Tortanto-ett Italienskt bröd





15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g mozzarella ost
200 g parmaskinka
1 näve blandade kärnfria oliver
1 kruka färsk basilia

Gör så här:

 Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.

Tryck ut degen till en rektangel,cirka 1 centimeter tjock.
Kavla inte, då trycker man ut all luft.
Skiva mozzarellan och varva den med parmaskinka, oliver och basilika på degen.
Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.


En skinkröra till bakad potatis

Röror till bakad potatis kan man variera hur mycket som helst.
Här är en av mina varianter med skinka.



Blanda ihop:

Turkisk yoghurt
Strimlad skinka
Strimlade soltorkade tomater i olja+ lite av lagen
Svarta kärnfria oliver
Italiensk salladskrydda

Smaka av!!

Banoffiepie




1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm

GÖR SÅHÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull.
Slå på vatten så det täcker.
 Koka upp och låt småkoka 2 timmar.
Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort.
Burken ska hela tiden ligger under vattenytan,annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket!

Förbered botten.
Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse!
Smält smöret och blanda ihop med digestive.
Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam).
Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen.
Täck med folié och ställ i kylen så länge. 

När burken kokat i 2 timmar,spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.
Nu är det dags att montera ihop pajen.
Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta.
Skiva 3 bananer och fördela ovanpå.
Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim!
Njut av världens godaste paj!


Texmexsoppa med chorizo



Orginalreceptet hittade jag i hemmets journal men jag ändrade det lite.
Detta är min variant.

Ca 4 port:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk tacokrydda
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
3 msk kalvfond
4 potatisar
2 morötter
3 st chorizokorvar med smak av paprika/vitlök
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk majs
salt, peppar
Gör så här:

Skala och hacka löken.Riv morötterna. 
Fräs dom mjuka i lite matfett i en kastrull.
Tillsätt pressad vitlök,kryddor och tomatpuré.
Häll på vatten och kalvfond.Låt allt koka upp.
Skala potatisarna och tärna dem. 
Lägg ner potatisen i soppan.
Låt soppan koka ca 15 minuter under lock på svag värme.
Skiva korvarna.
Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med bönor och majs.
Låt allt koka i ytterligare några minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick turkiskt yoghurt/gräddfil etc och mjukt bröd.

En annan variant av pastasås med bacon



Jag älskar pasta och pastasåser går ju att variera nästan hur mycket som helst.
Bara att slänga i det man känner för/har hemma.
Denna gången fick det bli såhär:

Ca 3 port

2 paket bacon
Ca 6-7 soltorkade tomater i olja
4 dl lättcremefraiche
1 msk kycklingfond
1 msk tomatpuré
Lite salt,svartpeppar och vitlökspulver

Gör såhär:

Klipp eller skär baconet i mindre bitar.
Gör samma sak med tomaterna.
Fräs på bacon i en stekpanna,tillsätt tomaterna.
Häll i cremefraiche,fond och tomatpuré.
Låt puttra en stund.
Smaka av med kryddor.
Det behövs inte så mycket salt eftersom baconet är salt och fonden likaså.



Jag gjorde en tomatsallad till.
Då behöver man:

Några körsbärstomater
Olivolja
Flingsalt
Färsk basilika

Skär tomaterna i halvor.
Ringla över olja och smula över lite flingsalt.
Hacka basilikan och ha i.Blanda om allt.

Köttfärslimpa med kantarellsås



Köttfärslimpan

500 gram nötfärs
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
Salt,peppar
1 ägg
1 riven/finhackad gul lök


Blanda mjölk,ströbröd och kryddor .
Låt svälla ca 10 min.
Blanda ägget och löken med färsen.
Tillsätt ströbrödblandningen.

Forma till en limpa,ringla över lite flytande margarin och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter,tills köttsaften är genomskinlig.

Kantarellsås:

Ca 200 gram färska kantareller
Smör
Mjöl
3 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
En skvätt soja
Salt,peppar

Fräs kantarellerna i smör.
Strö över lite mjöl.
Häll på grädden och fonden.
(Häll även i lite av skyn från köttfärslimpan.Sila den först.)
Droppa i lite soja och krydda.
Låt puttra en stund och smaka av.

Servera med potatis,kokta grönsaker,svartvinbärsgelé och saltgurka.

