Kall sås med mangochutney och curry



God sås till kyckling.

Ca 2-4 port

2 dl lättcremefraiche
Ca 1/2 dl mangochutney
Ca 1/2-1 msk curry

Blanda om och låt stå kallt en stund innan servering.


Het laxpanna med paprika och chili



Jag gillar egentligen inte färdiga cremefraicher och "fusk" men ibland måste jag erkänna att det kan vara skönt att ta till när man har bråttom eller ehlt enkelt inte orkar laga mat ;-)
Här kommer en snabb laxrätt.

Ca 4 port

4 bitar laxbitar(400 g)
1 gul paprika
1 röd paprika
2 st(4 dl) cremefraiche paprika/chili

Skär paprikan i strimlor och fräs på i en stekpanna med höga kanter.
Häll i cremefraichen och låt koka upp.
Skär laxen i kuber och sänk värmen.
Lägg i laxen och låt sjuda i några minuter.
Servera med ris eller pasta.

Pasta med ädelostsås och valnötter



4 port

4 port kokt pasta
2 1/2 dl mjölk(3 %)
2 dl creme fraiche
125 g ädelost
50 g grovhackade valnötter
1 1/2 tsk salvia
1 krm peppar
ev salt

Gör såhär:

Häll mjölk och cremefraiche i en kastrull.
Låt koka samman några minuter.
Tillsätt småbitar av osten och valnötterna.
Nu får såsen inte koka bara värmas under omrörning till osten har smält.
Smaka av med salvia,peppar och eventuellt salt.
Bjud såsen till nykokt pasta.

Tobleroneparfait



Ingredienser
125 g toblerone
2 tsk kahlúalikör
3 st äggulor
0,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
50 g choklad, mörk


Tillagning:


Smält Toblerone med ev Kahlúalikör i vattenbad eller mikrovågsugn.
Vispa äggulor och strösocker tjockt och fluffigt. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.
Rör ner ca 1/3 av det vispade i den smälta Tobleronen lite i taget och rör till en slät massa. Rör därefter ner chokladblandningen i resten av det vispade.
Hacka den mörka chokladen och blanda till sist ner den.
Häll blandningen i en 1-liters plastfolieklädd form eller
i portionsformar. Frys minst 4 timmar.
Jag hällde blandningen i ett gammalt glasspaket och skopade sedan upp parfaiten i dessertglas.

Tekakor med havregryn



Ca 16 st:

4 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g smör el margarin
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 msk socker
ca 8 dl vetemjöl

Ugn: 225 grader

Gör så här:

Låt havregrynen svälla i mjölken ca 30-60 min.
Smält fettet, häll i grynmassan och värm under omrörning tills det är ca 37 grader.
Smula jästen och rör ut den i lite av grynblandningen.
Tillsätt sedan resten av blandningen, salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och jäs i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i ca 16 bitar som rullas till runda bullar.
Platta till bullarna till kakor, ca 1 cm tjocka.
Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar och jäs i ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 - 10 min.
Låt dem kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.

Lax i ugn med västerbottenost



4 port

4 frysta laxbitar(400 g)
4 dl lättcremefraiche
Ca 2 dl riven västerbottenost
Citronpeppar,hackad dill

Lägg laxen i en ugnsform.
Blanda ihop cremefraiche,västerbottenost,citronpeppar och dill till en röra.
Häll över laxen och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Servera med ris.

Goda limpor



2 st

25 g jäst(gärna för söta degar)
5 dl ljummet vatten
25 g smör eller margarin(rumsvarmt)
1 1/2 tsk salt
2 msk mörk brödsirap(eller vanlig mörk sirap)
Ca 1,4 l Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig.
Klicka i matfettet.
Tillsätt salt,sirap och lite mjöl i taget men spar ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt,gärna med maskin tills den känns smidig.
Lät den jäsa övertäckt med bakduk 30-40 min.
Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar och forma till släta limpor.
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.
Skåra dem med en vass kniv och låt dem jäsa under bakduk 30-40 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen 25-30 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk.

Kanellängder



2 st

Receptet var egentligen för 4 st längder men jag tyckte det var lite mycket så jag halverade det.

75 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
En nypa salt
0,75 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1/2 ägg
7,5 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1/2 ägg
Pärlsocker
(ev mandelspån)

Kanelfyllning:
50 g margarin
1/4 dl socker
1/2 msk kanel

Kan ev behövas lite mer beroende på hur mkt fyllning man vill ha.
Jag vill ha mkt ;-)

Smält matfettet i en kastrull.
Häll på mjölken och ljumma till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Rör ut den med lite av degspadet.
Häll i resten av degspadet.
Tillsätt salt,socker,kardemumma,uppvispat ägg och drygt hälften av mjölet.
Arbeta degen blank,pösig och smidig.
Tillsätt resten av mjölet efter hand.
Spara något till utbakningen.
Degen är färdig när den släpper bunkens kanter.
Strö på lite mjöl.
Jäs den övertäckt 30-40 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den.
Dela den i 2 delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär kaka 20*35 cm.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop degen från ena långsidan.
Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och klipp jack i rullen med ett par cm mellanrum.
Lägg flikarna växelvis åt höger och vänster.
Låt längderna jäsa till knappt dubbel storlek(ca 30 min)
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker(och ev mandelspån)
Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min.

Bacon och pepparostfylld köttfärslimpa



4-6 port
Detta är på ett ungefär

1 kg köttfärs
1 ägg
2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 dl dijonsenap
Salt,peppar,lökpulver

1 paket bacon
1 ask cantadou 4 peppar

Blanda mjölk och ströbröd.
Låt svälla.
Blanda under tiden ihop färs,ägg,senap och kryddor.
Ha sedan i ströbrödsblandningen.
Blanda färssmeten ordentligt.
Forma till en limpa och lägg i en smord ugnsform.

Skär bacon i småbitar och stek det.
Blanda ihop bacon med pepparosten till en röra.
Gör en fördjupning i mitten längs hela limpan och fyll den med ostblandningen.
Täck fördjupningen med färs.
Dra uppåt längs sidorna så att osten inte syns.
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 45 min(70 graders innertemperatur)
Häll lite vatten i botten av formen så det blir sky till såsen.
Servera med potatis och brunsås.

Sås:

Sky
Ett par dl vatten
Kalvfond(ca 1-2 msk)
Några kryddpepparkorn
Ett par dl matlagningsgrädde
Salt,soja

Koka upp sky,vatten,kalvfond och kryddpeppar.
Låt koka en stund och tillsätt grädde.
Smaka av med salt och soja.
Red av med maizena.


Spiskumminkryddad kycklingfilé med krämig couscoussallad



4 port:

4 kycklingfiléer
Turkisk yoghurt 4 dl
Gurka 100 gr
Couscous 3 dl
Spiskummin, malen 1 msk
Paprikapulver 1 msk
Svartpeppar, grovmalen 2 tsk
Salt
Vitlök, klyfta 2 st
Vatten 3 dl

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda kryddorna, gnid in dessa i kycklingen.
Stek kycklingen i smör runt om i en stekpanna så att den får färg.
Lägg över den i en ugnsform och stek färdigt i ugnen på 200 grader tills innertemperaturen är 70 grader(ca 15 min)

Koka upp vattnet och häll ner cous cousen, dra av från plattan och lägg på ett lock.
Låt cous cousen svalna och rör om med jämna mellanrum.
Finhacka vitlöken, skala och tärna gurkan och blanda ihop med yoghurten och couscousen smaka av med salt.
Servera med en sallad.






RSS 2.0