Bakad potatis med 2 olika röror



Bakad potatis:

Gör småhål i potatisarna med en gaffel eller potatissticka(annars kan dom sprängas)och sätt in i ugnen på 200-250 grader i
1-1,5 timme beroende på hur stora dom är.Dom ska kännas mjuka inuti.
Skär ett kryss i mitten och tryck uppåt så dom öppnar sig.
Gröp ur lite av innehållet och lägg i en klick smör samt valfri röra.



Skinkröra(2-3 port):

1 burk lättcremefraiche
Ett par msk lättmajonäs
Några skivor smörgåsskinka
Italiensk salladskrydda,Salt,peppar

Häll upp cremefraichen i en skål,ha majonäsen,skinkan skuren i strimlor.
Rör om och smaka av med kryddor.



Räkröra(2-3 port):

Ca 2-3 dl keso(eller cremefraiche om man vill)
Ca 2 msk msk lättmajonäs
En näve skalade räkor
Några droppar citron
Ca 2 msk dill
Salt,peppar

Blanda ihop keson och majonäsen.
Skala räkorna och ha i dom.
Ha i lite citron,hackad dill och smaka av med salt och peppar.

/Veronica



Timjankyckling med fransk senap



4 port

4 kycklingfiléer, ca 500 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Arla smör-&rapsolja
1/2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 tsk fransk senap
1 tsk timjan
1 msk vetemjöl
2 dl Arla Köket matlagningsgrädde


Gör så här:

Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar.
Bryn dem i smör-&rapsolja i en stekpanna på båda sidor.
Vispa samman vatten, grädde, smulad buljongtärning, senap, timjan och vetemjöl. Häll det i pannan.
Koka kycklingen i såsen under lock, ca 10 min.Strö ev över färsk timjan. Servera med kokt ris eller bulgur och grönsaker.

/Veronica






Hjärtfalu



Kul för dom små.

Skär falukorven i skivor och ta ut hjärtan med hjälp av ett litet pepparkaksmått.
Stek och servera som vanligt med t.ex stuvade makaroner.
Det var väldigt uppskattat av min dotter :-)

/ Veronica

Anna Skipper limpa



2 limpor


5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap

Gör så här...

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 1,5 liters formar.

2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

3. Tillsätt filen och sirapen och rör om ordentligt. Fördela smeten i de två formarna och in i ugnen i ca 80-100 minuter.

Jag kokade fyrkornskrosset i 10 min först så det vart mjukt.
Använde naturell yoghurt ist för fil för det hade jag inte hemma och bröade formen med sesamfrön.
Till 1 limpa halveras receptet och gräddas i 1 timme.

/Veronica


Ugnspannkaka med kanelstekta äpplen




1 plåt ca 3-4 port

Pannkakan:
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl mjöl (jag tog hälften graham och hälften vetemjöl)
1/2 tsk salt
Smör att smörja plåten med

Knäck äggen och vispa upp dom lätt.
Ha i hälften av mjölken,allt mjöl och salt.Vispa ihop till en jämn smet.
Häll i resten av mjölken och vispa.
Smörj en plåt och häll i smeten.
Grädda i 225 grader,ca 30 min tills pannkakan är gyllenbrun.

Kanelstekta äpplen:
3 äpplen
Smör
Kanel,efter behag kanske ett par tsk
(socker om man vill)

Skär äpplena i klyftor/bitar och stek dom i margarin på medelvärme.
Häll på kanel(och socker om man vill)och rör om.Äpplena är färdiga när dom blivit lite mjuka ca 5 min.

Servera med äppelmos och keso.



/ Veronica

Couscousgryta med korv



Ca 2-3 port

Couscous för 3 pers
1/2 grönsaksbuljongtärning
3 tjocka korvar t.ex chorizo
En halv squash
Ca 6 körsbärstomater
Salt,peppar,gurkmeja
Cremefraiche paprika/chili

Koka couscousen med en halv buljongtärning.
Stek på squash och korv i en stekpanna.
Tillsätt den kokta couscousen.
Salta,peppra och ha i lite gurkmeja för färgens skull.
Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg ner dom i stekpannan.
Vänta tills dom blivit mjuka.Klart!!

Servera med en klick cremefraiche med smak av paprika/chili.

/Veronica


Dinkelscones


Ca 12 stycken

2 dl vetemjöl eller dinkelsikt
1 1/2 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel
2 msk vetekli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt 
1 dl kesella
1 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg. Tillsätt det i mjölkblandningen.
3. Klicka ut smeten i bullformar. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.

/ Veronica


Köttfärslimpa med brunsås



Köttfärslimpa
Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
1 påse fransk löksoppa
2 dl vatten eller mjölk
4 msk ströbröd

Brunsås
Ca 4 dl vätska(vatten eller skyn från köttfärslimpan)
1 köttbuljongtärning
1-2 msk lingonsylt
Mörk maizena redning
Salt,peppar
Ev matlagningsgrädde

Blanda 2 dl vatten eller mjölk med 4 msk ströbröd och låt svälla ca 10 min.
Blanda ägget och köttfärsen och tillsätt 1 påse fransk löksoppa.
Ha i ströbrödsblandningen i färsblandningen och forma till en limpa.
Häll i lite flytande margarin i en ugnsform och lägg i köttfärslimpan.

