Biff med grönpepparsås och potatissufflé

 
Ca 4 port
 
1 biff med kappa
Salt,peppar
Smör att steka i
Låt fettkappan sitta kvar och skär ett rutmönster i det.
Stek köttet runt om i en het panna så att köttet får ordentlig färg.
Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform och stick in en termomteter i den tjockaste delen.
Sätt ugnen på 125 grader och ställ in köttet.
Ta ut köttet när temperaturen är drygt 65 grader och slå in det i folie.
Då blir köttet lite ljusrosa inuti. Skär av fettet vid servering.
 
Grönpepparsås:
 
Har inga exakta mått man får smaka sig fram.
 
1 gul lök
Nästan en hel burk grönpeppar i lag
Sky från stekpannan(där köttet låg) + sky från ugnsformen
Vatten+kalvfond
Konjak
2 dl vispgrädde
Dijonsenap
Coloritsoja(för färgen)
Salt
Ljus maizena redning
 
Finhacka löken och fräs den mjuk på svag värme.
Ha i grönpepparn(avrunnen) och låt den fräsa med.
Häll på konjak,all sky,fond och grädde.
Låt koka upp och smaka av med ett par msk dijonsenap ev mer konjak och salt.
Låt puttra en stund. Red av med maizena.
 
Potatissuffle:
 
1 tsk salt per liter vatten
2 msk smör + till formen
1 dl grädde
2 äggulor
2 äggvitor
salt och malen vitpeppar
ev riven muskotnöt
Du behöver också:
en suffléform
 
Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och dela i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av väl och pressa eller mosa dem.
Skilj äggulorna från vitorna. Blanda moset med smör, grädde och äggulor.
Krydda med salt, nymalen vitpeppar och lite muskot.
Smörj en suffléform. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten med några stora tag.
Häll smeten i formen, grädda i ugn i 30 minuter och servera genast.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0