Blåbärsgrottor



ca 30 st

Det här behöver du :
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en matberedare.
Smöret ska vara rumsvarmt!
Knåda degen så den blir slät.Lägg i kylskåp ca 1 timme.  
Rulla små “bollar” av degen och lägg i småbrödsformar ca 30 st. 
Gör en liten grop med fingret i mitten & fyll med blåbärssylt.
Grädda i 175-200 grader 10 – 15 min.


Chokladrutor med mörk och vit choklad



Såååå goda.
Tips till chokladälskare som jag :-D

Det här behöver du till ca 20-25 st.

1 dl kakao
2 dl vatten
250 g smör
4 dl socker
5 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g mörk choklad

Vit Chokladglasyr:


1½ dl vispgrädde
400 g vit choklad
Kokos till garnering
Jag hade även Crunchy chokladkulor


Gör så här:


Sätt ugnen på 200º. Koka upp kakao och vatten och låt svalna.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner omväxlande med vattenchokladen i smörblandningen.
Smält chokladen  i micro eller över vattenbad.
Vänd ner i smeten.
Häll smeten  i en pappersklädd långpanna ca 35×25 cm.
Grädda kakan i ca 20 min. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Låt svalna.

Koka upp grädden, tillsätt finhackad  vit choklad.
Rör försiktigt på svag värme tills allt har smält.
Låt svalna något innan du brer det över kakan.
Strö över kokos och låt stelna i kylen.
Skär i rutor vid servering.


Laxwallenbergare



5 biffar

4 st laxfiléer(Findus 4 pack använde jag)
1 äggula
Ca 1 dl matlagningsgrädde
Salt,cayennepeppar

Mixa laxen i en mixer.
Tillsätt äggulan och häll i grädden lite i taget till lagom konsistens.
Krydda och kör ytterligare lite med mixern så att det blandas ordentligt.

Klipp ett bakplåtspapper i 5 fyrkanter.
Blöt händerna och forma till biffar.Blöt händerna efter varje så blir det lättare.
Lägg biffarna på varsin ruta.
När dom ska stekas så tar du upp dom liggandes på pappret,vänder ner dom i stekpannan och drar försiktigt av pappret.
Stek på medelvärme.
Servera med kokt potatis/potatismos,skirat dillsmör och kokta grönsaker.

Lasagne med parmesan och mozzarella




Jag brukar göra lite olika när jag gör lasagne.
Idag använde jag 2 sorters ost.

Ca 4-5 port

1 paket färska lasagneplattor-200 g
2 stora mozzarellabollar

1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Ca 500 gram nötfärs
1 grovriven morot
Ca 500 gram passerade tomater
En halv kruka färsk basilika
En halv kruka färsk oregano
En skvätt chilisås
Ett par msk tomatpuré
Ca 2 msk kalvfond
Salt,peppar

Bryn lök och vitlök lite lätt i en stekpanna.
Tillsätt färsen och sedan moroten när färsen fått färg.
Häll i passerade tomater,örter,chilisås,tomatpuré och fond.
Smaka av med salt och peppar.Låt puttra en stund medans du gör ostsåsen.

3 msk flytande margarin
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
Salt,peppar,muskotnöt
Ca 2 dl riven parmesanost

Ha i margarinet i kastrullen.
Vispa i vetemjölet och lite mjölk i taget.
Koka upp och smaka av med kryddor.
Låt puttra en stund och ha sedan i osten.
Rör om tills den smält.

Varva färs,ostsås och lasagneplattor i en ugnsform.
Börja och sluta med färs.
Toppa med skivad mozzarella och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter.
Längre tid om du inte har färska lasagneplattor.

Servera med en fräsch sallad.

Sparrissoppa



300 gram 
1 st 
5 dl 
1 st 





Tillagning

Skala,skiva och koka sparrisen mjuk i saltat vatten(det går att byta ut mot burksparris).
Häll av vattnet och spara gärna lite av sparrisspadet till att blanda ut buljongen med istället för vatten.
Fräs sparrisen och löken i lite smör utan att det tar färg.
Tillsätt vatten,buljongtärning,vitt vin(om man vill) och grädde.Låt koka i cirka 10 - 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar och en nypa socker för att få bort den sträva smaken.
Mixa soppan i en matberedare eller glasmixer.

Sedan toppade jag soppan med ägghalvor och räkor.
Servera med bröd.


Plommonspäckade järpar i brunsås



4-5 port

Börja med såsen så kan den koka medans du gör järparna.
Såsen gjorde jag ungefär såhär:

4-5 dl vatten
Ca 2 msk oxfond
Nån msk vinbärsgelé
Salt,peppar
1-2 dl matlagningsgrädde
En skvätt soja(för färgen)
Mörk maizena redning

Koka upp vatten och fond.
Ha i gelé,grädde och soja.
Smaka av med salt och peppar.
Red av med maizenan.
Låt småputtra.

Järpar:

500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
Ca 6-5 torkade katrinplommon
Salt,peppar och lökpulver

Blanda mjölk och ströbröd.Låt svälla i ca 10 min.
Blanda under tiden färsen och ägget.
Klipp plommonen i små bitar och blanda dom med färsen och ägget.
Häll i ströbrödsblandningen och kryddor.
Forma till avlånga järpar och stek dom i en stekpanna.
Häll såsen i pannan med järparna och låt puttra några minuter.
Servera med potatismos,(helst hemgjort)kokta grönsaker och saltgurka.

