor




Du behöver:

Rostbröd(gärna lite grövre)
Smör
Rökt skinka
Keso-grillad paprika smak
Tomater

Gör såhär:

Bre smör på alla delar.
Lägg skinka,keso och tomatskivor på underdelarna och lägg på överdelarna så det blir en dubbelmacka.
Ha i mackorna i smörgåsgrillen i några minuter tills dom fått färg.
Skär dom ev diagonalt.
Ät och njut med en kopp te till :-)

Det är också gott att byta ut keson mot någon färskost t.ex philadelphia vitlök och örter.

/Veronica

Husmansgryta



Ca 4-5 port

1 fläskfilé 
Ca 7 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
1 msk senap
½ purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 näve babymorötter(på burk)
1 näve champinjoner(på burk)
Ca 1/2 dl hackad persilja
Salt & peppar
Mörk maizena redning

Gör såhär:

Hacka gul lök och purjolök.
Bryn det i en stekpanna.Pressa i vitlöken.
Skär fläskfilén i strimlor och lägg ner i pannan med löken.
Stek på medelvärme.
Häll på vatten och smula i buljongtärningen.
Låt koka upp.
Ha i morötter,champinjoner,soja och senap.
Krydda och ha i persiljan.
Red av med t.ex maizena.

Servera med ris.

/Veronica

Korv och rotfruktspanna



Detta recept hittade jag på denna underbara matblogg.

4 port

Det här behöver du :

500 gram falukorv
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
½ purjolök
1 kruka färsk persilja
1 dl grädde
4 dl mjölk
1 msk dijonsenap
1 förp. knorr fond (beef) (jag använde en köttbuljongtärning ist)
maizenamjöl + lite vatten (jag använde färdig ljus maizena)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Skär falukorven i halvmånar och stek i stekpanna.
Lägg åt sidan så länge och diska ur stekpanna.
Skär lök, purjo, morötter och palsternacka i mindre bitar el. stavar.
Fräs på i stekpanna i en klick smör och lite olja.
Låt steka tills löken blivit genomskinlig. Slå på grädden, mjölken.
Klicka i senap i såsen och även fonden.
Låt allt få koka upp och sänk värmen.
Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.
Finhacka persilja och strö över.
Smaka av med salt & peppar.
Jag serverade detta med risoni men vanligt ris går också bra.



/Veronica


En lite annorlunda skinksås



ca 4 pers

120 g rökt skinka, hackad
6 soltorkade tomater i olja, strimlade
4 dl creme fraiche
3 msk tomatpesto
1 hönsbuljongtärning
Salt och grovmalen svartpeppar

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser i en kastrull eller stekpanna och låt det småputtra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri pasta.

I orginalreceptet står det att man även ska ha i 1 dl paprikasallad på burk men jag skippade det.
Det vart kanongott ändå :-)

/Veronica

Kycklinggryta med kebabsmak



Ca 4 pers

Ca 3 kycklingfiléer,strimlad
1 gul lök, hackad
1 gul paprika,tärnad
1 msk kebabkrydda
1 burk hela skalade tomater
½ dl chilisås
1-2 msk tomatpuré
1 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
Salt och peppar

Gör såhär:

Fräs kyckling, lök och paprika i en gryta.
Strö i kebabkryddan och häll i tomaterna.
Blanda runt och krossa tomaterna.
Häll i chilisåsen och tomatpurén.
Låt puttra några minuter.
Tillsätt grädde och creme fraiche.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera med ris.

Jag letar ofta runt på olika matbloggar och receptsidor.
Det är så himla kul.
Detta receptet hittade jag på en av mina favoritmatbloggar.

/Veronica

Pastasås med fläskfilé,basilika och citron



4 port

Ingredienser

4 port

500 g fläskfilé
8-10 champinjoner
2 dl crème fraiche(jag tog 4 dl)
1 liten kruka basilika
Rivet skal av en citron
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar

Gör så här:

Skär fläskfilén i strimlor. 
Skär champinjonerna i skivor.
Bryn köttet i smör i en stekpanna.
Tillsätt champinjonerna och låt fräsa några minuter.
Mixa crème fraiche och basilikablad.
Rör ner blandningen i pannan och värm.
Smaksätt med citronskal,vitlök, salt och peppar. 
Servera med nykokt tagliatelle.

