Pepparkakscheesecake med lingon och kardemumma




Ett bra avslut efter julmaten för den är inte så söt.
Väldigt fräsch.

Botten:

30 st pepparkakor
75 g smält smör

Fyllning:

1/2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
5 dl cremefraiche(fet)
2 burkar kesella 10 %
1 burk kesella vanilj
2 msk vaniljsocker
1 dl lingonsylt
7 gelatinblad

Gelé:

6 dl lingon
1 dl strösocker
2,5 gelatinblad

Garnering:

Geléhjärtan

Sätt ugnen på  175°.
Mixa pepparkakor och smör.
Tryck ut smulet i bottnen på en form med löstagbar kant,ca 24 cm i diameter.
Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min.Låt kallna.
Blanda creme fraiche, kesella,vaniljkesella, aniljsocker,lingonsylt och kryddor.
Lägg 7 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min.
Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten i en kastrull.
Blanda ner gelatinet i resten av smeten.Häll smeten i formen.Låt stelna i kylen ca 2 timmar.

Lägg 2 1/2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 min.
Mixa lingonen med mixerstav.Sila dem.
Blanda saften med sockret och mät till 2 1/2 dl.
Värm lite av lingonsaften i en kastrull.
Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften.
Blanda  gelatinblandningen med resten av saften.
Låt blandningen bli trögflytande innan den hälls över kakan.
Låt den stå kallt ytterligare ca 2 timmar.
Garnera med geléhjärtan.

Mina julköttbullar



På en höft ;-)

Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
Ca 1 msk stark grovkornig senap
2 1/2 dl grädde
4 msk ströbröd
Salt,kryddpeppar,svartpeppar

Gör såhär:

Blanda grädde,ströbröd och kryddor.
Krydda rikligt.
Låt svälla ca 10 min.

Blanda ihop färsen med ägget och senapen.
Tillsätt sedan ströbrödsblandningen och blanda noga.
Rulla till bollar.
Jag brukar göra mina i ugnen för jag tycker att dom får finare rundare form då sen efter en stund när smeten satt sig lite så skakar jag plåten lite.
Ugnsvärme:225 grader tills dom är bruna och fina ca 15-20 min.

Rocky road



600 g mörk kvalitetschoklad 70 %(jag blandar ljus och mörk choklad ist)
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här:

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser.
Fyll smeten i en plåt,cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
Skär sedan i bitar.Njuuut!!! :-D

Polkagriskola



100 gram smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk flytande honung
2 dl strösocker

Blanda smör,grädde, sirap,socker och honung i en kastrull.
Koka till 125°.
Krossa polkagrisarna.
Kulprov:Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten.
Häll av vattnet efter ca 2 min,när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
Häll upp smeten i en form,ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
Strö över polkagriskrosset direkt.Låt svalna.
Skär eller klipp i bitar.
Förvara i kyl

Spagettigratäng med kyckling



Detta recept hittade jag på recept.nu.
Jag använde endast 1 röd paprika och såsen redde jag av med lite ljus maizena redning för lite tjockare konsistens.
Det skulle nog vara gott med ris ist för pasta också även om detta var jättegott.

1 st grillad kyckling
6 dl kokt fullkornsspagetti, ca 200 g före kokning
1 st gul lök
1/2 st gul paprika
1/2 st grön paprika
1/2 st röd paprika
Olivolja
1 msk curry
2 dl hönsbuljong
2 dl mellangrädde
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.
Skala och hacka löken.
Skär paprikorna i mindre bitar.Häll lite olja i en kastrull.
Tillsätt curry och bryn lök och paprika i någon minut.
Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form och lägg i den kokta spagettin.
Bena ur kycklingen och dela köttet i lagom stora bitar.
Fördela kycklingbitarna över spagettin.
Häll på såsen och strö på riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med en sallad.