Fiskgryta med lime



4 port

300 gram  lax i tärningar (ev även någon vit fisk)
3 st schalottenlökar
1/2 st chili
1 st  lime,rivet skal plus saft
1 msk smör
3 dl  vatten
2 dl  matlagningsyoghurt
6 st  cocktailtomater
2 msk  Touch of Taste Fiskfond
maizena

Gör såhär:

Finhacka löken och chilin.Fräs i smöret i en kastrull
Tillsätt vatten,fond och saften av en lime.
Sjud upp och vispa i yoghurten och red av med lite Maizena.
Smaka av med salt & peppar.
Dela tomaterna.Vänd ner fisk och tomater i kastrullen
Tag kastrullen från plattan och låt vila 5 min.

Servera med t.ex ris och grönsaker.

Skinklasagne med mozarella



4 port

Till en ganska liten ugnsform.

Ett paket strimlad skinka(180g)
2 paket krossade tomater med basilikasmak(icas)
2 rivna morötter
2 stora mozarellabollar
6 lasagneplattor(gärna fullkorn)

Gör såhär:

Blanda ihop krossade tomater,skinkan och morötterna i en bunke..
Varva plattorna och röran i en ugnsform.
Röra längst ner och längst upp.
Skiva mozarellan och lägg ovanpå.
Ställ in i ugnen på 225 grader i 30-40 minuter.

Servera med en sallad.


Indiska köttbullar



Ingredienser

4 port

400 g nötfärs
3 msk ströbröd
1 1/2 dl Arla Ko mjölk
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk Arla smör
färsk koriander eller persilja

Sås:
1/2 dl vatten
3 dl Kelda klassisk gräddsås
1/2 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja

Jag gjorde en egen gräddsås istället för keldas färdiga sen tillsatte jag garam masala och gurkmeja precis som i receptet fast utan vatten.

Min gräddsås

2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 1/2 msk kalvfond
Salt,peppar
Ljus maizena redning

Gör så här

Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla ca 5 min.
Rör i salt, garam masala,vitlök och färsen.
Arbeta färsen smidig och forma till stora,ovala köttbullar.
Stek dem i smör i en stor stekpanna runt om,ca 5 min.
Häll i vattnet och såsen.Krydda med garam masala och gurkmeja.
Låt såsen koka några minuter.


Sjömansbiff



Det finns massa recept på sjömanbiff .
Såhär gjorde jag min.


Ca 4 port

Ca 500 g sjömansbiff(eller annat nötkött)
3 gula lökar
10 potatisar
2 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
Drygt en halv flaska porter(55cl)
1-2 lagerblad
Salt,svartpeppar

Gör såhär:

Skär löken i skivor och bryn i en stekpanna tills den är mjuk.
Lägg åt sidan.
Bryn köttet och lägg åt sidan(dela köttbitarna innan om dom är stora).
Vispa ur pannan med vatten och buljong.
Skiva potatisen i ca 1 cm breda skivor.
Varva potatis,lök och kött i en bred gryta eller ugnsform.
Salta och peppra mellan lagren.
Häll buljongen och ölen över.

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1-1 /2 timme.
Köttet ska kännas mört och potatisen ska vara mjuk.
Servera med kokta grönsaker och saltgurka.



Köttfärs och linspaj



Till vardags brukar jag göra lite hälsosammare pajer.
Här kommer en variant av köttfärspaj med mycket fibrer.
Måtten är på ett ungefär.

Pajdegen:

50 gram smör eller margarin
1 dl kesella 1%
1 dl grovt dinkelmjöl
2 dl vetemjöl

Arbeta ihop degen i en matberedare eller med degkrokar.
Låt stå kallt i ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform.
Nagga med en gaffel och förgrädde i 200 grader 10 minuter.

Köttfärsröran:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 300 gram nötfärs
1 dl okokta röda linser
1 msk kalvfond
Ett par msk tomatpuré
Ca 1/2 dl chilisås
Salt,peppar,timjan,oregano,paprikakrydda

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
Salt,peppar


Koka linserna i 10 minuter.
Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Finhacka löken och bryn lätt i en stekpanna.
Pressa i vitlöken och låt bryna med.
Ha i köttfärsen och stek färdig.
Rör i linserna med någon dl vatten.
Tllsätt resten av ingredienserna.
Låt puttra i några minuter.

Häll färsröran i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop äggstanningen och häll det över.
Rör in det lite i färsen.
Toppa med riven ost.Gärna parmesan.
Ställ in i ugnen igen i ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med en sallad.



Fish and chips



3-4 port

Pommes:

3 bakpotatisar
Olivolja (eller annan olja)
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

Skala potatisen.
Skiva den och skär sedan skivorna i stavar.
Lägg stavarna i en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla på olja,krydda och blanda om.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.


