Nöt-mockarulle

 

3 ägg
1 1/2 dl socker
100 g hasselnötter
1 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver

SMÖRKRÄM
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
3/4 ekologiskt vaniljpulver(från den lilla burken ni vet)
2 tsk kaffepulver
1 äggula

Mal nötterna och blanda med potatismjölet och bakpulver.
Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan ner nöt- och mjölblandningen.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x 40 cm) och grädda i ugn,250 grader, i cirka 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och dra bort det papper som kakan gräddats på. Låt svalna.

Under tiden kakan svalnar är det dags att fixa smörkrämen. Rör ihop smör och florsocker. Tillsätt kakao, vaniljpulver och kaffepulver och rör till sist i äggulan.
När kakan är kall så bred på fyllningen och rulla ihop den.
Lägg sedan rullen i kylen tills det är dags att fika.

Chokladsnitt

 
Ca 60 st

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 200 g smör eller margarin

Pensling

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Blanda mjöl, socker, kakao och vaniljsocker i en skål. Tillsätt ägget och rumsvarmt matfett.
    3. Arbeta degen smidig. Rulla ut till 6 längder (för 60 st), lika långa som plåten. Platta till dem lite. Pensla och strö på pärlsocker.
    4. Grädda i ca 15 minuter. Skär längderna i bitar lite på snedden när de fortfarande är varma.

Kyckling med ris och currysås

 
4 port
 
4 kycklingfiléer
Salt,peppar
Smör
 
Stek kycklingen runt om så att den får färg.
Salta och peppra.
Lägg över kycklingen i en ugnsform och ställ in i ugnen på 200 grader.
Sätt i en termometer.
Ta ut kycklingen när temperaturen är uppe i 70 grader.
 
Currysås:
 
Ca 2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
Curry
Ca 2 dl grädde
1-2 msk koncentrererad äppeljuice
Salt,peppar
Ljus maizena redning
 
Häll vatten,fond,curry och äppeljuice i en kastrull.
Låt koka upp och tillsätt grädde.
Smaka av med salt och peppar och ev mer curry.
Red av såsen till önskad konsistens.Dubbla om ni gillar sås.
Servera kycklingen och såsen med ris eller annat gryn.
 

Dessert med citrus,hallon,maränger och turkisk peppar

 
4 port
 
2 dl grädde
2 1/2 dl kesella citrus
4 dl färska hallon
4 msk krossad turkisk peppar
2 dl krossade maränger
 
Gör såhär:
 
Vispa grädden och rör ihop med kesellan.
Varva citrusgrädden med hallon,maränger och turkisk peppar i dessertglas.
Smaskens!!
 

Biff med grönpepparsås och potatissufflé

 
Ca 4 port
 
1 biff med kappa
Salt,peppar
Smör att steka i
Låt fettkappan sitta kvar och skär ett rutmönster i det.
Stek köttet runt om i en het panna så att köttet får ordentlig färg.
Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform och stick in en termomteter i den tjockaste delen.
Sätt ugnen på 125 grader och ställ in köttet.
Ta ut köttet när temperaturen är drygt 65 grader och slå in det i folie.
Då blir köttet lite ljusrosa inuti. Skär av fettet vid servering.
 
Grönpepparsås:
 
Har inga exakta mått man får smaka sig fram.
 
1 gul lök
Nästan en hel burk grönpeppar i lag
Sky från stekpannan(där köttet låg) + sky från ugnsformen
Vatten+kalvfond
Konjak
2 dl vispgrädde
Dijonsenap
Coloritsoja(för färgen)
Salt
Ljus maizena redning
 
Finhacka löken och fräs den mjuk på svag värme.
Ha i grönpepparn(avrunnen) och låt den fräsa med.
Häll på konjak,all sky,fond och grädde.
Låt koka upp och smaka av med ett par msk dijonsenap ev mer konjak och salt.
Låt puttra en stund. Red av med maizena.
 
Potatissuffle:
 
1 tsk salt per liter vatten
2 msk smör + till formen
1 dl grädde
2 äggulor
2 äggvitor
salt och malen vitpeppar
ev riven muskotnöt
Du behöver också:
en suffléform
 
Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och dela i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av väl och pressa eller mosa dem.
Skilj äggulorna från vitorna. Blanda moset med smör, grädde och äggulor.
Krydda med salt, nymalen vitpeppar och lite muskot.
Smörj en suffléform. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten med några stora tag.
Häll smeten i formen, grädda i ugn i 30 minuter och servera genast.
 
 
 
 

Ost och skinksås till pasta

 
Ca 4-5 port
 
Ca 5 dl gräddmjölk(hälften grädde hälften mjölk)
1,5 msk grönsaksfond
Ett halvt paket mjukost(Fjällbrynt hushållsost med lite starkare smak)
Ca 2 dl strimlad skinka
Salt,peppar
 
Koka upp gräddmjölk och fond.
Ha i mjukosten.
Rör om så att såsen blir slät och lägg i skinkan.
Häll i ljus maizena redning när såsen kokar,till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Låt puttra lite på svag värme medans du gör pastan.
Vill man kan man lägga i lite ärtor mot slutet men det gillar inte min familj.
 
Snabb och god vardagsmat.

RSS 2.0