Knäckebröd



2 dl majsmöl
1/2 dl linfrön
1/2 sesamfrön
3/4 dl solrosfrö
1/4 dl pumpafrön
1/2 olivolja
2 1/2 kokande vatten

Gör så här:
Rör ihop allt och bred ut det tunnt på en bakplåtsklädd plåt.
Strö över flingsalt.
Grädda 1 timme i 150 grader.Bryt i bitar.

Pepparkaksscones



Perfekt frukost denna 3:e advent.
Jag hade kesella kvar hemma så jag gjorde en hälsosammare variant av scones utan en massa smör.

2 kakor 4 bröd på varje kaka

125 gram kesella 1%(en halv burk)
1 1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl med fullkorn
2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
Lite salt
1 näve russin
Mjölk till pensling
Mandelspån att strö över

Blanda alla blöta ingredienser för sig och alla torra för sig.
Blanda sedan ihop allt och forma till en smidig deg.
Dela degen i 2 delar och forma till runda bröd.
Platta till något och skär ett kryss i dom.
Nagga med gaffel och pensla med lite mjölk.
Strö över mandelspån och grädda i ugnen på 250 grader i 10 minuter.
Lägg ev lite folie över mot slutet så att mandlarna inte bränns.
Servera gärna med naturell färskost och marmelad.


Fläskfilé och parpardelle med ädelostsås



Ca 4 pers

1 fläskfilé
Salt,peppar

Finputsa fläskfilén.
Bryn den lätt runt om i en stekpanna.
Salta,peppra.
Lägg över fläskfilén i en ugnsform och stick in en köttermometer i den tjockaste delen på köttet.
Ställ in köttet i ugnen på 175 grader.
Jag tog ut köttet när termometern visade 70 grader sen la jag in den i folie medans jag gjorde såsen och pastan.

Ädelostsåsen:

1 paket matlagningsgrädde(250 ml)
Ca 1 msk grönsaksfond
En bit ädelost
Salt,peppar
Lite ljus maizena redning

Låt grädden och fonden koka upp.
Smula i osten och låt den smälta.
Salta och peppra.
Red av med maizena.

Koka samtidigt pasta för 4 pers.
Sila av den och blanda med ädelostsåsen.
Lägg upp pastan på tallrikar.
Krossa några valnötter och strö över pastan.
Skär fläskfilén och lägg på ca 4 skivor på varje tallrik.
Ringla lite balsamico över fläskfilén.

Skär ett päron(gärna Conference)i klyftor och stek lätt i en stekpanna tills dom blivit lite mjuka.
Lägg på sidan om pastan.

Ät och njut ;-)

Tex-mex soppa med köttfärs



1 st 
1 st 
1 st 
300 gram 
1 msk 
3 msk 
5 dl 
8 dl 
1 st 
3 msk 
2 dl 

Till servering
1,5 dl 

Tillagning

Hacka lök och vitlök.
Skär paprika i bitar.
Stek köttfärs i olivolja.
Tillsätt lök och vitlök efter ett tag.
Strö över tacomixpulver.
Lägg över i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna utom majs och bönor.
Låt koka i 15 minuter.Tillsätt majs och bönor och låt allt bli varmt.
Servera med en klick gräddfil och nachos eller ett gott bröd. 


Kassler i örtsås



Här slängde jag bara ihop det jag hade hemma och det vart riktigt gott faktiskt.
Jag ska försöka komma ihåg ungefärliga mått.

3-4 port

Ca 500 gram kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 4 dl matlagningsgrädde eller hälften mjölk hälften grädde
1,5 msk grönsaksfond
Örtkryddor provencale(finns i frysdisken)
Ca 2-3 msk dijonsenap
Örtsalt,peppar
Maizena redning

Gör såhär:

Hacka löken.
Bryn den lätt i en stekpanna.
Tillsätt pressad vitlök.
Skär kasslern i skivor.
Jag tar bort det som är runt om också.
Lägg i pannan med löken och låt den få färg.
Häll över grädde och fond.
Låt koka upp.
Tillsätt örtkryddor,senap och smaka av med salt och peppar.
Red av med maizena till önskad tjocklek och servera med potatis eller ris.

RSS 2.0