Mariannetryffel



2 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
1 påse marianne crush eller 150 g marianne karameller
Florsocker till dekoration

Gör så här
Koka upp grädden.
Tillsätt chokladen i bitar.Låt dem smälta och blanda jämnt.
Låt blandningen svalna.
Blanda i marianne-kross.
Jag tog vanliga marianne alltså hela och krossade i matberedaren.

Låt blandningen stelna i kylen.
Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna.
Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao.
Placera i form och förvara svalt

Mozartkulor




 

Mjuk nougat (Odense Nougat)
Mandelmassa
Mörk choklad

Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1,5 * 1,5 cm) och rulla dem till kulor.
Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket".
Smält den mörka chokladen.
Doppa därefter bollarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper.
Förvaras svalt.


Julmustkyckling



Ingredienser

4 port

4 kycklingfiléer, ca 500 g

smör
2 dl minifraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Gör så här:

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.

Servera med t.ex ris eller ugnsrostade rotfrukter


Griljerad skinka



2 kg

Griljering
2 st
2 msk
1 dl
1 dl

Tillagning:

Räcker till ca 2 kg skinka.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda äggula, potatismjöl och senap till griljering.Skär bort svålen på skinkan.
Pensla snittytan med senapssåsen. Pudra över ströbröd.
Griljera skinkan i ca 10 minuter eller tills att skinkan fått fin gyllenbrun färg.

Garnera gärna med nejlikor.

Kycklingklubbor och risotto på risoni(risoniotto)



Går mkt snabbare än riktig risotto ;-)

4 pers

1 stor kycklingklubba per pers

Marinad:

Rapsolja
Saltpeppar
Vitlökspulver
Chilisås
Soja
Blanda ihop marinaden(efter behag)och häll över kycklingklobborna i en plastpåse.
Marinera helst ett dygn men några timmar går bra.
Lägg kycklingen i en ugnsform och ställ in i ugnen på 175-200 grader tills köttsaften är klar och inte rosa.

Risoniotto:

Risoni för 4 pers(ca 4 dl gjorde jag)
2 charlottenlökar
Ca 1 dl vitt vin
Kycklingbuljongbuljong(ca 1 l vatten+ 3 msk kycklingfond)
Salt,peppar
En riklig näve riven parmesan
En klick smör

Hacka löken fint och fräs löken i smör i en stekpanna med höga kanter.
Ha i risonin och låt den fräsa med.
Häll på vinet.Rör om hela tiden.
Späd med buljongen,lite i taget tills riset blivit mjukt men inte geggigt.
Låt buljongen koka in ordentligt.
Salta och peppra.
Dra av pannan från plattan och ha i parmesanosten.
Rör om tills osten smält och ha i en klick smör.Rör om.
Färdigt att avnjutas :-)

Mammas havrekex till jul



Ca 50 st

Blanda 1/2 kg havregryn med 1/2 dl mjölk.
Låt stå över natten i kylskåp.

Smält 200 gram margarin och häll över grynblandningen.

Blanda
6 dl mjöl
4 msk socker(kan uteslutas)
3 tsk bakpulver
3 tsk hjorthornsalt
Blanda ihop med gryn och margarin till en deg.
Degen blir ganska kompakt.
Om den är för kompakt kan man hälla på lite mjölk.

Ta en bit deg i taget och kavla ut.
Gör rundlar i degen med hjälp av t.ex ett lite bredare glas.
Kavla ut varje rundel med en taggig kavel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Nagga kexen med en gaffel och ställ in dom i ugnen i 10-15 min på 225 grader.
Dom ska vara gyllenbruna :-)

Servera med t.ex smör och någon god ost.
 



Saffransbiscotti med pistage och apelsin



Ingredienser

100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska apelsiner, rivet skal
5 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1.5 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel (jag tog hälften vanlig mandel)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter


Muffins med parmesanost och pinjenötter



4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
en nypa salt
Nymald svartpeppar
85 g riven parmesanost
60 g pinjenötter
2 ägg
2 1/2 dl yoghurt
6 msk solrosolja eller 75 g smör,smält och avsvalnat

Topping:
10 g riven parmesanost
35 g pinjenötter

Förvärm ugnen till 200 grader.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt(eller använd stadiga muffinsformar)
Gör toppingen genom att blanda samman parmesanost och pinjenötter och ställ åt sidan.

Gör muffinsen genom att sikta ner mjöl,bakpulver,salt och peppar efter smak i en stor skål.
Rör ner parmesanosten och pinjenötterna.
Vispa äggen lätt i en stor skål,vispa sedan ner yoghurt och olja.
Gör en grop i mitten av de torra ingredienserna och tillsätt de vispade ingredienserna.
Rör försiktigt om tills allt precis blandats,blanda inte för länge.

Fördela smeten i formarna,strö sedan toppingen över muffinsen.
Grädda i 20 minuter,eller tills muffinsen rest sig,är gyllenbruna och känns fasta.
Låt svalna i 5 minuter,servera muffinsen varma.

Gott till denna tomatsoppa.


Krämig tomatsoppa


2 gula lökar
olivolja och/eller smör att steka i
0,5 msk basilika
0,5 msk timjan
3 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
2 förpackningar krossade tomater (ca 800 g)gärna muttis
3 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
3-4 msk strösocker
1 lagerblad
2 dl matyoghurt(eller grädde om man hellre vill ha det)

Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull.
Lägg i örtkryddor och tomatpuré som får fräsa med en stund.
Häll i vinet och låt fräsa med 1 minut.
Lägg sedan i tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad.
Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter.
Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät.
Tillsätt yoghurten/grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.
Smaka av med peppar och eventuellt lite mer örtkryddor om så önskas.


Dansk sjömansbiff



4 portioner

2 skivade gula lökar
5 msk smör, varav lite sparas till att smörja formen
500 g nötfärs
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
800 g skalad och tunt skivad potatis
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
4 dl öl
1 tsk salt (efter smak)
1 krm peppar (efter smak)
0,5 dl hackad persilja

Servering:

200 g rårörda lingon
100 g saltgurka

Gör så här:

Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
Ställ löken åt sidan i en bunke.
Hetta upp resten av smöret och bryn nötfärsen.
Salta och peppra.
Smörj en stor ugnssäker form och varva potatisskivor, lök och färs.

Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen (färsen blir lätt bränd annars).
Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen.
Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis.
Ställ in i ugnen och låt stå tills potatisen är mjuk och har fått färg, 30-40 minuter.
Garnera med hackad persilja.




Krämig tacotårta



4 port

500 gram nötfärs
1 påse tacokrydda
2 dl cremefraiche
200 g philadelphiaost
1 1/2 burk tacosås
5 tortillabröd
2-3 tomater
Riven ost

Stek köttfärsen.
Tillsätt kryddan och lite vatten.
Ha i philadelphiaosten och låt den smälta.
Häll i cremefraiche och 1 burk tacosås.
Låt koka ihop.

Lägg ett tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper.
Ha på ett lager köttfärs,1 till tortillabröd,1 lager köttfärs osv.
Avsluta med ett tortillabröd.
Häll 1/2 burk tacosås över det översta brödet och lägg på skivade tomater.
Strö på riven ost och ställ in tacotårtan i ugnen på 200 grader i ca 20 min och osten fått lite färg.

Servera med en sallad.




RSS 2.0