En annan variant av skinksås till pasta



Ca 4 port

Ett paket färdigstrimlad skinka(tror det är 125 gram)
1 burk krossade tomater
1 burk lättcremefraiche
En skvätt chilisås
Salt,peppar,basilika

Koka upp krossade tomater blandat med cremefraiche.
Häll i chilisås och kryddor.
Blanda i skinkan och låt puttra i några minuter.
Servera med pasta.

Yoghurtlimpa



1 limpa

Havregryn

2,0 

dl

 

Vetemjöl

5,0 

dl

 

Linfrön (krossade)

1,0 

dl

 

Hasselnötter

1,0 

dl

 

Russin

1,0 

dl

 

Bikarbonat

2,0 

tsk

 

Salt

1,0 

tsk

 

 

 

 

 

Lättyoghurt (naturell)

4,0 

dl

 

Honung (flytande)

0,5 

msk

 

Lingon (osockrade)

0,5 

dl

 

el. lingonsylt

 

 

 

Matfett till ugnsform

 

 

 

Ströbröd till form el havregryn

 

 

 

 
 

Sätt ugnen på 200ºC.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Smörj (och bröa) en brödform. Häll i smeten.
Sätt in nertill i ugn i 60 minuter.


Mozzarellaburgare



6 st

Ca 500 gram nötfärs
1 påse burrito Spice Mix 
 
1 ägg

Blanda färs,kryddmix och ägg.
Forma till biffar.

Tillbehör:

1 paket Mexican Pita 
1 Mozzarellaost
Romansallad
Skivade tomater
Tunt skivad rödlök

Jag rostade pitabröden lite.
Antingen kan man fylla dom eller skära dom diagonalt och sticka i en grillpinne.
Svårt att få i all fyllning i ett pitabröd.

Currykorv



I denna goda gryta hade jag:

I gul lök
2 röda äpplen(gärna Royal gala)
1 ring falukorv
4 dl vatten
Ca 2 msk kycklingfond
Ca 2 msk tomatpuré
2 dl lättcremefraiche
Lite ljus maizena redning
Curry,salt,peppar

Finhacka löken,skala och skär äpplena i mindre bitar.
Bryn lök och äpple i smör i en hög stekpanna eller gryta.
Pudra över curry,rör om och häll över vattnet.
Häll i fond och tomatpuré.
Låt koka upp.
Ha i cremefraichen och smaka av med mer curry,salt och peppar.
Låt puttra en stund och red av med lite maizena till önskad konsistens.
Servera med ris och en fräsch sallad.

Morgongrape

En riktig vitaminkick och en bra start på dagen.
Receptet hittade jag på ett mjölkpaket från arla :-)



2 Port

1 blodgrape
1 banan
1 dl KESO cottage cheese
1 msk flytande honung
1 krm malen ingefära
½ dl rostade hasselnötter

Gör så här

Halvera grapen.
Skala och skiva bananen tunt.
Lägg banan och cottage cheese på grapen.
Ringla över honung och strö över ingefära och hasselnötter

Potatisbakelser



Ca 10 st

Potatismos(helst hemgjort)
En rulle smördeg
Riven västerbottenost
Uppvispat ägg

Gör iordning moset och låt svalna ordentligt.
Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt.
Bre ut moset jämt på degen.
Strö över västerbottenost och rulla ihop till en längd.
Skär längden som när du skär bullar.
Lägg bakelserna med snittytan uppåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö på ytterligare lite ost på varje bakelse.
Grädda i ugnen på 225 grader tills dom blivit gyllenbruna.
Servera till kött och gärna bearnaisesås,sallad och ett glas vin.





Hummus-kikärtsröra

Igår gjorde jag fish and chips.
Jag panerade rödspätta och gjorde pommes frittes i ugnen av bakpotatis.
Till detta hade vi hummus.



Ingredienser

1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (400 g)
½ chilifrukt(eller chilipulver,smaka av)
½ tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini(sesampaste)
salt
peppar

Finhacka vitlöksklyfta.
Lägg den med kikärter,chilifrukt,spiskummin pressad citronjuice,olivolja,tahini (sesampaste)i en matberedare.
Mixa till en jämn smet.
Smaksätt med salt och peppar.
Förvara kallt till servering.


Pastasås med fläskfilé



Pastasås är lätt att variera för man kan blanda i det man har hemma och känner för och det går snabbt så detta blev våran fredagsmiddag.

Ca 4 port

2 fläskfiléer
1 ask philadelphia med vitlök och örter
1 matlagningsgrädde
Ca 1 1/2 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
Några soltorkade tomater
Salt,peppar
Ev lite ljus maizena redning

Gör såhär:

Putsa och skär fläskfilén i skivor.
Bryn lätt i en stekpanna.
Salta och peppra.
Tillsätt philadelphiaosten och låt den smälta.
Häll sedan i grädde,kalvfond och tomatpuré.
Låt koka upp.
Skär eller klipp dom soltorkade tomaterna i bitar och ha i såsen.
Red ev av såsen lite och låt puttra en stund medans du kokar pastan.

RSS 2.0