Benfri kotlett med potatisrosor och rödvinsås

 
Ca 4 port
 
1 benfri kotlett
Olivolja
Salt
1-2 klyftor vitlök
Färsk rosmarin
 
Skär rosmarin och lägg i en bunke.
Pressa i vitlök.
Häll i lite olivolja,salt och peppar.
Ha inte för mycket olja.Det ska bli som en gegga.
Skär små snitt i köttet och tryck i lite fyllning i varje hål.
Bryn köttet i smör runt om i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lägg över köttet i en form och sätt i en termometer.
Ställ in formen i ugnen på 150 grader tills köttet har en innertemperatur på 70 grader eller strax under.
Slå in köttet i folie och låt det vila en stund.
 
Potatisrosor:
 
Ca 8 potatisar
Olivolja
Salt,peppar,torkad timjan
Muffinsformar
Gärna en muffinsplåt
 
Skär potatisen i tunna skivor.
Gärna i en matberedare.
Lägg potatisen i en bunke och häll i olja och kryddor.
Blanda om ordentligt.
Pensla muffinsformarna med olivolja och ställ gärna i en muffinsplåt.
Lägg sedan i potatisen skiva för skiva.
Börja i ytterkant sedan runt i lager till mitten.
Grädda i ca 40 min.
Det kan man göra medans köttet är inne och sedan när köttet är färdigt och vilar kan man låta potatisen stå kvar och höja värmen till 200 grader.
 
Rödvinsås:
 
1 msk smör
1 st rödlök
2 msk socker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk
kalvfond
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg.
Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut.
Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen
koka utan lock tills ca 3 dl återstår. (det tar rät lång stund så börja i tid!)
Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa
ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före
servering.
Servera köttet med potatisrosorna,rödvinssåsen och en klick bearnaisesås.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0