Fryst cheesecake

 
6-8 port
 
3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex (ev lite mer)
 
Gör såhär:
 
Dela äggen.
Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.

Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.

Vispa äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.

Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.

Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna.

Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten. Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.

Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering
Servera gärna med jordgubbar eller andra bär.
 
 
 

Flädercheesecake med jordgubbar

 
12-14 bitar
 
Tårtbotten:
 
2 dl cornflakes
1,5 dl rågflingor
1 dl vetemjöl
1 dl mörkt muskovadosocker eller brun farin
75 gram smör
 
Cheesecakefyllning:
 
4 st gelatinblad
kesella (1 burk 10%)
4 dl cremefraiche eller färskost t.ex Philadelphia
250 gram kesella vanilj(1 burk)
2 dl flädersaft,koncentrerad
0,5 citron,skal och pressad saft
1,5 dl florsocker
1 st vaniljstång
 
Flädergelé:
 
2 st gelatinblad
2 dl flädersaft
 
Garnering:
 
Jordgubbar
ev myntablad
 
 
Botten:
Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
 
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.
Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.
 
Gelé:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.
Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.
 
 
 

 

Cupcakes med skagenröra

 
 
Detta recept skulle ge 20 st men jag fick det till 14 normalstora.
Jag serverade det som förrätt på midsommar och det blev en riktig hit.
 

5 dl vetemjöl special
1 msk bakpulver
½ tsk salt
3 ½ dl västerbottensost, riven
1 ägg
3 dl filmjölk
¾ dl matolja

 

Skagenröra:
1 kg räkor med skal
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
½ msk pressad citron
2 msk dill, hackad
2 msk rödlök,
finhackad
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Sätt ugnen på 200°. Sikta de torra ingredienserna i en skål och blanda ner osten.
Vispa samman ägg, filmjölk och olja. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop.
Fördela smeten i små muffinsformar. Grädda ca 15 minuter. Låt bröden svalna.
Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda samman övriga ingredienser till röran, vänd ner räkorna och smaka av med salt och peppar.
Toppa cupcakes med skagenröra, löjrom och ev en liten dillvippa.


Jag hoppade över löjrom och garnerade med citron och dill.

 

 

Bloggutmaning

Hej på er!
 
Idag ska jag vara med i en bloggutmaning där jag ska visa upp något jag bakat från en blogg jag följer.
Jag har valt den här goda kakan för att den är SÅ jag.
Älskar mäktiga chokladkakor.
Mitt bidrag är nr 2.
Gå gärna in och rösta på mig HÄR så skulle jag bli jätteglad :-)
 
 

Det här behöver du :
150 gram smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Fyllning och topping
1 förpackning oreokakor
300 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
100 gram rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 påse mini marschmallows

Minioreos
Chokladsås

 


Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet. Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar) Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

 

Madeirasås

 
Denna sås passar alldeles utmärkt till en rejäl biff med potatisgratäng.
Passar även bra till fläskkött.
 
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 msk olja
  • 2 msk socker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl madeira
  • 2 msk kalvfond (konc på flaska)
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1 1/2 msk maizenaredning (för mörka såser)
 
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs i olja i en vid panna.
Tillsätt socker och låt karamellisera, dvs låt sockret smälta och få en ljusbrun färg.
Tillsätt balsamvinäger och madeira. Var försiktig, det kan sprätta. Låt koka ihop någon minut.
Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen och red med maizena.
 
 

Ljus och mörk chokladmousse

 

4 port
 
Mörk chokladmousse
 
200 g mörk choklad, 70%
4 st ägg
2 msk honung

Vit chokladmousse
 
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
Hallon, till garnering
 
Gör så här

Smält chokladen i vattenbad, separera gulorna och rör ner gulorna och honungen i den smälta chokladen.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i chokladsmeten.

Smält vit choklad i vattenbad, låt svalna lite, rör ner yoghurten och den vispade grädden.

Tag fram cocktailglas och fyll först med mörk chokladmoussen, sen vit chokladmousse, varva och avsluta med den vita moussen.

Ställ i kylen minst 2 timmar. Servera med färska hallon.


Chokladkakor som smakar kladdkaka

 
 
 

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
75 gram hackad mjölkchoklad

 

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke.
Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig.
Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård. Rör sedan ner den hackade choklade.
Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor.
Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. )
Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.


Morotskaka

 
 
Det här receptet är för en rund springform men jag gjorde rutor i en liten ugnsform.
Jag har gjort själva kakan från ett recept och frostingen från huvudet :-)
  • 100 g rumsvarmt Svenskt Smör från Arla
  • 2 12 dl strösocker
  • 2 st morötter
  • 3 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
Frosting:
 
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker
Lite citronsaft efter smak och tycke
 

Sätt ugnen på 175°.

Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Skala och riv morötterna fint. Rör ner dem i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och kanel. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
 
Vispa ihop ingredienserna till frostingen.
Bre på kakan när den kallnat helt.
Jag brukar göra mönster med en gaffel.
Skär upp kakan i rutor/tårtbitar beroende på vilken form du har.

Chilifalu


5-6 port
 
1 falukorv (800 g)
2 dl cremefraiche
1 dl chilisås
Salt och peppar
Riven ost
 
Skär korven i skivor och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop cremefraiche,chilisås,salt och peppar i en bunke.
Häll blandningen över korven och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med t.ex pasta,ris eller potatismos
Dubbla mängden cremefraiche och chilisås om du vill ha mycket sås.
 
 
 

Rabarberpaj med vit choklad

 
Här kommer en lite annorlunda variant på den klassiska rabarberpajen.
Jag har ändrat orginalreceptet lite.
 
500 g rabarber
2 msk socker
1 msk potatismjöl
 
Degen:
 
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl socker
100 g vit choklad med jordgubb(grovt hackad)
 
Anska och skär rabarbern i bitar.
Lägg i en pajform med socker och potatismjöl.
Blanda om ordentligt.
 
Smält smöret och låt svalna.
Blanda med mjöl,havregryn,socker och choklad.
Klicka ut blandningen över rabarbern.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
Servera med vaniljglass,vaniljsås eller en gräddklick.
 

 
   
   
   

RSS 2.0