American apple pie-Leila Lindholm med några små ändringar



Ingredienser


Pajdeg:
150 g kallt smör(jag använde margarin)
 4 dl vetemjöl
 0.5 dl florsocker
 1 nypa salt
 1 st ekologiskt ägg(jag använde vanligt)
 0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg(jag använde vanligt)
1 msk mjölk
1 msk råsocker(jag använde strösocker)
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen(jag tog bara 5 st)
1 st citron, saften(jag tog 1/2)
50 g smör(jag använde flytande margarin och mindre mängd)
4 msk strösocker(jag tog efter behag)
2 tsk mald kanel(jag kanske tog 1 tsk)
1 tsk malen ingefära(jag tog ca 1 krm)


1.
Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.

2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.

3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i klyftor.

5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.

6. Stek äpplena i smör,strösocker, kanel och ingefära.
 När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.

7. Sätt ugnen på 175 grader.

8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.

10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter.
Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.

11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över socker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera med vaniljsås,vaniljglass eller en klick grädde.


 / Veronica


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0