Blanda 2 dl vatten med 1 buljongtärning och häll över limpan innan den ska in i ugnen.
Ta ut den efter ca 45 min och häll över skyn i en kastrull och tillsätt 2 dl vatten.
Koka upp,ha i lingonsylt,salt,peppar och red av med maizena.
Ha ev i någon dl matlagningsgrädde också men det behövs inte om man inte vill.

Servera med potatis,kokta grönsaker och saltgurka.

/ Veronica

Drömmar



(ca 50 st)

100 g margarin
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
1 dl olja

Rör samman matfett, socker och vaniljsocker. Tillsätt olja lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med mjölet. Rulla degen i längder. Skär den i bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem sedan på en plåt. Grädda mitt i ugnen på 150 grader.

/ Veronica

Djungelgryta-arla


Jag har dock gjort några ändringar
.

Ca 4 port

4 kycklingfiléer
2 paket matlagningsgrädde(ca 4 dl)
1 1/2-2 bananer
1 hönsbuljongtärning
Curry,salt,peppar
Ljus maizena

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dom i en stekpanna.
Salta,peppra och tillsätt curry.
Jag tog kanske ca 1 tsk.
Häll på matlagningsgrädden och smula ner en hönsbuljongtärning.
Red av såsen med maizena och skivad banan som får puttra med mot slutet.

Servera med ris och sallad.
Ev så skulle man kunna ha i lite jordnötter eller cashewnötter om man inte är allergisk.



/Veronica


Citron och basilikafisk



Ingredienser

4 port
600 g vit fiskfilé (jag tog 4 laxbitar ist)
1 tsk salt
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
3 dl Kelda sås Lovely Lemon
1 dl Arla Köket riven ost mager

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Salta fisken och lägg den i en ugnssäker form.
(Jag hade även på vitpeppar och citronpeppar) Skala och skiva vitlöken.
Strö vitlök och basilika över fisken. Häll såsen på fisken och strö över osten. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med kokt färskpotatis och tomater. Tips! Ugnsstek tomaterna i en form bredvid fisken i ugnen.
Gott med lite kokta grönsaker till också t.ex broccoli,majs,paprika och ärtor.

/Veronica


Biff Enchiladas




Ingredienser

4 port
500 g lövbiff
1 purjolök
smör
1/2 tsk salt
Arla Köket lätt crème fraiche paprika & chili
6 stora tortillabröd
1 dl Arla Köket riven ost gratäng


Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Strimla köttet och purjolöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg i purjolöken och krydda med salt. Rör ner crème fraiche och låt allt koka ihop 1-2 min. Bred ut röran på tortillan och rulla ihop. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten fått färg. Servera med sallad, paprika och majs.

(Jag hällde även över en burk cremefraiche paprika/chili på bröden innan jag hade på osten.)

/ Veronica


American apple pie-Leila Lindholm med några små ändringar



Ingredienser


Pajdeg:
150 g kallt smör(jag använde margarin)
 4 dl vetemjöl
 0.5 dl florsocker
 1 nypa salt
 1 st ekologiskt ägg(jag använde vanligt)
 0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg(jag använde vanligt)
1 msk mjölk
1 msk råsocker(jag använde strösocker)
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen(jag tog bara 5 st)
1 st citron, saften(jag tog 1/2)
50 g smör(jag använde flytande margarin och mindre mängd)
4 msk strösocker(jag tog efter behag)
2 tsk mald kanel(jag kanske tog 1 tsk)
1 tsk malen ingefära(jag tog ca 1 krm)


1.
Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.

2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.

3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i klyftor.

5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.

6. Stek äpplena i smör,strösocker, kanel och ingefära.
 När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.

7. Sätt ugnen på 175 grader.

8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.

10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter.
Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.

11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över socker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera med vaniljsås,vaniljglass eller en klick grädde.


 / Veronica


Nyttig glass-Anna Skipper



2 bananer
100g blåbär
4 dl naturell yoghurt
1 knivsudd frön från vaniljstång


Mixa allt i mixer/matberedare och ställ in i frysen några timmar.
Jag hällde upp i glassformar.Mums!!!

/ Veronica

Bulgursallad



2 port på ett ungefär

1 dl bulgur
1/2 grönsaksbuljongtärning
Ca 6 körsbärstomater
1 bit gurka
1 bit paprika
1 bit rödlök
Ca 5-6 bitar soltorkad tomat i olja+2-3 msk av oljan
Ca 1 dl konserverade kidneybönor
1 halvt paket fetaost
Italiensk salladskrydda
Några droppar citron.

Koka bulgur med 1/2 buljongtärning enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt sedan svalna och ha i soltorkade tomater i småbitar+oljan.
Krydda med italiensk salladskrydda och smaka av.
Skär alla grönsaker och fetaosten i bitar och blanda med bulguren.
Droppa i lite citron.
Låt stå i kyl några timmar innan servering.
Jag hade i lite majs senare också.

Jättegott att ha till grillat kött eller kyckling med någon god yoghurtdressing(ex turkisk yoghurt,cremefraiche el liknande) smaksatt med t.ex sweetchilisås,mangoraja,örter eller vitlök.



/ Veronica

Jordgubb/banansmoothie



2 stora glas

1 banan(gärna väl mogen)
Ca 1/2 liter jordgubbar
Ca 1 1/2-2 dl naturell yoghurt

Mixa ihop allt i en mixer/matberedare.Klart!!!

/ Veronica

RSS 2.0