/Veronica


Paprika och tomatsoppa med tortellini



Ca 2 port

1 röd paprika
2 charlottenlökar
3 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
Salt,peppar
Ett halvt paket Barilla tortellini ricotta/spenat(alltså ca 125 g)

Gör såhär:

Koka tortellinin enl anvisningar på förpackningen.
Medans hackar du paprika och lök.
Bryn det lätt i en kastrull.
Ha i tomatpuré och rör om.
Häll i vatten och smula i buljongtärningen.
Låt koka upp.
Ha i grädde och smaka av med salt och peppar.
Låt koka några minuter.
Ha i den kokta tortellinin.
Servera med bröd.

/Veronica

Påsktårta/1 års tårta




Tårtbotten i 3 delar(köpt eller egengjord)
Ena lagret:Mango/passionsfruktsmousse(Ekströms,1 påse räcker)
Andra lagret:Vit chokladmousse:
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg

Gör så här:

Vispa grädden.
Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
Rör ner Kesella och sist grädden. 
Låt stå i kylen ca 1 tim.

Sedan bredde jag på grädde och blandade lite av grädden med gul karamellfärg och spritsade gula blommor.
Jag la även på vita sockerpärlor på varje blomma.
I mitten satte jag ett 1 års ljus och marsipankycklingar runt om.
Runt tårtan la jag godisägg med skum i.

/Veronica

Tandorilax med myntayoghurt



Ca 4 port

4 laxbitar(tinade)
1 liten burk matyoghurt
1 msk tandorikrydda

Gör såhär:

Blanda matyoghurt och kryddan i en skål.
Häll över i en påse och lägg i laxen.
Låt ligga i marinaden i några timmar.

Smörj en ugnsform med lite olja och lägg i laxbitarna.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Myntayoghurt:

1 liten burk matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Ca 1 msk torkad mynta
Salt,peppar

Blanda allt i en skål.
Ställ in i kylen ett par timmar innan servering.

Servera laxen med såsen och t.ex ris.

/Veronica

Vit kladdkaka



Ingredienser

100 g smör eller margarin
200 g vit choklad
3 st ägg
2 msk ljus sirap
0.5 dl strösocker eller rårörsocker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver eller 2 teskedar vaniljsocker
1 krm salt
0.5 dl kokosflingor till att bröa formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl,socker,salt och vaniljpulver i en skål.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant)om ca 24 cm och ”bröa” den med kokosflingor.
Smält chokladen i vattenbad och rör i det smälta smöret samt tillsätt ägg och sirap.Vispa ej!
Vänd snabbt ned smör-chokladsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
Håll koll på kakan,den är klar när smeten precis ”stannat”.
Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den när den kallnat
(Då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
Servera med glass eller grädde.



/Veronica


Chocolate chip cookies



Ca 24 stycken

100 g margarin (rumsvarmt)
1 dl brun farin ( alt. ½ dl socker eller ½ dl råsocker)
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g mörk blockchoklad
50 g hasselnötter (jag uteslöt det)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Arbeta margarin,farin eller socker och vaniljsocker med elvisp i en skål.
Tillsätt ägget och blanda väl.
Blanda mjöl,bakpulver och salt och tillsätt det.
Grovhacka blockchokladen och hasselnötterna.
Rör ner dem i smeten.
Klicka 1–2 msk smet med ett par centimeters mellanrum på plåtar med bakdduk/bakpapper.
(Jag plattade ut dom något)
Grädda ca 10 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.

/Veronica


Kolagrottor med kokos



BOTTEN:

300 g smör
1 ägg
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor



KOLAKRÄM:

150 g smör
2 msk kakao
6 msk vispgrädde3 dl strösocker
1 msk vetemjöl
Kokos till garnering,aluminiumformar


SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt kokos och smält smör i äggvispet.
Blanda.Rör till sist ner mjölet och bakpulvret.
Placera ut formarna på en plåt och klicka i smeten.
Formarna ska fyllas till ungefär hälften.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått lite färg ca 10 min.
Låt svalna.

Gör kolakrämen:

Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
Låt sjuda på svag värme tills det tjocknar ca 5-10 min.
Fördela krämen i "gropen" på kakorna.
Strö över kokos och ställ kallt för att stelna.

/Veronica


RSS 2.0