Panerad fisk

2 ganska stora pangasiusfiléer
1 ägg
Mjöl
Ströbröd
Salt,peppar

Gör så här:
Dela båda fiskfiléerna i 2 bitar.
Dubbelpanera:Doppa i mjöl,uppvispat ägg(med kryddor) och till sist ströbröd.
Stek på medelvärme.

Ta en sida tidningspapper och vik på mitten en eller 2 gånger beroende på hur står strut du vill ha.
Tejpa och gör samma sak med bakplåtspapper och lägg i struten.
Gör strutarna ganska lösa annars för det inte plats någonting :-p
Lägg i fisk,pommes,tomat,ev avokado och någon dressing t.ex hummus eller någon god gräddfilsås.




Lövbiffsgratäng



4 port

500 gram lövbiff
1-2 gula lökar
8 potatisar
Ca 4 dl matlagningsgrädde (beroende på hur såsigt man vill ha det)
En skvätt mjölk
2-3 msk dijonsenap
Örtsalt,peppar
Riven ost

Gör såhär:

Skiva löken tunt och bryn lätt i en stekpanna.
Strimla lövbiffen och lägg i stekpannan med löken.
Salta,peppra och ställ åt sidan.
Skala potatis och skär i stavar.
Varva kött och lök med potatisen i en ugnsform.
Blanda ihop grädde,mjölk,senap och kryddor.
Häll i formen.
Toppa med riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 graders ugnsvärme i ca 45-50 minuter tills potatisen känns mjuk.
Servera med en sallad och vitlöksbröd.


Ugnsbakad lax i hummersås



4  laxbitar(te.x Findus 4 pack)
3 msk hummerfond
1 dl vatten
1 dl cremefraiche
(Jag använde lättcremefraiche så jag tyckte inte det behövdes vatten då.
Hade lite mer grädde)
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
Peppar
Röd stenbitsrom
Dill
Sätt ugnen på 200ºC.
Lägg laxen i ugnsfast form och peppra.
Koka ihop crème fraiche,grädde,vatten,fond och senap i en kastrull. 
Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar ca 15-20 minuter.
Jag vispade ihop det i en bunke och hällde direkt över fisken så det fick koka i ugnen.

Servera med kokt potatis,stenbitsrom och kokta grönsaker.
Garnera med dill.


Falukorvswok



Perfekt mat om man har rester av falukorv och inte vill äta korv och makaroner etc....

Du behöver:
Falukorv
Wokgrönsaker
Äggnudlar
Några ananasringar
Salt,peppar,curry
Sweet chilisås

Skär korven som är kvar i strimlor,woka lite wokgrönsaker i olja.
Tillsätt korven.
Koka äggnudlarna och ha i.
Skär ananasskivorna i bitar och ha i.
Låt allt bli varmt.
Krydda med t.ex salt,peppar och curry.
(ev lite jordnötter eller salta cashewnötter är gott i med)
Häll i en skvätt sweet chilisås.Klart!!!!
Servera med ytterligare lite sweet-chilisås.

Pastapanna med köttfärs



4 port

400 g köttfärs eller nötfärs
1 burk creme fraiche paprika & chili
2 dl grädde
1 gul lök
Ca 8 färska champinjoner
1 liten burk majs
salt & peppar
Ca 7 1/2 dl pasta(okokt)


Koka pastan al dente och låt rinna av. Hacka löken och skiva champinjonerna.
Stek dessa och lägg åt sidan.Stek färsen,när den har fått färg ha i lök,champinjoner,majs,creme fraiche och grädde.
Smaka av med salt & peppar.
Häll i pastan i pannan och blanda om. Klart!


Persiljejärpar



Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
Ca 1 dl persilja
Ca 2 msk kalvfond
Ca 1-2 msk tomatpuré
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
Salt,peppar,lökpulver

Gör såhär:

Blanda mjölk,ströbröd och kryddor .
Låt svälla ca 10 minuter och blanda medans färsen med ägget,fonden,persiljan och tomatpurén.
Ha i ströbrödblandningen och forma till ovala järpar.
Stek på medelvärme.
Lägg järparna åt sidan och häll i ca 5 dl vatten i pannan.
Ha i ca 2 msk kalvfond och 1 msk tomatpuré.
Strö i lite hackad persilja och red av såsen med t.ex mörk maizena redning till lagom konsistens.
Salta och peppra.
Lägg i biffarna och låt småkoka i några minuter.
Man kan ha i lite grädde också om man vill.
Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.

RSS 2.0