Saffransbullar



Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker(det skippade jag pga att mandelmassan innehåller tillräcklingt med socker)
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Mandelspån om man vill

Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader.Rör ner saffran.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet,russin,saltet,socker och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter,ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka,ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar!
Lägg bullarna i bullformar.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker och ev mandelspån. 
Grädda mitt i ugnen,250 C ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0